Hälsa

Hjälp mot bihåleinflammation

Jag har lätt att få bihåleinflammation, sedan jag fick astma har det följt efter varje förkylning och även drabbat mig helt utan en förkylning, tänkte därför försöka bidra med lite hjälp mot bihåleinflammation då det verkligen kan vara ett gissel.

Vad är bihåleinflammation?

Bihåleinflammation är relativt vanligt och innebär att en förkylning spridit sig från näsan in i bihålorna (hålrummen som sitter i överkäksbenet och pannbenet). Det kan göra riktigt ont, som kraftig huvudvärk eller tandvärk i överkäkständerna. Går det inte över, man får värre sjukdomssymptom och feber, ska man söka vård.
Läs mer på 1177 här.

Antibiotika?

Detta året har jag läst mycket om bihåleinflammation och fått till mig att det i många fall är tveksamt om antibiotika har effekt eftersom det kommer sig av en virusinfektion (förkylningen), men är infektionen bakteriell så fungerar det med antibiotika. Vad jag förstått är det ofta inget man i förväg tar reda på, utan först om antibiotikan inte ger effekt går man vidare.

Ofta läker bihåleinflammation ut av sig själv, med lite självhjälp. Eftersom jag har åkt på detta flera gånger bara i år känner jag personligen att jag vill avstå antibiotika i möjligaste mån, med tanke på vad det utsätter kroppen för och oro för antibiotikaresistans.

”Kan själv” är mitt envisa motto som många gånger funkar fint men andra gånger bara är dumt som fan. Hur som helst så kommer mina ”Kan själv”-tips för att råda bot mot bihåleinflammation här. : )

Vid förkylning gör te av ingefära, citron och honung.

När du känner förkylningssymptom

 • Bomba kroppen med vitaminer direkt.
 • Det jag lägger till utöver vardagliga vitaminer: Kan Jang eller Echinaforce som båda innehåller röd solhatt som anses stimulera immunförsvaret.
 • Öka vätskeintaget rejält för att tunna ut slem/snor.
 • Ört-teer av alla slag.
 • Skiva/riv färsk ingefära, låt dra i hett vatten, häll i 1/2 pressad citron och 1 sked honung. Gärna flera ggr/dag. Om du klarar det, så tugga i dig så många skivor ingefära du kan när teet är uppdrucket. Ingefära är fyllt av nyttigheter.
 • Skölj näsan med koksaltlösning flera ggr/dag.

Skölja näsan

Till alla som lätt drabbas av bihåleinflammation; skaffa näskanna nu!!!
Jag sköljer näsan med saltlösning minst 1 ggn/v till vardags, vid förkylning 3-5 ggr/dag. Det här är min räddning, även om jag ändå får bihåleinflammation så lindrar detta och hjälper till att läka ut det snabbare. Näshålor och ingångarna till bihålorna sköljs och det hjälper till att hålla rent och lösa upp slem. Får ut så mycket äckel när jag sköljer så det vill ni inte höra om.

Näskanna för nässköljning med salt vid bihåleinflammation.

Saltlösning

näskanna

5 dl ljummet kranvatten
1 tsk salt (utan jod)
Blanda i näskannan.
Skölj näsan.
(Utförlig beskrivning har jag gjort här.)

Jag gör också koksaltlösning som jag har i en gammal nässpray-flaska och sprayar upp i näsan flera ggr/dag.

Recept på koksaltlösning till nässpray vid bihåleinflammation.

Koksaltlösning

1 dl vatten
1 krm salt (utan jod)
Koka upp vatten + salt i kastrull.
Låt svalna.
Klart att använda.

Kortisonspray

Så fort jag känner att det är på gång i bihålorna börjar jag med receptfri kortisonspray morgon och kväll.

Gör på det här sättet för bäst effekt:
(Skölj näsan före du tar kortisonspray, så är förutsättningarna för att medlet ska nå dit det ska bättre.)
Håll sprayen i motsatt hand, alltså i högerhand om du ska spraya vänster näsborre. Titta ner på dina fötter när du sprayar. När du är klar, böj ner huvudet mellan benen för att vätskan lättare ska hamna rätt och inte bara rinna ner i halsen.

Sov med huvudet högt

Att ligga ner mycket, med huvudet vågrätt, är dåligt då slem och snor blir kvar i huvudet. Extra kudde när du sover. Sitt upp istället för att ligga.

Gå promenader

Är du feberfri och orkar så ska du ut och röra på dig. Gå en promenad om dagen, undvik att bara ligga i soffan. När du rör på dig hjälper du kroppen att lösa upp slem. Frisk luft är såklart också hälsosamt.

