FavoriterMin arbetsvardag

Min dag som tandsköterska

Först på plats har jag precis skakat av mig det elaka morgonhumöret och tänder upp kliniken. Nycklar skramlar från dörr till skåp, reglage vrids om för kompressor och vatten. Jag startar maskinerna med gårdagens disk och det viktigaste, kaffekokaren. Trycker på knappar med ”ON” när jag går genom rummen; datorer, musik och tv. Väntrummet redo att välkomna. Torkar alla ytor och unit i behandlingsrummet med ytdesinfektion. Dukar fram för första patienten. Lägger upp dagens hög av journaler och ser över schemat. Tänker, planerar, kollar e-post och svarar om jag hinner innan det viktigaste… morgonkaffet!

Jag visar första patienten in. Assisterar tandläkaren när han behöver mig, där emellan passar jag på att plocka ur den rena disken i sterilen. Efter behandlingen ska jag duka av och torka med ytdesinfektion, samt duka fram inför nästa. Jag ska också sköta receptionen då vi inte har någon receptionist. Patienten betalar och bokar in nästa tid ihop med mig. Perfekt tillfälle för lite småprat.

Annons

Luckor i schemat kan man inte räkna med som vi jobbar, bara två stycken. Många sysslor ska göras under dagen och jag lämnar tandläkaren själv när jag vet att det går. Då hämtar jag posten, plockar fram morgondagens journaler, fyller på material, svarar i telefon, bokar in patienter, tar emot leveranser, packar upp, gör beställningar, sköter sterilen, uppdaterar hemsidan med aktuell information, svarar på e-post, städar, håller väntrummet fint…

När jag assisterar ser jag till att tandläkaren hela tiden har det han behöver på brickan. Tricket är att alltid ligga steget före. Men tandläkaren får inte min hela uppmärksamhet, patienten ska alltid ha ett av mina ögon. Jag hämtar saker, blandar material för avtryck och cementering, handräcker, håller rent på brickan och gör vad jag kan för att underlätta behandlingen. Behöver tandläkaren lämna rummet eller skriva i journalen en stund håller jag ofta patienten sällskap med småprat om jorden och himmelen.

Alla sysslor går inte att göra under dagen med patienter, då gör jag dem efter dagens slut i lugn och ro. Det kan vara att göra månadens varubeställning, städa inuti lådor och skåp, slå ut avtryck och tillverka blekskenor, inventera, kalla patienter… ja det finns mer.

När sista patienten har gått städar jag undan som vanligt och kör unitens reningsprogram för dagsavslut. Jag gör färdigt allt i sterilen, ser till att det är rent och fint. Slänger sopor, låser skåp, trycker på ”OFF”. I slutet av varje dag säger jag eller chefen ”NÄ! Nu går vi hem!”.

6 kommentarer

 1. Hej , jag har Urval prov ( Tandskötoska i Medlerna) och jag är väldigt nervöst . Vad är för frågor ? Intervju

 2. Hej!

  Jag har kommit till en punkt i mitt liv då jag känner att jag vill göra något helt nytt. När jag började plugga 2008 så valde jag mellan Turismlinjen och Tandhygienistlinjen, jag valde då Turismlinjen. Tyvärr har den inte gett mig mycket alls då jag bor i en relativt liten stad. Jag arbetar idag inom administration och kundservice inom en bransch som inte alls har med turism att göra. Jag har haft en hel del serviceyrken innan dess men även efter min utbildning, då jag trivs väldigt bra med detta.

  Därför har jag börjat kolla en del på Tandsköterskeutbildningar, finns en del på distans och även någon här i Karlstad. Universitetet har Tandhygienistprogrammet, men det är 3 år, medan Tandsköterska är KY-utbildningar på 1½ år.

  Min lön idag för det arbete och den erfarenheten jag har är väldigt låg. Som jag förstår det som är lönerna även låga inom Tandsköterskeyrket. Jag funderar lite på detta. Är lönen lika låg inom FTV inom alla kommuner eller skiljer det sig? Vad jag har förstått så har de privata mottagningarna bättre utbetalda löner?

  Skiljer lönerna avsevärt mellan Tandsköterska och Tandhygienist? Då jag redan lagt 5 år allt som allt på studier så känns ju 1½ år mer lockande än 3 år.. De distansutbildningar, KY/YH, som är på 1½ år – ger dessa lika bra ”startpunkt” som de Tandsköterskeutbildningar som är längre? Om man är utbildad Tandsköterska och man skulle komma på att man vill vidareutbilda sig till Tandhygienist, går det? Kan man ta tillvara på åren, 1½, som tandsköterska och läsa upp till hygienist, eller måste man gå hela Tandhygienistutbildningen? Eller går det bara att ”bygga på” sin tandsköterskekompetens med nya kurser eller utbildningar om man skulle vilja, för att t ex nischa sig som tandsköterska?

  Oj, massa frågor här! Men kul att hitta en blogg angående detta. 🙂

  Med Vänliga Hälsningar
  Teresia

 3. Hejsan!
  Har precis fått upp ögonen för yrket Tandsköterska. Jag tycker det verkar roligt och givande. Dock känner jag viss oro över att man hanterar b.l.a. härdplast. Är detta något man talar om inom yrket? Hur skyddar ni er? Jag har googlat lite om ämnet, men det mesta jag hittar är skrivet för 10 år sedan el mer. Kanske har arbetsmiljön förbättrats under dessa år?

  Vore verkligen tacksam om du ville svara på dessa frågor. Undrar även ifall det är svårt att komma in på en tandsköterskeutbildning? Är det tuff konkurrens om platserna?

  Ha det gott!
  Annelie

  1. På min klinik har vi goda rutiner för hur härdplast hanteras och det finns skrivna dokument. Jag fick även göra en läkarundersökning i början av anställningen för att se om jag var allergisk eller känslig för härdplaster. Är man det kan arbetet onekligen bli ett problem. Huruvida läkarkontroll är allmän rutin på andra kliniker har jag ingen aning om.

   Läste precis i nya numret av tandskötersketidningen att det är rusning till tsk-utbildningarna, ”i exempelvis Malmö sökte 500 personer till 28 platser”. Ganska märkligt i mina ögon då kritiken mot låga löner är rätt högljudd, det går mer och mer åt både kvällsjobb och helgjobb.

   Hoppas du känner dig nöjd med svaren! 🙂
   Bästa hälsningar /Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!