Hälsa

Ditt ansvar att vara frisk

Jo, jag tycker faktiskt det är var och ens ansvar att göra sitt yttersta för att vara frisk. Du har såklart ansvar för din egen kropp, likväl ditt psyke. Den dagen då du skyller din dåliga hälsa på någon annan, eller väljer arbetsplats för att du lätt ska kunna vara sjukskriven, ja då kommer du bli sjuk mycket oftare.

Den dagen då du avsäger dig ditt eget ansvar över din hälsa, ja då är det kört! Tack och hej leverpastej, lägg dig till sängs och ikläd dig offerkoftan. För bättre än så blir det inte då.

Ditt ansvar att vara frisk. Foto Johanna Ene 2019.

Många gånger har jag fått frågan hur det funkar om man blir sjuk/måste vabba på liten klinik utan en trupp av kollegor? Det funkar som på vilken arbetsplats som helst; är du sjuk så är du sjuk. Livet i sin helhet måste funka. Men jag väljer inte arbetsplats med tanken att jag ska vara sjuk. Det är en konstig grej, jag har mött alldeles för många som väljer Folktandvården med huvudargumentet att ”det är lätt att vara sjuk och vabba där”. På riktigt har jag hört JUST DE ORDEN. Och då lovar jag er, sjukdagarna kommer komma som ett brev på posten.

Har ni hört om attraktionslagen (law of attraction)?

Den innebär väldigt förenklat att det du sätter högst upp på listan kommer komma till dig. Många gånger sätter vi, högst omedvetet, dåliga saker där. Kanske är du orolig över att du ska bli sjuk och hur det ska fungera då, automatiskt blir det en prio att beakta för dig. Samtidigt ger du hedersplats i huvudet åt tankarna om sjukdom. Negativa tankar, oro och stress påverkar vårt immunförsvar negativt. Du välkomnar sjukdomen. Förklarar jag kass? Det finns flera böcker som tar upp attraktionslagen, själv har jag lyssnat på The Secret av Rhonda Byrne. Flummigt? Inte om du förstår att kropp och psyke i allra högsta grad hänger ihop.

Jag har jobbat på liten klinik med ensam tandläkare sedan dag ett i yrket. Det fungerar utmärkt, men baseras också på att både min arbetsgivare och jag själv är mån om min hälsa. Som det borde vara på alla arbetsplatser.

Just nu är jag faktiskt hemma sjuk. Ska villigt erkänna att det stressar mig. Jag avskyr att veta att jag lämnar någon i sticket. När andra känner efter om de ändå inte är sjuka och borde vara hemma, går jag runt och känner efter om jag ändå inte är frisk och kan jobba. Så är det, på gott och ont! Nu är jag hemma en välbehövlig dag till för att min chef inte stressade på mig utan intygade att hon klarar sig bra och att jag inte ska oroa mig. Det uppskattar jag verkligen. Det lönar sig i längden och bygger arbetsglädje och immunförsvar.

Ditt ansvar att vara frisk. Ingefära och tepåse. Foto Johanna Ene 2019.

Men jag kör alltid krigsmetoden när jag blir sjuk. Fram med kanonerna, viruset ska dö!!! Här är mina vapen som jag bombarderar mig med:

 • Färsk ingefära. Tunna skivor i te. Flera gånger/dag.
 • Honung. Ren på sked och i te. Honung är bl a bakteriedödande.
 • Örtte i mängder.
 • C-vitamin
 • Koksaltlösning. Gurglar och sköljer näsan flera gånger/dag.
 • Duschar iskallt för att väcka immunförsvaret. (Varmt igen efteråt.)
 • Film/serier med kostymdrama. Vackra kläder, vackert språk och romantik, det blir man frisk av!

Ditt ansvar att vara frisk. Kostymdrama Från Lark Rise till Candleford på SVT Play. Foto Johanna Ene 2019.

Jag reagerar ofta med att bli förbannad när jag är sjuk. Att vara trött och inte orka kriga med livet är verkligen en trigger för mig. Det jag försöker upprätthålla till vardags för god hälsa och styrka både fysiskt och psykiskt:

 • D-vitamin dagligen.
 • Holistic MultiMineral – kosttillskott.
 • Sömn. Prioriterar att lägga mig tidigt/jobba för bättre sömnkvalitet.
 • Motion och frisk luft. Skogspromenader och yoga för tillfället.
 • Positivt tänkande. Mitt sinne drar lätt åt det mörka. Jag lyssnar ofta på böcker om livsstil och hur du skapar ett bättre liv. För det smittar.

Kosttillskott är ofta dyrt, men att vara sjuk är ännu dyrare. Träna gör jag gratis hemma. På en lånad motionscykel eller gratis träningspass på YouTube. Kan tipsa om Yoga För Alla som verkligen passar alla.

Ditt ansvar att vara frisk. Te med ingefära, honung och citron. Foto Johanna Ene 2019.

”Jag har inte tid att träna/ta hand om mig själv.”

Jo, det har du. Jag lovar att du kan avvara en halvtimme, eller bara en kvart varje dag. Jag går ut och går när barnen lagt sig. Tränar 20 min yoga hemma istället för att se på TV/slösurfa. Jag nedprioriterar att ha ett perfekt ordnat och städat hem, för att annat faktiskt är viktigare i livet. Det handlar om att göra aktiva val och sluta falla offer för sina ursäkter. Mina egna ursäkter haglar tätt ibland, men det är bara jag som kan genomskåda dem till förändring.

Mycket handlar om ”mind set”, vilken attityd du har. Ibland behövs lite hjälp. På vår toalettspegel har jag skrivit med silvergrått läppstift ”DET ORDNAR SIG”. För det är vad jag behöver ha som mind set varje dag. Just den meningen är det tack vare en av ER jag har där. Du gav den meningen till mig just innan jag skulle upp och föreläsa. Jag klottrade ner orden med fetstil i mitt anteckningsblock och det har följt med mig som ett mantra sedan dess. Ibland är det de mest enkla orden man verkligen behöver. Tack! <3

Var intresserad av dig själv!

Din kropp, ditt psyke. Det lönar sig. Din hälsa är trots allt det enda du har i slutändan. Du är det viktigaste du har för både dig själv och de runt dig.

 

No Comments

  Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  %d bloggare gillar detta: