FavoriterTips

Life hacks!

Alltså heja life hacks, ni vet smarta klurigheter folk kommer på för att förenkla livet. Egentligen helt banala saker, kanske självklara, men som man inte haft en tanke på förrän de presenteras för än. Blev inspirerad när jag läste Sandra Beijers inlägg (här) och ville göra ett med life hacks som passar folk som jobbar inom tandvården. Tusen tack till alla härliga som bidragit med specialdesignade hacks a la tandvård!

♣ Rengör missfärgade silversmycken i ultraljudsbadet. Blir som nya!

Annons

♣ Trosskydd bak på hälen vid skoskav. Mycket billigare än skoskavsplåster.

♣ När man glömt hårsnodden fungerar det elastiska öronbandet till munskyddet hyfsat bra! Bara slita loss och knyta ihop!

Tandvård behandlingsrum munskydd

♣ Munskyddet kan användas som sovmask, också bra till patienter som tycker belysningen är för stark.

♣ En kofferdamduk är suverän om man behöver extra grepp när man t.ex. ska öppna en burk/flaska med hårtsittande lock/kork.

♣ Tepåsar för att ta bort dålig lukt i arbetsskor.

♣ Tandtråd är bra att sy med om något ska hålla. Det som inte håller med tandtråd är inte värt att lagas!

♣ Bomullpellets eller de minsta kompresserna i näsan om man har rinnsnuva eller vid dålig lukt.

♣ En klick RDA250 (den blåa grova putspastan) på en spritsudd tar bort gulnade fläckar på unit och bänkytor! Ett gammalt knep jag lärde mig från en ”gammal tsk i branschen” på den tiden när jag arbetade på tandläkarhögskolan, hälsar en läsare.

♣ Bästa life hack är såklart att gå med i Svenska Tandsköterskeförbundet och facket! Om man vill vara lite långsiktigt smart.

♣ Sitter krogstämpeln som en tatuering på handleden? Eller har du precis färgat håret och därmed halva nacken? Ytdesinfektion på en tuss tar bort det mesta! Inte så snällt mot huden, men effektivt.

♣ Kanske lite mer av ett halloween-tips: Har man gipsmodeller på sina egna tänder kan man rätt lätt sno ihop ett par ”provisorium” som ser ut som vampyrtänder.
– jobba upp formen på gipsen med komposit
– ta avtryck med typ putty
– i med luxatemp/structur i puttymodellen
– in i munnen och voilá!
Fungerar som en mock-up så man behöver nödvändigtvis inte klistra fast dem, annars så fungerar tempbond clear fin-fint för att få fast dem. Blir mycket finare och framför allt bekvämare än de man kan köpa i butik.

Vampyrtänder av Malin Elvira Ögren.
Tack till Malin Elvira Ögren för tips och bild på hennes fina fangs!

♣ Ha alltid dappenkoppar med RDA, pimpsten, Corsodyl etc redo i ett stängt skåp för att snabbt plocka fram under dagen. Ha även en dagsfärsk bedövningsspruta klar.

För torra händer/hår som spritas och tvättas ofta::

♣ Kokosolja. Jättebra för torra händer och nariga läppar. Plus att steka i. Dra lite i topparna på torrt och slitet hår funkar också.

♣ Olivolja i en skål på vardagsrumsbordet. Sitt med fingrarna i när du ser på TV, blir så mjuka.

Olivolja och kokosolja för torra händer.

♣ Sova med fläta så frisyren är fixad på 2 minuter. Vem inom vården orkar/hinner fixa sig finfin på morgonen?

Fick följande tandkrämstips från Hagmans Tandvård i Varberg. Deras tandsköterska Sara testade själv om de funkade och skrev om det här! Visste du t ex att tandkräm kan användas till detta…

♣ Putsa silverbestick eller smycken?

♣ Det är också en av de allra mest effektiva sätten att bli av med dålig lukt. På händerna, i hundens päls, i vattenflaskan, på skärbrädan eller vart den nu sitter.

♣ Har du ett spikhål i väggen och inget spackel? Tandkräm.

♣ Matta eller missfärgade strålkastare på bilen? Polera med tandkräm.

♣ Har barnen hittat en bläckpenna och ritat på köksbordet? Tandkräm.

♣ Kalkfläckar på badrumsblandaren? Tandkräm.

Tandkräm är AWESOME!

Måste dela bloggaren Hej Hej Vardags egna tips som jag tyckte var så värt och behövligt. Ni hittar fler life hacks på hennes blogg här.

♣ Lägga undan mobilen mellan hämtning tills barnen sover. Man slipper stress-mejla, stress-smsa, säga: ”vänta jag ska bara skriva klart…” och skapa irritation både hos barnet och sedan hos en själv eftersom man inte kunde få EN MINUT att skriva klart bara. Jag har kört på detta nästan helt sedan vår resa i januari, och det är så skönt!!

Hemmafixbloggen hittade jag hur många grymma life hacks som helst! Spana in här!

Nu är det er tur att fylla på med era bästa life hacks här i kommentarsfältet! Behöver inte handla om tandvård, men kul om det gör.

3 kommentarer

    1. Hej fina du! 🙂
      Det är ju en svår fråga då allt är relativt och beroende på vem personen som frågar är. Men, alla i min klass klarade examen. Jag själv har väl hyfsat lätt för mig men avskyr att plugga och festade livligt under studietiden (minst sagt). Klarade mig med bra betyg i så gott som alla ämnen ändå. Det tycker jag ger en himla bra prognos för vem som helst att greja utbildningen! Kram på dig, du kommer fixa det bara du känner att det är vad DU vill. 🙂

      1. Tusen tack för svaret,ja jag vill ha ett yrke,det var på tiden haha,det råder stor brist om tssk i framtiden så jag tror jag får ett jobb sen,det är ju poängen med det hela,utan yrke är man inte mycket värd på dagens arbersmarknad tyvärr,ha det så gott?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!