FavoriterMin arbetsvardag

Vad jag gillar som receptionist

Hej hallå! Nu har jag jobbat på ett tag i receptionen och med administration på en mindre Folktandvårdsklinik och det känns riktigt bra. Tänkte dela med mig av sådant som jag gillar och som skänker glädje och tillfredsställelse i receptionen. Som tandsköterska då. För det är jag ju fortfarande. 🙂

Att kunna hjälpa många

Under en arbetsdag hjälper jag många olika personer. Förutom patienterna så hjälper jag kollegor och arbetsledning med att få dagen att rulla t ex. Det är trix med tidbok, journaljusteringar i debitering, ekonomi, datorstrul, leveranser, lotsa besökare av olika slag rätt och så det viktigaste av allt då… när kollegor behöver komma till terapireceptionen för att ventilera och pysa lite så att vi orkar en stund till. <3

Annons

Ge tandvårdsråd

Fördelen med att vara utbildad tandsköterska i receptionen är att kunna ge kompetenta råd direkt i telefon till patienter och vårdnadshavare. Jag märker särskilt hur uppskattat det är av föräldrar som är oroliga, eller inte får till tandborstningen och behöver lite nya knep till hands. Många gånger kan jag ge råd så att tid inte behöver bokas in. Vissa saker klarar man alldeles utmärkt att råda bot på i hemmet med rätt kunskap. Idag när vi har ett extremt tryck efter pandemin och långa vårdköer är det en fördel att kunna avgöra vilka patienter som faktiskt behöver en tid, och vilka som klarar sig med bra råd.

Jag älskar att kunna lägga någon extra minut på de där råden, även då jag har mycket att göra. För det lönar sig i längden och genererar glada patienter = glad receptionist!

Lösa kluriga problem

För mig gäller det särskilt svåra ekonomiproblem som uppstår, fel i debitering på olika sätt, eftersom jag aldrig jobbat med ekonomi och tyckt det varit svårt. Nu sitter jag som kassaansvarig med fellistor inom ekonomi. I början var jag inte helt glad över denna roll, men allt eftersom jag lärt mig och sett hur det går att lösa saker så har det blivit roligare och givande. Vi har en fantastisk support som hjälper till. Känslan när jag löst något som jag från början inte ens förstod är ta mig tusan härlig.

Detsamma gäller då man lyckats lösa knutar i dagsschemat, trollat med patientbokningar så att behandlarna lättat andas ut och får ett leende på läpparna. Bästa känslan när jag kan göra någon kollegas dag lättare!

Tjaba tjena hallå receptionen!

Ge bästa bemötandet

Bemötande är nog den del av tandsköterskeyrket som jag alltid tyckt bäst om och hållit högst. Kanske gillar jag det så mycket av rent egoistiska själ? För det känns så himla gött när jag fått en annan människa att må bra och le tillbaka. Ni vet när någon är riktigt rädd och orolig, du lägger tid på samtalet och engagerar dig för att sedan få belöningen när patienten ler och berättar hur bra det gick och vad skönt det kändes att någon förstod! Minns en sådan gång från ganska nyligen, som jag ofta plockar fram ur minnesasken i hjärtat.

Att kunna skoja med patienter i luckan, ta udden av det allvarliga och lite läskiga besöket. Men även mot personer som kommer i sina yrkesroller! Härom dagen kom en budkille med paket. Jag öppnade luckan och utbrast glädjefylld ”ÄNTLIGEN får vi paket!!!”. Han log och sa ”Om ändå alla kunde reagera så”. Nästa dag kom han igen och log då redan i dörröppningen. Alltså det där… kraften av bemötande! Himla mäktigt.

Vara där för kollegor, gemenskap

För mig är receptionen hjärtat där vi möts. Patienter och kollegor. Någon kommer in för att skriva ut ett papper och vi byter leenden. En annan väntar på en patient och pustar ut en sekund. Den tredje sjunker ihop efter et slitigt pass och får pysa och ventligera lite för att tanka ny energi. Kollegan och jag pratar allmänt och lär känna varandra lite mer dag för dag. Allt detta tycker jag är så viktigt! Det skapar god arbetsmiljö, knyter band mellan kollegor och ger trygghet.

Vi behöver en liten plats där vi tar hand om varandra under dagen, om än bara för några sekunder. Hos oss funkar detta så bra känner jag. Vissa vill att ingen ska hänga i receptionen, men jag tycker det är viktigt… det vi skapar där och då. Givetvis så länge det inte går ut över våra sysslor. Men mår inte vi bra så kan vi inte få våra patienter att må bra. <3

Vad tycker du är det bästa med att jobba i receptionen? Eller vad tycker du att din receptionistkollega gör absolut bäst?


Tidigare inlägg om reception

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!