Studera till tandsköterska

Blivande tandsköterskor – finn varandra här!

Blivande tandsköterskor, ni som ska eller redan går tandsköterskeutbildning, finn varandra här och bygg en stark gemenskap tidigt under er yrkesbana. Det behövs. Vi behöver vara starka tillsammans genom hela arbetslivet. 

Kommentarsfältet blir ert forum

Jag tänker att vi ser kommentarsfältet för detta inlägget som ett forum där ni kan ställa frågor till varandra och dela erfarenheter gällande utbildningen.

Annons

Vem vet, kanske finns här en mailkompis att dela utbildningen med? 🙂


Lite övriga länktips:

Tandsköterska Kurslitteratur köp/sälj (Facebook)

Tandsköterskor i Sverige (Tandsköterskornas Facebook-grupp.)

Svenska Tandsköterskeförbundet (Vårt yrkesförbund.)

Yh Yrkeshögskolan: Tandsköterska (Här hittar du utbildningar.)

2 569 kommentarer

 1. Hej!
  Jag är behörighet att läsa tandsköterska i medlearn AB i Västerås, men ska göra urval test i oktober 2022. så om nån har gjort urval test kan förklara hur det var? jag känner såååå stress 🙁 🙁 🙁

  1. jag gjorde mitt idag. du får en text du ska läsa sen svara på frågor utifrån texten. sen ska du göra en meningsutfyllnad på 10 frågor.

   1. Hej!

    Jag studerar i Västerås nu och är klar i december.
    Har alla böcker om det är så att du vill köpa något lite billigare.
    Alla är i superfint skick.

    MVH
    Jennie

 2. Hej! Är det någon som ska läsa distans via luleå i höst med start i september? Med vänlig hälsning sarah

  1. Hej, jag har ansökt till tandsköterska i malmös yrkeshögskola och ska göra ett urvalsprov den 13:de är det någon som vet hur provet ser ut. Är sååå nervös om hur det kommer gå och om provet är svårt? Tacksam för svar!!

   1. Hej.
    Hoppas det har gått bra på provet. Hur var det? Ska göra det snart men är nervös. Vill gärna veta hur det är?

  2. Hej! Jag har gjort urvalsprov för medlearn det här året har någon annan gjort det? Hur många poäng fick ni om ni vill säga☺

  3. Hej!
   Är det någon som har kommit in i Göteborg och ska börja till hösten. Jag har kommit in och det hade varit kul och veta vilka de blivande klasskamrater är.

   1. Först vill jag säga grattis!!! Eftersom då du har fått godkänt urvalsprov. Kan du kontakta mig gärna med min mail adres. Jag väntar ditt mail jag har några frågor bara om urvalprov. Tack på förhand!! fk9416666@gmail.com

    1. Hej!
     kan du berätta för mig om du har gjort urval prov? Jag ska ansöka till nästa termin och är nervös. vill veta vad innehåller provet. var vänlig och kontakta mig via mejl Rawnaq.luay@gmail.com
     tack på förhand

 3. Är det någon som har kommit in på Medlearn i Kista eller TUC i Bromma denna höst 2020?

   1. Vad kul!
    Jag har också kommit in i Kista men väntar på svar från Bromma. Det ska komma senast denna vecka.

     1. Om jag kommer in på båda vet jag inte vilken jag ska välja. Det är lika långt avstånd för mig att åka så det blir svårt att välja.
      Men jag är glad att jag kom in i Kista. Trodde inte jag skulle komma in i Stockholm eftersom det är hård konkurrens.

     2. Har du fått antagningsbeskedet från Bromma nu? Har du bestämt vilken plats du ska välja?

   2. Hej , Jag har gjort uprvalprov idag ich fick 40 som poäng. jag undrar hur stor chans har jag att komma in på medlearn kista

   1. Jag kom in på både Bromma och Kista. Men jag valde Bromma, det var svårt att välja för båda verkar bra. Om du står nummer 5 på Medlearn i Kista kommer du nog komma in där också. I mejlet Bromma skickade så stod det att vi ska träffas i klassrum första dagen, alltså inte distans. Så jag hoppas på det.

 4. Hejsan!! Jag ska göra ett urvalstest imorgon 2/6 kl 13.00. Jag är jätte nervös. Har sökt i Medlearn (distans). Någon som kan säga på ett ungefär om den är svår/lätt osv. Hjälp en förvirrad och stressad tjej.

   1. Hej Emma! Jag vet inte hur det gick för det hände en grej med min data som fick mig o förlora 5 min av 40, så jag hann inte besvara alla frågor. Jag fick 32 poäng, vet inte om det är bra eller dåligt. Jag har sökt Västerås för den är på distans där, Kista och Halmstad är på klassrum. Vart har du sökt? har du också gjort urvalstest?

    1. Åh vad tråkigt med datorn. Jag fick 68 av 80 poäng, osäker på om det räcker för att bli antagen. Jag har sökt till Kista eftersom att jag bor i Stockholm och vill helst plugga i klassrum. Är jättenervös inför nästa vecka för då får vi antagningsbesked…orkar knappt vänta mer 🙁

     1. 68 var ju ändå WAW, skäms nu när jag skrev 32 🙁 jag bor också i Stockholm men vill studera på distans, det finns ändå träffar 2/3 i månaden så det är bra. Det här är tredje året i rad jag söker! blir dum i huvudet och hopplös snart 🙁 vill också att nästa vecka kommer så fort det går. Jag vill fråga dig om en sak, hjälper det om man har pluggat innan en YH-utbildning?

     2. Jag ångrar att jag inte sökte i Kista, e lite osäker på om man kan klara utbildningen på distans, men jag kommer bli överlycklig oavsett om jag blir antagen ändå! Har pluggat en annan YH-utbildning innan och klarade den! (den var på distans).
      Hur kan det finnas utbildningar på klassrum? alla utbildningar är väl på distans pga corona -.-

     3. Jo, du har rätt att det kanske blir distansundervisning nu under Corona men jag tror inte det kommer vara på distans hela 1,5 åren. Ifall det blir obligatoriska platsträffar så är Kista närmast mig. Vad är det för YH-utbildning du har? Jag tror inte att det spelar någon roll vad man har pluggat innan, de kollar bara ifall man har grundläggande behörighet dvs gymnasieutbildning. De kollar bara på dina betyg i svenska 1 och 2 samt poängen på urvalsprovet, det är dom enda sakerna som avgör om man kommer in eller inte, inte vad man har för eftergymnasial utbildning. Det står även så här om hur de väljer vilka som blir antagna:

      Om det finns fler behöriga sökande än platser görs ett urval bland de behöriga sökande.
      Beskrivning för sökande Urvalet görs på en sammanvägning av resultatet från följande delar.

      – Betyg (snittbetyg i svenska 1 och 2)
      – Särskilt prov (allmänbildning i svenska och engelska)

      Vid lika urvalsvärde vägs det särskilda provet högre. Vid lika urvalsvärde och utslagsvärde genererar systemet en lottningsordning. Så de kollar inte på andra utbildningar, bara på dina betyg i svenska 1 och 2 samt provet vi gjorde.

     4. Vill gärna komma in men det känns som att det är omöjligt 🙁

  1. Hej!
   Hur gick det med provet? Har sökt distans Västerås men tyckte provet var rätt svårt så räknar inte med att komma in 🙈 någon som vet när man får svar om man får någon reservplats eller intervju?

   1. Antagningsbesked kommer nu vecka 24, det finns ingen intervju, utan urvalstestet är det antagningsbesked kvar, hur mycket poäng fick du? Om du självklart vill svara på det 🙂

    1. Jag tror jag fick 53 poäng och fick svar idag att jag har plats 35 som reserv 🙈 bara hålla tummarna nu!

    2. Hej jag läser tandsköterska och är snart klar bara lia kvar vart godkänd på slutarbete.jag har inte gått på gymnasiet har hoppat av har inte godkänt i svenska eller engelska med andra ord jag har ej några bra betyg men kom in på utbildningen och är snart klar via cady traning acadamy där jag fick betala för min utbildning och fick validera via jobbet och andra utbildningar jag gick senare i mitt liv så du kan komma in på distans och det har varit så roligt samt så mycke fritid för man har inte som andra yrkesutbildning som man får gå i klass att ha en viss tid typ 2år att klara utbildningen och massa seminarier och tentera utan man har 4 år på sig klara utbildningen samt för du själv välja när du vill börja utbildningen finns ej söknings datum eftersom det är privat skola samt får du börja och lämna in uppgifter i din egen takt med känner du inte för att göra en uppgift behöver du inte göra förens du orkar göra den med andra ord du styr hela utbildningen själv bara du du gör dina uppgifter och praktik inom utbildnings tiden är över alltså 4 år sen får du din examen och diplom

   2. Det är bara antagningsbesked kvar och det är vecka 24, finns ingen intervju i medlearn. Hur mycket poäng fick du? om du självklart vill säga det 🙂

   3. Jag tyckte att provet var helt okej, tyckte nästan att engelska delen var lättare än svenskan. Dock kändes det som att jag inte skulle hinna med allt på 40 minuter för man behövde verkligen tänka igenom varje fråga innan man svarade, så det blev lite stressigt haha. Läsförståelsen gick bra däremot tyckte jag att ordförståelse var svårast. Hur gick det för dig? 🙂

    1. Jag tycker också att svenska delen var för mycket och svår, den tog mest tid :/ snart får vi antagningsbeskedet!!!!

     1. Reserv 206 🙁 så ledsen! Det är omöjligt för min del, men stort grattis fina Emma! 🙂

   4. Också sökt i Västerås , står reserv 19 undrar hur det ser ut med chanserna, känns som det kommer ta ett tag innan man får ett svar nu..

    1. Är på plats 31 så känns rätt så kört men man vet aldrig ✊ 19 lät bättre, hoppas du kommer in.

 5. Hej allihopa 🙂 Jag har sökt utbildningen i TUC (distans). Jag väntar på besked den här veckan (21) om jag är behörig, är så nervös! Någon mer?

  1. reserv på plats 173 konstig men tur att man hade plan B tror inte jag blir antagen på det.

   1. Jag kommer inte in TUC :/ men tur för dig som står reserv!! 😀 Hoppas det går bra för dig 🙂

 6. jag börjar imorgon i uppsala. Jag är jätte nerviös eftersom jag är en utlänning och jag kan inte prata så bra svenska. Jag är rädd att det kommer bli svårt att kommunicera med klasskamrater. Men jag försöker !

  1. Hej, du klarar dig fint i text märker jag! Det kommer lösa sig, jag tror att en utbildning är ett jättebra sätt att lära sig ett språk bättre och utvecklas. Du kommer bli bättre och bättre på språket, ibland måste man tvingas att prata det nya språket för att bli bra på det. 🙂 Det är många som läser till tandsköterska som flyttat hit från andra länder. Du är inte ensam. <3 Våga prata! Kanske blir det fel ibland, men det brukar inte göra så mycket. Oftast gör man sig förstådd mer än man tror. 🙂 Lycka till nu!! Kram. <3

   1. Hej! Jag vill så väldigt gärna plugga till tandsköterska, läste till undersköterska i gymnasiet (jag är 44 år nu) där jag gjorde en praktik hos en tandläkare. Sen dess har jag velat jobba som tandsköterska. Jag har dock en funktionsnedsättning, ADD bland annat, som gör att jag inte vågat läsa vidare. Finns det stöd att få?
    Men nu vill jag detta så mycket och tänker försöka.
    Nu är det ju så att jag är sjukskriven, ska börja arbetsträna,och kommer inte att kunna söka CSN. Jag vet att många får KY utbildningar betalda, framförallt för yrken som det är brist på.
    Vart vänder man sig då?

    Kram på er 🙂
    Millan

    1. Hej Camilla! Jag känner inte att jag har rätt kunskap eller info här för att kunna råda. Tycker du ska vända dig direkt till MYH (myndigheten för yrkeshögskolan) och fråga dem. 🙂

  2. Hej! Jag har sökt tranås på distans, dom som är behöriga ska göra ett ”kommunikativa förmåga samt problemlösningsförmåga” är det prov eller intervju? Sedan undrar jag om någon läst på distans på tranås eller distans överhuvudtaget? Hur kändes de? Lär man sig mycket ändå?

    1. Hej! Vad kul att du också har sökt. jag kontaktade utbildningsledaren. Vecka 49-50 får vi mejl om vi gått vidare till intervju osv.. Så i början av december.

