Studera till tandsköterska

Söka in till utbildningen – intervjun

Blev påmind av en läsare att det är intervjutider nu för utbildningarna. Metoderna för att sålla bland de sökande har skiftat under åren, och verkar även göra så från utbildningsort till annan. När jag sökte in var det till och med olika från person till person hur det gick till, dock gick de flesta av oss endast igenom en gruppintervju.

När jag skulle på antagningsintervjun 2010 åkte jag själv buss till Borås från Göteborg för första gången. Jag hade noga kollat upp resväg, tider och karta och var nog mest av allt nervös över att hamna vilse och komma försent. Så jag var två timmar för tidig till Borås för att stilla nerverna. Väl i den gamla skolbyggnaden föstes jag in i ett rum med några vilt främmande flickor som jag skulle få ordfightas mot för att vinna en plats till mitt sista hopp om en vettig utbildning (så kändes det åtminstone). De som höll i intervjun var utbildningsansvarig, huvudläraren och en till som jag inte minns. Vi fick ett gäng frågor och det gällde liksom att svara vassare än föregående talare. Det kändes som om jag gjorde bra ifrån mig, men jag måste ha förträngt det mesta av nervositet för jag minns inte frågorna direkt. Tack till mina fina kursare som hjälpt mig att skaka liv i minnena idag! ^_^

Annons

Något jag reagerade mot var att de med undersköterskeutbildning/erfarenhet fick ”extrapoäng”. Jag kan faktiskt inte förstå varför. Det kändes mest himla orättvist. Så här efteråt kan jag intyga att jag klarade utbildningen finemang och absolut inte haft några problem i arbetet för att jag saknat undersköterskeutbildning sen innan. Pilutta er, antagningsnämnd! Jag tycker att antagningar till utbildningar ska vara så rättvisa som möjligt. Alla ska ha rätt till och möjlighet till utbildning. Sen kan man gräva ner sig i en diskussion om vad rättvist innebär och bli kvar i den resten av sin livstid också för den delen.

Fick veta av sagda läsare att de nu även genomför ett kunskapstest. ”En läsförståelse med 20 frågor på 40 min.” Detta är nytt för mig, men som jag svarade henne så är det må hända deras garantisedel för att eleverna som tas in inte är helt spåniga och faktiskt förstår svenska. För det är ju ganska elementärt om man ska arbeta med människor här.
Jag efterlyser, om så inte är fallet, samma antagningsmetod för samtliga utbildningar på samtliga orter!!! Rättvisa som faktiskt är möjlig.

Studenter, det hade varit så fint om ni ville dela med er här om hur er antagning gick/går till. Jag tror det finns många som skulle uppskatta det, och kanske känna sig liiite mindre nervösa inför intervjuer och tester. 🙂

6a00d834520c6f69e20133f2609640970b

25 kommentarer

 1. Jag sökte till medlearn, tuc och vårdyrkeshögskolan, alla i Stockholm.

  På medlearn blev man (alla med behörighet fattar jag det som) kallad till att skriva prov i sal. Provet var tre delar på tid. Första delen var flera korta texter som var och en följdes av en fråga med fyra svarsalternativ. Andra delen var en längre text på svenska (typ tidningsartikel) som avslutades med frågor. Sista delen var som den första fast på engelska. Det gällde att disponera tiden så man inte satt för länge med en del.

  På vårdyrkeshögskolan fick alla behöriga göra en test på dator. Det var svenska, engelska och logik/iq test. Svenskadelen var bland annat att man skulle lösa en text och rätta alla stavfel man såg. De 80 med bäst resultat fick komma på gruppintervju. Där fick man bland annat göra en argumentationsövning och prata fritt kring olika frågor tex hur man löser konflikter, hur man handskas med ansvar mm.

  På tuc fick de 80 med bäst snittbetyg komma in på en personlig intervju. Där fick man bla frågor om varför man söker detta, hur hur man ser på samarbete, hur kompisar skulle beskriva mig mm.

   1. Undervisningen är på svenska. Kan tänka mig att det är för att vi idag möter många engelsktalande patienter, och andra som inte talar svenska. Du behöver kunna kommunicera med alla.

  1. Hej, jag har ansökt till tandsköterska i malmös yrkeshögskola och ska göra ett urvalsprov den 13:de är det någon som vet hur provet ser ut. Är sååå nervös om hur det kommer gå och om provet är svårt? Tacksam för svar!!

