Hälsa

Hjälp mot bihåleinflammation

Jag har lätt att få bihåleinflammation, sedan jag fick astma har det följt efter varje förkylning och även drabbat mig helt utan en förkylning, tänkte därför försöka bidra med lite hjälp mot bihåleinflammation då det verkligen kan vara ett gissel.

Vad är bihåleinflammation?

Bihåleinflammation är relativt vanligt och innebär att en förkylning spridit sig från näsan in i bihålorna (hålrummen som sitter i överkäksbenet och pannbenet). Det kan göra riktigt ont, som kraftig huvudvärk eller tandvärk i överkäkständerna. Går det inte över, man får värre sjukdomssymptom och feber, ska man söka vård.
Läs mer på 1177 här.

Annons

Antibiotika?

Detta året har jag läst mycket om bihåleinflammation och fått till mig att det i många fall är tveksamt om antibiotika har effekt eftersom det kommer sig av en virusinfektion (förkylningen), men är infektionen bakteriell så fungerar det med antibiotika. Vad jag förstått är det ofta inget man i förväg tar reda på, utan först om antibiotikan inte ger effekt går man vidare.

Ofta läker bihåleinflammation ut av sig själv, med lite självhjälp. Eftersom jag har åkt på detta flera gånger bara i år känner jag personligen att jag vill avstå antibiotika i möjligaste mån, med tanke på vad det utsätter kroppen för och oro för antibiotikaresistans.

”Kan själv” är mitt envisa motto som många gånger funkar fint men andra gånger bara är dumt som fan. Hur som helst så kommer mina ”Kan själv”-tips för att råda bot mot bihåleinflammation här. : )

Vid förkylning gör te av ingefära, citron och honung.

När du känner förkylningssymptom

 • Bomba kroppen med vitaminer direkt.
 • Det jag lägger till utöver vardagliga vitaminer: Kan Jang eller Echinaforce som båda innehåller röd solhatt som anses stimulera immunförsvaret.
 • Öka vätskeintaget rejält för att tunna ut slem/snor.
 • Ört-teer av alla slag.
 • Skiva/riv färsk ingefära, låt dra i hett vatten, häll i 1/2 pressad citron och 1 sked honung. Gärna flera ggr/dag. Om du klarar det, så tugga i dig så många skivor ingefära du kan när teet är uppdrucket. Ingefära är fyllt av nyttigheter.
 • Skölj näsan med koksaltlösning flera ggr/dag.

Skölja näsan

Till alla som lätt drabbas av bihåleinflammation; skaffa näskanna nu!!!
Jag sköljer näsan med saltlösning minst 1 ggn/v till vardags, vid förkylning 3-5 ggr/dag. Det här är min räddning, även om jag ändå får bihåleinflammation så lindrar detta och hjälper till att läka ut det snabbare. Näshålor och ingångarna till bihålorna sköljs och det hjälper till att hålla rent och lösa upp slem. Får ut så mycket äckel när jag sköljer så det vill ni inte höra om.

Näskanna för nässköljning med salt vid bihåleinflammation.

Saltlösning

näskanna

5 dl ljummet kranvatten
1 tsk salt (utan jod)
Blanda i näskannan.
Skölj näsan.
(Utförlig beskrivning har jag gjort här.)

Jag gör också koksaltlösning som jag har i en gammal nässpray-flaska och sprayar upp i näsan flera ggr/dag.

Recept på koksaltlösning till nässpray vid bihåleinflammation.

Koksaltlösning

1 dl vatten
1 krm salt (utan jod)
Koka upp vatten + salt i kastrull.
Låt svalna.
Klart att använda.

Kortisonspray

Så fort jag känner att det är på gång i bihålorna börjar jag med receptfri kortisonspray morgon och kväll.

Gör på det här sättet för bäst effekt:
(Skölj näsan före du tar kortisonspray, så är förutsättningarna för att medlet ska nå dit det ska bättre.)
Håll sprayen i motsatt hand, alltså i högerhand om du ska spraya vänster näsborre. Titta ner på dina fötter när du sprayar. När du är klar, böj ner huvudet mellan benen för att vätskan lättare ska hamna rätt och inte bara rinna ner i halsen.

Sov med huvudet högt

Att ligga ner mycket, med huvudet vågrätt, är dåligt då slem och snor blir kvar i huvudet. Extra kudde när du sover. Sitt upp istället för att ligga.

Gå promenader

Är du feberfri och orkar så ska du ut och röra på dig. Gå en promenad om dagen, undvik att bara ligga i soffan. När du rör på dig hjälper du kroppen att lösa upp slem. Frisk luft är såklart också hälsosamt.

Duscha varmt

Värmen och vattenångan hjälper till att lösa upp slem och snor. Det här är mitt bästa knep utöver nässköljning. Duscha så varmt och länga jag kan, fräsa ut så mycket det bara går. Där. I duschen. Äckligt? Ja, men ibland får man vara äcklig.

Vitlök i näsan?

Jag har testat många gamla huskurer. Vitlök i näsan mot bihåleinflammation kan jag faktiskt rekommendera om man är härdig. Ta en vitlök, dela den på mitten och tryck upp en halva i vardera näsborre. Låt sitta så länge du står ut. Jag testade detta sist det begav sig och jag upplevde verkligen att det lossnade i näsan, men herregud så det brände.
(Fick tips om att linda in vitlöksklyftan i lite papper för att det inte ska bränna i näsan. Effekten är densamma ändå.)

Örtavkok och eteriska oljor?

Att göra ett avkok på örter eller eteriska oljor för att andas in är en gammal tradition. Ta en skål, koka upp vatten och lägg i örter för att dra eller droppa i eterisk olja av t ex pepparmynta eller eukalyptus. Luta huvudet över skålen och lägg en handduk över för att stänga in dig med ångorna. Andas in så länge du orkar.
För mig gav inte detta någon effekt, fick lite mer effekt när jag gjorde det med rumänsk brännvin. ; )

Värmekudde

Att värma en vetekudde eller annat värmeomslag och lägga över pannan är det många som säger att de blir hjälpta av. För mig har inte detta fungerat mer än att det känts skönt för stunden. Kanske har det hjälpt något men att jag inte märkt av det.

Luftfuktare?

Fick tipset här i kommentar om att en luftfuktare kan hjälpa. Jag använder det själv nu på vintern för min astma, och i det fallet är den suverän. Kan tänka mig att torra slemhinnor i näsan ger en ökad risk för bihåleinflammation. Jag använder en ganska stor luftfuktare som jag har i sovrummet på natten, sedan flyttar med mig upp i köket på dagen. Man ska dock använda den ihop med en hygrometer som mter luftfuktighet i rummet, så att luftfuktigheten inte blir för hög och orsakar mögel.

Andra husmorsknep…

Det jag nämnt är sådant jag testat. Det finns fler knep om man läser på olika forum där folk delar med sig av sina tips. Men jag avstår att skriva om sådant jag själv inte har testat. Har du själv provat någon huskur mot bihåleinflammation, eller har andra goda råd utöver att gå till läkaren (som man såklart ska göra om det blir för illa) så dela gärna med dig här. : )

Sköljer näsan med näskanna och saltvatten.
Sköljer näsan med näskanna och saltvatten.

Uppdatering januari 2022

Nu har jag varit flitig med att skölja näsan med näskanna i ca 2 år, samt haft ett rejält gäng förkylningar. För det mesta har jag bara använt näskannan vid förkylningssymtom, och då ett par gånger per dag. Jag sköljer över handfatet och fräser ur näsborrarna ordentligt. Därefter sköljer jag lite till.

Jag har börjat känna tydligt då det sätter sig i bihålorna, då är jag extra nitisk med näskannan. Jag kompletterar också med Nasonex. Har testat andra fabrikat av nässpray för bihåleinflammation men tycker inte att de varit bra.

Jag upplever att min metod med att skölja näsan med koksaltlösning och näskanna + Nasonex har hjälpt. Visst tar det sin tid att bli av med den begynnande bihåleinflammationen, ofta veckor, men jag har inte behövt uppsöka läkare. (PEPPAR PEPPAR!)

Operation?

En bekant fick remiss till öron-näsa-hals vilket resulterade i operation p g a att hennes ingångar till bihålorna var så trånga och därav fick hon upprepade problem med bihåleinflammation som inte läkte ut.

Har du några tips eller bra husmorsknep mot bihåleinflammation?

24 kommentarer

 1. Hej och tack för många fina tips. Har begynnande bihåleinflammation och kom på att jag har eterisk ekologisk oreganoolja hemma och hittade flera länkar om att använda det som ångbad. Testade alldeles nyss och kände hur det verkligen öppnade upp i bihålorna. Jag satt inte i flera minuter under handduk (för starkt) utan började med några inandningar på lagom avstånd 🙂

  https://stegforhalsa.se/eterisk-oreganoolja-for-att-lindra-forkylningssymptom/

  1. hej
   jag har haft problem med mina bihålor sålänge jag kan minnas och är snart 60 år ,har provat ALLT
   håller på med min näsdköljare o salt varje dag och tackar gud för nässköljsren för det kommer ut hur mycket som helst ,har vart inne nu senast och röntgat och det är väldigt svullet och hoppas verkligen dom kan göra något denna gången ,vart hos homopat och hjälpte för stunden äter både omega 3 a vitamin c vitamin men inget blir det bättre av ,ska tilläggas att detta blivit kroniskt och att jag sällan är förkyld,detta tar knäcken på mig snart ,ska tilläggas att jag är typ 1 diabetiker och tror att det kan finnas samband med det oxå ,vill ha alla råd jag kan få 👍

 2. Tänk ändå att det finns fler med problem med bihålorna. 😂 Ibland känner man sig rätt ensam.
  Jag får också alltid problem med bihålorna varje gång jag blir förkyld. Otrinex nässpray hör till det viktigaste att ha hemma. Använder också Nasonex som jag tycker är det bästa kortisonsprayet. Näskanna är nu beställd och hoppas det kommer hjälpa en del. Svårt att veta hur länge man ska vänta med att gå till läkare, vill helst klara mig utan penicillin. Ska försöka med alla dina tips! 👍💪🏼🤧Tack! 💗

 3. Har samma problem, nu har jag haft feber och besvär med bihåleinflammation i 4 veckor! tom varit hemma och sjukskriven. Är Helt slut! Spolar också med koksaltlösning och använder nassonex dricker en massa.
  Visade sig efter odling till slut att jag har två bakterier i bihålorna som är delvis resistenta mot dem vanliga penicillin sorterna som det behandlas med. Så bra att ta odling för att kanske bli av med en envis bakterie för gott. Något som lindrade hos och hjälpte slemmet att släppa var att värma vanligt salt typ 2dl i en stekpanna och sedan lägga i en strumpa o lägga på pannan ovanför näsan. Akta för att inte bränna dig!

 4. Hej Johanna! Vad tråkigt med alla bihåleinflammationer! Mitt tips, tror inte du nämnt det…jo, så fort jag känner en förkylningskänsla i halsen, tar jag en ekologisk citron, delar den och tar sedan en tops och doppar ned den i citronen. Så tar jag topsen en liten bit in i näshålorna. Kan passa på att äta lite av citronen, men det viktiga är det i näsan. Detta kan tas ett par ggr/dag. På mig tycker jag att det har hjälpt och då har jag inte blivit förkyld. En gång, då jag ändå blev lite förkyld, fortsatte jag med att ta citron i stället för vanliga näsdroppar och blev bra från förkylningen. Hoppas detta hjälper även dig och andra!

 5. Hej!

  Jag fick bihåleinflammation i slutet av första gymnasieåret och haft det sedan dess. Gjorde en liten operation året därpå utan resultat. De brände näsmusslorna och detta gav en lättnad i bara två veckor. Efter det struntade jag i det och accepterade läget.

  I år fick jag nog och tänkte nu ska jag ta tag i det för hela mitt liv håller på att rasa pga det. Jag ska tala om exakt allt jag har kommit fram till och vad jag kommer göra härefter.

  Följande näringsämnen har gett bäst resultat för mig:

  1. Vitamin D3 (6800 IU eller högre ger otroligt bra resultat)
  2. Vitamin A (retinol, cod liver oil), lindrar irretation och klia i bihålorna. Bland de viktigaste vitaminerna för bihålerna!
  3. Omega 3 (Lax, alternativt 2 msk ekologiskt chia frön), lindrar inflammation. Tillaga gärna med olivolja om du ska steka lax.
  4. Vitamin B complex för energi.

  Andra saker som även ger bra resultat är:
  – Luftfuktare
  – Skölja håret innan sovdags
  – Använd Kvalsterskydd på kudden
  – Skölja näsan

  Alla dessa saker ovan har hjälpt mig till en stor del men problemen kvarstår och jag orkar ej. Speciellt när det spänner runt bihålorna och pannbenet.

  Jag var på läkarbesök och fick prednisolon utskriven. Talade om för läkaren att jag har varit med om denna procidur tidigare utan resultat. Läkaren bad mig att göra det ändå. Gjorde det läkaren bad mig göra. Några veckor senare vad jag tillbaka talade om för honom att det hjälpte i nån vecka och sedan slutade tabletterna funka.

  Nu ska jag träffa en läkaren om nån vecka och planera en operation. Hoppas det får ett bra slut nu jag är trött.

  Vänliga hälsaningar,
  N

  1. Verkligen inget roligt du är med om, usch. Hoppas du finner orsaken.
   Fint att du delar med dig av vad som hjälpt för dig. Viktigt att komma ihåg dock, att allt med kroppen är individuellt och orsaksberoende. 🙂

  2. Hur har det gått för dig? Jag började få problem med bihålorna i början av december 2022. Började med det klassiska, huvudvärk vid framåtböjande och vardoft. Vardoften som kom mellan varven var så skarp så ögat fuktade sig lite. Fick nu en månad senare genomgå datortomografi. Man såg isolerad bihåla typ. Fick kortisonnässpray, kortisontabletter och penicillin. Har fortfarande inte gett med sig. Har tid hos önh men börjar bli så orolig och tänker att det har andra orsaker. Doften från näsan har försvunnit men känner fortfarande obehag i näsan och huvudet.

   1. Heeeej, det har ej hänt så mycket efter operationen. För två månader sedan opererade jag. Är så frustrerad att det inte blir bättre. Men jag kämpar på.

    Jag gör en magutredning just nu för att kolla om jag har IBS. Läste en väldigt intressant artikel om CS. Länkar nedan:

    https://www.healthybynaturecalgary.ca/naturopath-calgary/treating-chronic-sinusitis-candida

    Tar du dina vitaminer & mineraler? vitamin A(retinol), vitamin C och vitamin D har en stor roll i näsinflammation. Jag har även testat Quercetin (naturlig antihistamin) vilket hjälper.

    Har haft näsinflammation nu i 8 år. Pallar ej mer.

 6. För mig är det supereffektivt att koka upp lite vatten med mycket salt i och dra in ångorna. Måste dock göra det ca 3 ggr/dag. Om jag gör det brukar det släppa på mig efter bara ett par dagar. (Precis som du får jag bihåleinflammation flera gånger/år.)

  1. Bra tips! 🙂 Jag har testat liknande fast med örter, pepparmynta och rumänsk brännvin… 😉 Dock hjälper det inte för mig utöver lindring just för stunden. Men vet att många andra tycker att sådana metoder fungerar.

 7. Tusen tack för bra tips! Jag är opererad två gånger, använder nässlöljare men får inte ut något då jag är så täppt.

  1. Marica, så har det varit för mig med ibland, helt dundertätt. Men jag har ändå fortsatt att försöka, samt sprayat saltvatten i näsan många ggr/dag. Ibland måste man köra på alla trix man har till den jäkla snoken. 🙂

 8. Tack för bra sida och tips! Gick det bra med bekants operation? Nu har jag haft problem med bihåleinflammation i ca två år 🙁

  1. Hej! Vad roligt att du gillar det jag delar med mig av. 🙂 Jag vet bara att bihåleinflammationerna blev färre efter operation, men mer detaljer har jag tyvärr inte. För mig hjälper det att vara nog med att skölja näsan så fort jag börjar bli förkyld, och fortsätta hela förkylningen ut. Kör idogt med Nasonex också.

  1. Åh, jag har nyligen börjat använda det men av anledning att förbättra min astma. Tänkte inte på att det skulle kunna förebygga bihåleinflammation. Intressant! 🙂

 9. Hej! Vet inte om du redan gör det men glömde skriva, men när man har vitlök i näsan kan man gärna linda in det i lite papper – det svider inte lika mycket men ger samma effekt ☺️

  1. Åh, det hade jag inte alls tänkt på! Jag körde rått upp den som den var… nu blir det lite snällare nästa gång, tack så mycket! Jag lägger in tipset i inlägget. 😀

 10. Tack för bra sida ! Jag har på senare tid åkt på bihåleinflammation ett par gånger ,vid förkylning och utan . Samma sak varje gång , inget tryck värk ovan ögon mera vid kindbenen bara på ena sidan . Även en tryck och värk känsla på tänder i överkäken . Har börjat spola , fast använder en Nasaline nässköljare , är näskanna bättre ?

  1. Hej och tack, John!
   Jag har aldrig testat Nasaline så kan inte uttala mig om skillnad. Det jag gillar med näskanna är att den är enkel, det får plats mycket i den så man kan skölja med större mängd/längre tid vilket för mig känns relevant för ändamålet. Kräver inget underhåll, sköljer bara ur den efter användning. Tycker väl att det känns vettigt när det är en metod som använts traditionellt långt tillbaka i tiden t ex i Indien. Men principen är ju detsamma; saltvatten genom näsan. 🙂 När jag börjar få symtom på bihåleinflammation lägger jag till Nasonex precis efter sköljning (håll sprayflaskan i motsatt hand till näsborren du sprayar och titta ner på fötterna när du sprayar, då hamnar det rätt. Sedan brukar jag hänga med huvudet nedåt en stund för att försäkra mig om att medlet inte bara rinner ner i halsen), samt sprayar koksaltlösning i näsan flera ggr/dag med en tom gammal nässprayflaska. Ser också till att röra på mig, inte ligga ner mer än nödvändigt. Drick mycket vatten för att tunna ut slem! Ett jävla gissel är vad det är. Hoppas det blir bättre för dig.

 11. Tack för massa bra tips.
  Jag har också problem med bihåleinflammation fler ggr per år och varje gång sitter i några veckor.
  Jag får inte till nässköljaren. Det kommer inte ut något, jag får vatten i öronen ( som värker) och trycket ovan ögonen ökar. Gör jag fel? Ska jag skölja mer så de släpper? Har du några tips?
  Tack för ett bra inlägg ❤️

  1. Hej Sandra, fy vad jobbigt det låter! Lider med dig. Jag har gjort en mer utförlig beskrivning av hur man sköljer med näskanna på min lite mer personliga/kreativa blogg, du hittar inlägget om det här: https://envild.se/skolja-nasan-med-naskanna/
   Men om det ändå inte kommer ut något ur andra näsborren när du sköljer så funderar jag på om det är helt tätt… Men jag vet verkligen inte, du bör absolut rådgöra med en läkare, särskilt då det sitter så länge! Stackars. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!