Duscha varmt

Värmen och vattenångan hjälper till att lösa upp slem och snor. Det här är mitt bästa knep utöver nässköljning. Duscha så varmt och länga jag kan, fräsa ut så mycket det bara går. Där. I duschen. Äckligt? Ja, men ibland får man vara äcklig.

Vitlök i näsan?

Jag har testat många gamla huskurer. Vitlök i näsan mot bihåleinflammation kan jag faktiskt rekommendera om man är härdig. Ta en vitlök, dela den på mitten och tryck upp en halva i vardera näsborre. Låt sitta så länge du står ut. Jag testade detta sist det begav sig och jag upplevde verkligen att det lossnade i näsan, men herregud så det brände.

Örtavkok och eteriska oljor?

Att göra ett avkok på örter eller eteriska oljor för att andas in är en gammal tradition. Ta en skål, koka upp vatten och lägg i örter för att dra eller droppa i eterisk olja av t ex pepparmynta eller eukalyptus. Luta huvudet över skålen och lägg en handduk över för att stänga in dig med ångorna. Andas in så länge du orkar.
För mig gav inte detta någon effekt, fick lite mer effekt när jag gjorde det med rumänsk brännvin. ; )

Värmekudde

Att värma en vetekudde eller annat värmeomslag och lägga över pannan är det många som säger att de blir hjälpta av. För mig har inte detta fungerat mer än att det känts skönt för stunden. Kanske har det hjälpt något men att jag inte märkt av det.

Andra husmorsknep…

Det jag nämnt är sådant jag testat. Det finns fler knep om man läser på olika forum där folk delar med sig av sina tips. Men jag avstår att skriva om sådant jag själv inte har testat. Har du själv provat någon huskur mot bihåleinflammation, eller har andra goda råd utöver att gå till läkaren (som man såklart ska göra om det blir för illa) så dela gärna med dig här. : )

Sköljer näsan med näskanna och saltvatten.
Sköljer näsan med näskanna och saltvatten.

4 Comments

 • Reply
  John
  18 juni, 2021 at 11:18

  Tack för bra sida ! Jag har på senare tid åkt på bihåleinflammation ett par gånger ,vid förkylning och utan . Samma sak varje gång , inget tryck värk ovan ögon mera vid kindbenen bara på ena sidan . Även en tryck och värk känsla på tänder i överkäken . Har börjat spola , fast använder en Nasaline nässköljare , är näskanna bättre ?

  • Reply
   Johanna
   18 juni, 2021 at 23:23

   Hej och tack, John!
   Jag har aldrig testat Nasaline så kan inte uttala mig om skillnad. Det jag gillar med näskanna är att den är enkel, det får plats mycket i den så man kan skölja med större mängd/längre tid vilket för mig känns relevant för ändamålet. Kräver inget underhåll, sköljer bara ur den efter användning. Tycker väl att det känns vettigt när det är en metod som använts traditionellt långt tillbaka i tiden t ex i Indien. Men principen är ju detsamma; saltvatten genom näsan. :) När jag börjar få symtom på bihåleinflammation lägger jag till Nasonex precis efter sköljning (håll sprayflaskan i motsatt hand till näsborren du sprayar och titta ner på fötterna när du sprayar, då hamnar det rätt. Sedan brukar jag hänga med huvudet nedåt en stund för att försäkra mig om att medlet inte bara rinner ner i halsen), samt sprayar koksaltlösning i näsan flera ggr/dag med en tom gammal nässprayflaska. Ser också till att röra på mig, inte ligga ner mer än nödvändigt. Drick mycket vatten för att tunna ut slem! Ett jävla gissel är vad det är. Hoppas det blir bättre för dig.

 • Reply
  Sandra
  8 mars, 2021 at 10:28

  Tack för massa bra tips.
  Jag har också problem med bihåleinflammation fler ggr per år och varje gång sitter i några veckor.
  Jag får inte till nässköljaren. Det kommer inte ut något, jag får vatten i öronen ( som värker) och trycket ovan ögonen ökar. Gör jag fel? Ska jag skölja mer så de släpper? Har du några tips?
  Tack för ett bra inlägg ❤️

  • Reply
   Johanna
   8 mars, 2021 at 20:46

   Hej Sandra, fy vad jobbigt det låter! Lider med dig. Jag har gjort en mer utförlig beskrivning av hur man sköljer med näskanna på min lite mer personliga/kreativa blogg, du hittar inlägget om det här: https://envild.se/skolja-nasan-med-naskanna/
   Men om det ändå inte kommer ut något ur andra näsborren när du sköljer så funderar jag på om det är helt tätt… Men jag vet verkligen inte, du bör absolut rådgöra med en läkare, särskilt då det sitter så länge! Stackars. <3

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.