Läsarfrågor Studera till tandsköterska

Frågor från blivande student

Det kom några frågor, ska svara så duktigt jag kan. 🙂

Hur lång var din utbildning?
Jag vet inte exakta veckor, men tre terminer heltid.

Fick du jobb snabbt?
Ja, jag hade jobb innan examen, på kliniken jag praktiserat på. Det var hösten 2011.

Är det någon speciell personlig egenskap man ska ha för att passa som tandsköterska?
Det är en stor fördel att vara social och ha ett intresse för andra människor då jobbet i mångt och mycket går ut på möten med människor. Empati och lugn skulle jag också säga är bra att ha.

Har du tips på någon bok man kan läsa för att lära sig mer om yrket för att se om det är vad man vill jobba med?
Jag kan inte riktigt komma på någon. De flesta böcker jag läst inom ämnet är väldigt fackmannamässiga och jag vet inte om de skulle ge inblick i yrket för en ”utomstående”. Kanske kan du bläddra i ”Odontologisk Ordbok”, eller någon om profylax i tandvården. Titta vad de har på biblioteket. Någon annan med tips? Varför inte fråga om du får göra studiebesök på en tandvårdsklinik nära dig?

Utöver att det är patienter man arbetar med, är det också självständigt arbete? (Osäker på om jag tolkat frågan rätt…)
Som tandsköterska kan du jobba själv med patient,  t ex med information, rengöring och sådant tandläkaren delegerar till dig. Sedan är det också självständigt arbete utanför själva behandlingarna. De kan variera stort från klinik till klinik. Du kan läsa min lilla sammanfattning om en arbetsdag här:
Min dag som tandsköterska

Discomfort

Annons

2 Comments

 • Reply
  Mimmie Ferm
  13 februari, 2020 at 03:36

  Hej! Jag har tankar kring att plugga till tandsköterska, tror detta yrke skulle passa min personlighet utmärkt nu när jag läst på om vad det innebär. Jag har dock en fråga angående lönen. Jag har hört och läst på olika håll nu att man går in med en för låg lön och vissa påstår att lönen är hög. Antar att det skiljer sig en hel del beroende på vart man jobbar och hur länge man jobbat?

  Hälsningar
  En ev blivande tandsköterska ☺️

  • Reply
   Johanna
   14 februari, 2020 at 13:02

   Hej Mimmie!
   För att vara krass och ärlig så är tandsköterska ett klassiskt kvinnodominerat lågavlönat vårdyrke. Så är det. Däremot finns det goda möjligheter till vettiga löner om man söker sig privat, alltså inte jobbarinom Folktandvården och landstinget. Du kan kika på fackförbundens lönestatistik; för anställda inom Folktandvården och landsting: Vision, för anställda inom privat sektor: Unionen.

   Dock baseras deras sifror på att vi medlemmar är duktiga på att fylla i vår faktiska lön och uppdatera den på medlemssidan.

   Ingångslön på Folktandvården ligger idag på ca 21000 kr före skatt. Varierar dock lite mellan olika landsting. Privat är det väldigt olika, men tror jag vågar säga 23-25000 kr ingångslön. Jag tog examen 2011, bara jobbat privat, precis bytt jobb som receptionist på en tandläkarklinik och har månadslön på 29000 kr. Men så bor jag i Göteborgsområdet där efterfrågan på tandsköterskor varit och är rätt hög.

   Hoppas detta kunde ge lit mer ljus på din fråga. 🙂

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.