Allmänt

Personliga jobblistan

Vad ville du bli när du var barn?

På dagis (ja det hette så då) skulle jag bli snickare. I mellanstadiet kan jag inte minnas att jag ville något särskilt, medan kamraterna ville bli sådant som frisörer, flygvärdinnor och annat jag inte greppade tjusningen med då. Sedan kom ett stort hästintresse (och djur) och i högstadiet åkte jag på en veckas prao på Strömma Naturbruksgymnasium. Älskade arbetet med djuren, det var människorna som gick på skolan som avskräckte mig till den milda grad att jag helt slopade planerna på att söka in. Redan första natten försökte eleverna bryta sig in i mitt och prao-kamratens rum, när det inte hjälpt att stå och skrika att vi skulle komma ut. De ordnade översvämning i elevhemmet och det var fest halva natten. Det enda jag såg fram emot var att gå upp kl 05 för att ta hand om korna.

Annons
Hästar och ridning.
Ridtjej till ca 2002.

 

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Jag var nog lost redan då! Men skrivandet blev mer och mer centralt och det kändes som om det var något jag skulle syssla med, i kombination med andra mediaämnen. Det fanns en vild tanke om att jobba på något livsstilsmagasin. Tidningen Darling var ju drömmen i så fall. Det jag absolut inte tänkte hamna inom var restaurangbranschen och vården…

Darling

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen i skolan?

Matte var mardrömmen! Engelska, svenska och textproduktion var alltid både favoriter och mina toppämnen.

Vilket var ditt allra första jobb?

Allt-i-allo på ett ridläger. Ett sommarjobb som kommunen lottade ut. Högsta vinsten för mig som ridit sedan jag var 10 och saknade hästarna.

Vad har du haft för olika betalda jobb?

Lokalvårdare, allt-i-allo på ett ridläger, assistent på arbetsterapiavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset, säsongsarbetare på Liseberg där jag började som attraktionsförare, blev utbildningsledare och sedan informatör på Gästservice, en mycket kort sväng hos en teleoperatör som gjorde mig sjuk, tandsköterska, krönikör.

Gästservice Liseberg
När man gör allt för service! Så här kunde man se ut vissa dagar på Lisebergs Gästservice i parken. Jätteroligt jobb som lärde mig massor!

 

Vad har du gått för utbildning?

I gymnasiet gick jag samhällsvetenskap med mediainriktning, därefter en påbyggnadsutbildning i Kommunikation och Media som gav en eftersmak av en falsk bransch som jag inte ville vara delaktig i. Sedan blev det folkhögskola och ett högskoleförberedande samhällsvetenskapligt program som lärde mig vad diskurs var och gav mig mycket mer för livet än bara konkret kunskap. Och så blev det tandsköterskeutbildning ett bra tag senare!

Studerar arkitektur i Paris med Samhällsvetenskapligt Basår på Arbetarrörelsens Folkhögskola.
Här hänger jag och studerar arkitektur i Paris med Samhällsvetenskapligt Basår på Arbetarrörelsens Folkhögskola.
Tandsköterskeutbildning
Tandsköterskeutbildning. var sjukt vass på att pussla helstatus under tidspress. Inte lika vass nu, haha!

 

Vad går ditt nuvarande jobb ut på?

Som tandsköterska tycker jag det går ut på att få människor att känna sig väl till mods i en läskig situation, samt hålla högsta möjliga nivå på hygien, smittskydd, omhändertagande och vård såklart.

Mitt andra ben står i skrivandet och härjandet i engagemang för yrket. Det går ut på att vara en jobbig jäkel och aldrig tappa modet trots att huvudet hamnar i en isvak med pirayor.

Den bloggande tandsköterskan Johanna Ene.

Vilka är dina starka respektive svaga sidor på jobbet?

Mina starka sidor är min sociala förmåga och att jag alltid är glad på jobbet oavsett vad. Jag är driftig och gillar att få saker gjorda utan att någon säger till mig. En svag sida är att jag kan ge lite för mycket och lätt kör på tills jag står på huvudet i mig själv. Betalar då priset för att min vilja är starkare än orken. Både bra och dåligt antar jag, men kostar mer än det smakar till slut och ingen tackar en för det.

Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?

En gång på Gästservice Liseberg när jag med lite trixande och tänk utanför boxen såg till att en mamma och hennes dotter till slut fick världens bästa dag istället för en stor besvikelse. Mamman mailade efteråt och tackade mig personligen från sitt hjärta. Det hände flera sådana saker men just detta har fastnat för jag minns dem så tydligt och hur jag hjälpte dem. ÄLSKAR att kunna ge sådana prislösa saker!

Såklart är jag megastolt över mig själv för att jag genom mitt arbete och skrivande fick utmärkelsen Årets Tandsköterska 2017. Kommer bära med mig det som en osynlig diamantkrona hela livet!

Johanna Ene Årets Tandsköterska 2017

 

Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget? 

Alltså… skriva skriva skriva. Helst en ganska sjuk roman om sådant de flesta inte tror att jag har i mitt huvud. Hade också kunnat tänka mig att vara optikerassistent, också något man kan nörda ner sig i lite som tänder. Eventuellt något fackligt, dock mår jag lite illa av kontorslandskap så jag vet inte.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Vad som helst där jag måste tillbringa de flesta dagar på kontor. Andnöd och inspirationsdöd.

Vad gör du om fem år?

Jobbar 50% kliniskt som tandsköterska och övrig tid med att vara skribent och bråkstake. Gärna med bloggandets helhetskoncept så att jag får syssla med design, foto och kommunikation också. Jag frilansar för viktiga instanser som yrkesförbund och fackförbund samt föreläser om engagemang, yrkeskraft och tandsköterskelivet. Men om tandvården och dess arbetsmarknad utvecklas åt ett håll jag inte kan stå upp för så lär jag hoppa av och byta bana. Det finns fler dörrar att sparka upp.

Tandsköterska Johanna Ene

 

Frågorna snodde jag från Linda Hörnfeltd, grundare av yrkesnätverket Influencers of Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!