Studera till tandsköterska

Hur jag förbereder mig för kursstart

– Inlägget innehåller reklamlänkar. –

Skepp o hoj, nu är ni många som börjar er första termin på tandsköterskeutbildningen! Nervöst? Jag fattar!!! När jag skulle börja utbildningen 2010 visste jag inte mycket och förberedelserna var väl utöver inköp av anteckningsbok, penna och planeringskalender noll. Nu med lite mer facit i handen tänkte jag rollspela nyintagen till tandsköterskeutbildning och hur jag förbereder mig för kursstart. Håll till godo, och kom gärna med era egna tips!

För det första är jag så rysligt nervös. Nervös över hur jag kommer klara att sitta i skolbänken igen, nervös över alla nya klasskamrater, nervös över om det här blir rätt! Passar jag för yrket? Kommer jag leva upp till vad som förväntas? Det bor en galen orm av nervositet i magen, huvudet surrar av för många rastlösa tankar och inget vettigt blir gjort. Dags för lite konkreta vettiga förberedelser.

Tandsköterska kurslitteratur. Handbok För Tandsköterskor av Christina Clasén Wibring, Förlag Gothia Fortbildning. Foto Johanna Ene.

Jag läser boken Handbok för Tandsköterskor av Christina Clasén Wibring. En lättläst sammanfattning av vårt yrke som beskriver allt från arbetsdagen till de maskiner och instrument vi arbetar med. Den ger en klar bild av vad som är viktigt att känna till om yrket och jag tycker det är en självklar bok att läsa inför första terminen. Även ni som än så länge bara funderar över yrkesvalet bör läsa denna.

Ljudbok Hjärnstark : Hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen. Storytel. Foto Johanna Ene

Under resan till skolan lyssnar jag på boken Hjärnstark av Anders Hansen. För hjärnstark behöver jag bli nu, och kan jag påverka min prestationsnivå och hjälpa mig själv att lära in lättare vill jag självklart göra det. Det här är en bok om hur motion och träning stärker din hjärna. Om du inte läst den bör du göra det nu oavsett var i livet du är. En bok av stor vikt och betydelse, som kan förändra dina förutsättningar! Det handlar inte om att köpa dyrt gymkort och spendera varje ledig stund där, det handlar om hur du som helt vanlig person kan påverka din livssituation. Faktiskt enda icke-tandvårdslitteratur som jag tycker är värd att tipsa om. För så värd är den.

Många är vi som har lång resväg. Jag är en van pendlare och åker ingenstans utan hörlurar och musik eller ljudbok. Hörlurar utan sladd är nog min bästa pryl! Vet inte hur många gånger jag skyndat av bussen och fastnat med ett ryck när hörlurarnas sladd hakat fast i stolens armstöd. Och alla gånger sladden är ett hopplöst nystan. Trasselfria sladdar, även de trasslar för mig. Hörlurar med bluetooth är således löjligt värt! Fick mina i present, bra skolstartspresent!

Vad jag har i min väska när jag pendlar. Foto Johanna Ene

Så här ser det ut när jag är i pendlartagen och tömmer min handväska. I den finns alltid:

 • Bok
 • Hörlurar
 • Liten necessär med t ex läppbalsam, mensskydd…
 • Solglasögon
 • Öronproppar när man vill sova!
 • Något ätbart.
 • Kaffe i thermos!!!

Ett måste inför skolstart är en kalender. Planering är A och O. Ha en kalender du blir glad av, för det är ju inte alltid man blir glad av allt som måste skrivas in i den. Man kan köpa fina personliga här på Minkalender.se (annonslänk).

Odontologisk Ordbok av Stig Edward. Foto Johanna Ene

En annan bok jag köper direkt är Odontologisk Ordbok. För den är användbar hela tiden och för alltid. En av få böcker jag inte säljer vidare efter utbildningens slut.

Vill ni köpa begagnad kurslitteratur finns Facebook-gruppen Tandsköterska Kurslitteratur köp/sälj.

Till sist det värsta… nervositeten! Förutom att förkovra mig i litteratur ser jag till att hålla mig sysselsatt. Träffar människor, djupdyker i ett projekt, ser på rysligt många serier och film, dansar vilt i köket när det ormar sig alldeles för mycket i magen. Du är aldrig ensam om att känna oro och nervositet, dock är vi ofta bra på att dölja det och låtsas som att vi är coolast i världen.

Cool cat eller icke, i dagens uppkopplade samhälle med social media är det lätt att hitta andra som också ska börja plugga till tandsköterska, kanske på samma skola som du. Ta kontakt! Håll varandras händer och känn styrkan strömma genom er. I mitt inlägg Blivande tandsköterskor – finn varandra här är det fritt fram att söka kontakt i kommentarsfältet. På Facebook finns gruppen Tandsköterskor i Sverige där du säkert hittar likasinnade. Eller varför inte starta en egen FB-grupp för just din nya klass? Kanske svårt innan ni mötts, men går säkert om man är lite detektiv. Skönt att känna någon lite grann i förväg!

Hoppas ni är laddade! Det kommer gå bra. Håll ihop och stötta varandra. LYCKA TILL! 😀

 

Notering: Som ni ser innehåller detta inlägg reklamlänk, s k adlinks. Det är som en vanlig länk till en sida eller produkt som går att köpa, med den skillnaden att jag har chans att tjäna några kronor om ni klickar er vidare. Precis som annonserna i övrigt på sidan. Annonslänkar jag använder i blogginlägg kommer alltid bara att vara till sådant jag faktiskt tycker om och oftast själv har köpt eller tänkt köpa. Anledningen till att jag infört annonser och annonslänkar är helt enkelt för att det inte funkar för mig att gå back på den här bloggen år ut och år in. Den kostar varje år i form av webbhotell, domännamn, mycket arbetstid m m. Jag är varken sponsrad eller får betalt på annat sätt för det jag gör här. Hoppas ni har förståelse för det. Innehållet jag skapar är alltid min prio ett! Förr betalade vi för t ex ett magasin, idag förväntar vi oss att konsumera detsamma gratis. Fint på många sätt tycker jag, men väl värt att ägna en tanke åt. 

Annons

No Comments

  Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.