   1. Hej! Har du gjort urvalsprovet? Hur såg ut det? För att jag ska göra urvalsprov den 8/1 2021 i Göteborgare

    1. Hej, ja jag gjorde den. Vi fick göra ordkunskap, läsförståelse och sen en skrivuppgift där man fick skriva typ ” varför sökte jag på tandsköterskautbildningen?”

     1. Tack för svaret, skulle välja veta att läsförståelse var svårt? Handlade om vården?
      Hur ser Ut ordkunskapen?
      Tack på förhand

     2. Hej igen!
      Vad handlar om läsförståelse och ordkunskap? Var det om vård? Var svårt? Jag är lite nervös inför provet för att svenskan inte är mitt modersmål.

    2. Hej, nej ingenting handlade om just utbildningen det var vanliga svenska ord som man skulle kunna. Likadant även med läsförståelsen och så vidare! Det var inte så svårt men de var inte heller lätt om jag ska vara ärlig! Jag hade tipsat dig om att börja plugga på ordkunskap och läsförståelse väldigt mycket då det förekommer väldigt mycket. Stressa inte över det. Låt de gå som det går, tänk bara positivt. Går det så går det, går det inte då är det bara att söka om.

 2. Jag har sökt tandskoterskautbildning i Oskarshamn, jag har matte 5, engelska 7 och svenska som andra språk 3 men jag måste skriva ett prov på svenska de 1 novembe. Vem vet om provet? jag är jätte oroligt.

  1. Hej. Jag har också sökt till Oskarshamn och ska göra prov på onsdag.Har du gjort och var det svårt? Jag är så nervös inför provet eftersom svenskan är inte mitt modersmål.

 3. Hej, jag var på gruppintervju i Karlstad nu i höst. Men måste nog säga att det var en mycket märklig upplevelse. Fick sitta vid ett bord med ett gäng nya ansikten och svara på en fråga, alla fick samma fråga utom jag såklart… Sen en argumentationsövning och som du skrev skulle man vara vassare än föregående talare, vilket kändes mycket svårt för någon som mig som har svårt att formulera mig, samt är rätt blyg. Där satt tjejer som nyss tagit studenten som inte har ”vett” på att vara bekymrad =) och som pratade mig under bordet, vilket kändes rätt surt efter mina 16 år i vården.
  Ledarna menade att om det är något man jättegärna vill måste man kunna argumentera för det. Kände bara att det inte är någon politiker jag ska bli. Såg inte sambandet då och ser det ännu inte idag.
  Sen det hemska data-testet…man bara – Say what?? Då var det en tjej som sa på skoj, är det proffesorutbildning vi sökt?!
  Jag tycker inte detta var ett speciellt bra sätt att sålla ut människor som kan prata för sig på en träff, ist för en kanske ren kunskapstest om tandvård.
  På distans i Tranås räckte det med betyg och arbetsgivarintyg för mig, blev visserligen reserv först men.
  Så håller helt med dig om vilken skillnad på uttagningar olika orter, men, jag tycker nog inte det första sättet är det ultimata.
  För även om jag inte har talets gåva så vill jag lika gärna gå utbildningen som den som kan prata för sig.
  Tack för en trevlig sida!
  mvh A-L

  1. Hej Ann-Louise! Oj, jag tycker också det var ett minst sagt märkligt tillvägagångssätt! Jag var också med om gruppintervju 2010, men den tyckte jag ändå var ändamålsenlig då de frågade om hur vi såg på olika saker som t ex att arbeta i grupp vs ensam, hur vi resonerade kring ett patientexempel och andra mer arbetsintervjuaktiga frågor. det kändes relevant! Men som du beskriver det, vad sjutton?! Man ska inte straffas för att man är blyg, det vet jag så väl hur det är och det säger inte ett dugg om din kompetens. Min erfarenhet är att det oftast är de blyga som blir glimmande diamanter och hängivna sitt arbete med att ta hand om andra!
   Tråkigt att det ska vara sådan skillnad, som du säger. Men låt dig inte nedslås, kom ihåg vad som gör Dig bra! På en klinik behövs många olika personligheter och det fina är om man kompletterar varandra med sina egenskaper.

   Lycka till nu fina du! <3

 4. Jag har sökt nu till hösten i Gävle (där jag bor) i Uppsala och Falun.

  I Gävle blev vi kallad till gruppintervju samt kunskapstest i sv-eng-matte. De skulle sedan gå igenom resultatet på provet, intervjun och själva ansökan och jämföra. Fördel var om man hade vårderfarenhet sen tidigare. Vi får besked om antagningen 16e Maj.

