FeaturedLäsarfrågorStudera till tandsköterska

Känna sig i vägen på praktikplatsen

Fick en läsarfråga om att känna sig i vägen på praktikplatsen (LIA = Lärande I Arbete) och vill gärna dela med mig av mitt svar till fler. Vi är inte ensamma om att ha den oron. Japp, jag kände också så när det begav sig.

Hej Johanna! Jag ska snart ut på LIA2 och oroar mig för att vara till besvär. Kände så under första praktikperioden. Jag vill lära mig så mycket som möjligt, men är rädd att de ska tycka att jag är i vägen då jag inte känner att jag kan någonting. Har du några tips på hur jag kan tänka kring det? Jag undrar också hur du tyckte det var att ha en elev, roligt? Jobbigt?

Annons

När jag pluggade var LIA1 två veckor och i princip till för att få en känsla för yrket och om det verkligen var rätt val. Som ett smakprov och lite ”aha!”. När jag började LIA2 kände jag också att jag inte kunde ett skvatt typ. Men hur tusan ska man kunna det när man inte ens gått klart utbildningen? Du är där för att lära dig, inte vara en extra resurs för dem. Du har mest fått teoretisk kunskap så här långt så jag tycker verkligen inte någon kan förvänta sig att du ska komma in och bara kunna grejer. Jag har full förståelse för den där känslan att man är i vägen! Dock tyckte jag det blev lättare på LIA2 då jag fick assistera och handledaren var den som stod bakom, och kanske var i vägen, i de flesta fall. Det har också hjälpt mig att tala om ”säg till om jag är i vägen”, för då har jag lagt över det ansvaret på personalen. Jag slapp undra mer om jag var i vägen och sa de ändå inte till mig var det deras problem. Faktiskt! För vet du, de har sagt ja till att ta dig som elev och då har de ett ansvar att ge dig en bra praktik. De har också världens chans att forma en framtida arbetskamrat! 

Här måste du vara egoistisk, det är din utbildning och din framtid. DU är där för att lära dig. Är du osäker på hur du ska förhålla dig så fråga dem. Bättre en fråga för mycket. När man själv redan är insatt i yrket kan man tycka saker är självklara, men det är de ju inte för den som är ny. Dock glömmer man lätt det och kör på, då är det viktigt att ens elev frågar!

Jag handledde en elev och det var både sjukt kul och sjukt jobbigt. Älskar att få föra vidare kunskap, inspirera någon och dela med mig av det jag kan för att vi ska få himla bra tandsköterskor. Det kräver att man pratar hela dagen, är uppmärksam åt två och tre håll och har ansvar för både vad eleven gör och sina egna sysslor som ska utföras som vanligt. Dödstrött är man efter en sådan dag. Men personligen känner jag att det är så värt det och så roligt. Någon gjorde ju allt det där för mig en gång. Jag tyckte det var roligt med en vetgirig person som frågade mycket och gärna ville göra saker. Märkte att jag kunde ha svårt att släppa kontrollen över mina sysslor, så kan det vara och därför är det bra att säga att man faktiskt vill och kanske vara lite framfusig. Men alla är vi olika, dock våga fråga!

Sen finns det surkart i alla branscher. Men kom ihåg att det inte är ditt fel och inte ditt problem! Om du känner att det inte är bra på din LIA av någon anledning, prata med din lärare! Han/hon är där för att stötta och vägleda dig. De ska också få veta om en praktikplats inte är bra, så att de inte placerar elever där i framtiden. Men nu tror jag du kommer få det kalas och lära dig massor! Det är ju heller inte sista LIA, och glöm ej att man verkligen inte kan allt när man tar examen. Jag kan långt ifrån allt efter 5 år ska jag säga.

Läs gärna min text om just handledarskap här: Designa en kollega

6 kommentarer

 1. Hej! Vilken härlig blogg! ? Jag funderar på att utbilda mig till tandsköterska. Min fundering är om man får arbeta med all sorts tandblekning som tandsköterska? ☺️

  1. Hej Amanda!
   Tack och hurra för att du gillar bloggen! 😀 Jag känner mig lite osäker på vad du menar med all sorts blekning? På min klinik framställer jag personliga blekskenor till patient för nattblekning hemma. Jag lämnar ut dessa och instruerar patient samt tar in på¨efterkontroll. Det finns olika blekningsmetoder. Vad man använder och om man arbetar med det som tandsköterska varierar från klinik till klinik. Jag är inte så insatt i just blekning då det inte direkt intresserar mig, så är väl inte helt rätt person att fråga. 🙂

 2. Har börjat fundera på att ev utbilda mig till tandsköterska, då mitt nuvarande jobb inte passar speciellt bra ihop med småbarnslivet. Hur tycker du att livet som småbarnsförälder med hämtning/lämning på dagis osv fungerar ihop med jobbet? Har även samma frågor som Julia skrev i sin kommentar 🙂 Mvh Louise

  1. Hej Louise! Jag kommer besvara dina frågor i ett blogginlägg inom kort. Tror det är många som går med liknande funderingar. Håll utkik! 🙂

 3. Hej! är så himla glad att jag har hittat hit till din blogg. Just nu är jag student och läser till lågstadielärare, men jag känner inte att det känns helt 100. (behöver inte gå in på detaljer då det är oväsentligt i detta sammanhang). Det jag vill jobba med är ett varierat yrke, både praktiskt och teoretiskt. Anser mig själv som socialt kompetent och tycker det är roligt när det händer saker. Har arbetat inom vården tidigare, som assistent och även städerska. Vilket har gjort att jag har en liten förståelse för vad som kan väntas i yrket.
  Det jag vill börja med att skriva är tack för allt jag har hittat på din blogg om tandsköterska. Jag har verkligen hittat information som har gynnat mig här på din blogg.
  Jag känner mig dock lite orolig, om jag ska våga byta utbildning. Jag undrar om du kanske kan hjälpa mig med lite frågor och funderingar.
  1. Hur ser lönen ut efter skatt?
  2. Hur ser arbetstiderna ut? helger?kvällar?
  3. Hur ser semestertiden ut? följer tandvården industrisemestern, eller blir man tilldelad en period antingen juni,juli, augusti?
  4. Vad skulle du säga är positivt/negativt med yrket?

  Tack snälla på förhand om du svarar på detta!

  1. Hej Julia!
   Så himla härligt att min blogg är till glädje! 😀 Jag kommer besvara dina frågor i ett blogginlägg inom kort. Fint om fler får glädje av svaren. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!