Hälsa Läsarfrågor

Arbetsskador som tandsköterska och förebyggande träning

Jag fick en fråga om förekomst av arbetsskador som tandsköterska och förebyggande träning. Nu är jag allt annat än expert på det området, men ska försöka belysa det och ge lite tips utifrån mig själv. Jag har berört ämnet förut och längst ner finns länkar till de inläggen.

Visst har jag känt av yrket i både nacke, arm och handled. Även knän och fötter har gnällt.
Jag förstod tidigt att jag var tvungen att ta hand om min kropp för att hålla mig hel som tandsköterska. De perioder då jag tränat hyfsat regelbundet och allsidigt har jag aldrig haft problem, men så fort jag haft träningsuppehåll har känningar smugit sig på.

Det väsentliga är inte hur mycket arbetsskador ett yrke kan förskaffa en, utan att man är medveten och förebygger. Men det allra viktigaste av allt… VÅGA SÄG IFRÅN INNAN NI GÅR SÖNDER!

Det finns ingen som tackar er för er värk, den ger inte högre lön och ingen kan gissa om ni har ont. Därför är det vårt eget ansvar att tala om när det inte känns bra. Fråga vad/om ni har för friskvårdsavtal eller diskutera hur arbetsställning och rutiner kan förändras. Säkert är det inte bara du som känner i kroppen. Jag har sagt det innan, vi ska inte hålla på och leka martyrer för då är vi förlorarna med oss själva som insats. Det finns ingen viktigare än du.

Så här tränar jag hemifrån

Förebyggande träning hemma.

Hantlar 1,5 kg
Hand grips
Löparskor
Yogamatta
Pilatesboll

Ha råd att träna

Det enda jag lagt en större peng på är skorna, då jag tyckte det var viktigt med bra skor för att inte få skador. Har använt dem flitigt och de var värda varenda krona. Övriga ting har jag antingen önskat mig i present, köpt second hand eller billigt i någon affär.

Låna utrustning! Vintertid tränar jag inomhus på en motionscykel som jag har lånat av en familjemedlem.

Hand grips och hantlar är perfekt för oss som jobbar mycket och statiskt med arm och axel och behöver träna upp styrka där. Vi måste inte hänga på dyrt gym och fastna under en skivstång för att bli starka. Det går också finfint att använda sin egen kropp som tyngd på olika sätt.

Jag älskar löpning för att hålla kroppen och orken igång samt rensa skallen. Det är enkelt och jag går bara utanför dörren. Min favoritkombo är löpträning + yoga, det gör underverk för mig. Men du ska hitta ditt eget träningssätt.

Yoga tränar jag nu mer hemma, antingen helt på egen hand eller med hjälp av träningspass på YouTube som är gratis. Min favoritkanal är Yoga För Alla, instruktören är tydlig, opretentiös och det finns ett gediget bibliotek med demonstrationer av de flesta positioner.

Pilatesbollen började jag med efter graviditeten och den är väldigt skonsam att träna med. Såvida man inte är klumpig som jag och trillar av den rakt in i möblemangen! Man kan också ha den som stol framför tv och dator då den ger en bättre sittställning, jätteskönt faktiskt. Kanske något för behandlingsrummet? De hör mig skrika ”Fånga sugen!!” när jag rullar snett och dråsar i golvet. Men det var åtminstone ergonomiskt en stund. :D


Tidigare inlägg i ämnet:

På min rosa pilatesboll
Hur en ond rygg blir snäll
Onda händer när man jobbar med tänder
Träning för trötta tandsköterskor
Läka sin kropp efter graviditet

Om ni har tankar och tips så lägg gärna till dem i kommentarsfältet. :)

3 Comments

 • Reply
  Bosse Rosén
  23 januari, 2018 at 18:21

  Toppen Johanna!
  Du kan ju maila på bosse@balansverkstan.se om du vill. Jag bollar gärna mer med dig.

 • Reply
  Bosse Rosén
  23 januari, 2018 at 10:46

  Hej Johanna,
  Bra artikel! Särskilt dina synpunkter om att man måste träna för att hålla, och att lyssna på kroppen.
  Jag har skrivit en artikel om att jobba ergonomiskt i tandvården (inte bara för tandsköterskor). Där finns också en infografik med tips och övningsförslag.

  Här hittar du artikeln:
  http://www.balansverkstan.se/ergonomitips_tandvard/

  Du får gärna kommentera utifrån din horisont. Jag är sjukgymnast och hyfsat bra på kroppen – men jobbar ju inte själv inom tandvården.

  • Reply
   Johanna
   23 januari, 2018 at 16:45

   Hej Bosse!
   Oj så intressant läsning på din blogg! Läser och tar in, har massor med kommentarer att dela med mig av som jag hoppas kan vara till nytta för dig! Tänkte kommentera hos dig med dem för enkelhetens skull. Vore kul att bolla mer sen! :)

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: