FavoriterFeaturedLön/Ekonomi

Den komplexa lönefrågan

Lön som tandsköterska, vad tjänar en tandsköterska? Den komplexa lönefrågan ska här nötas och blötas.

Varför är det ingen som engagerar sig och GÖR något åt lönefrågan?! Då och då skriks det ut. Jag förstår frustrationen, särskilt när man som bäst utbildar sig till ett härligt yrke och pang, inser vilken lön en tandsköterska ofta har.

Annons

Jag hade ingen aning om vad en tandsköterska tjänar när jag började plugga. Var så sjukt glad över att ha kommit in på en utbildning jag ville gå, att äntligen ha mål och mening framför mig. Vi diskuterade löner sista terminen. Bestämde att kollektivt kräva samma lön, inte vika oss. Stå eniga. När dagen D kom tror jag de flesta av oss mest tackade och tog emot, var glada över att få jobb. Lönepakten var glömd.

Så varför gör ingen någonting? Det där är vår första frustrerade reaktion. Låt oss komma förbi den.

Vem är egentligen ”ingen” och ”någon” som aldrig gör något?

Vem bär ansvaret för framtiden? Är det någon annan, eller är det du och jag tillsammans i ett större sammanhang, för att i slutänden kunna påverka politiker?

Facket gör ingenting.

Ja, vi betalar facket för att förhandla och upprätthålla rättigheter åt oss. Det kan kännas som om de inte gör något, men när vi påstår det har vi då skaffat oss insyn i deras dagliga arbete och vad som pågår bakom kulisserna? Har vi suttit med som åhörare när de förhandlar med arbetsgivarsidan? Har vi kunskapen om lagar och regler för hur deras arbete kan utföras och vad de möjligen kan åstadkomma utefter dem?

Jag kan en gnutta, men verkligen inte så mycket att jag kan bedöma deras arbete. Lika lite som de kan bedöma huruvida jag är en bra tandsköterska. Jag säger inte att din besvikelse över facket ej är berättigad, den vet jag inget om, men jag tror att vi som människor är väl snabba att kasta vår frustration på någon annan innan vi tagit reda på fakta.

2018-08-18 sände radio P4 Väst om brist på tandsköterskor - facket varnar för outbildad personal.
2018-08-18 sände radio P4 Väst om brist på tandsköterskor – facket varnar för outbildad personal.

Tandsköterskornas fackförbund är Vision (för anställda inom landsting/Folktandvård)
och Unionen (för privatanställda).

Jag kan inte säga så mycket om Vision då jag inte är deras medlem. Jag har kontakt med dem när jag önskar material att dela ut på föreläsningar. I år kom de ut med en längre folder som tar upp varför tandsköterskeyrket bör lyftas, vårt ansvar, låg lön med mera för att uppmärksamma oss och ställa viktiga frågor samt ge stöd till den som vill tala för vår sak.
Den heter ”Bättre behandling – Tandsköterskornas viktiga betydelse i offentlig tandvård” och går att beställa gratis från Vision.

Svenska Tandsköterskeförbundets tidning Tandsköterskan nr 2 2018. Tema lön.

Vision har tagit del av och svarat i diskussionstrådar i vår Facebook-grupp Tandsköterskor i Sverige vid flera tillfällen.

Vision, Unionen och Svenska Tandsköterskeförbundet skrev tillsammans en pressrelease tidigare i år som publicerades på många håll, både tidningar och övrig media. Här hittar du den: Uppvärdera tandsköterskeyrket

I Expressen syntes Visions pressrelease om bristen på tandsköterskor och lön, 2019-01-28.
I Expressen syntes Visions pressrelease om bristen på tandsköterskor och lön, 2019-01-28.

Jag är medlem i Unionen och har såklart mer koll på vad de pysslar med. I början av min yrkesbana hade jag många kritiska frågor till deras arbete. Jag mailade dem flera gånger och fick alltid bra och utförliga svar på hur och varför. Det hjälpte mig att förstå deras arbete. För ett gäng år sedan skickade Unionen ut en medlemsinbjudan till ”krismöte” för oss i Göteborgs-regionen. Det var faktiskt fråga om strejk.

På det mötet förklarades det hur det fackliga arbetet med förhandlingar går till, vilka svåra lägen som kan uppstå och vilka konsekvenser som kan bli av olika val att gå framåt i striden. De hade kört fast i förhandlingen och fick inte igenom sina krav. Ett sätt är då att gå ut i strejk, men de ville ha medlemmarna med sig (såklart) och därför kallades vi till möte för att rösta om detta.

Nu till det lite sorgliga…. Ursäkta om minnet inte är helt exakt, men vi var väl max 15 medlemmar som dök upp på mötet och inte många var sugna på strejk. Det sistnämnda är vad det är, men hur kan vi ställa krav på facket om vi själva inte ens är intresserade nog så att vi går på fackets möten? Får poängtera att det kanske är skillnad i engagemanget på privatanställdas sida vs landstingsanställda. Vi privata har generellt bättre löner.

Främst talar FTV’s tandsköterskor om strejk. Det är inte alltid en strejk är möjlig, även här finns gamla förhandlingar och lagar att förhålla sig till. Här kan du läsa lite om strejk.

Visste du att som facklig medlem kan du bli utsedd till förtroendevald på din arbetsplats och åka på kurs för att lära dig om fackligt arbete helt gratis, på arbetstid?

Jag vet att förtroendet för facket på många håll är lågt idag. Det finns de som vill agera på egen hand och det är fantastiskt! Dock är vi starka tillsammans och det är svårt att få igenom saker mot stora arbetsgivare. Det är därför fackförbundet kom till, för att vi ska ha en motpol till arbetsgivarsidan. ju fler medlemmar desto starkare. Vi behöver alltid stå tillsammans, på vilket sätt och med vilken aktör kan diskuteras.

Ingen GÖR något.

Är det så? Varför är det så?
Jag vet att Svenska Tandsköterskeförbundet gör ett hästjobb för att stärka vår status och indirekt lönen. Det luriga är att mestadel av andras arbete aldrig syns utåt. Vi kan ta del av en liten bit på deras hemsida och genom medlemstidning, precis som med facket. Men det är toppen av ett isberg. Hur vet jag det? För att jag är en frågvis jävel som gillar att lägga mig i och ha koll på läget. 😉 Säkert jättejobbig enligt vissa! Men frågar du aldrig får du ingenting veta.

Svenska Tandsköterskeförbundets tidning Tandsköterskan nr 2 2018. Tema lön.
Svenska Tandsköterskeförbundets medlemstidning ”Tandsköterskan”.

Lönemanifestation

I våras började jag och två andra tandsköterskor planera en lönemanifestation för tandsköterskor här i Göteborg. Jag var eld och lågor, nu jävlar! Let’s do it! Vi smidde planer, tog reda på vad som krävdes, skapade event och bjöd in vitt och brett… Det kom några hurra-rop, men suget att faktiskt delta var skrämmande lågt i mina ögon.

Jag tänkte efter, det är främst landstingens tandsköterskor som är missnöjda med lönerna och ofta klagar så det är ju det fokus vi får ha. Vi var två privatanställda och en student som drev projektet. Jag står verkligen upp för att alla inom samma yrke ska ha chans till vettig lön, därför jag fortsätter engagera mig, men att slita på min fritid med något som inte verkar så intressant för dem det berör kändes varken kul eller vettigt.

Några få eldsjälar var glada över initiativet och ville komma, men alla ni andra som klagar var var ni då? Kanske missade du det, men av så många som vi bjöd in och uppmärksammade på eventet så undrar jag i mitt stilla sinne om ni är villiga att göra något alls eller om det mest är bekvämt gnäll som hålls igång av gammal vana? Ursäkta hårda ord, men det känns ibland som fruktlösa ansträngningar. Jag tar gladeligen emot pm om varför man inte vill ställa upp på aktioner för lönen. Då kanske vi kan få till det nästa gång.

Jag har inte tid.

Ok. Så kan det vara. Men för de flesta påstår jag krasst att det handlar om prioriteringar. Du har förmodligen tid att slösurfar på Facebook och Instagram. I know you do! Om du inte tror det slösar någon värst tid bör du titta på SVT’s Din hjärna – Vårt dagliga liv. Jag lägger mycket tid på yrket och mitt engagemang men är knappast någon wonder woman eller utrustad med mer tid än någon annan. Jag jobbar, har småbarn och pusslar liv och ibland ligger jag vid mattfransarna och gråter och undrar varför jag så envetet måste hålla på att engagera mig.

Men jag vägrar acceptera att jag inte skulle vara en del av en möjlig förändring för vår framtid. Vi är alla delaktiga, stort eller smått. För vi lever ju här tillsammans? Har du tid och orka att klaga så har du tid att engagera dig i sakfrågan. Att klaga föder negativ energi, att göra något åt saken skapar positiv energi!

När jag föreläser på tandsköterskeutbildningar är lön och engagemang alltid en stor del. Jag gör mitt bästa för att belysa, peppa och stärka. Hoppas jag tillför något bra där! Försöker också, utöver att träffa vårt härliga gäng i lokalföreningen Göteborg, samla tandsköterskor för fika och umgänge ibland. Sist i Borås, läs här. Det är ett enkelt sätt att knyta kontakter, skapa relationer och stärka varandra. Vem som helst kan!

Vad är lön?

Är det bara pengarna du får varje månad? Eller bör vi räkna in förmåner, försäkringar och var i landet vi arbetar? Är du kanske ledig med betalt 3 extra veckor om året utöver lagstadgad semester? Vad är mest värt för just dig, ledig tid eller mer i lönekuvertet?

Vad kostar jag som anställd?

Det kan vara intressant och givande att förstå vad vi faktiskt kostar arbetsgivaren varje månad. På Verksamt.se kan du räkna ut det och se vad arbetsgivaren betalar utöver det du ser.

Räkna ut vad en anställd kostar

Är det inte bra konstigt med arbete ändå?

 

Vad kan jag göra? 

Ingen behöver uträtta stordåd, men alla kan göra något. Det här är mina tankar och idéer, vilka är dina?
Dela gärna med dig!

♥ Beställ gratismaterial från ditt fackförbund. Läs på, dela ut, diskutera!♥ Dela bra texter du hittar i dina sociala medier. Ord är makt och att upplysa människor viktigt! Jag sammanställde ett axplock ur var vi synts i media det senaste tidigare i år, kika här.♥ Håll diskussionen levande. Fortsätt prata lön och engagemang på arbetsplatsen. Våga vara tröttsam. 🙂

♥ Träffa tandsköterskor från andra kliniker. Lär känna varandra. Vi bryr oss sällan om de vi inte känner. Lär vi känna varandra bygger vi känsla av samhörighet och gemenskap = styrka och medkänsla.

♥ Finns lokalförening för Svenska Tandsköterskeförbundet på din ort så gå på deras möten! Läs om vad en lokalförening är här.

♥ Stärk de aktörer som redan arbetar för vår sak, fackförbund och Svenska Tandsköterskeförbundet. Ta reda på vad de faktiskt gör och hur du kan stötta.

♥ Skaffa kunskap, eller var du hittar rätt fakta. Var påläst. Google är din vän. Kunskap är makt.

♥ Rusta dig inför lönesamtalet. Kom förberedd! Varför förtjänar du högre lön? Du måste kunna motivera det. Om du inte tror på dina argument och dig själv så kommer ingen annan göra det. Ha rollspel med varandra, tala om för kollegan varför hon/han förtjänar bättre lön.

♥ Sluta med negativa kommentarer och egoistiskt tänkande när en annan grupp får högre lön, förändringen måste börja någonstans! Visst vill vi alla ha rättvisa, men ska vi tro på ett luftslott av lika förbättring för alla på samma gång så kommer vi aldrig komma någon vart. Att vara missunnsam skapar klyftor mellan de som behöver stå starka tillsammans.

 

Tidigare texter jag skrivit om lön.

Vad är lön?

Upp till kamp för lön och status (2018)

En tandsköterskas lön (2016)

”Tandsköterskor är lyckligare än de betydligt mer välavlönade tandläkarna” (2015)

Lön för mödan tack (2014)

Länklista angående lön (2013)

Chefen mailar: Lönesättning (2013)

Låg lön ska locka nya tandsköterskor (2013)

Jag blir glad när andra tandsköterskor vill gästblogga här och ger mer än gärna utrymme åt det. Här är två starka profiler om lön:

Tandsköterska Gabriella Strand är obekväm och modig (2019)

Känns det bra att fortsätta vara tandsköterska nu?

 

Till sist tror jag det är viktigt att vi vågar prata öppet om våra löner. Den enda som tjänar på att vi inte talar om det är arbetsgivaren. Jag har idag en heltidslön på 27 000 SEK, men arbetar 80% och får ut ca 18000/mån. Jobbar privat strax utanför Göteborg. Har inte kollektivavtal men bra avtal med tjänstepension och försäkringar. Jag har jobbat som utbildad tandsköterska sedan januari 2012.

För ett år sedan när jag sökte nytt jobb erbjöds jag tjänst på Folktandvården. Initialt erbjöds jag en lön på 21000, trots att jag varit yrkesverksam i flera år. Jag accepterade inte det budet. Det gick ett par veckor och sedan fick jag nytt bud på 26000 SEK. Var medveten om din kompetens, argumentera, stå på dig om du tror på dina egna ord.

Disclaimer
Detta är mina åsikter och tankar som uttrycks och helt fristående från andra aktörer. Som alltid om annat ej anges.

8 kommentarer

 1. Tackkk Johhana! Jättebra skrivet. Hoppas alla engagera sig som du❤️🙏
  En fråga, Jag tänker börja plugga som tandsköterska men utbildning är studieavgift. Det Koster ca 68000kr.
  Är det verkligen värt att lägga tid och pengar på tandsköterskeutbildningen när det så dåligt lön och all kritik?

  1. Hej! Tack för de fina orden, det värmer!
   Jag rekommenderar inte att gå en tandsköterskeutbildning du måste betala för själv. De följer inte den nationella kursplanen som Myndigheten För Yrkeshögskolan (MYH) och Svenska Tandsköterskeförbundet satt upp. Du har heller ingen möjlighet till att certifiera dig som färdig tandsköterska. Utöver kostnaden på 68000 kr tillkommer ofta kurslitteratur. Det är också oklart hur mycket praktisk utbildning du får, om ens någon.

   Ska du utbilda dig till tandsköterska så gå en utbildning som är godkänd av MYH. https://www.myh.se/
   De är gratis och ger rätt till studiestöd/studielån från CSN. Du kan också vara trygg med att du lär dig det som ska ingå i vår utbildning, samt får 3 fulla perioder med praktik på klinik.

   Att betala får sin utbildning för att sedan gå in i ett yrke som är relativt låglöne är riktigt dumt enligt mig. Jag älskar mitt yrke och har gjort i 10 år. Det är varierande, ingen dag är den andra lik och du möter så många människor. Du måste tycka om att hjälpa och ge service och vara en bra lagkamrat. 🙂

 2. Så bra skrivet . Hoppas ALLA läser hela texten. Mycket tänkvärt. Tack för att du engagerar dig. Åsa

  1. Tyvärr inte. Behövde själv aldrig skriva något då jag studerade. Jag vet att det har tipsats mycket i Facebook-gruppen ”Tandsköterskor i Sverige”. Gå med där och sök efter ”examensarbete” så lär du hitta mycket! 🙂

 3. Bra skrivet, jag håller helt med dig. Jag är fackligt engagerad i Unionen och försöker jobba för vår sak, både lön och villkor men som du skriver, när det verkligen gäller, att man kanske måste lägga ner lite jobb, några timmar, då är det inte så många intresserade kvar.

  1. Precis så. Men kanske är vi rätt nöjda på privatsidan? Jag har ärligt talat själv aldrig haft något direkt att klaga på för egen del. Upplever inte att privatanställda klagar särskilt ofta, hör du mer kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!