Studera till tandsköterska

Den bortglömda kurslitteraturen

Jag administrerar Facebook-gruppen ”Tandsköterska Kurslitteratur köp/sälj” och har ägnat alldeles för mycket semestertid åt att försöka rensa i den nu. För det är kaos med alla poster och det gynnar inte oss som använder den.

Tandsköterska Kurslitteratur köp/sälj

Annons

Måste få det sagt… häpnar över hur rent ut sagt usla många är på att ens svara när folk ställer frågor och intresserar sig för era upplagda annonser. Annonser som är månader gamla, där folk kommenterat precis efter publicering och sedan aldrig får svar och annonsen verkar bortglömd. Alltså skäms! Det är respektlöst och nonchalant mot era framtida kollegor! Det är en jättefin grej att kunna få lite pengar tillbaka efter studierna, samt att slippa köpa nya dyra böcker. Värna då om det. Lägg inte upp annonser om ni inte är intresserade av affär. Det tar en minut av ert liv att gå in och radera era gamla annonser när böcker blivit sålda, istället för många timmar för mig. Nä, jag har ju inget bättre för mig nu eller hur.

Vet du inte hur du raderar din annons, fråga mig! Här är en förklarande bild:

Ta bort annons på Facebook

Något annat som slagit mig under denna utrensning av blaj är hur många som skriver att böckerna är så gott som, eller helt oanvända. Böcker jag själv lusläst och pluggat in. Böcker som åtminstone jag, nu i efterhand, tycker är grundstenar till yrket. Som t ex böckerna om Hygien och Smittskydd och Karies. Det vi arbetar med prick varje dag. Då blir jag nyfiken på hur ni pluggar, är det mest baserat på föreläsningsanteckningar kanske? Det var våra med, men som ett tillägg till litteraturen. Jag är genuint intresserad över varför ni inte behöver använda era böcker, berätta gärna hur det funkar idag!

Mina favvoböcker från utbildningen: Hygien och Smittskydd, Karies, Starka Känslor, Röntgen, Odontologisk Ordbok, Motiverande Samtal

Den jag aldrig säljer: Odontologisk Ordbok

SÄLJTIPS:

Många lägger upp bristfälliga annonser. Som köpare vill man veta vad man köper, då det ofta söks specifika utgåvor etc. Finns det bara en bild och titel så går många vidare till nästa annons som är tydlig och känns mer seriös. Tänk själv, vem köper du helst av?
Det som bör stå med: titel, författare, utgivningsår, pris + info om frakt. Ju mer info du anger desto färre frågor behöver du engagera dig i att besvara. Bild på boken gör det också mycket mer attraktivt, man vill inte köpa grisen i säcken.

Lägga upp annons
Så här gör du en annons i en Facebook-grupp.

Behöver man verkligen exakt den utgåva som litteraturlistan säger? Men nääääää, alltså rätt sällan skulle jag tro. Ser så många som inte blir av med sin litteratur då de är ett år äldre än vad som söks t ex. Synd på dyra böcker hörrni. Kolla med kursansvarig om det är supernoga med rätt årtal. Böckerna revideras regelbundet, men ofta är det små petitesser till ändringar och alltså oftast inget som gör att ni lär er fel eller missar saker. Ibland kan det handla om att hänvisningar till sidnummer i boken blir lite tokiga, men det är väl överkomligt om man får en bok för 150 pix istället för 300?

Läs himla gärna mitt tidigare inlägg med tips om att Köpa och sälj kurslitteratur!

För er som använder Facebook-gruppen vill jag påminna:

Nu kan man SÖKA i gruppen även från mobil-appen, hurra hurra så nedrans bra!

Snälla, radera era inaktuella annonser/sökes!
Jag förbehåller mig rätten att radera allt som inte hör gruppen till (se gruppinfo), annonser äldre än 6 mån, poster där annonsören inte svarar på frågor på en vecka, annonser jag bedömer som inaktuella. 

Det börjar bli rörigt och jag hinner inte med att rensa allt, det borde inte ens vara mitt jobb utan var och ens. Ha respekt för varandra; besvara frågor, ge besked eller ta bort er annons. TACK! 

En kommentar

  1. Hej! Först och främst: tack för en bra blogg! En del i min omvärldsbevakning 🙂

    Jag blir väldigt glad av detta inlägg, att läsa att du har nytta av många av böckerna även efter utbildningen. Tanken är just detta, att de ska kunna användas för fortbildning, fördjupning eller för att fräscha upp sina kunskaper.

    Jag själv arbetar med att ta fram och revidera många av de tandböcker som används på de olika tandvårdsutbildningarna. Vill därför passa på att tillägga att vi aldrig gör ny upplaga om det bara finns små felaktigheter i böckerna, som ditt exempel med sidhänvisningar. Sådant justeras vid tilltryck, och då kanske det fortfarande är första upplagan men andra tryckningen. Ny tryckning innebär alltså i princip identiskt innehåll.

    När vi däremot fattar beslut om ny upplaga måste det finnas ett behov av revidering.

    Ofta lyfts ny forskning och evidens fram och gammalt och inaktuellt tas bort. Det är vanligt att nya kapitel/avsnitt tillkommer eller att befintliga struktureras om. I vissa fall skrivs nästan hela böckerna om. Detta är fallet med en bok som har femton år på nacken och som ska uppdateras nu under hösten. Med största sannolikhet blir det som en ny bok 🙂

    Det jag vill komma fram till är att jag håller med dig, man klarar sig allt som oftast med de gamla upplagorna. Köpte ofta begagnat under min egen utbildning, och det gick så klart bra. Ett tips kan vara att baksidestexten/texten på nätbokhandlar ofta kan ge en fingervisning om hur mycket upplagan har reviderats. Står det att boken är kraftigt reviderad är den sig inte lik från förra upplagan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!