Läsarfrågor

Frågor om lön, arbetstider och semester.

Det trillar in fler läsarfrågor, jättekul! Jag svarar som vanligt utefter mig själv och vad jag vet, så gott jag bara kan. Sitter du på fler goda råd och input från yrkeslivet så tveka inte att dela med dig och svara själv på frågorna här i kommentarsfältet. Tänk på att alla inte har Facebook så skriv gärna direkt här i bloggen.

1. Hur ser lönen ut efter skatt?
Jag tjänar i dagsläge 26490 kr/mån heltidslön före skatt. Har jobbat privat i 5 år. Dock jobbar jag 75% nu. Vad det blir efter skatt får man räkna ut själv, ska jag räkna matte på fritiden får man betala mig väldans bra för det är det värsta jag vet, haha! För lönestatistik kolla med fackförbunden Unionen och Vision. Tänk på att deras statistik baseras på att medlemmarna fyller i och uppdaterar sin lön.
Upprop till alla tandsköterskor: Kommentera inlägget med vad ni tjänar! De enda som vinner på att vi inte pratar om våra löner är arbetsgivarna, kom ihåg det.

Annons

2. Hur ser arbetstiderna ut? Helger? Kvällar?
Jag jobbar vardagar ca 8-16. En anledning till att jag valde yrket, slippa helger. Dock börjar fler kliniker ha kvälls- och helgöppet. T ex att man arbetar en lördag i månaden är en variant. Tips, surfa runt på klinikernas hemsidor och kolla öppettider.

3. Hur ser semestertiden ut? följer tandvården industrisemestern, eller blir man tilldelad en period antingen juni, juli, augusti?
Det finns inget generellt gällande tandvård, skiljer sig från arbetsplats till arbetsplats. På de flesta större kliniker ansöker man om de veckor man önskar, som på många arbetsplatser oavsett bransch. Jag har semester under industrisemestern då vi är en väldigt liten klinik och stänger helt då. Vi måste anpassa oss efter patienterna och ha semester när de flesta andra har det.

4. Vad skulle du säga är positivt/negativt med yrket?
Det här kan jag skriva många sidor om! Tänker att hela min blogg handlar om detta? Jag kan bara svara utifrån mig själv och nu blir det kortfattat. Jag älskar att jobba med service och människor, att få ge någon en bättre dag. Arbetet är väldigt varierat med många olika sysslor under en dag. Ingen dag är den andra lik när man jobbar med människor. Får lära mig så mycket mer i arbetet än om bara tänder. Det känns som ett yrke som kommer fortsätta behövas, en stabil utbildning att ha för framtiden.

Den ytliga delen av mig tycker att arbetskläderna är nedrigt trista och att inte få smycka sig som en liten påfågel. Mitt hår blir slitet och trist av att duschas varje dag efter jobbet. Att lönen skiljer sig så mycket och att många sliter för en väldigt låg lön och dålig löneutveckling. Förhållandena är minst sagt orättvisa. Känns inte alls kul när människor utbildar sig och får gå ner i lön. Ibland får man hantera mycket misstänksamhet och misstroende från patienter då media älskar att hänga ut tandläkare som fifflar med behandlingar och ekonomi. Det finns bluffmakare i alla branscher, tyvärr känns det som om tandvård är en tacksam slagpåse som folk älskar att avsky.

Hoppas det gav lite ljus över funderingarna! Mycket av detta har jag skrivit om tidigare, bläddra runt i ämnesmenyn som du hittar högst upp på sidan, eller använd sökrutan högst upp till höger.

37 kommentarer

 1. Ortodontiassistent – alltså 2 års vidareutbildning efter tsk utbildningen. Folktandvårdens spec klinik med lön på 26.100.- vilket anser jag som fruktansvärt dåligt!! Efter man har även gått en 2 års spec.utb. Enligt VGR ligger jag bra i lön jämfört med mina kollegor… FUCK!!! Ensamstående med två småbarn och kan pga detta jobba bara 91%.

