Min arbetsvardag

Försäkringskassan riktigt försenad

Ingen har väl kunnat missa att Försäkringskassans tjänster har legat nere sedan igår morse.

Inte förrän vid tretiden idag kunde vi få kontakt med dem på jobbet. För oss innebär det i första hand att vi inte kan debitera en enda patient så länge F-kassans webbtjänster inte går att nå. Vi kan inte heller se huruvida en patient är inskriven där eller om patienten har tandvårdscheckar tillgodo.

Dagen kryddades således av extra många djupa suckar och elakartade hotelser riktade mot den stackars datorn om att förkorta dess liv på ett våldsamt vis. Det var ju inte ens dens fel, alltid är det fel part som får ta emot ilskan när något gått snett.

Annons

Är det inte läskigt hur sårbara vi pluttiga människor är gentemot dessa enorma system som regerar vårt samhälle och vardag?

Ett ”ynka” datorhaveri får Sverige att stanna upp. Vi blinkar yrvaket och får panik. Nu tror jag inte att någon fick lida alldeles för mycket av detta, men det är en hint om vilken makt dessa samhällssystem besitter. Vi skämtade under dagen om att någon säkert hackat dem, men hur mycket humor finns egentligen i en sådan tanke. För mig är det absolut inte främmande i dagsläge.

Det finns otroligt skickliga hackers där ute, många otroligt känsliga måltavlor och säkerligen många smaskiga anledningar till att sätta något sådant i verket. Vi ska nog inte tro att vi är så himla skyddade, min känsla är att ju mer information som finns om oss i databaser tillgängliga online desto mer sårbara blir vi. Tänker då främst på sjukjournaler som ska bli tillgängliga för patienten online. Nej tack!

Nu sätter jag foliehatten på och stänger ner här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!