     Bor du i närheten eller kommer du också pendla?:)

     1. Okej… Vilken seg väntan. Jag kommer
      Pendla. Du då? Jag håller tummarna för oss😄

    2. Ja jag kommer också pendla, 3 timmar typ :/ (om jag ens kommer in) Har du fått någon mejl ännu? Har inte fått.. dom ska skicka ut mejl i veckan..

   1. Hej. Undrar om hur urvalsprovet är.Är det svårt eller? Vad handlar det om? Jag har kommit in för utbildningen men måste göra urvalsprov:) Blir tacksam om du svarar! mvh

   2. Hej! Jag har mitt gruppsamtal om 10 dagar och är väldigt nyfiken på hur provet ser ut och hur gruppsamtalet fungerar. Finns det någon som kan ge mig lite feedback så vore jag mycket tacksam.

  3. Hej, Jag undrar varför det är så svårt och komma in på tandsköterska utbildningen? Är behörig sen lång tillbaka och sökt mer än 4 gånger.. Det är så trist att behöva kämpa upp betygen men ändå inte komma in.. Ni som kommer in, har ni bra betyg? Känns som att detta är en MVG utbildning trots är 1,5 åren man läser..

   mvh.

   1. Hej! Det är svårt att komma in för arts många söker. Just nu, och ett par år tillbaka en otroligt populär utbildning. Ju fler som söker desto högre blir antagningskraven, för att de måste sålla på något vis.

  1. Hej, hur går det för alla? Har man någon chans att komma in som reserv 26 tro?…
   sökt i Borås, Uddevalla!

 7. Hej! Jag har blivit antagen till Kungsbacka, Västerås och Södertälje (distans, Medlearn). Väntar fortfarande svar från TUC och Lernia.

  1. Grattis! Har du tackat ja till alla städer som du kom in på sålänge eller hur funkar det?

    1. Hej D

     Jag kan tänka mig att det känns jobbigt och kanske omöjligt att komma in som reserv 55 men ALLT kan hända så tappa inte hoppet??Mitt första val var i Gbg men där hade jag 79 så den kan vi glömma och i Kungsbacka har jag 63

    2. Hej D
     Hur går det för dig på reserv listan har du sjunkit något eller? Just nu ligger jag på 24 men det går väldigt trögt.Jag tror helt ärligt inte att jag kommer in har tappat hoppet helt??

     1. Hej! Jag känner som dig, jag tappar hoppet mer, jag ligger på 52 nu, så de har gått ner lite men du ska vara positiv! Jag är nästan helt säker på att du kommer in! Min vän som är tandsköterska idag kom in som reserv 24 för två år sedan i Borås! Så hopp finns för dig.. Jag är ju den som mår sämst över min reserv plats, men vi får bara hålla tummarna, man vet aldrig vad som händer! ??

     2. Hur det gått för dig gällande reservplats i Borås? Står också på reservlistan. Hoppas vi kommer in!

   1. Började som reserv 33 i Borås och står nu som 17…hur stor är chansen att jag kommer in?Jag personligen tror starkt på att jag kommer få söka igen nästa år tyvärr.Jag håller verkligen tummarna.Man hör ju hela tiden att det är många reserver som kommer in trots att de har höga reserv nummer.

    1. Hej, är det någon som vet hur länge reserven pågår tills man inte kommer in mer?
     Väldigt intresserad av att veta de.. ligger ganska högt uppe på reserven i Borås 🙁

     1. När jag frågade sa dem att man kan hoppa på utbildningen 2 veckor in från det att den börjat! 🙂 . Någon här som sökt Borås och kommit in som är från Göteborg? 🙂

    2. Hej Emma! Hur har det gått för dig? Har du kommit in? 🙂 Med vänlig hälsning, Jessica

     1. Hej Jessica!
      Nä jag har tyvärr inte kommit in än men jag står som reserv 10 just nu.Hoppas det går ner mer?

     2. Hej hur går det med era platser, själv står jag som nr 13 tv Helsingborg, väntan är jobbig…

  2. Hej! =)
   Jag har kommit in via TUC i Tranås, någon mer som ska läsa där?
   Jag skulle vilja köpa kursböckerna till utbildningen men är lite tveksam vilka böcker TUC använder sig av, vet någon?

  3. Hej kära vänner!
   Har någon gjort urvalsprovet i dem senaste veckorna? Menar jag under december .
   Om ja,snälla går att beskriva lite om provet,hur ser ut?
   Tack på förhand

  1. Hejsan är det någon här inne som ska göra prov i Göteborg imorgon kl 09:00?Hoppas ni är lika taggade som jag??

  2. Hej!

   Fick ett mail idag där jag står som reserv 69,och känner nu att det är kört för mig att komma in i Kungsbacka☹️Det är andra gången jag söker förra året stod jag som reserv 38 och kom inte ens in med den siffran.Hur ska jag då komma in med 69?
   Finns det en liten chans att komma in eller är det bara att ge upp och kolla några andra utbildningar?Har ju ingen chans att ens försöka komma in på tandsköterskeutbildningen…..??

   1. Hej,

    Då ligger du iaf före mig på kungsbacka, jag står som 71 🙁 Men jag har också sökt Halmstad och där står jag som 17! Hur kan det verkligen skilja sig så mycket? Har du sökt Halmstad också?

    Jag har tyvärr inte tro på att jag kommer komma in som reserv 71. Väldigt tråkigt, men då var det bara inte meningen.. Men man vet ju inte, miracles do happen! Kom ihåg att kungsbacka är distans och flera söker till kungsbacka men väljer tacka ja till en plats närmre där man bor om man kommer in där istället 🙂

    1. Hej Ailin
     Det är bara jätte jobbigt att behöva ansöka varje år liksom.Jag har även sökt Göteborg men väntar på svar fortfarande så få väl hoppas att man kommer in.

     1. Nu har jag fått svar från Göteborg också, så hoppas det gick bättre för dig där! 🙂 Gick inte alls bra för mig där :/

   1. Hejsan! Har lite frågor! Gäller utbildningen till Tandsköterska i Borås då jag kommit in där :). Någon som vet på ett ungefär vilka tider man har och om det alltid är varje dag?! Bor lite utanför Gbg och har familj så en del som måste klaffa 🙂 vill verkligen få det att funka. Någon mer från Gbg som skall läsa i Gbg? 🙂

 8. I min klass är det många fler som gått ut skolan innan 2011 än efter, så jag tror inte det är en nackdel för dig alls. Sen vill jag tipsa dig om att söka nyköping också när du nu ändå bor i stockholm, den utbildningen är i princip distans också, bara några dagar i veckan på skolan, och de kör sina antagningstest online.

 9. Vad kul att ni skrev tillbaka!
  Jag ska göra testet i Stockholm, iom att jag bor här.
  Men har även sökt distans för tandsköterska ifall jag inte skulle komma in.
  Jag gick ut gymnasiet 2011, så känner inte att jag ligger så jättebra till jämfört med de som precis kommit ut från gymnasiet.

  Tänkte ifall någon visste till exempel hur testet kan se ut, är det väldigt svåra texter, ord och liknande?

  Jag har faktiskt försökt öva på hps svenska texter samt ord.
  Dock har jag engelskan som behöver övas också, använder sällan engelska, vilken är dumt.

 10. Hej tjejer!
  Jag har sökt till tandsköterskeutbildning och ska göra ett test nu i april.
  Känner mig nervös och vet inte vad jag ska plugga på!
  Har ni tips på hemsidor eller liknande som man skulle kunna öva på inför testet?
  Tack i förhand!

  1. Hej Ilaf

   Undra bara var du ska göra testet i april?För jag ska också göra en i april i Kungsbacka?Förresten så kan du inte öva på testet i förväg man vet ju inte vad det är som ska komma.Men vad jag vet så är det läsförståelse i Engelska och svenska.Mitt bästa tips är nog att inte stressa över det så mycket och bara göra ditt bästa.

   1. HEJ!! Jag ska göra testet nästa tisdag på Kungsbacka! Är så nervös, HUR gick det för dig/Er som gjorde? Va det svårt? Ksn någon ängel förklara på ett ungefär hur det var upplagd?!

    Mvh

  2. Hej!

   Jag skall också göra testet 30. april i Kungsbacka!
   Har sökt Kungsbacka och Halmstad 🙂
   Känner mig också nervös inför provet eftersom jag är Norsk, så jag har inte direkt en fördel i svenska även om jag har bra betyg i svenska 1-3. Engelskan känner jag mig rätt trygg på, men är orolig för den svenska delen. Någon som har gjort testet som vet om det kommer vara väldigt svåra ord som används i testet?
   Någon som typ vet vad statistiken brukar vara på antal sökande? Så man vet typ hur många som ungefär söker i år?

   1. Hej, Ailin! Jag ska göra testet nästa tisdag på Kungsbacka! Är så nervös, HUR gick det för dig angående provet? Va det svårt? Hur det var upplagd med svenska o engelska delen?? Vad det mycket folk där?

    Mvh

    1. Hej!
     Det gick sådär för mig. Har faktiskt ingen aning om det gick bra eller dåligt, men hoppas på det bästa!
     Som alla andra skrivit tidigare är det inget man kan förbereda sig till, tyvärr.
     Du får en lång text som du läser, sen skall du svara på frågor gällande texten där du får 3 eller 4 svarsalternativer. Sen får du ett par svenska ord som du skall vita vad betyder och får 4 alternativer där en utav dom är rätt. Engelska delen var 6 frågor och en väldigt liten del av provet.

     När jag var där skulle det komma 29 st, men det fattades 4 personer när vi startade provet så vi var 25 st 🙂

     Lycka till på provet, det kommer gå bra! Det var inte svårt för mig som inte ens har svenska som modersmål! 🙂

     1. Okej, jag hoppas det gick bra för dig verkligen! TACK för ditt svar, imorgon gäller det för mig, så du menar att det är endast EN svenskt text man ska läsa sedan får man 3-4 frågor som man ska ringa in eller är det frågor som man sedan ska svara på? Hur många frågor ska man svara på om det är 3 till 4 frågor? Sedan svenska ord som jag ska lista ut vad det betyder och engelskan var 6 frågor och där skulle man svara på dom med?

      Haha, åh blir så nervös :(… Hoppas på det bästa! 😀

 11. Hej!

  Jag undrar om någon har tips på hur man inte tappar sugen när man söker arbete.
  Tog examen som tandsköterska för 3 månader sen men har ännu inte fått ett jobb. Har varit på några intervjuer men de har tyvärr inte lett till någonting 🙁

  Vet någon vad man ska göra för att inte tappa sugen och självförtroendet? Hade varit tacksam!❤️

  1. Hej!
   Ibland det händer när det finns konkorens i området då blir det svårt att få jobb, så du borde o veta situationen i ditt område för att förberada dig att få jobb..
   min situation var som dig, i min stad är stort konkurrens i det yrket och jag visste redan om det ”man hör ” så under min utbildning jag började och gå rund på alla klinker som finns i närheten och vill börja o jobba! Jag lyckades o fick jobb under min utbildning men det var ”Grattis” 🙂
   Jag jobbade mer än 6månader och sen after examen skrev jag kontarkt och fick tillsvidare..
   Så meningen var att jag ska vissa mig, hur jag jobbar under olika situationer.. ibland man måste offrar mycket för att få nåt bra.. det är inte lätt som andra säger ..
   Så försök o gå runt mer än en gång på alla ställe som man kan få jobb där och försöka vissa dig även om de vill inte nya anställda ..

   Mvh

  2. Hej Madde!
   Tycker Mimi här ger väldigt bra råd. 🙂
   För att ge andra råd så skulle jag säga att även fila på din ansökan. Är du medlem i facket så brukar de erbjuda bra hjälp med både personligt brev, CV och förberedelser inför intervju. Jag laddade ner Unionens CV-mall t ex och fick även hjälp att förbättra min LinkedIn-profil för att locka rekryterare och visa vem jag är. LinkedIn används nu mer och mer för att rekrytera personal även inom tandvård.
   När du går på intervju, fundera innan på vad du vill säga och vad du vill fråga. Här har jag skrivit om frågor att själv ställa: https://www.tandskoterskan.net/anstallningsintervju-fragor-att-stalla-till-arbetsgivaren/
   Att ställa egna frågor visar också att man är intresserad. Ta reda på så mycket du kan om kliniken, läs på hemsida och visa att du är påläst. De vill att du ska vara engagerad i just deras klinik.

   Fundera över vilka egenskaper och kunskaper du har utöver själva tandvårderiet. Ofta glömmer man att sådana kan vara till stor nytta. T ex brukar jag själv nämna att jag är bra på att fota (kan fota t ex patient, klinik, personal för olika ändamål), jag är bra på att skriva (bra vid mailkontakt med patienter och företag, kan hjälpa till att skriva texter på hemsida/för marknadsföring), bra på datorer (behjälplig när datorer strular, kan installera programvara och felsöka). Tänk utanför ramarna! Fråga dina närstående vad de tycker du är bra på t ex. Har du gått kurser i t ex arbetsmiljö, kan ett extra språk, är bra på lugnande massage… listan kan bli lång. 🙂

   Till sist något som så många är riktigt dåliga på idag; skaka hand ordentligt!!! Det är första intrycket och att ge dem en slapp död fisk i handen är värdelöst! Du kammar hem noll respekt och förtroende. Se personen i ögonen, le och ta ett ordentligt tag om dennes hand när du hälsar. Där visar du vem DU är.
   Peppa dig själv inför intervjun. Lyssna på musik som ger dig kraft. Ha ett stärkande mantra. Jobba på ditt självförtroende för sådant lyser igenom och ofta kanske det inte är just dina kunskaper som gör att du väljs, utan om du är en person som kan tillföra något till laget.

   Ge inte upp. Ibland måste vi kämpa och slå oss fram! <3

 12. Hej!

  Är det någon här innne som är lika taggad som jag för på måndag börjar ansöknings perioden i Göteborg?ska bli så kul att äntligen söka.Fick veta idag att det bara finns 35 platser i Gbg så det gäller att ge allt man har.Hoppas det går bra för er alla som ska söka på samma ort som mig?

 13. Hej!
  Är det någon mer här som har fått ett mail angående tandsköterske utbildningen i Kungsbacka?Jag kommer få göra ett test i engelska och svenska på våren någon mer som ska det också??

     1. Jag har gjort testet innan i Eng/Sve i Kungsbacka och det var olika texter man fick läsa och sedan fick man svara på frågor angående texten…det var inte jättesvårt men jag blev ganska nervös.Jag blev reserv nr 13 men kom tyvärr inte in☹️Jag vill gärna gå i utbildningen i Kungsbacka men problemet är ju att de har inte klassrum utan bara distans så satsar på distans och ser hur det går lär ju inte bli lätt?Har du sökt till Kungsbacka innan?Eller någon annan tandsköterske utbildning?

    1. Åh.. Va jobbigt 🙁
     Synd att du inte kom in, ja jag har sökt 2 gånger fast vanligt och inte klassrum men kom inte in.. Nu får ju detta provet avgöra då 🙁
     Reserv 13 var ju ändå bra.. Ja håller med dig man tycker detta är nervöst och jobbigt då man vill komma in.. jag bor ju i Borås, så får åka en bit ??

     1. Det kommer säkert gå jättebra ska du se.Vi får bara kämpa och se till att klara utbildningen om man vill uppnå sina mål i livet får man sträva ordentligt??

    2. Ja vi får hoppas på det bästa!
     Känns hopplöst om du ändå gjorde den och låg på 13.. Så himla surt ?
     Jag är mest nervös inför provet då jag avskyr läsförståelse och engelska.. var det många svenska texter du fick läsa och svara på frågor? Samma med engelskan?

     1. Nä det var inte många texter det viktigaste är bara att kunna förstå vad texten handlar om och kunna svara på frågorna man får efter det…och det var samma sak med engelska delen.Personligen tänker jag inte så mycket på att jag ska göra testet för jag vill inte bli för nervös….”it is what it is”?Tänk inte på det så ska du se att det går bra??

    3. Okej, ska försöka vara lugn! ??En sista fråga, när var de du gjorde provet? April eller maj?

     Tusen tack för dina svar iallafall!
     Detta löser vi???

   1. Jag ligger på reserv 61 i Borås.. Usch va tragiskt! Men lite is i magen får man ha, man vet ju aldrig? Eller vad säger ni? Någon som kommit in någon gång med så hög reserv?

    Tacksam för svar!???

  1. Hej!
   Jag har oxå fått mail att ett test. Men har sökt till både Halmstad och distans Kungsbacka.
   Spännande att se vad det är för test.?

   1. Hej! Jag har sökt också till Kungsbacka och Halmstad, väldigt lång bit för mig och åka, 3-4 timmar men men vill man kämpa så ska man???

 14. Hej alla! Jag kanske är trög men jag ser inte på
  Varken Kungsbacka Uddevalla Göteborg eller Borås att man behöver någon utökad behörighet i engelska! Fattar jag fel eller vilken engelska ingår i ett ”vanligt” gymnasie examens slutbetyg? Lite förvirrad och gammal så har ju dessutom bara begreppen a,b och c ???

  1. Hej!
   Kungsbacka är distans och där krävs endast svenska A, och B och engelska 5.

   Men i Göteborg, Borås, udevalla som man läser i klassrum krävs det mer. Matte A, engelska 6, svenska 3(C) Det är vad det stod sist när jag sökte. Men vi får hoppas på att dom har ändrat kraven i år!!

  1. Jag vet inte vadå dom kräver nu, det skulle ändra kraven hade jag för mig. Men för att söka till udevalla, Göteborg och Borås så behöver man.
   Svenska 2 och 3, matte 1. Engelska 5 och 6
   Samhällkunskap 1a1 och 1a2 och historia 1a1 och historia 1a2. Jag har alla förutom historia 1a2, jag meddelade chefen till utbildningen och hon förstod inte heller varför man behövde historia 1a2… Aja men jag har sökt 2 gånger men inte kommit in. ?

 15. Hej!
  Är det någon här inne som vet vilka behörighet man ska ha för att kunna komma in på Borås och Göteborg?Ska man ha svenska 3 och engelska 6?
  Tacksam för svar?

  1. Hej! Ja jag vad vet när jag sökte förra gången till Borås och Göteborg så krävdes de, svenska 3 och engelska 6! 🙂

   Mvh

 16. Är det någon här som ska söka till tandsköterskeutbildningen den 18 februari till Kungsbacka?Jag ska söka till både Kungsbacka och Göteborg.Den i Göteborg börjar mars har jag för mig.Ska bli så kul att äntligen få börja ansöka igen,hoppas man kommer med bara??

  1. Hej, jag tänkte också ansöka till Kungsbacka ?. Jag förstod inte riktigt vilka behörighet som krävs?
   Stod bara svenska A och engelska 5?

   Till Göteborg behöver man fler.. vilka behörighet har du till utbildningen? Allt?

   Mvh

   1. Hej Delina?
    Va roligt att du också ska ansöka.Jag har alla behörigheter för att söka utbildning…Svenska A,matte B och Engelska 6 så jag tror inte det ska vara några problem med att bli antagen hoppas jag.Har du sökt till utbildningen tidigare eller är det första gången för dig?

    1. Det är 2 gången nu:( själv???
     Jag har också alla behörighet. Men till Göteborg och Borås kvävs Svenska A,B och C som motsvarar svenska 3. Engelska 6. Matte A har jag endast.
     Samhäll 1a1 och 1a2 och histora 1a1 och 1a2.
     Jag har inte histora 1a2.. Det är de enda. 🙁

     Men i Kungsbacka krävdes endast svenska A och engelska 5 va? ?

     1. Hej D?
      Det är också min 2 gång nu…första gången var det många sökande så det var svårt att komma in i Kungsbacka.Varje gång ansökningstiden börjar är det många som vill komma in i utbildningen☹️

      I Kungsbacka krävs det att man har sve A,matte A och engelska 5.Ska du köra distans eller klassrum?Sist
      när du ansökte blev du reserv?

     2. Jag vet det är jätte svårt när det är många som söker..

      Det är första gången för mig och söka distans men jag föredrar klassrum men jag kommer ha svårare och söka i klassrum där de krävs mer behörighet och poäng. Jag är behörig men chefen på utbildningen sa att ja hade för låga meritpoäng.. Så jag kommer satsa på distans istället även fast jag har svårt för de men men jag får försöka 🙁 Hur ska du göra?? ?

     3. Jag vill gärna ha klassrum känner att jag förstår mer och lär mig mer när jag ser läraren face to face…..

    2. Ja i verkligeten är ju det bästa!
     Minns du vad dina meritpoäng låg på? Har du samhällkunskap och historia och de? Du sa att du hade matte B? Jättebra då det endast behövs Matte A! Dom går mycket efter hur höga poäng man har.. även fast man är behörig så är det inte 100 om man kommer in ändå, då det endast går efter hur höga poäng och betyg man har.. trist men men! Vi får väl hpppas att vi kommer in i höst ???

  2. Hej! Jag ska söka till Kungsbacka! Har tyvärr inte varken engelska eller matte b som verkar krävas i Borås!

  1. Hej! Jag står som 53 reserv och förstår såklart, tyvärr att jag inte kommer få plats… men visst har det stått stil så länge! Borde de inte ha stoppat av fler?! Bara 7st sedan jag fick besked v 49?!

 17. Hej! Jag säljer ett paket med kurslitteratur för 2500 kr, köpt aug 2017 för ca 3500, vid intresse och bild skicka gärna sms 0705662379
  Mvh Emma

  1. Hej! har du fått dina böcker sålda? Kom in som reserv igår och börjar på måndag! Så är väldigt intresserad!

 18. Ingen, jag va ej behörig eftersom inte skickade in mitt betyg i Eng 6. Jag har läst upp båda ämnen på komvux. Det gick inte att skicka in nu i efterhand tyvärr. ?

 19. Ja, jag sökte och fick svaret att jag inte var behörig? Glömde skicka in betyget för Eng 6. Det har inte behövts tidigare år. Sökt flera år och har aldrig behövts skicka in betyget i Eng 6. Är lite misstänksam?!

  1. Jag tror engelska 6 måste man ha.. Jag har ju bara historia 1a1 och inte 1a2.. Men vad ligger du som reserv?

   Mvh

 20. Hej
  Någon som kommit in i Gbg med start i januari?
  Undrar alla ni som sökt hade ni Eng 6 oxå om särskild behörighet? Har sökt tidigare år men har bara skickat in betyg för Eng 5!
  Tacksam för svar!

 21. Hej!
  Har sökt tandsköterska utbildning i Växjö 2019 januari. Provet kommer jag skriva i november.
  Någon mer som har sökt?

    1. Provet var inte så svårt. Fick mail idag om att jag var reserv 5 så får se om man kommer in i Växjö.. Hur gick det för er?

     1. Hoppas att du kommer in! Jag kom långt bak tyvärr. Bättre lycka nästa gång

     2. Jag blev antagen direkt? Då kanske vi kommer i samma klass sen, vem vet!! Lycka till?

 22. Hej

  Är det någon här inne som vet om man fortfarande kan bli antagen till utbildningen i Kungsbacka,står som reserv 6 och det är 2 veckor som har gått av de 3 veckorna man får efter att utbildningen börjat. Är det så att det fortfarande finns folk som tackar nej till utbildningen eller hoppar av??

  1. Vad jag vet så har dom tagit en 1 reserv i Kungsbacka, dok vet jag inte om det hänt ngt denna vecka. Men ring och fråga

 23. Hej, ni som ska gå i Lund.. har ni fått info om när skolan börjar och allt annat? Kom in som reserv idag och de stod att man skulle få ett mejl med info men jag har fortfarande inte fått de..

 24. Hej alla reserver?undrar bara hur det går för er? Själv står jag just nu på plats 20 tror inte det kommer sjunka något mer. Får bara söka nästa år igen.

     1. Det går lite trögt för mig står som reserv 12…jag tror nog att du kommer in nummer 1 är ju jättebra?

 25. Hej! Jag har kommit in på och tackat ja till Medlearns tandsköterskeutbildning i Västerås hösten 2018. 🙂 Någon mer som ska gå där? Tänkte starta en facebookgrupp även för oss. Återkommer om detta./Caroline

 26. Har gjort en grupp på Facebook för oss som ska studera distans via Sollefteå! Sök på Tandsköterska YA Sollefteå 18-19 om ni vill vara med! Kram på er! ?

 27. Hejsan! Ni som gått distans i Sollefteå! Hur har ni gjort med resor. Jag bor i Göteborg så är låååångt!
  Vad är lättaste sättet att ta sig? Hur harni gjort?
  Tacksam för svar?!!!

  Med vänlig hälsning, Nina Lindstrand

 28. Hejsan! Har en fråga! Gäller utbildningen till Tandsköterska i Halmstad. Någon som vet på ett ungefär vilka tider man har och om det är varje dag?! Jag har en bit att åka och familj så en del som måste klaffa:)!

  Med vänlig hälsning, Nina

 29. Undrar hur det går för alla reserver händer det något??Själv går det lite trögt har den senaste veckan legat på plats 24 men idag gick det ner en plats så har nu reservplats 23. Vad tror ni har man någon chans??

  1. Hej, jag började på reservplats 24 när beskedet kom efter midsommar och i dag blev jag antagen (i Stockholm).
   Hälsn Jenny

 30. Hej!

  Jag studerar till tandsköterska på distans och har nu ungefär ett halvår kvar, och nu i efterhand ångrar jag att jag inte tog en platsbunden utbildning. Detta på grund av att det verkar som de som gå på en platsbunden utbildning har mycket mer praktiska övningar både med behandlingar och utrustning, något jag känner att vi inte har. Vi har haft övning på klinik två gånger på ett år och hanterat material en handfull gånger(åtminstone känns det så) och har uteslutande teori och föreläsningar när vi är i skolan. Teorin är det inget fel på men jag hade önskat att vi hade mer praktisk än vad vi har (det är det flera på utbildningen som önskar också) så att man inte känner sig så fruktansvärt oförberedd när man är ute ”i den riktiga världen”. Just nu så säger våra lärare att vår praktiska erfarenhet främst ska komma ifrån vår praktik, vilket gör att om man råkar hamna på en dålig praktik är man i princip körd. Det var detta som hände mig. Har precis varit ute på LIA 2 på en folktandvård och blev tilldelad en ledigt ambitiös handledare. Det var inget fel på dennes kunskaper, men vi klaffade inte direkt. Jag är rätt osäker och tar lite längre tid att lära upp och det syntes att hen var otålig, vilket gjorde mig ännu mer osäker. Ända visade jag tydligt att jag ville lära mig och jag försökte göra som hen gjorde under behandlingar( jag fick titta på hur de gjorde nästan hela praktiken innan jag fick assistera, och då fick jag endast assistera en handfull gånger för att hon inte litade på mig) I det stora hela kände jag mig mest ivägen och väldigt osäker och efter att ha fått veta att sköterskorna på kliniken hade snackat skit om mig angående en händelse där jag sagt en groda den andra veckan (Händelsen : jag hade frågat om Diskdesinfektorn var smutsig, fastän jag såg den röda skylten. Jag fick hjärnsläpp alltså.) Men detta hade spritt sig och nått min handledare, något som jag fick veta den näst sista veckan jag var där, på en fredag dessutom! Hon hade även sagt detta till min lärare i telefon och när jag kom tillbaka från praktiken så hade vi ett samtal. Fick då veta andra saker också: Min handledare hade sagt till min lärare att jag blandade rent och smutsigt, inte skötte hygienen (vilket är lögn) att jag inte hade visat framfötterna eller legat steget före tandläkare när det gällde behandlingar. Men hur sjutton ska man kunna ta för sig när man känner sig så osäker och ivägen som jag gjorde???? Jag säger inte att jag inte gjorde några misstag för såklart gjorde jag några grodor, jag är ju student!
  Iallafall jag sa detta till min lärare att jag visst hade skött hygienrutinerna och berättade hur det hade varit på kliniken, men det var uppenbart att hon tyckte jag överdrev. Iallafall så får jag göra om min praktik för att bli godkänd(och för att få komma ut på LIA3) Tydligen hade min handledare erbjudit mig att komma tillbaka och göra komplettering, men jag får känslan av att går jag dit igen så blir det likadant igen. Just nu söker jag ny praktikplats för att slippa gå dit igen men eftersom det är sommar så kommer det bli lite svårt. Vet inte varför jag skriver det här öppet, känner bara att jag måste lätta mitt hjärta lite….

  1. Hej! Har du någon Facebook/mejl? Delar gärna med av erfarenheter av detta till dig för att Du ska bli trygg på LIAn i fortsättningen!

   1. Jag har tyvärr ingen Facebook just nu, däremot finns jag på messenger av någon anledning. 🙂

  2. Hej Madde,

   Jag tycker inte att du ska ångra dig för att du valde att plugga på distans.
   Jag läser på en platsbunden utbildningen, tar examen i december och jag känner igen mig i mycket du säger.
   Vi har inget ordentligt metodrum på skolan utan det praktiska momenten ska vi lära oss på LIA, vilket betyder att det gäller att man hamnar på någon bra klinik, där personalen har förståelse för att man är student och att det måste få ta tid att lära sig. Blir man då stressad och nervös för att det inte känns som de har den tiden eller förståelse så är det lätt att det blir lite knasigt.

   Lycka till!

   /Maria

  3. Jag tänker att om jag vore du, skulle jag ta vad du just skrivit, kanske skriva om det lite, och be att få handledarens mail, och skicka det. Berätta för denne hur du kände att din tid på kliniken var – handledaren kan lära sig av det här, också. Jag tänker att du kan bestämma om du vill gå tillbaka dit eller ej beroende på hur handledaren reagerar på feedbacken. Sen tycker jag det är tråkigt att du känner att läraren inte tagit dig på allvar… jag har inte börjat min utbildning än, men jag hoppas jag får en bättre LIA än den du beskrivit, för jag vet om att jag kan vara lite ”bakgrundsfigur” innan jag kollat av läget på den ny arbetsplatsen.

   Vilken skola går du på?

  4. Hej Madde! Klart man måste då skriva av sig, och berätta om sin upplevelse. Jag är så glad att jag kan bidra med en sådan liten plats på Internet. Här lär du få veta att du inte är ensam. Nej verkligen inte. Jag har fått flertalet mail från studenter där lian inte blivit vad man hoppades på. Det är särskilt knivigt när det ofta hänger så mycket på personkontakt och hur man går ihop med sin handledare och övriga. Det är verkligen inte kört för dig! Se den extra praktiken som nytta, ta revansch och backa inte.
   Jag tycker du är otroligt fin och modig som öppnar dig här och delar med sig av hur det känts. Jag svär på att en hel drös sitter och känner igen sig i det ena och det andra prick nu.

   Fortsätt le och omfamna erfarenheterna! Du har rätt till dina känslor och det är inget fel i det. Stå på dig. Vi hejar på dig!!

   KRAMAR
   Johanna

 31. Nu blir någon som sökt Södertälje glad, för jag fick just besked att jag antagits i min hemort – så jag tackade nej till min plats i Södertälje. Känns alltid lite vemodigt att säga nej till något en sett fram emot, men å andra sidan har min lokala arrangör närmare samarbete med tandvården här.

  Jag hade absolut inte föreställt mig att jag skulle komma in i min hemort, så nu blir det till att ställa om hjärnan.

 32. I torsdags fick jag mitt antagningsbeskedet. Nu har det sjunkit in ordentligt. Jag kom in i Karlskrona. Jag som tyckte att antagningsproven inte gick bra. Är så himla glad och stolt över mig själv.

 33. Asså vad är detta min reservplats har inte rört sig på en hel vecka nu☹️Jag står fortfarande på reservplats 30 i Kungsbacka ..man blir bara så trött på att vänta och va nervös hela dagarna och undra när man kommer få plats om man någonsin får det. Känns som alla blir antagna förutom jag…gud va jobbigt??

  1. Vad trist. Får ju hoppas iaf. Jag börja på 44 jag är på 34 nu fast jag sökte i Västerås. Det var 273 st som sökte dit så att ligga på kö 34 känns rätt bra ändå. Skulle vara så himla kul att komma in och har hört att folk kommer in som har haft runt 40-50. Men beror ju på som sagt. Vi får hoppas iaf ?

 34. Freder finns en grupp på FB nu för oss som ska börja i Kungsbacka i höst. Sök på Tandsköterska Kba 18/19 ??

 35. Jippie! Jag kom in på Medlearn i Kungsbacka på distans med start i augusti 2018! Superglad! Någon annan?

   1. Ja det ska bli superroligt! Har varit löjligt glad sen jag fick beskedet om antagning;);) Då ses vi i höst ju!

    1. Hej! Hur kändes det och göra provet innan du blev antagen? Eller kom du in direkt?
     Hur känns det och plugga distans? Jag har också sökt Kungsbacka!!

 36. NEHEPP! Inget besked från Sollefteå idag ? Så långsamt att behöva vänta över helgen ???

 37. Det var 273 som sökte i Västerås. Jag är på plats 35 nu. Känns lite hopplöst. Sökte en annan utbildning med där jag är på plats 8. Men detta är ju mitt första val.

 38. Hej

  kan det vara så att det ibland inte blir någon uppdatering på reservplatsen?För jag kollade imorse och jag har samma nummer:/

 39. Hej!
  Är det någon som vet om man har någon chans att komma in med reservplats 31 i Kungsbacka eller är det kört för mig? Just nu tycker jag inte att jag har någon chans med tanke på hur många som söker till Kungsbacka. Jag får nog söka igen då nästa gång:/

  1. Förra året var det någon som började på reservplats 43 och kom in (på just Kungsbacka) – det finns ett inlägg längre ned här där de skrev om det. Så jag tror att du fortfarande har en chans. Jag ska hålla tummarna för dig!

  1. Ja! Jag kollar mailen varje timme känns det som.. men veckan innan midsommar bör ju vara denna vecka?? Så borde ju komma imorgon eller fredag isf tycker jag.. Håller tummarna för oss 🙂

   1. På Yh-antagning står så här ”antagningsbesked runt midsommar”.Så beskeden kommer kanske nästa vecka.

     1. Anneli sa väl när vi va där på provet att hon skulle försöka hinna göra klart till 15e men de va inte säkert.. El minns ja helt fel? ?

 40. Jag står på reservplats 38 just nu börja på 44 i måndags. Undra om det finns någon chans att komma in?Jag har sökt i Västerås. Ingen aning hur många som kommer in där heller. Nån som sökt i Västerås?

  1. Jag tror att alla MedLearns Tandsköterskeutbildningar tar in 34 personer vardera – Västerås hade flest sökanden av de tre utbildningarna de har på distans. Jag skulle fortsätta hoppas på att komma in om jag var du – som jag berättade för Aya ovanför, så var det någon förra året som kom in och startade på reservplats 43, och jag är säker på att det finns de med även högre nummer som kommit in.

   Jag sökte alla tre distanskurserna från MedLearn, jag blev antagen till alla tre men tackade nej till Kungsbacka och Västerås, eftersom Södertälje är närmsta ort. Det är säkert många som har sökt på samma sätt som jag, och som kan komma att tacka nej om de även kommer in på en ort som de föredrar mer – någonstans såg jag att det nämndes att kön kommer röra sig mycket när folk får besked från högskoleutbildningar i juli, så det är något att tänka på också.

   Jag håller tummarna för dig!

   1. Är på plats 30 nu men känns väldigt långt. Börja som sagt på plats 44 för 2 veckor sen. Så inte kanske omöjligt.

    1. Hej Carolina
     Jag tror faktiskt vi har en chans att komma in. Jag börja på plats 38 och står nu på reservplats 27, vissa dagar är man ju väldigt tveksam på om man kommer in men allt kan verkligen hända. Och vi får inte heller glömma att det är långt till 27 augusti hoppas fler tackar nej till sina platser?

     1. Har kommit in på en annan utbildning som jag kommer tacka ja står på plats 22 nu så tror inte jag kommer komma in.

     1. Grattis till att ni kom in! Tsk är en bra utbildning! Om ni behöver kurslitteraturen har jag de flesta böckerna.

 41. Blev så förvånad när jag fick mailet imorse att jag va en utav dom antagna. Vet någon hur många sökanden det va denna omgången i Kungsbacka? Ska bli så roligt detta 🙂

  1. Grattis till att du kom in!

   När jag frågade så var det cirka 300 sökanden i Kungsbacka, varav ungefär 255 var behöriga just då – den siffran kan ju ha ökat, eftersom alla inte hade gjort sina prov än när jag fick uppgifterna. Det var ungefär samma antal i Södertälje, som jag tackade ja till, och lite fler i Västerås, som debuterar som distansort i år.

 42. Jag är såå glad. Är antagen till Kungsbacka! Känns både spännande och väldigt nervöst!

   1. Till midsommar skulle antagningsbeskeden för Sollefteå-kursen kunna komma, har de sagt till mig 🙂

  1. Jag är också antagen till Kungsbacka 🙂
   Borde starta en Fb grupp för oss som kommer börja.

  2. Grattis! Ja, visst är det? Nu ska en bara inte glömma att hitta den där fältstudieplatsen.

 43. Nu har resultaten från MedLearn kommit – och jag är antagen! Inte reserv – antagen! Herregud, det trodde jag inte! Nu ska det firas!

   1. Tack! Och reserv 7 är ju riktigt bra – det skulle göra mig mycket förvånad om du inte kom in med en så bra plats! Grattis i förskott, vågar jag faktiskt säga 😀

 44. Någon som fåt veta sitt provresultat? Jag mailade och fick svar att jag har 55,5poäng av 65 på urvalsprovet.. Känns som att det är kört för mig 🙁

    1. Jag hittade bara Britts mail och jag skickade ett medddelande till henne om jag kunde få reda på mitt resultat från provet så sa hon att dem inte ger ut några prov resultat :/

     1. Här är Annelies mail: annelie.karlberg@ya.se Se bara till att du mailar från samma address som du registrerat på ansökningswebben, annars vet de inte vems resultat de ska skicka.

  1. Jag tycker inte det låter som ett dåligt resultat – jag tror på dig! Har ännu inte frågat själv, men jag är ganska säker på att jag fått färre poäng än du.

  2. Nu har jag fått veta min poäng på det testet: 60 av 65, men eftersom jag kommit in på MedLearn som är närmre, så kommer jag välja den istället – jag fortsätter hålla tummarna för dig.

 45. Ni som gjort provet för Sollefteå-kursen, vad tyckte ni om provet?

  Själv tyckte jag det var ett intressant prov, med lite mer relevanta ämnen än MedLearns prov – orden tyckte jag var svårare än på MedLearn, men frågorna var intressanta. Jag tyckte det var ett ganska roligt prov med tankeställare. Om det gick bra för mig är jag inte så säker på, då jag missade flera översättnings-grejjer – men å andra sidan kändes det på något sätt som ett trevligare, mer personligt prov, man fick visa lite mer av sina egna tankar och värderingar, en del frågor kändes som en intervju fast på papper.

  1. Första delen var de tre ord jag inte alls visste va dom betydde men sen resten kändes bra!

  2. Jag tyckte också om provet! Missade på några översättnings ord men annars så gick det bra. Dock blir jag osäker nu i efterhand… På första frågan skulle man översätta den engelska texten va?? Man skulle inte sammanfatta texten på engelska?
   Sitter här och nojjar över vad jag kan ha gjort för fel, haha.

   1. Om det är samma som jag tänker på, så skulle man sammanfatta den på svenska – jag har för mig att det var så det stod, så man behövde inte översätta ordagrannt, men att man skulle översätta från engelska stämmer.

    Däremot den som man skulle sammanfatta på svenska tror jag att jag sammanfattade alldeles för kort, så där är jag rätt säker på att jag tappade poäng.

    Jag känner igen mig som sjutton i det där med att nojja sig! Som om det skulle hjälpa en, liksom. Jag försöker intala mig att det är inlämnat nu, så det finns inga problem kvar som min hjärna kan lösa, även om den gärna vill. Jag har kommit på så många bra saker jag hade kunnat skriva sedan jag gjorde provet – det är ju fint av hjärnan att anstränga sig, men det blir lite tjatigt.

    1. Och jag som översatte hela texten! Satan också.. 🙁 Menar texten som handlade om vad man skulle göra med en utslagen tand.

     Det man skull sammanfatta på svenska tror jag jag skrev för kort också. Det var nog det svåraste på hela prover tyckte jag!

     SÅ jobbigt att nojja i efterhand, man kan ju som sagt inte ändra något nu heller ?

     1. Ja, då menar vi samma text – men du, du översatte den i alla fall, så helt fel blev det ju inte. Kan inte tänka mig att du missade alla poäng bara för det.

      Och jag håller med, jag tyckte de tidigare frågorna hade handlat mycket om hela texten, så jag kände att en kortare sammanfattning var bättre, för smarta jag just då tänkte att ”annars upprepar jag mig för mycket”.

      Jag funderar på om jag ska fråga om mitt provresultat den här gången också, eller om jag ska strunta i det, eftersom det lika gärna kan göra en mer stressad istället. Önskar att man inte behövde vänta så länge innan man får veta om man kommit in eller ej.

    2. Mailar du och frågar om resultat då bara? Hmm.. Man kanske ska göra det.
     Jag går och räknar ner dagarna till midsommar nu, man skulle ju förmodligen få veta innan dess sa hon 🙂

 46. Ska göra urvalstestet i Sundsvall imorgon! Är så jäkla nervös.. ska kika igenom högskoleprov. Hur var det utformat?

   1. Det var sådär tyckte jag. Vissa ord var svårt att förstå på engelskan och sen hade jag nog nåt slarvfel på logisk del… tips är att läsa igenom allt innan du lämnar in.

 47. Hej
  Jag sökte utbildning på Kungsbacka och Lund.
  Gjorde test på Kungsbacka och tyckte den var svår. Nu fick jag antagnings test till Lund som ska göras på webben ?
  Det är svenska, engelska och logisk- del. Vet nån hur ser ut sån logisk test? Jag inte öppnat den ännu…
  och det var 506 sökande i Lund ?

  1. Jag vill också veta, är också kallad till urvalsprov och har ingen aning hur den ska se ut

 48. Nu har jag även blivit kallad till att göra testet för distansutbildningen i Sollefteå, ska bli spännande att se hur det testet ser ut. Provet ska visst ta 90 minuter, och har en del för svenska, och en del för engelska. Är det någon annan som sökt dit?

  Kommer jag in där blir restiden till träffarna drygt 10 timmar – tur att man har förmågan att sova när man reser.

  1. Hej! Jag har också blivit kallad att göra testet.I vilken ort ska du göra testet? Själv bor i Sundsvall och tänkte göra testen här. Den är 220 sökande och är nästan omöjlig att komma in. Undrar varför utbildningen är så populär. Dåliga lön kanske fångar folket!!!

   1. Jag ska göra testet i stockholm, i slutet av månaden – jag tänkte att jag skulle kombinera nytta med nöje och ta mig en stadsvandring där. Hoppas på fint väder.

    Jag tror det kan vara så att den är populär dels på grund av att yrket marknadsförts bra, dels att omväxlande jobb är inte så lätta att hitta. Och så tror jag att en stor faktor är att Tandsköterska är ett bristyrke just nu, vilket betyder att det är stor chans att studierna lönar sig, och då blir det attraktivt på grund av det – många som står utanför arbetsmarknaden och vill in. Själv har jag alltid velat arbeta inom vården, så det är en faktor som spelat in för mig personligen, samt att ett så omväxlande jobb skulle vara toppen för min hjärna, älskar att lära mig nya saker och ha omväxlande uppgifter.

    Vad med tandsköterskeyrket är det som lockar dig?

    1. Hej igen!
     Hoppas att du får uppleva en solig dag i Stockholm.

     Den är inte lätt att komma in i arbetsmarknaden idag och allt kräver utbildning.Framtiden för den yrke ser ganska ljus ut som du sa. For min del ,arbetstider och behöv inom den yrke väger tungt. Men fortfarande undrar om man kan klara sig med 18000 före skatt.

     1. Jag tror mycket väl man kan klara sig på det, det beror nog mycket på hur man har det privat – är man ensamstående kanske det blir svårt, men har man partner med inkomst så blir det ju direkt lättare. Har man dessutom någon småsyssla vid sidan om, kan ju det väga upp. Sedan att det är en skamligt satt lön på ett så viktigt yrke är en annan fråga. Jag tycker det är upprörande att vårdpersonal generellt sett har så dåligt betalt – människor som gör insatser för människors väl och ve borde vara de som värderas högst i samhället, tycker jag!

      Jag hoppas det går bra för dig på provet. Vilken dag bokade du in ditt prov på?

    2. Hej!
     Jämför med insatsen som folk gör inom yrket så får man för lite tillbaks. Jag har bokat den 23e maj i Sundsvall.Vi får se om jag får nån poäng. Vilken datum blir den för dig?

     1. Det blev den 24 för mig – jag hoppas det går bra för oss! Vi får hålla tummarna 🙂

   2. Hej.Jag har också blivit kallad.Jag bor i Härnösand och valde att göra provet på torsdag 24/5.Håller med dig om att det bli omöjligt att komma in.Det tråkiga är att även om man har superbra betyg från gymnasiet blir man tvungen att göra provet.Jag gick ut gymnasiet typ 20 år sedan så att försöka göra bättre ifrån mig än en 20 åring som är färsk från skolan blir väll omöjligt.

  2. Jag har också sökt dit men jag har inte hört nånting alls! Antar att jag inte får göra något prov el så alls då, men får man inte ens ett nej via mail el hur fick ni veta om proven? /uppgiven

   1. Du kan ju ha missat mejlet eller att det kommit i skräpposten – det finns även meddelanden på apply.yh-antagning.se som man kan logga in på. Jag brukar kolla båda, eftersom min mail har varit knepig förut. Annars kan du kanske emaila dem och fråga, det kan ju lika gärna vara en miss på andra sidan. Jag tycker att det borde stå att du inte var behörig om du inte är det, lite orättvist annars.

    1. Det hade blivit något fel på min ansökan och dom hade provat ringa mig 1 (!!) gång om de, men nu har jag fått att jag är behörig och ska göra provet i Sundsvall på torsdag kl 1! ?

 49. Elinor när var det du gjorde provet?
  62 av 80 möjliga är ju ganska bra ändå, du borde ge dig själv en klapp på axeln?

  1. Jag gjorde provet den 25 förra månaden, så jag fick svar snabbt.

   Ja, det kanske du har rätt i – jag hoppas bara det räcker. Det är ju en så populär utbilding, jag inbillar mig att alla som söker är smartisar. Tack för dina uppmuntrande ord!

   Du har inte fått något svar än? Om du frågat om poäng, menar jag. Konstigt i så fall. Hoppas du får veta snart, ovissheten är inte rolig.

 50. Hej!
  Testen som jag gjorde idag var svenska läsförståelsen nog värst för mig. Engelska delen var helt ok. Jag hoppas bara att jag blir antagen. Det var 200 sökande i Kungsbacka och 160 i Halmstad så jag har nog inte så stora förhoppningar på att jag blir antagen.

  1. Har du fått veta vad du fick för resultat på provet ännu? Man skulle visst kunna få svar på det om man emailar dem.

   1. Jag hade skickat ett mail till de men jag har inte fått något svar ännu. Tror du att de ger svar så snabbt? Har du fått något svar?

    1. Jag fick ett mail precis, de visste inte ännu vilka som blir antagna och jag ska bara vänta tills juni…vilket känns som en evighet?

     1. Till mig berättade de hur många poäng jag fick – 62 poäng av 80. Känns inte så positivt, speciellt som det inte motsvarar hur det kändes. Jag undrar vad det kan vara jag svarat fel på som jag trodde var rätt.

  2. Hej
   Det känns hopplöst med 200 sökande i Kungsbacka. Jag ska ditt 7 maj skriva prov.

   1. Hej Anna?
    Jag vet att det är jobbigt när det är så många som söker till utbildningen men man vet ju inte hur det kommer sluta. Det kan bli så att du blir den som de väljer först?jag hoppas bara att du gör ditt bästa på testet, för när jag gjorde testet så sa kvinnan att de kollar mest på den. Jag hoppas att det går bra för dig.

   2. Som jag har läst så brukar det vara kring 300 sökande eller mer per ord för MedLearn. Jag frågade om hur många sökande per ort det var för ett tag sedan. Det var ungefär 300 på Södertälje och Kungsbacka – medans Västerås, som är ny på distans för i år, låg på 335 i sina totalansökningar. Sedan så är de behöriga något färre. Just när jag frågade låg Södertälje och Kungsbacka på kring 255 behöriga och Västerås på 280 behöriga, men de siffrorna kan nog ha gått upp sedan dess i takt med att folk gör sina prov. Så av de orterna är det minst antal på Kungsbacka, vilket betyder att dina chanser är en gnutta ljusare än de som begränsat sig till endast Södertälje och Västerås.

    Själv har jag sökt alla tre orterna – Kungsbacka ligger cirka 7-8 timmars enkel resa bort, men blir det enda stället jag kommer in på, så får jag göra så. Blir det så lyckligt att jag får välja, så skulle jag helst gå i Södertälje. Jag blir lycklig om jag bara kommer in på en 🙂

   1. Nej, det var inte om tandvården, det var läsförståelse, ordförråd och engelska – det jag tror du kan göra, är att kolla upp lite högskoleprov (bara språkdelarna, inte mattedelarna). Det är ungefär samma upplägg. Lycka till!

 51. Hej. Finnd det någon här som har läst tandskötwrsk utbildningen i Gävle? Oeehärt tacksam för att hära era erfarenheter.

 52. Hej! Är det någon som pluggar/pluggat i Växjö och bet ungefär vad meritvärdet har legat på för att komma in?

  1. Hoppas det går bra för dig idag! Jag tog testet i Södertälje igår, men har sökt till alla distansorter.

   Hur upplevde du testet? Själv tyckte jag att läsförståelsen var svår, det var en enligt mig konstig text med ganska konstiga frågor – eller så är jag helt enkelt inte van vid den typen av text. Jag vågar inte gissa på hur den delen gick – hoppas lite att det inte bara är jag som tyckte den var svårbegriplig.

   På resten av provet gissade jag på fem frågor. Googlade i efterhand, och vet nu att två av gissningarna blev fel, men de andra rätt. Känner mig på det hela taget nöjd med min insats, även om en av felgissningarna grämer mig – jag fick hjärnsläpp helt enkelt. Hoppas att det inte kommer ligga mig i fatet alltför mycket.

   Om det är nån nyfiken själ som undrar hur provet är utformat, så är det ungefär samma upplägg som högskoleprovet. Är du trygg med språkdelen på högskoleprovet kommer även detta gå bra. Det är inga konstigheter.

   1. Provet som jag gjorde idag i Kungsbacka var ganska svår….speciellt den svenska läsförståelsen,hoppas bara att det gick bra men något säger mig att det kommer gå åt skogen?Engelska delen var en aning lättare.

    1. Känner igen känslan, den är inte trevlig. Är ganska säker på att om jag kommer in, så blir det i sånna fall som reserv. Jag håller tummarna för oss, det känns säkert värre än det är – jag är annars språkbegåvad (ojämn begåvningsprofil, jag var tvungen att testa mig en gång – är bra på språk, men har svårt för siffror), och om till och med jag tyckte läsförståelsen var svår, så var den det på riktigt också, så det är nog många som haft problem med den. (Önskar att den logiken skulle lugna ned mig, men jag har dålig självtillit).

 53. Hej!
  Chansar och hoppas få kontakt med någon. Jag har sökt utbildningen på Hermods i Karlskrona till ht-18. Ska göra skriftliga prov i svenska, engelska och matematik. Börjar bli nervös för detta. Svenska och engelska inga problem. Men matte!!!
  Är det någon som vet vilken nivå sådana här prov ligger på? Kommer inte ihåg hur man räknar med ekvationer osv. Känns inget vidare just nu.

  1. Hejsan, har med sökt in till ht-18 i Karlskrona, Vad jag har förstått är det som ett högskoleprov 🙂

 54. HEJ! Ligger på reserv 39 i Borås..någon mer på reserv i Borås????.
  finns det någon chans att man kan komma in dom här två veckorna som precis har börjat?!!
  Åhhh vill så gärna komma in!!!!!!!

   1. Dom har stoppat nu så ingen kommer in mer även fast man är reserv…
    Så himla jobbigt nu får vi i Borås vänta till 2019-2020 för att söka igen sa hon som hade hand om utbildningen…

    1. Hej D! Läs på distans. Jag har kollat. Den finns många utbildningar i olika orter som startas under hösten. Vet du om man inte har engelska ,kan komma in eller inte oavsett om utbildning e på distans eller på plats samt i vilken ort som helst?
     Får man hjälp med hitta bostad om man kommer från andra stad?

     1. Hej på er
      Ni som undrar om man har inte Engelska eller nåt annat ämne som saknas det e OMÖJLIGT att komma in utan ett sakant ämne. Pga nästan alla sökande har behörigheterna plus erfarenheter så det kan utan tvivel att de ska komma in som har allt .. sökande är mer än 400 så absoult ska finna de 30-40 med alla behörigheterna så man kan förstå själv att det är omöjligt
      🙂

     2. Hhaha. Den känns som att den e lättare att komma in på läkare utbildning än tandsköterska utbildning.

   1. Hej Aya! 🙂
    Nej kom inte in tyvärr jätte tråkigt.. Jag hade alla behörighet men fattar inte varför jag inte kom in, kanske för låga poäng ingen aning men nu måste jag läsa upp fler ämnen så jag kan få mer meritpoäng! Jätte tråkigt. Den kvinnan jag pratade med i telefon sa ”du behöver inte oroa dig det är inte många som sökt till januari 2018” haha men ja låg på 94 k början, sjukt 🙂
    Det är förståligt för detta är en populär utbilding så det krävs höga meritpoäng upp till 16 max. Jag ligger på 14 tror jag :-/
    Ska söka nu i Göteborg när det öppnas, hoppas på det bästa. Men hade varit skönare i Borås då man bor här!
    Hur går det för dig?

    Mvh

    1. Hejsan D!?

     Du kommer säkert komma in till slut ge det bara tid?för mig går det ganska ok jag har test i Kungsbacka nu på torsdag och känner mig så nervös. Förhoppningsvis kommer det gå bra….jag får hålla tummarna✊

     Mvh

     1. Ja jag hoppas det! 🙂

      Åh lycka till, det kommer gå jättebra ska du se, lycka till! ???

     2. Hej Aya! Hur gick det för dig på testet? Jag ska också göra testet i vår i Kungsbacka! Kan du berätta hur det var? ?

      Kom du in till slut?

      Mvh

 55. Är så glad, i fredags fick jag samtalet om att jag kommit in i uddevalla!! Äntlgen är det min tur ??? någon mer här som skall gå i Uddevalla??

   1. Inom folktandvården i Dalarna är ingångslönen 21000kr. Man kan sommarjobba under utbildningen o erbjuds då 17000kr.

 56. Hej:)
  Jag börjar kursen i Nackademin nästa vecka,är så taggad.
  Det var på tiden att skaffa sig ett yrke,är trött på att jobba som personlig assistent.

 57. Nu en undran…. jag har reserv plats 2 till Uddevalla och hoppas verkligen att jag kommer in!!! Men en tanke är, hur långt in på utbildningens start kan man få chans att börja när man är såpass långt ner som mig? Är det en vecka in på utbildningen eller är det 1månad??någon som vet ??

 58. Jag ligger på reserv 52 i Borås… nästan som om man vill gråta, det är ju verkligen kört 🙁
  Borås öppnar inte igen förens 2020 hur orkar man vänta så länge igen fyy.
  tror ni man kan komma in som reserv 52 att det kan sjunka ner…..??? ?

  Mvh

   1. Åh du, det har jag tänkt på men distans det är absolut ingenting för mig… Känns så mycket skönare och sitta i ett klassrum istället.. Distans verkligen oberört svårt..

 59. Hur stor chans är det att man kommer in som reserv nr 5 nu till uddevalla, börjar ju närma sig terminstart ??

 60. Hej allihopa! I välkomstbrevet som jag fick står det vilken kurslitteratur jag behöver. Det står obligatorisk kurslitteratur och det står referenslitteratur. Vad menas med referenslitteratur?
  Tack för svar ☺

 61. Någon som vet vart utbildningen ligger i uddevalla? Är den i samma hus som vårdcentralen i Rosenhäll?

  1. Hej! Här är en länk till Google Maps och pin så ser du. Pinen är där busshållplatsen är ungefär, utbildningen är i samma byggnad där det står ”Habiliteringen Uddevalla”. 🙂

 62. Hejsan! Har precis fått veta att jag kommit in i Göteborg. Hade från början ställt in min på att börja i Borås så har därförnansökt om studiemedel (CSN) där. Men i Göteborg är utbildningen totalt 5 veckor längre och om jag minns rätt totalt 25 poäng mer.
  För er som har sökt studiemedel och ska börja i Göteborg, hur många veckor samt poäng är det i termin 1 och 2?! Tusen tusen tack för svar!

 63. Hej!
  Är det någon här som har kommit in i Oskarshamn vt18? Skulle vara roligt att få lite kontakt med framtida klasskamrater ?

 64. Hej! Är det nån som vet hur ofta ansöknings sidan uppdateras?? Har gått från reserv 14 i morse till reserv 11 nu… trodde den bara gjordes en gång per dygn??

 65. Hej!
  En fråga till de tsk som klarade med utbildningen, vad påvekar betyg !? Alltså vad kan man tjäna om t ex har en bilvande tsk G eller VG !? Påverkar betyg på arbetslivet !? Vad är fördelar om man har bra betygen !?

  1. Min erfarenhet är att det viktiga är att du klarat utbildningen, hur bra dina betyg är verkade ganska oviktigt när jag gick ut 2011. Vad jag hör är det ungefär så nu med, arbetsgivaren vill se ett fullständigt betyg, sedan är personlig lämplighet det som väger tyngst. Alltså att du som person passar i arbetslaget och för kliniken. Oftast vill man ju ha en tsk som är duktig rent praktiskt, och då spelar betyg inte så stor roll. Då tittar man nog mer på utvärderingar från LIA t ex. Jag skulle säga att bra referenser från din LIA är viktigare än bra betyg.

 66. Hej! Jag undrar vad de som kommer in direkt på yrkesutbildningen har i meritvärde? Skulle så gärna läsa till tandsköterska 🙂 Även de som har fått en reservplats, vad hade ni för meritvärde från gymnasiebetygen?

 67. Hej! Någon mer som ligger på reserv i Borås eller Göteborg? Isf vilken plats? Det kommer inte röra sig mer, alltså är det kört? Ligger på 62.. fy blir ledsen

  1. Jag hade reserv plats 34-35 i Båros och Uddevalla i början, nu ligger jag på reserv 7 i Borås. Läraren sa att det skulle sjunka mer.

   1. Det verkar som det inte kommer sjunka ner mer, du kommer definitivt komma in, jag ligger ju 62, de är alldeles kört. Skolan börjar ju om en och månad ungefär..

    Vad ligger du på udevalla då?
    Trodde inte många hade sökt i år, vilket hon sa de som tar hand om utbildningen…

    1. Jag har med prattat med läraren hon sa att föra året sjunk det ner enda från 169 och att det är många som hoppas av vid terminstart. I uddevala ligger jag på reserv 9. Jag hoppas verkligen att jag kommer in. Känns som sidan upptaderas efter 00.00 varje dag.

     1. Du kommer garanterat in, jag har ju 62 personer före än mig så för mig är de ganska kört 🙁

      Jag hoppas de sjunker ner. Mitt har har inte rört sig på en vecka iallafall:/

     2. Vi får hoppas på att vi kommer in :), har du alla behörigheterna? jag själv saknade naturkunskap och engelska 6:/

  2. Ligger på plats 38 i göteborg och plats 23 i borås…. har plats 20 i uddevalla…. vill verkligen komma in men verkar som det inte blir så ändå …suck

  1. Jag ska! 🙂 har fått en lägenhet lite utanför Göteborg, Marklandsgatan. Var i Göteborg bor du? 🙂

   1. Evelyn, hur fick du din lägenhet? Har du stått i kö sedan innan eller har du tips på hyresvärd som ej kräver kötid? Jag letar lägenhet för att kunna plugga i Göteborg men det ser mörk ut om man inte har lång kötid.

    1. Balder.se har inte kötider på alla lägenheter! I kungälv fick vi kontrakt trots vi inte stått i kö 🙂 men sedan kunde vi inte ta den lägenheten pga personliga själ

    2. Jag känner en som ska ut och resa, så har lyckats hyra lägenheten av honom fram till juni. Hoppas verkligen du hittar något!

 68. Det känns som att det står still nu med reserv platserna:( kommer det inte sjunka mer? Hade reservplats 34 från början och kom ner till plats 9 nu i Båros och Uddevalla. Är så less på det här? tappat hoppet.

 69. Är det bara om man läser till tandhygienist el tandläkare man kan få sommarjobba på folktandvården samtidigt som man läser?

 70. Hejsan alla blivande tandsköteskor!
  Jag undrar om det möjligtvis finns någon som kommit in på utbildningen i Malmö men hellre vill plugga i Göteborg? Jag har nämligen kommit in i Gbg men vill hellre plugga i Malmö. Någon som vill byta?

  Om inte!
  Finns det någon som har tips om boende i gbg med start början av januari? De flesta hyresvärdar har kötid tyvärr och som ni säkert vet är det stor efterfrågan på lägenheter som det redan är. Kanske hyr du ut ett rum? Eller ska hyra ut din lya i andrahand? Eller vet en bra hyresvärd!

  1. Hej! Jag vet tyvärr ingen som hyr ut, men mitt tips är att kolla andrahand i kranskommunerna. T ex Ale, Partille, Lerum, Kungälv… Kanske tom Alingsås. Pendeltåg går genom alla utom Kungälv så det går fort att ta sig in till stan. Lycka till!!

 71. Undrar om man kommer orka ta sig till skolan med bil 1 tim dit o 1 tim hem 4 dar i veckan.. ? o 2 små barn hemma.. det är ju f*n när man kommit in

  1. Ja, vill du verkligen bli tandsköterska så grejar du det. Oavsett vad man vill bli så finns det inga genvägar och det är tufft. Jag pendlade kollektivt ca 4h/dag när jag läste. Försökte göra det bästa av det och det är inte säkert att det är 4 dagar varje vecka. 🙂 Pendlar fortfarande 4h/dag nu mer fast till arbetet, och med litet barn hemma. Svintufft, men älskar min arbetsplats så gör vad jag kan för att det ska fungera. Men tycker man inte det känns värt det så ska man nog tänka om från början. Lycka till!!

  2. Jag pendlar 4h/dag till skolan nu, två barn hemma. Ja det är lite jobbigt, men det är så värt det för att nå dit man vill! 🙂
   Sen är det ju oftast inte föreläsningarna varje dag i veckan, vissa veckor är det 1-2dagar, en annan vecka 3-5dagar..
   Ljudböcker eller poddar är ett bra tips 😉

    1. Falun, alltså det är klart det är tufft, 1a terminen är ”värst” sa dom och det kan jag hålla med om, för det tar ett tag innan man kommit in i hela studera-grejen!
     Men det är så himla roligt och spännande så det är värt all tid! 🙂

    1. Ja jag har alla behörighet förutom 1a2 i historia men de sa hon i telefon att de inte gjorde ngt..

     Ja men eller hur! Känns verkligen så.. usch 🙁

 72. Men kom du in som reserv alltså förra året? Så man kan alltså komma in som reserv? Eller måste de komma till från 84 till 0 då sedan ett mejl om att man kommit in?

  1. Jag sökte förra året men tackade nej för ja blev gravid i samma veva! Men sökte om en ny ansökan detts året, har alltså inte kommit in på ansökningen från förra året utan sökte om på nyttt !

  2. Ja jag fick ett mail att ja hade tex plats 20 förra året sen någrs veckor efter de mailet stod de att ja hade fått en plats ja kunde tacka ja nej till ! Men då va ja såpass långt ned på reservlistan med!

   1. Det gjorde jag men hon sa att det inte äe många som sökt i Borås och att mång hoppar av.. haha de tror jag absolut inte på.. 84 på Borås? Det är alldeles kört för mig… visste inte att så många hade sökt i borås i januari… aja hoppas på det bästa 🙁

 73. Spontant en klass på 40 eller om de delar upp de i två. Men hur tänker ni m lia? Har ni redan börjat kika runt?

  1. Ojj! Jag som har sååå svårt o prata i grupp ? scenskräcken är enorm, och gått hemma på mammaledighet 1 år haha… jaja

   Nä har väl funderat på o ta något nära hemmaplan (ale) då jag har en dotter på 10 månader så de inte blir så mycket tid att lägga på resväg!
   När kommer lia vara tror ni? Mitten/ slutet.?

   Jag är med så taggad! Sökte förra året o kom in på reserv, men va gravid så fick tacka nej!

   Min fd gymnasieklasskompis tar examen nu i december o hon har vart så nöjd !

    1. Förra året när jag kom in på reserv minns jag inte i göteborg va ja nog runt 20 men då kom jag in efter de startat upp samma i uddevalla
     o i borås hade ja nog runt plats 10, men minns inte helt som sagt, o detta året kom jag inte in på reserv utan vanligt!

 74. Är det ngn som läser i uddevalla nu av er? Jag skulle behöva veta hur jäklans långt det är mellan centralstationen o skolan?! Verkar vara en bit ?

    1. Nej nej, men jag var nyligen där och föreläste på utbildningen. 😀 30 min verkar att ta i, om den inte åker kringelikrokvägar. Ring Västtrafik annars och fråga! 🙂

 75. Fick nyss beskedet att jag är reserv 38 i Malmö. Är det helt omöjligt eller finns det hopp? Någon med erfarenhet? 🙂

  1. Hej ligger också på reserv 84 i Borås känns så hopplöst verkar som om ingen hoppar av, trodde inte så många hade sökt nu i januari helt sjukt..
   du har ju mer hopp på 38 reserv du lär komma in!!

   1. Hej! Får jag lov att fråga vad du har för betyg? Jag är själv reservplacerad i Malmö med verkligen NOLL chans att komma in.
    Du kommer nog in ska du se! Jag tror att sidan uppdateras en gång per dygn.

    1. Jag har det gamla betygssystemet har inte riktigt koll men tror jag hade 3,7 i avgångsbetyg. Sen har jag några andra utbildningar med betyg vet inte hur de räknar.

 76. Hej! Kom in både i Gbg och Borås, väljer nog Borås då det är lite kortare urbildning där…så en ledig plats i Göteborg alltså:)

 77. Hej, läste mitt antagningsbesked idag till start 2018 i Göteborg och det blev reservplats 14..lite ledsen i ögat men ändå bättre än sista två gångerna som ha varit 80 och 42. Va tror ni andra om denna plats? Vet att jag kommit ner många platser tidigare år ganska snabbt, har tex reservplats nr 13 till hösten 2017 som redan börjat för längesedan och hade få innan 42..va tror ni, har man en chans ändå?

   1. Hej Elin, kommer inte exakt ihåg hur många platser det var till Göteborg, men någonstans mellan 120-150 platser. Ingen aning i hur må ha sökande det var i år heller, ska ringa till dom i nästa vecka och höra med dom. Hur gick det för dig?

  1. Har du sökt förut också menar du och du kom inte in? Jag har reserv 87 i Borås, känns hopplöst verkligen… tror inte jag kommer in

   1. Ja jag har sökt två gånger innan och kom inte in då. Har nu reservplats 14 till start i januari i Göteborg, man får bara hoppas!

 78. Hej,
  Någon som har kommit in eller ligger på reserv till nästa år i januari 2018 i Borås eller Göteborg?

     1. Får jag fråga er vad ni hade för poäng l betyg?? Alltså vart låg ni? Hade ni många D C B A?? De verkar som om de går efter betygen. Så sanslösast detta är yrkehögskolan inte högskolan..

     2. DU driver? Wow det va oväntat till en sån här utbilding. Så arg man blir, det borde inte vara så högt det är ju fan i mig inte högskolan detta!!? Aja jag är helt stum blir så ledsen… 90 reserv känns hopplöst alltså. Hon som sa i telefon ”det är inte många som sökt” haha nej då:)

      Glad för eran skull iallafall! ??

    1. Men det är många som hoppar av jag är en utav dom som tacka nej till Borås. Du kommer säkert komma in 🙂 många hoppar av efter terminstart också

   1. Kul!
    Själv väntar jag fortfarande tills jag kommer in… känns helt kört är på 88…. Men hoppas på det bästa

 79. Hej!

  Är det någon tandsköterskestudent som är sugen på att jobba extra på helger? Arbetet är på en nystartad klinik centralt i Malmö.
  Skicka isåfall info om dig själv till
  Info@citytandhalsan.se

  Sprid gärna vidare!

 80. Hej! Är det någon som ska plugga i januari i Borås 2018? Och har ni alla behörighet? Jag har allt som krävs förutom 1a2 i historia och tycker det är jäkligt surt ifall jag inte kommer in. Hinner inte läsa den tills 15 oktober då jag fick ett mejl utav dom att jag måste komplettera ett betyg… Gud vad jaf blir less? Varför? Jag som är så nära….. Om det är någon som ska eller sökt till januari skriv då här! Tacksam!

  Mvh

  1. Hej!

   Jag har sökt till januari 2018 fast i Göteborg och jag har inte heller historia 1ab. Jag ringde ansvarige för tandsköterska utbildningen och hon visste inte så mycket och tyckte att det verkade lite onödigt, har även hört att folk har kommit in utan historia 1ab….

   1. Hej M.
    Tack för ditt svar!
    Är du säker? För jag fick nämligen ett mejl att jag måste komplettera 1a2… Asså jag får panik typ? Varför säger dom att det är onödigt men sedan kräver kursen, tror inte dom vet om själv vad som krävs… blir ju irriterad och ledsen!! Jag hoppas vi kommer in ändå, vi har ju alla behörighet förutom 1a2, jag kan tyvärr inte läsa upp den nu det är försent och behöver minst 1 månad om inte mer för att läsa upp men då kommer man ju få reda på om man kommit in eller inte och det är nu i november, kommer du ihåg vilket datum vi skulle få sms ellee mejl om det?

    Vi får hoppas på det bästa. Jag har ringt dom men får inget svar så jag skickade ett mejl 🙁

    Mvh

   2. Ja, dom verkade jätte osäkra själva… Men jag har inte fått ngt sms/mejl om att jag måste komplettera ?

    Mitten av november kommer vi att få svar.
    Hoppas verkligen att vi kommer in ändå

    1. Så du har alltså alla krav förutom den också va? Hur gammal är du? Det Kanake beror på hur gammal du är och när du tog studenten, för tog du den 2011 så kan du komma in men dom som tagit den år 2014 uppåt måste ha alla behörighet.
     Min kompis hon tog 2010-2011 tror jag och behövde inte historian jag är 22 år och nu är det ändrade regler…

     Jag hoppas vi kommer in, jag känner såhär om jag nu ändå fick ett mejl om att jag måste komplettera min 1a2 då är det kört för mig redan nu, jag kommer inte komma in… fyyyy 🙁

     1. Jag tog studenten 2015 och jag sa det till henne när jag ringde och frågade. Men hon verkade osäker så vet inte heller om jag kommer komma in:( känns as segt att inte komma in pga historia.

      Vi får hoppas på det bästa!! ??

     2. Hej, det som som står är krav. Jag hade IG inte Eng 5 el B men va tvungen och ha G. Va tvungen att läsa upp. har sökt i 4 terminer nu. i Gbg o Borås. Det är jätte svårt att komma in.
      Många sökande.
      Lycka till.

     3. Ja självklart så är alla krav ett måste men om vissa personer kommer in ändå utan vissa ännen då kanske det finns en risk att få komma in. Förstod inte riktigt vad du menade, du hade ig på engelska? Men vad har du nu? Har du allt som krävs nu? Eller pluggar du redan?

     4. Jag har sökt till VT 2018 i GBG. Pratade med antagningsenheten och hon jag pratade med sa att det är mindre sökande till denna termin så jag håller tummarna att jag kommer in. Lycka till er andra också!

     5. Hej! Va roligt!
      Är det ingen som ska läsa i Borås??

      Så det är alltså mindre som söker? Men hade du alla behörighet då??

      Ja vi hoppas på det bästa verkligen!!

     6. Okej, men då har du bara läst historia A, om du tog studenten 2005 så fanns det inte historia 1a-1a2…
      åh detta är så sjukt irriterande man vill komma in ändå, bara 50 poäng som krävs annars har jag ju allt..

      Aja hoppas på det bästa 🙁

   3. Hej, har du kommit in på utbildningen ännu? Detta är helt sjukt, jag ligger på reserv 90 i Borås och reserv 119 i Göteborg jag blir ju helt förbannad? Men hur kan så många sökt? När hon säger ”du behöver inte oroa dig det är inte många som sökt detta året” haha… Gud!!!

    1. Är det distans? Det är såååå många som tackar nej. När jag sökte så försvann drygt 90 st ur reservlistan.

     1. Nej det är inte distans jag sökt ?

      Åh jag hopps det, Gud vad jag skakar ledsenhet och ilska…. jag hoppas jag kommer in, jag har sökt i både Borås och Göteborg men jag vill helst komma in i Borås då jag bor här!

      Hoppas på det bästa! Annars är det surt. Ja hade nästan bara E i gymnasiet faktiskt sen kanske 2 D o ett B tror jag därför ligger jag nog lågt i reserv 🙁

     2. Okej. Håller tummarna. Man för inte göra något prov? I Karlstad gick dom på ett prov o intervju.

 81. Hej
  Sitter med min ansökan till Göteborg och Borås med start i januari . Ser inget om att man kan skicka med personligt brev , går de enbart på gymnasiebetygen tro? Står heller inget om något test/ intervju . Har de inget sånt? Någon som vet? 🙂

  1. Hej!
   Har också sökt i Borås och Göteborg, letade däremot efter där man kunde skriva ett personligt brev men hittade inget..
   jag måste bara fråga nu när du sökt, har du allt som krävde innan du sökte? Jag har allt förutom historia 1a2…. historia 1a1 har jag..
   jag har sökt ändå men självklart förstår jag om -a2 också behövs… tycker det är så fruktansvärt irriterande med sånt…

   Hoppas på det bästa.

   1. Hej! Men min studievägledare sa inget om att historia 1a2 behövdes för att söka in!! Håller fortf på att läsa in mina gymnasiebetyg och har en del kurser kvar. Men nu blir de alltså ytterligare en kurs? :O

    1. I betygs kraven för Borås, Göteborg och undevalla så står det även 1a2 i histora… jag sökte ändå även fast jag inte hade 1a2, vad är det för dumheter, blir så irriterad på detta!! Vad har historia med detta och göra egentligen…. usch! Hoppas på det bästa!

     Hoppas du klarar dina kurser iallafall! 😀

   2. Jag undrar också om historia då det står ” Kravet gäller endast för er med gymnasieexamen från år 2011″ betyder det att om man har betyg tidigare attde inte behövs? Hur ska man tolka det??

 82. Hej
  Jag har kommit in i Göteborg fast skall pendla 1,40minuter, schemat är rätt soft. Jag undrar om någon vet ifall man måste vara på skolan varje dag, är det obligatoriska undervisningar varje dag, eller kan man missa några undervisningar och plugga hemifrån? Kan man få betyg samt examen fast om man har frånvaro från några kurser? Är de som universitet att närvaro/frånvaro bryr sig inte läraren om sålänge de inte är obligatoriska moment.

  1. När jag pluggade 2011 brydde sig läraren i allra högsta grad om närvaro. Dessutom missade man väldigt mycket om man inte var där. På tentorna räckte det oftast inte med att bara ha läst kurslitteraturen, utan mycket fick vi genom anteckningar och papper från föreläsningarna. Sedan finns det metodövningar där närvaro krävs för att du ska bli godkänd. Det är ofta intensivt och mycket att lära då vi bara har 3 terminers utbildning, jag rekommenderar dig verkligen att försöka ha så hög närvaro som möjligt om du vill klara dig bra och bli en bra tandsköterska. Lycka till!!

  1. Yes, det är jag som gjort gruppen! Det är inte så många som hittat till den ännu men jag hoppas på att det blir fler! 😀

 83. Har någon härinne någon aning om huruvida LIA måste ske på en kommunal praktik eller kan man även söka hos någon privat?

   1. Hej! Jag har kommit in i januari 2018. Betalade du för din utbildning? Är i valet eller kvalet min kostar 65k ex moms.

    1. Hej! Hur går det med utbildningen på Nackakademin? Är den bra och värd pengarna? Fick Ni något jobb efter den? Hur tittar arbetsgivarna på deras diplom?

   2. Hej Angela! Hur går det med utbildningen på Nackakademin? Är den bra och värd pengarna? Fick du något jobb efter den?

  1. Hej, Emma. Hade du även histora 1a2 när du sökte in i Göteborg, har alla ämnen förutom 1a2 på historan jag har 1a1.. men 1a2 fattas.. undrade ifall du sökte med alla behörighet som etc 1a2? Bor nämligen i Borås och har sökt inför 2018… sökte även fast jag hade alla förutom 1a2 i historan.. :/

    1. Okej, för att i ansökningen står det att historia 1a2 även behövs nu i år, och jag tog studenten 2015..
     Jag hoppas jag kommer in ändå utan 1a2 för att jag har 1a1.. har sökt till januari ändå Gud vad krångliga dom är, blir ju förbannad.. :/

     Mvh

     1. Tyvärr så måste du ha his1a2. Jag bestämde mig i januari att jag skulle söka till hösten 2017. Men i februari märkte jag att jag också saknade historian. Ville så gärna söka in så jag pratade med en studievägledare att jag ville läsa kursen så fort som möjligt. Började på distans och var klar på 5 veckor trots att jag jobbar 100% på sjukhus. Sen så sökte jag när jag fick betyget i handen. Hamnade på reserv 9 men jag kom in till slut 🙂 det kan hända att du kan bevisa din kompetens på ett annat sätt när du söker men vet ej hur. Men tänk på att det är ganska stor konkurrens till utbildningen och det vore väldigt bra om du har alla betyg som krävs och även lite arbetslivserfarenhet. Men det kanske blir lite lättare att komma in nästa termin eftersom platserna till tandsköterskeutbildningen kommer bli fler inom VGR år 2018. Hoppas det går bra för dig och lycka till!

     2. Åh tack så hemsk mycket för ditt svar Johanna, uppskattades!
      Jag hoppas verkligen jag kan komma in utan 1a2 då jaf redan har alla behörighet.. för mig är det lite försent att läsa distans för ansökningen stänger I september:(
      Vad det ska bli rörligt.. Jag får hoppas på det bästa, får nämligen svar i november. Kommer jag inte in i Borås i januari så får jag vänta minst två år igen.. så får hoppas! Jag jobbar i äldreomsorgen nu som extra innan jag får svar, men hur ska de kunna veta att jag har lite arbets erfarenhet tror du? Jag läste nämligen hotell-turism programmet…
      usch blir så fruktansvärt nojig haha,,vill ju så gärna komma in..

     3. När jag sökte till utbildningen ingick ett personligt brev, vilket var toppen! Så där kunde man skriva vad man hade för tidigare erfarenhet och bakgrund. Vad jag hört kör de inte med det längre, det är så många fler sökande nu så antar att de förenklar antagningarna så mycket det går med siffror och frodig data. Synd tycker jag. Många guldkorn till människor som faller igenom då. Men fortsätt kämpa för det du vill, men ha en plan b också!! 🙂

   1. Jag har också sökt in till januari 2018 och jag har alla ämnen förutom historia 1a2. Jag ringde dom ansvariga för tandsköterska utbildningen hon visste inte om man behövde & hon tyckte det verkade lite onödigt. Hoppas jag kommer in utan den ?

  2. Jag ska också plugga i Göteborg 🙂 verkar inte vara så många här inne som ska plugga i gbg för jag har inte fått något svar när jag har frågat..vet ej om det finns nån fb-grupp heller 🙂 ses om några veckor!

   1. Hej! Nej det verkar inte vara många som ska gå i Gbg här, var bor du? Skulle vilja ha en Fb sida där man kunde prata mer..

 84. Nu ikväll fick jag precis reda på att jag blivit antagen på MedLearn i Halmstad som var mitt förstahandsval ? Någon mer som ska plugga i Halmstad och som har fått info om tider för upprop etc? Finns det någon FB-grupp?

  1. Hej!
   Jag ska plugga i Halmstad ? Det finns nog ingen fb-grupp. Försökt få tag på fler här som ska plugga i Halmstad men får inget napp ?

    1. Åh, tack för svar ? Fick precis infon om upprip Lia osv På mailen ? Blev lite paff att lian är redan v 37. Läge att börja söka redan nu kanske?

     1. Ja känns lite läskigt ? Ja det bör du nog göra. Igår drog jag ut en visdomstand så passade då på att fråga om praktik där ? Jag har frågat andra ställen innan och flera har svarat att de ska ha elev redan (de som går sin sista termin)

   1. Åh, tack för svar ? Fick mail medinfo om upprop osv nyss ?? Blev lite paff att LIA är redan v 37. Läge att börja söka redan nu kanske?

  1. Det har jag svårt att tänka mig. Enl. infofilm från MeadLearn vill jag minnas att det togs upp. ?

   1. Tack Hilma!!!! Då är det bara att boka tid för en borttagning. Haft förstärkning i många år… Får man ha bara ett typ överlack eller är det helt ”naturellt” som gäller? Förstår ju att det borde vara så ?

 85. Hej! ??
  Jag blev antagen till MedLearn i Kungsbacka (distans) idag, jag började på reservplats 43 så jag är så glad! ?
  Någon mer som ska plugga där? Finns det någon FB-grupp man kan gå med i?

  1. Hej hej! Vad kul ? det finns en Facebook grupp som heter tandsköterska Kba17/18, lägg till dig i gruppen 🙂 funkar det inte så kan du lägga till mig på fb, Sarah Keddie heter jag 🙂

   1. Eller om du skulle vilja lägga till mig, Madeleine Tengnäs. Fanns flera med samma namn så blev lite osäker ?

     1. haha skönt ska jag väl inte säga, men det är lite tryggt att veta att man inte är ensam om det 😀
      var ska du studera?

 86. Hej! Ska plugga i Västerås. Försöker hitta gruppen på FB men lyckas inte. Kan ngn vänlig själ lägga till mig, Charlotta Hedstad Dufberg.
  Ser fram emot att träffa er alla den 21/8!

  1. Hej? har skickat vänförfr till dig. Tror man måste va vän med nån i gr. Så svara på den så jan jag lägga till sig sen ?

   1. Hej! ☺️?? Jag kommer förhoppningsvis också börja i Västerås! Står på reserv 4 och kön har minskat i rasande fart senaste veckan så jag känner att oddsen är på min sida! Jag vet dock ingenting om tider och schema. Så svårt att planera med jobb och eventuell uppsägning osv! Kan du snälla lägga till mig i fb-gruppen? ??? Matilda Thilén heter jag ?

 87. Ni som ska plugga på Medlearn – har någon av er fått mail om uppropskallelse och schema? I mailet de skickade i slutet på juni står det att de skulle skicka ut mail med detta några veckor innan kursstart, men nu är det ju bara 1.5 vecka kvar och man har inte hört någonting? Börjar bli orolig att man missat något.

  1. Jag ska också plugga på medlearn i V-ås och inte fått någon kallelse, så du har säkert inte missat något. Men jag håller med om att vi behöver få veta nu!

   1. Hej Maria, och alla ni andra som börjar plugga nu! Tänkte på det där, klart ni måste få besked så att ni kan planera era liv osv. Var aldrig rädda för att ställa krav på utbildningen och de som har hand om dem. DO IT! Det är så lätt att det glider iväg och blir lagom mycket kaos, har själv varit med om det när jag pluggade. Ställ krav och se till att ni får info i tid, att saker sköts ordentligt. Om inte tar ni hjälp av https://www.myh.se/. Glöm inte det. 🙂 LYCKA TILL NU!!!

 88. Nu har vi gjort en ny grupp för Västerås! Något knas med förra. Välkomna!!!!! Är : Tandsköterska HT 17 Västerås

   1. Nu har jag skickat vänfrfrågan till dig. Men gr finns, min man hittar den Tandsköterska HT 17 Västerås

 89. Vad konstigt att ni inte hittar gruppen!!! Heter Tandsköterskor Västerås 17/18 Hon som skapade gr har gått ur kan de han nåt med de att göra tro ?

  1. Hej, tänkte bara försöka ge lite råd ang er grupp. Administrerar ju själv en fb-grupp och mig veterligen kan man inte gå ur den som admin utan att först lämna över till någon annan. Kolla även upp gruppens sekretessnivå. Under ”Redigera gruppinställningar” finns den inställningen, KAN vara så att om man har en helt hemlig/osynlig grupp så går det inte att hitta om man söker på de, utan det går bara att bli inbjuden av redan accepterade medlemmar. Inte säker, men kolla det vet jag. 🙂

 90. Ni som ska börja utbildningen i Västerås hos Medlearn, har ni fått mejl ang kursstart osv? Vi börjar ju om 2 veckor och jag har hittils inte fått mail från dom

    1. Om ni vill skriva era fb- namn här så kanske det går att lägga till er? Måste kanske bli vänner först så går det nog… kanske?

  1. Jag har inte heller fått någon info om det. Måste komma när som helst nu. Inte lång tid kvar till kursstart.

  2. Har inte heller fått någon information men tycker det borde komma i veckan ? Hur hittar man gruppen? Har försökt men hittar den inte? ?

  1. Jag har nu reservplats 5 till Kristianstad, började på runt 30 tror jag! Det har sjunkit med en om dagen sen någon vecka tillbaka, men utbildningen startar idag ?, så känns som att mina chanser är sådär! Även fast de tar in 2 veckor efter start också!

 91. I Karlstad har det inte hänt något alls på reseevlistan sen antagningarna kom ut i Juni. Lite trist att dom åtminstone inte kan skicka ett meddelande hur det ser ut…

   1. Hörde på omvägar att alla 40 antagna tackat ja. Något som dom faktiskt kunde gå ut och informera om… Och verkar som även ALLA reserver före mig också tackat Ja… där kunde dom väl uppdatera i alla fall…

 92. Hej!
  Jag ska plugga i Halmstad. Någon mer?

  Jag undrar om någon vet vilket datum vi får schemat?

  Mvh Ella

 93. Nu har jag reservplats 9 till utbildningen i Kristianstad och utbildningen börjar på måndag ??. Känns ganska hopplös, även fast där skulle vara någon som kanske hoppar av även efter utbildningsstarten….

   1. Kul! Bor ni långt bort? Jag bor i Norrköping, vore toppen att hitta någon att pendla med:)