  1. Håller med dig. Tyvärr är det alldeles för många som ”bara är tacksamma” över att få vidareutbildning. Tog upp dilemmat med just det en gång och blev i princip utskälld av flertal andra tandsköterskor. För att de var så tacksamma över att ens få vidareutbilda sig. FUCK tacksamhet! I sådana här fall. Svårt att få till förändring när många tackar ja till fortsatt utbildning utan att kräva högre lön. För tandläkarna finns det pengar när de kompetensutvecklas, ett som är säkert. Nu suger detta i ditt fall, för du har redan gått utbildningen. Men för ordet vidare att skippa fortsatt utbildning om det inte märks i lönekuvertet. Kram!!

 2. Hej!

  Gammal tråd men skriver ändå. Har jobbat 27 år inom yrket, privat. Ligger på 31000 kr i månaden på heltid. Liten ort på västkusten. Omtyckt & duktig tandläkare, och ett sammansvetsat gäng på fyra tandsköterskor =)

 3. Hejsan! jag googlar ofta nu om allt som har med tandsköterska att göra eftersom jag sökt till det och väntar på besked den här sommaren. Kan ni ge mig kort sammanfattning om hur det är, är ni nöjda med yrket och arbetsuppgifterna? hur är det med löner? arbetstider? Bor i Stockholms län. Det står i en hemsida som heter framtid.se att genomsnittlig lönen är 27 900 före skatt. Vad menas med det? Hoppas ni kan hjälpa mig.
  Tack i förhand:)

  1. Hej Nada! Jag har skrivit om precis allt det du nämner här i bloggen, bläddra bland kategorierna från menyn högst upp, eller använd sökrutan längst upp till höger (förstoringsglaset) så hittar du nog mycket. 🙂 Du kan också läsa på Svenska Tandsköterskeförbundets sida: https://svetf.se Information om löneläget kan du till viss del få en uppfattning om på fackförbundens hemsidor. Vision för anställda inom landstinget (Folktandvården) http://www.vision.se och Unionen för privatanställda http://www.unionen.se
   Vi har också en Facebook-grupp där det har skrivits mycket om löner m m, sök i gruppen så hittar du inläggen: Tandsköterskor i Sverige

  1. Herregud, blir så beklämd. 🙁 Det är sådant här vi måste lyfta fram, att vi i dagens moderna och sk jämställda samhälle fortfarande måste leva med en partner om vi utbildat oss inom kvinnodominerade vårdyrken. Det är ju satan!
   Får jag fråga vad för andra jobb du söker? Intressant att veta… Och hundra peppande kramar till dig! <3

   1. Nyutexaminerad tandsköterska dec 2019 och letar jobb. Att begära en skälig lön verkar vara löjligt svårt. Jag brukar trycka på att jag har en undersköterskeutbildning och långt yrkesliv bakom mig. Vill helst arbeta i FTV men ingångslönen på 21-23000 är ju ett hån! Varför ska det vara så svårt att ge oss en ingångslön på åtminstone 25000? Jag har ju ett barn att försörja och räkningar som alla andra. På en klinik sa de åt mig att ” ja vill man bli rik ska man inte arbeta som tandsköterska”.

    1. Usch… känner mig matt i hela mig när jag läser din kommentar. FÖRSTÅR din frustration! Tyvärr kan jag inte komma med några uppmuntrande ord om att det kommer snart b li bättre, bara du står på dig… För vi har ett helt tänk och ett helt gemensamt beteendemönster att förändra för att få den förändring vi vill åt. Tyvärr är det inte bara arbetsgivarna som kommer med kommentarer som du nämner… även andra tandsköterskor resonerar så. Jag har fått till mig vad som sägs tandsköterskor emellan och mina öron trillar fan av när jag hör yrkeskollegor, andra kvinnor som tycker att vi ska rätta oss i ledet bara, finna oss, nöja oss och att det är fel att nyutbildade får bättre lön…. Det är ingen lätt strid vi har, för striden är inte bara mot arbetsgivarsidan, utan även mot kollegor som går jämte.
     Men jag är trots allt av tron att förändring alltid är möjlig. Men jag tror inte att den kommer ske inom FTV om personalen stannar. Vi kanske måste välja sida. Och vi måste stötta varandra, så länge vi blir motarbetade av jämsides kollegor vet jag inte vad… Jag säger, våga prata om lönen på fikarasten, i sterilen… fundera över hur du för fram den diskussionen utan att mötas av taggarna utåt. Alla vill ha det bättre, men vill vi ha en förändring går den inte att få för alla samtidigt. Så är det. Men där skaver skon jävligt hårt för många.

     Så dum kommentar… vill du bli rik ska du inte vara tsk… men om man vill kunna försörja sig då? Vad ska man bli då? Cecilia, jag vill ju ingjuta hopp, tro och jävlar anamma i dig! Just nu är det svårt, men du ska veta att vi som kämpar och väsnas och står samman finns här. Vi har ett yrkesförbund som fightas i underläge, men fan vad de sliter. Vi är de som håller samman, engagerar oss. Undrar var du bor någonstans? I Göteborg har vi en lokalförening som varmt välkomnar dig! <3

   2. Det är fruktansvärt illa och varje månad ha ont i magen för denna summa pengar man kallar lön. Vet inte vilka trådar jag ska dra i. Jag har inte sökt något ännu men jag letar, allt som innebär dagtid och bättre lön. Hoppas att någon privat klinik söker och man får chans att komma på intervju men i dagsläget är jag öppen för allt. Jag visste lönen men va naiv och tänkte att vi är ju två. Men nu är det inte så

    1. Aj. 🙁 Det är tufft, sannerligen! Fortsätt söka dig vidare. Fila på CV + personligt brev (är du med i facket kan du få hjälp med de bitarna, de granskar och har färdiga mallar om man vill).
     Något jag gjort/gör är att tänka över min privatsituation och vad jag faktiskt kan påverka. Har funnit ganska mycket onödiga utgifter, saker man inte behöver engångsartiklar för osv. Det är nästan lite som en sport. Har gått med i flera grupper på Facebook där man tipsar varandra om hur man kan leva billigt, minska matsvinnet osv! Jätteinspirerande och till stor nytta! Visst vill vi ha en sjysst lön, men är det inte möjligt prick nu så får man se på andra delar som man kanske kan påverka.

     Facebook-grupper jag vill tipsa om för inspiration och tips: Minska matsvinnet och konsumtionen, Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi, ☆ Leva enkelt och billigt ☆

     <3

     1. Hej, jag heter Mary.
      Jag ska blogga mig som tandsjukterska i september men jag tänker hela tiden på lönen därför jag googlar och jag ser det är låg lön. Jag är orolig att efter utbildning jag känner det är skämmes att man studerar och kämpar och sedan få låg lön. Men jag vill att fråga om det finns en ljus att i framtiden
      genomsnitt lön ska höjas?
      Jag hoppas det, jag tycker mycket om att blogga mig som tandsjukterska. Ni som tandsjukterskor måste göra något, ni behöver
      inte står tysta,

     2. Om du arbetar privat är chansen mycket högra att du får en bra lön. Jobbar man inom Folktandvården och landstinget är lönerna sämre och jag kan nog inte påstå att jag tror det kommer bli bättre där. Men det är min gissning, för det går inte att veta något om den lönemässiga framtiden.

 4. Uppdaterar min lön, skrev tidigare att jag har 28 000/månad men fr o m 1 december har jag 30 000/månad.

 5. Hej, jag har precis fått besked om att jag kommit in på yrkeshögskolan i Malmö och skall börja läsa till tandsköterska i januari 2020. Men nu blir jag lite osäker för jag har många år av arbetslivserfarenhet från kundservice m.m. Men vill sadla om till ett yrke med kundkontakt utan ”försäljning”. Nu undrar jag om det är någon i min ålder som nyligen utbildat sig och vad har du fått i ingångslön( Skåne regionen)?

  1. Hej Katrin!
   Ja, lönerna för tandsköterskor är rent generellt inte höga. Skiljer sig dock en del mellan landsting (t ex Folktandvården) och privat. Inom Folktandvården ligger ingångslönerna run 21-23000. Väljer du att arbeta privat brukar du kunna få bättre, säg 25000 som ingångslön men varierar mkt. Tyvärr får jag ärligt säga att tandsköterska är ett typiskt kvinnodominerat låglöneyrke i vården. Du kan också kolla lönestatistik på fackförbundens hemsida, Vision för Folktandvården och Unionen för privatanställda. Dock baseras den statistiken på medlemmarna och att de faktiskt fyller i sin aktuella lön.

 6. Jobbar i Uppsala på en supertrevlig privat klinik med 9 behandlare.

  Började där som nyexaminerad tandsköterska aug 2018. Då fick jag 26000kr före skatt i ingångslön som vikarie. Efter några månader blev tjänsten en fast tjänst och nu när jag inte ens jobbat ett år har jag en lön på 29000kr före skatt. Dessutom har jag helt själv fått bestämma hur många procent jag vill ha kontrakt på och eftersom jag och tandläkaren samarbetar superbra fick jag själv välja vilka tider jag vill jobba och han rättar sig efter mig. 7 veckor semester och dubbel betalning om vi jobbar lördagar. Händer några gånger om året då vi har jour eller när vi känner för att jobba en lördag.

  Så ett toppenställe att jobba på!

  1. Fantastisk! Du har ett verkligen bra jobb! Undrar att man ska prata med chef för att få en högre lön eller högre lönen kommer på sig själv till dig? Tack så mycket!

  2. Wow, så härligt att läsa detta, Liss! Vi behöver höra om bra arbetsplatser, att de finns och att man ska våga ta chansen och byta om man inte har det bra på jobbet. 😀

 7. Jag jobbar 07.20-16.40 eller 07.20-17. Vanligast hos oss är 07.30-17 men varierar. Vi har inte haft lördagsöppet eftersom ingen velat jobba så men kommer att ha det inom kort då några anställda efterfrågat detta. Vi har även lite kvällsöppet för de som vill (inte jag).

  1. Tack Sussanne för att dela mer information!
   Jag undrar om det är stor möjlighet att man få stick- och skärskador. Kan du berätta lite om din erfarenheter? Tack så mycket!

 8. Jobbat ett par år i privat klinik. Ingångslön 25 000 kr. Nu 2 år senare har jag 28 000 kr.

  1. Hej Susanne,
   Det är en bra lön! Jag undrar att var du jöbbar.. Är det i Stockholm? Tack!

 9. Tog examen i april 2018, haft jobb längre än så. Har 21400:-, så jag har väll drygt 16 ut i månaden, jobbar för folktandvården i region Skåne.

 10. Jag tog examen i December 2017. Har fått arbete på en privat klinik/Praktikertjänst. Fick en ingångslön på 26000kr innan skatt.

 11. Jag tjänar 26500. Jobbar inom Ftv just nu men har innan dess bara arbetat privat. Sen 2009. Tycker det är så tråkigt att vi inte pratar om löner, för gjorde vi det så kanske många fler hade kunnat ha det bättre. Vet också dem på min arbetsplats som tjänar mindre och har jobbat 20år minst.

 12. Håller med kommentareren om lönen! Har bara jobbat två år efter utbildningen och byter nu tillbaka till förra yrket delvis pga lönen. Det är absurt låga ingångslöner inom Folktandvården och löneutvecklingen är skrattretande. Lön är visserligen inte allt, men det ÄR viktigt för hur andra ser på ditt yrke och hur du själv värderar ditt arbete – i förlängningen kanske även hur du värderar dig själv? En lön som går att leva på ger stolthet och glädje!!! Dit är det tyvärr lång väg kvar för tandsköterskorna!!

 13. Bra skrivet. Var aldrig tyst om lönen vare sig du tjänar bra eller dåligt. Jag tjänar på heltid 23000:- innan skatt. Dock gått ner ca 10% nu. Jobbar inom Ftv och jobbat snart 2 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!