  I Uppsala och Falun är jag kallad till en informationsdag, samt på båda orterna ska göra prov även där i sv-eng-matte, för att se att jag ligger bra till för att klara utbildningen(?). Ska till Uppsala på Tis och Falun på Fre.

  Återstår att se! Jag hoppas att jag kommer in i Gävle.. Men 230 sökande på 35 platser.. :p

  1. Jag undrar varför matte ska vara viktigt för utbildningen? Än så länge har jag inte behövt mina usla mattekunskaper i jobbet åtminstone. 🙂

  2. Hej! Jag kommer gå snart för att göra test o få information. Det kommer vara sv.matte och eng. Är du snäll o förklarar om vad som kommer typ på matte test är väldigt orolig när det gäller matte.
   Mvh
   Sara

 5. Jag sökte in för ett pr sedan. På betyg (vilket vägde tyngst i uttagningen) samt på arbetslivserfarenhet inom vården. Sedan hölls personlig intervju och skriftligt test för alla som var behöriga (enligt dåvarande bestämmelser).

  Betyget gav det det gav i form av det snitt/poäng man hade. Sedan kunde man plocka extrapoäng på vårdjobb minimum 1 år samt skriftligt test och intervju.

  Jag tycker att det var en bra uttagning. Inte så konstigt eftersom jag kom in 😉 Man måste tänka på att utbildarna inte enbart sållar på givna kriterier för de sökandes skull och lämplighet/kompetens. De vill försöka hitta ett sätt att plocka ut kandidater som är sannolika att fullfölja hela utbildningen och få sin examen. Det är ren överlevnad för en utbildare. Eftersom de får betalt enbart för de studenter som tar examen.

  Har man jobbat inom vården kan man kanske förmodas veta att man trivs med den typen arbete? Så att man inte hoppar av halvvägs för att man ogillar blod eller inte orkar jobba med så mkt människor.

  Jag är själv sjuksköterska sedan tidigare och har enorm hjälp av det. Många saker är väldigt lätta att begripa direkt och jag kan känna att jag har fått ett väldigt gott helhetstänk. Hela människan. Därmed inte sagt att någon utan min erfarenhet inte kan komma dit. Naturligtvis kan man det.

  Jag är väldigt tacksam att jag kom in och det har jag mina gymnasiebetyg att tacka för.

  Du har helt rätt i att man kan diskutera – säkert i oändlighet- vad som är rättvist. Men något måste man gå på. Och det finns tydliga regler för hur antagningarna får se ut. Det har jag lärt mig nu när jag sitter med i ledningsrådet för utbildningen jag går.

  1. Jag tycker att du har rätt i mycket. Lämplighet för yrket är hemskt viktigt. Intervjuer är bra, förhöra sig om att sökande förstår vad de vill och vad de ger sig in på. Att metoderna för att sålla ter sig så väldigt olika som det verkat är dock inte bra. Visst kan rekryterarna behöva sålla mer om det är högre tryck på en ort, men någon standardmall vill jag se. Och att åtminstone alla på den orten får gå igenom samma prövning.

   Visst ser jag att det är en bra grej att ha vårderfarenhet innan. Och ja, jag förstår att det är fint för utbildningens fortlevnad att satsa på säkra kort. Men jag tycker fortfarande inte att det är rättvist. 🙂 Och lite lurigt för de som då lätt kom in och under utbildningens gång insåg att de som nyutexade tsk:or skulle få gå NER i lön efter sina jobb som undersköterskor. Hur skevt är inte det egentligen.. Bara en parentes jag inte kunde låta bli. -_- Ska skriva det i största fetstil i ett inlägg kanske.

 6. Sökte med betyg, personligt brev och cv. Vissa tog de ut direkt tack och lov, blir så nervös på intervjuer, är inte mig själv. Vissa fick komna på intervju. Stod i ansökan om tester men har inte hört någon i klassen som gjort. Vi har två tidigare usk i klassen om de kom lättare in ska jag ha osagt. På i intervjun var det tandsköterskor och någon t.läkare tror jag. Jag trivs jättebra!!!

 7. Våran uttagning (skolstart Jan 2014) gick till så att dom bara hade våra betyg som underlag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!