Gör ett avtryck

Nyligen fick jag ett grymt tips gällande avtryckstagning som jag verkligen måste dela med mig av! Torbjörn Åkesson (tandtekniker) skrev i en kommentar här hur man kan använda vanlig vit kirurgtejp längst bak på avtrycksformen för att hålla ”geggamojan” på plats. På så vis slipper patienten äckelkänslan när avtrycksmassan glider ner i svalget. Det borde också hjälpa till att få avtrycket skarpare vid molarerna längst in i munnen. Här är en bild som Torbjörn skickade mig:

Tejpat avtryck av Torbjörn Åkesson

 

Fiffigt! Härligt när människor spontant delar med sig av tips och idéer, istället för att ruva på dem för bara egen vinnings skull. På Torbjörns Teams hemsida finns det fler tips och en jättekäck check-lista för avtryckstagning:

Torbjörns Team – Checklista

På bilden ovan ser ni ett avtryck i alginat. Alginat är gjort av alger och används t ex när man tar avtryck för bettskena, tandställning, blekskenor och vid protetik. Det är vanligt att man som tandsköterska får ta dessa avtrycken.

Vi fick ett lektionstillfälle med detta under studietiden, då vi övade på att ta avtryck på varandra. Föreställ er en stressad lärare och nervösa elever som skulle trycka en en rejäl klump med geggamoja i munnen på varandra… Tips till er studenter som har detta framför er; ha en hink i närheten! ;)

Jag har förstått att det finns många olika sätt att röra alginat på. Vilket sätt som är rätt är egentligen helt ointressant. Blir avtrycket bra var det rätt sätt! Till och med våra två lärare var oense om tekniken och när jag kom ut på min arbetsplats lärde jag om igen. Jag tar tempererat vatten från uniten (behandlingsstolen) och sedan välter jag i det med pulvret och tar i för kung och fosterland när jag pressar gegget mot skålkanten och krossar eventuella luftbubblors liv. Sedan samlar jag upp allt på spateln och tänker på glass (för då blir jag noga med att få med allt).

Har ni egna tips för att få superfina avtryck? :)

Dela inlägget

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS