Klinikbesök Patient

Hur jag valde tandläkare som patient

Att sitta bredvid och assistera eller behandla är väl ingen match, det riktigt svettiga är när man själv ska sitta I behandlingsstolen och vara patient! Hujedamig, haha.

Jag vågar knappt tala om för er här hur länge sedan det var jag gjorde en regelrätt undersökning hos tandläkare… 2016…? Men så kan man kanske kaxigt hävda att man är ju tandsköterska och såklart har full koll på sin munhygien och tandhälsa och inte behöver ränna på undersökningar stup i kvarten. Men det hävdar jag inte alls, personligen känner jag att det är lika viktigt även för mig att gå regelbundet. Som den periodvisa slarver jag dessutom är, lika med mänsklig antar jag. Med slarver menar jag inte att jag slarvar med tandborstning, snarare att jag ibland hänger mig åt småätande och besinningslöst slukar allt som liknar kakor, glass och choklad. Alla har vi väl våra små missbruk som dyker upp när annat dyker ner.

I väntrummet hos tandläkaren.

Förra veckan ringde jag för att boka tid. Då hade jag bearbetat tanken på att göra det under flera veckor. Bestämde mig för att gå till kliniken Hörntanden där min vän Malin arbetar som tandsköterska och där jag nyligen var och fotade, se här. Jag hade pratat med henne om att boka tid, och på morgonen den dag jag skulle ringa så messar hon och påminner mig. Det är FINT att ha människor runt sig som inser var man brister och stöttar upp där i luckorna. Alltså jag hade helt förträngt att jag skulle boka tid…. Tack bästa Malin! <3

Jag var så nervös när jag skulle åka dit. Ni är säkert många som tycker det verkar störtlöjligt att jag gör en sådan grej av det här. Antar att jag byggt upp en oro och en undermedveten insikt om att jag borde tagit tag i detta för längesedan, och nu dessutom misstänkte att jag hade bekymmer. Att dessutom vara högst medveten om att jag slarvar i perioder gjorde att jag var helt bergis på att få värsta sortens dom. Kan väl helt enkelt inte låta bli att måla fan på väggen. Alltid helt i onödan. 🙂

Malin var tyvärr inte på jobbet denna dag, men tandläkare Eyal och tandsköterska Naz är båda lugna och professionella. Kliniken är liten och hemtrevlig, så som jag gillar. Känner mig trygg i det småskaliga där jag slipper för mycket intryck av många människor och stora lokaler.

Naz tog röntgen, något jag bävat lite för då min erfarenhet är bilder med vassa kanter och kväljningar när den kommer bakåt, men det var helt sjukt så lätt det gick! Sedan tog hon tandstenen, sickel (handinstrument) i fronten och sedan EMS (ultraljud). Kan intyga att hon var så mjuk på handen i allt hon gjorde, både röntgen och depuration, fantastisk tandsköterska! (Såklart det blev bra också.) Det enda som egentligen kändes lite ont var när tandläkaren kollade tandkött och eventuella fickor, p g a lite inflammerat tandkött. Jag får väldigt lätt det och var medveten, då är det lättare att acceptera lite obehag, tycker jag.

DOMEN: Inget att åtgärda! Gå hem och ät glass! 😀

Nu ska jag bli kallad om ett år. Det känns bra, och den tjänsten ska man vara glad åt. De flesta av oss behöver någon annan som är den vuxna när det kommer till vår tandvård, för vi blir som små barn som ”glömmer” och skyller ifrån oss. Tills problemen kommer och vi får ett akut behov och även då gärna skyller ifrån oss (helst på tandläkarens). Hopplös äro människan.

Hos tandläkaren som patient.

Hur jag valde tandläkare.

Den enda tandläkare jag gått hos som patient i vuxen ålder är min första arbetsgivare jag hade som tandsköterska. Jag hade ett väldigt stort förtroende för honom och har inte haft lust att gapa för någon annan efter att han slutade. Har vetat att jag borde, men kunnat skjuta det på framtiden för att jag helt enkelt tycker det är pest att vara patient.

Som sagt började min tandsköterskevän Malin jobba på Hörntanden och pratade mycket gott om dem. Sedan kom det sig att jag hälsade på dem med kameran och hängde en stund. Fick ett väldigt bra intryck av både kliniken och människorna. Jag är en känslomänniska och går extremt mycket på känsla och hjärta, ofta märker jag snabbt hur jag fungerar med andra människor och om det ”klickar”. Med det menar jag att jag känner mig avslappnad och kan prata fritt, t ex. Ska man gå till tandläkaren är det en stor fördel att vara avslappnad, right?

Malin jobbar där. <3

En annan stor faktor är RYKTE och SKVALLER. Allt du hör är givetvis inte sant, men från rätt personer får du en bra fingervisning. Hörntanden är grannklinik till där jag först började som tandsköterska, så flera av mina gamla patienter går här nu. Av två fick jag höra att de var nöjda, och jag kände att om DE stannar som patienter är det bra där. Fick också veta var personalen arbetat förut, en klinik jag har kontakt med och även där fick jag höra positivt. Snacka, nätverka och knyt kontakter så får du en grund att basera beslut på. Fungerar även om du ska byta arbetsplats såklart. 😉

Det sista baseras på min blödiga nostalgi, är en väldigt nostalgisk person. Dels har jag ju jobbat på torget bredvid med tusen fina minnen, dels har mina farföräldrar bott i området och jag var mycket där både som barn och i tonåren. Min farfar är begravd på kyrkogården där. Så, det känns fint att få åka dit ibland. Ta en sväng med bilen, en promenad i kvarteren och upp till kyrkogården. Bli sentimental och gråta en skvätt, för att det också är skönt.
Ibland är anledningarna fler än att bara behöva gå till tandläkaren. 🙂

Tandsköterska Naz på kliniken Hörntanden i Göteborg och tandsköterska Johanna Ene.e

Tack Naz och Eyal för fint och professionellt bemötande! 🙂

Hur väljer du tandläkare som patient?

 

No Comments

    Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    %d bloggare gillar detta: