Hälsa Läsarfrågor

Arbetsskador som tandsköterska och förebyggande träning

Jag fick en fråga om förekomst av arbetsskador som tandsköterska. Nu är jag allt annat än expert på det området, men ska försöka belysa det och ge lite tips utifrån mig själv. Jag har berört ämnet förut och längst ner finns länkar till de inläggen.

Visst har jag känt av yrket i både nacke, arm och handled. Även knän och fötter har gnällt. Jag förstod ganska tidigt att jag var tvungen att ta hand om min kropp för att hålla mig hel som tandsköterska. De perioder då jag tränat hyfsat regelbundet och allsidigt har jag aldrig haft problem, men så fort jag haft träningsuppehåll har känningar smugit sig på. Men å andra sidan, hur många arbeten finns det där det inte förekommer arbetsrelaterade skador? Vi har nog alla våra olika belastningar att tänka på. Det viktiga är inte hur mycket arbetsskador ett yrke kan förskaffa en, utan att man är medveten och förebygger. Men det allra viktigaste av allt… VÅGA SÄG IFRÅN INNAN NI GÅR SÖNDER! Det finns ingen som tackar er för er värk, den ger inte högre lön och ingen kan gissa om ni har ont. Därför är det vårt eget ansvar att tala om när det inte känns bra. Fråga vad/om ni har för friskvårdsavtal eller diskutera hur arbetsställning och rutiner kan förändras. Säkert är det inte bara du som känner i kroppen. Jag har sagt det innan, vi ska inte hålla på och leka martyrer för då är vi förlorarna med oss själva som insats. Det finns ingen viktigare än du.

Det här träningsredskapen har jag hemma:

Träningsredskap hemmabruk

Hantlar 1,5 kg
Hand grips
Löparskor
Yogamatta
Pilatesboll

Det enda jag lagt en större peng på är skorna, då jag tyckte det var viktigt med bra skor för att inte få skador. Har använt dem flitigt och de var värda varenda krona. Övriga ting har jag antingen önskat mig i present eller köpt löjligt billigt på t ex ÖB, Jula eller Rusta. Nu ljög jag, hand grips köpte jag i en sportaffär och såg nyligen att likadana fanns för halva priset i en av nämnda affärer, minns inte vilken.

Hand grips och hantlar är perfekt för oss som jobbar mycket och statiskt med arm och axel. Träna upp din styrka så håller du längre! Man behöver absolut inte hänga på dyrt gym och fastna under en skivstång för att bli stark. Det går också finfint att använda sin egen kropp som tyngd på olika sätt.
Jag älskar löpning för att hålla kroppen och orken igång samt rensa skallen. Det är så enkelt. Tyvärr har jag inte kunnat börja med det igen än efter graviditeten. Istället tränar jag yoga för att stärka och mjuka upp, och också mycket för avslappningen. Det kostar däremot en slant att gå på pass men jag har inte behövt skaffa någon extra utrustning. Fick dock en matta i present så att jag kan träna hemma.
Pilatesbollen började jag med efter graviditeten och den är väldigt skonsam att träna med. Såvida man inte är klumpig som jag och trillar av den rakt in i ett skåp! Man kan också ha den som stol framför tv och dator då den ger en ergonomisk sittställning, jätteskönt faktiskt. Kanske något för behandlingsrummet? Man hör mig skrika ”Fånga sugen!!” när jag rullar snett och dråsar i golvet. Men det var åtminstone ergonomiskt en stund. 😀


Gamla inlägg i ämnet:

På min rosa pilatesboll
Hur en ond rygg blir snäll
Onda händer när man jobbar med tänder
Träning för trötta tandsköterskor
Läka sin kropp efter graviditet

Om ni har tankar och tips så lägg gärna till dem i kommentarsfältet. 🙂

Annons

3 Comments

 • Reply
  Bosse Rosén
  23 januari, 2018 at 18:21

  Toppen Johanna!
  Du kan ju maila på bosse@balansverkstan.se om du vill. Jag bollar gärna mer med dig.

 • Reply
  Bosse Rosén
  23 januari, 2018 at 10:46

  Hej Johanna,
  Bra artikel! Särskilt dina synpunkter om att man måste träna för att hålla, och att lyssna på kroppen.
  Jag har skrivit en artikel om att jobba ergonomiskt i tandvården (inte bara för tandsköterskor). Där finns också en infografik med tips och övningsförslag.

  Här hittar du artikeln:
  http://www.balansverkstan.se/ergonomitips_tandvard/

  Du får gärna kommentera utifrån din horisont. Jag är sjukgymnast och hyfsat bra på kroppen – men jobbar ju inte själv inom tandvården.

  • Reply
   Johanna
   23 januari, 2018 at 16:45

   Hej Bosse!
   Oj så intressant läsning på din blogg! Läser och tar in, har massor med kommentarer att dela med mig av som jag hoppas kan vara till nytta för dig! Tänkte kommentera hos dig med dem för enkelhetens skull. Vore kul att bolla mer sen! 🙂

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.