FavoriterFeaturedLäsarfrågor

Intervju med en tandsköterska

Det senaste har det kommit många förfrågningar från tandsköterskestudenter som behöver intervjua en tandsköterska för studierna. Det är roligt att kunna hjälpa till och jag har gjort mitt bästa för att svara uppriktigt och helhjärtat på intervjufrågorna som kommit min väg. Många frågor som ställs är desamma och kommer igen både från olika personer och genom åren som gått. Därför tänkte jag publicera dem här med mina personliga svar, som ett levande dokument jag fortsätter att uppdatera.

Notera att detta är mina personliga svar, utifrån mina erfarenheter från arbetslivet som tandsköterska. Jag ska försöka vara tydlig i mina svar gällande vilken typ av arbetsplats de baseras på o s v, för att ni som vill få en inblick i yrket ska kunna skapa er en något sånär rättvis bild.

Annons

ÖNSKEMÅL
Ni yrkesverksamma tandsköterskor som känner att ni har ett helt annat svar på en av frågorna, snälla kopiera frågan, klistra in den i en kommentar här nedan och ge ert eget svar! Tänk, hur bra det skulle vara för den som är nyfiken på yrket!

Försöker ha Transparens och Öppenhet som ledord. Det tror jag vi tjänar på i längden.


Intervju med en tandsköterska

Intervju med en tandsköterska

Intervjufrågor besvarade av Johanna Ene.

Hur kom det sig att du valde yrket tandsköterska?
Jag ville gå en kortare utbildning som ledde till yrke och arbete direkt. Min bästa väns pappa var tandläkare och efter samtal med honom om huruvida han trodde att jag skulle passa som tandsköterska kändes det rätt att söka till tandsköterskeutbildningen. Jobbade då med service i ett helt annat område och kände att jag verkligen ville fortsätta med service och att göra människor nöjda och glada.

Har du jobbat med någonting tidigare innan du blev tandsköterska, om ja med vad?
Många år på Liseberg, först som attraktionsförare/utbildningsledare, senare som informatör och typ ”fixare av allas problem” på Gästservice där.

Jobbar du på en privat klinik eller inom Folktandvården?
Jag har jobbat på privata kliniker sedan jag tog examen 2011. Hösten 2020 började jag på Folktandvården.

Hur såg en vanlig arbetsdag ut när du arbetade privat?
På en liten enmansklinik hade jag övergripande ansvar över den dagliga driften. Från att öppna kliniken och rummen på morgonen till att stänga dem. Dagen varvades av att ta in och påbörja behandlingen med patienter, till att städa rum, ta hand om allt i sterilen och sköta receptionen. Det innebär även att kalla patienter, beställa varor och utföra de nödvändiga regelbundna servicetesterna av våra maskiner (autoklav, diskdesinfektor, ultraljudsbad m m).

När det gäller patienter så vid en undersökning t ex så tog jag in patient, tog anamnes och gick igenom så att alla uppgifter står rätt i journalen. Därefter tog jag röntgen och sedan tog tandläkaren över. Då gick jag in till andra rummet för att städa efter föregående patient, och sedan ta in nästa vid behov.
Vid behandling där bedövning behövdes så var det ofta jag som la den medan tandläkaren avslutade föregående behandling.

Dagen handlar mycket om att förbereda, städa och vara ansiktet utåt. Administration tas om hand då tid ges, t ex om en patient uteblev, tandläkaren klarade sig själv på rum etc.

Tandsköterska Johanna Ene lägger bedövning på M4 Tandklinik i Lerum.
Fint att bli fångad på bild när jag lägger bedövning för första gången på ca 7 år! Försöker jobba på att få ner axlarna för lite bättre ergonomi, på M4 Tandklinik i Lerum. 🙂

Vilka har varit dina arbetsuppgifter som tandsköterska?
Assistera tandläkaren.
Öppna/stänga kliniken.
Sköta allt i sterilen.
Behandlingsrum; duka fram/av, städa, fylla på material/instrument.
Reception; kassa, telefon, kallelser, post, varubeställningar, varuleveranser, svara på mail…
Patientbehandlingar; t ex ta anamnes, röntgen, lägga bedövning, ta avtryck, depuration/polering, limma provisoriska kronor med mera. Detta är ett axplock, känns omöjligt att komma ihåg allt man faktiskt gör.

Vilken arbetsuppgift gillar du bäst?
Lägga bedövning! Det är något med att få patienten lugn, göra något som upplevs obehagligt och lyckas med att få det behagligt som är väldigt tillfredsställande.
Tycker också mycket om att möta rädda patienter, ha lugnande samtal och förbereda så att behandlingen går bra. Och knåda puti för avtryck (och göra studsbollar av materialet som blir över)!

Tandsköterska

Vad gillar du mest med ditt yrke?
Att jag får arbeta med människor, förändra någons dag till det bättre. Hela paketet med service, att hjälpa och vara ett kugghjul i en viktig drift.

Hur ser du på tandsköterskan roll?
En lika viktig del som alla andra för att få kliniken att gå runt. Jag ser oss som ”fixarna”. Vi far runt och fixar stort som smått, för att drift och behandlingar ska gå smidigt.
Vi är också ansiktet utåt, de mjuka som ser till att människor känner trygghet och förtroende när de besöker tandvården.

Vilka är fördelarna, tycker du, med att jobba som tandsköterska?
För det mesta ”vanliga” arbetstider på vardagar.
Slippa det yttersta ansvar som tandläkarna har.
Få vara ansiktet utåt med stort fokus på bemötande och omhändertagande.
Att arbetet är så varierat, många olika sysslor under en dag. Det blir aldrig tråkigt och det finns alltid mer att lära sig.

Hur ser arbetstiderna ut?
Jag har bara jobbat vardagar, mestadels vanliga kontorstider och en och annan kväll. En anledning till att jag valde yrket, slippa obekväma arbetstider. Dock börjar fler kliniker ha kvälls- och helgöppet. Tips, surfa runt på klinikernas hemsidor och kolla deras öppettider.
Just nu arbetar jag 7:15 – 16:00.

Är det något som du skulle vilja förändra eller utveckla?
På båda mina föregående arbetsplatser har det fungerat mycket bra och jag har känt mig nöjd. Men om jag blickar utåt och ser till alla tandsköterskor situation önskar jag en mer enhetligt höjd lön som alla kan försörja sig på. Privat är det ofta bra, men inte inom Folktandvården.

Arbetsuppgifter och ansvar måste följa med löneutvecklingen oavsett var vi arbetar. Vår roll i teamet tar mer och mer plats, men många gånger endast i form av utökade arbetsuppgifter. Där vill jag se en förändring, att vi även inkluderas och premieras mer jämställt. Det handlar om både lön, hierarkiskt (önskar sudda bort detta helt) och vilken plats vi får ta i media när tandvården hörs. För att nämna några få exempel.

För att sammanfatta det hela känns det otroligt förlegat och omodernt att tandsköterskeyrket fortfarande ses som ett typiskt kvinnodominerat låglöneyrke inom en sektor av tandvården, när vi förväntas hänga med i utvecklingen med vår kompetens och samtidigt leva i ett samhälle där många idag är ensamma försörjare.

Jag är ett vanligt exempel då jag har snäppet högre utbildning än min man, men han tjänar ändå rejält mycket mer än jag. Går vi skilda vägar klarar han sig bra, medan jag skulle få kämpa för att hålla mig över ytan ekonomiskt.
Är det mitt fel att jag valt det yrke jag valt, ska jag helt enkelt betala priset för att jag vill arbeta med det vi i samhället tycks värdera lägst; människor?

Är det inte bra konstigt med arbete ändå?

Känner du att du har inflytande över din arbetssituation?
Ja, det har jag absolut känt på mina två första arbetsplatser som var enmanskliniker. Jag har haft bra chefer som varit måna om att det ska fungera väl.

Har ditt yrke förändrats sedan du var nyexaminerad eller ser det i praktiken likadant ut?
Ja, det har det. Mer ny teknik som t ex intraoral scanning, bättre digitalröntgen, videomöte med patienter m m. Färre material som blandas för hand.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i yrket?
Goda. Vi får på de flesta ställen arbeta mer och mer delegerat. Sedan finns andra arbetsuppgifter/yrkestitlar som t ex FRAMM i Folktandvården där du jobbar ute på skolor med barn, du kan specialisera dig inom kirurgi, ortodonti, endodonti, bettfysiologi m m, klinikkoordinator, klinikchef, tandvårdslärare, föreläsare, receptionist/administratör, säljare av dentalprodukter och säkert många fler poster som jag missat.

Vilken kompetens och erfarenhet krävs för att vara framgångsrik i yrket?
Erfarenhet får du oavsett. För att komma framåt krävs att du är verkligt intresserad av tandvård och nyfiken på att lära. Ta för dig, visa att du vill framåt. Du bör också tycka om att ge service och hjälpa andra.

Vilka egenskaper bör man ha för att trivas med arbetet?
Det är väldigt svårt att svara på, jag tror att du kan trivas med yrket och ha väldigt många olika och varierande egenskaper. Men du bör vara service minded, omhändertagande och lösningsorienterad, tänker jag.

Arbetsskador, vilka är vanligast?
Jag har för dålig insyn i detta, men av egna erfarenheter och vad jag hört från andra så är det vanligt att rygg, axlar och handleder tar stryk.
Finns även risk för allergier då vi arbetar med kemikalier, t ex härdplast (metakrylat). Detta drabbade mig och jag har skrivit om det här.

Hur gör du för att undvika arbetsskador, har du några tips?
Träna och ta hand om kroppen! Jag har alltid tränat; löpning, gympa, yoga. De tillfällen då jag hade uppehåll i träningen märkte jag tydligt av hur särskilt ryggen blev svag och tog stryk från jobbet. Här har jag skrivit lite mer om att förebygga arbetsskador och att träna hemma.

Bra arbetsskor! SÅ viktigt, du går och står hela dagarna. Dessa använder jag.

Med tanke på allergier, var noga med hantering av farligt material. Använd handskar, munskydd och ta aldrig i t ex ohärdad härdplast med bara händer. Se till att sådant material alltid slängs i avsedda burkar som försluts ordentligt. Ha kunskap om det du hanterar i din arbetsvardag!

Var det svårt att plugga och göra klart dina studier?
Nej, det tycker jag inte. Självklart kräver alla utbildningar att du lägger ner tid och engagemang, men går du på dina föreläsningar, deltar i allt och hittar en fungerande studieteknik hemma så kommer du klara dig fint.

Tandsköterska kurslitteratur. Handbok För Tandsköterskor av Christina Clasén Wibring, Förlag Gothia Fortbildning. Foto Johanna Ene.

Vad bör man tänka på inför sin första praktik (LIA)?
Du är där för DIN skull. Var öppen, lyhörd, frågvis när det passar. Visa att du VILL göra. Det är ett praktiskt yrke och teorin är bara en grund för att vi ska kunna lära oss yrket. Få det i händerna. Det är lätt att man bara tittar på det tandläkaren gör, men studera noga tandsköterskan, hur denna utför sina sysslor, assisterar o s v.
Jag vet att man ofta är nervös på LIA:n, men försök vara öppen och positiv. Tänk att du kan komma att jobba där i framtiden.

Ibland fungerar det inte på praktikplatsen av olika anledningar, om du känner så så försök ta upp det med din handledare i första hand. Går inte det så ska du prata med din lärare på skolan. Praktiken är en tid du inte får igen, och känner du att du inte får ut det du ska så agera i tid.

Vet du om det är en tuff arbetsmarknad?
Det beror just nu på var i landet du bor. Mitt tips är att kolla hur det ser ut med platsannonser där du bor, är det många utlagda? Det är jättesmart att ha koll på detta under en längre tid, prenumerera på platsannonser även om du inte aktivt söker. Då kan man få en fingervisningar om kliniker som söker personal väldigt ofta (och kanske har svårt att behålla personal av olika anledningar).

Vilket fackförbund ska jag välja som tandsköterska?
Anställd inom landsting och Folktandvård: Vision
Anställd inom den privata sektorn: Unionen
Fackförbunden förhandlar bl a om löneavtal och arbetsvillkor. Du kan bli medlem i ett fackförbund redan som student.

Har tandsköterskor ett yrkesförbund?
Ja, det heter Svenska Tandsköterskeförbundet.
Du kan bli medlem även som student och pensionär för att stötta deras arbete.
De arbetar bl a med:

  • Utbildningsfrågor
  • MYH när förändringar i utbildningen behöver göras, t ex nya nationella föreskrifter
  • Yrkestitel
  • Certifiering
  • Remissinstans
  • Etiska nämnden
  • Tidningen Tandsköterskan + nyhetsbrev på mail
  • Tandsköterskornas yrkeskonferens i februari varje år.
  • Samverkan/möten/skrivelser med fackförbunden
  • Samverkansmöten med övriga förbund inom tandvården.
  • Myndigheter; möten och skrivelser/ Socialstyrelsen, Socialdepartementet, TLV, Försäkringskassan
STF Svenska Tandsköterskeförbundet

Jag vill träffa andra tandsköterskor, nätverka och knyta kontakter, hur gör jag?
Bli medlem i Svenska Tandsköterskeförbundet, se om det finns en lokalförening där du bor. I Göteborg har vi en.

Se om du kan få åka till yrkeskonferensen i februari! Ett fantastiskt givande och roligt sätt att träffa gamla och nya kollegor.

Släng ut en fråga om tandskötersketräff i t ex Facebook-gruppen ”Tandsköterskor i Sverige”. Jag har träffat flera goa tandsköterske-vänner på det viset. Nät-dejta en kollega! 🙂

Har du några tips till oss blivande tandsköterskor?
Hur stressade ni än känner er, tumma aldrig någonsin på hygienrutinerna! Då får man bli sen istället. Sena kommer ni förmodligen vara. Om det inte är ett ständigt problem så försök acceptera det faktumet. Vissa saker måste gå före klockan.

När det kommer till hygien, och även annat, fundera och få förståelse om VARFÖR ni gör som ni gör. Våga också ifrågasätta om något inte känns rätt eller ni inte känner insikt i varför ni gör en uppgift på ett visst sätt. Bara för att en syssla alltid utförts så, eller att ni läst att det ska vara så, behöver det inte vara den enda sanningen.
Tänk själva och ha alltid patientens bästa som första prioritet.

När det kommer till arbete och lön, fundera noga över vad som är viktigt för just dig. Hela livet ska fungera, ibland kanske längre semester och kortare dagar är viktigare än hög lön. Men ha också klart för er vilken lön ni faktiskt behöver för att kunna försörja er. Ha alla siffror och aspekter färdiga innan ni går på anställningsintervju. En större förändring för bättre löner inom en yrkesgrupp tror jag börjar redan vid varje enskild individs anställningsintervju. Jobba på självkänslan och självförtroendet, det är precis lika viktigt!

Träff med tandsköterskor i Borås Stadspark 2019.
Liten tandskötersketräff i Borås!


Och…
Håll ihop!
Vi är ett typiskt underbetalt kvinnoyrke. Tänker att vi slutar se på det så nu. Om vi ska få det bättre är det av största vikt att vi håller ihop, stöttar varandra och aldrig missunnar varandra bättre lön, förmåner e t c. Hör så ofta om tandsköterskor som blir sura när yngre/mindre erfarna får högre lön, men på det sättet kommer vi aldrig någon vart med löneutvecklingen. Någonstans måste förändringen börja, och det kommer ALDRIG vara helt rättvist. Det är en svår fråga, vi måste vara ödmjuka mot varandra och TA HAND om varandra.

Snacka aldrig skit om dina kollegor, sträck ut en hand och bli starka tillsammans. Kom ihåg att du kanske inte vet hur din kollega har det utanför jobbet, vad som tynger oss som vi inte känner mod att tala om. Kan inte nog understryka hur viktigt detta är för oss! <3

Skulle du välja samma yrke om du valde idag?
Antagligen inte, på grund av att arbetet med härdplaster gett mig astma. Men hade det inte varit för det så JA!

Vad gör du i framtiden?
Jag jobbar kvar inom tandvården, dock inte kliniskt p g a min astma. Kanske jobbar jag med barn och är ute på skolor för att informera och fluorlacka. Jag tror att jag är ansiktet utåt på något sätt, samtidigt som jag driver min blogg tandskoterskan.net och fortsätter föreläsa. Känner mig mycket positiv inför framtiden!


Ställ gärna fler frågor, så lägger jag till dem här!

P.S. Läs min senaste krönika på Dental24, om vikten av att nätverka!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!