DebattHälsa

Jag slutar med sociala medier

This is the sign you've been waiting for. Quit social media.

Jag slutar med sociala medier, men är det ens helt möjligt? Det känns som att jag kedjat fast mig själv. Men jag tänker göra mitt bästa för att gnaga av kedjan.

Annons

”Du måste vara på sociala medier om du vill nå ut”

För ett par år sedan tog jag upp och ifrågasatte nödvändigheten av att vara delaktig på Instagram, i det forum för bloggare/influencers jag är med i. Skrev att jag egentligen inte tyckte det var roligt med Instagram, utan bara något jag gjorde för att det förväntades för att sprida bloggen. Skulle jag verkligen fortsätta? Ja, sa alla andra. Summan av budskapet var att du självklart skulle vara på alla sociala medier om du ville ”finnas”. Så jag hängde kvar, med ett urlakat engagemang och en känsla av att ha en tröja på som omvärlden tyckte var ursnygg, men som i själva verket var sticksig och för trång.

Vad är poängen, när du inte finner glädje och meningsfullhet i det du gör? När det som var tänkt att lyfta och sprida, istället stjäl din tid och uppmärksamhet så att du inte hinner utveckla dina färdigheter och ägna dig åt dina lustar?

Sociala medier stjäl tid, energi och uppmärksamhet

Jag förväntas svara på meddelanden på x antal plattformar: Epost, Instagram, LinkedIn, Facbook (Tandsköterskan), Facebook (privat) och kommentarer på bloggen… Det gör mig matt.

Varför får vi ha konton helt gratis på t ex facebook och Instagram? Jo, för att de tjänar pengar på oss. Vi skapar innehåll och vi bidrar med information om oss själva som är en guldgruva för företag som i sin tur vill få oss att spendera pengar. Vi gör detta helt gratis och av fri vilja. LÄmnar ut bilder och information, som sedan inte är våra längre.

Om en spion bevakar ditt hus, läser din post och går igenom dina sopor så tycker du nog inte det är ok. Men vi är helt ok med att fritt dela med oss av personlig information på Internet. Det känns mycket märkligt, när jag funderar över det.

Facebook tillåter mig inte att svara dig längre

Det senaste har jag upplevt en del problem med både Facebook och Instagram. Främst Facebook, som plötsligt flaggade en av mina egna kommentarer på sidan ”Tandsköterskan” med att den stred mot communityreglerna. Förklaring fick jag ej, och de gjorde det tydligt att jag inte kunde bestrida det vidare mer än att klicka på knappen ”Jag håller inte med”. Därefter fortsatte de plocka bort mina kommentarer med hänvisning om att de var spam.

Jag har inte kunnat lösa detta, så man kan säga att Facebook låst mig ute från den del som jag verkligen utnyttjat där; kommunikationen med er läsare. Dock blev det en nyttig tankeställare, vi kan inte lägga oss i händerna hos en tredje part som utnyttjar oss. Precis som med allt i livet, såklart. Tack för påminnelsen!

Instagram låter mig inte radera mina egna bilder

Instagram tänkte jag rensa från gamla bilder som antingen kändes tråkiga eller för privata. När jag för tredje gången raderade x antal samma bilder insåg jag att det inte var mitt minne det var fel på, utan Instagram som helt enkelt förde tillbaka de bilder jag redan raderat. Om och om igen. Mitt eget flöde visade dessutom olika bilder beroende på när jag gick igenom det. Så ibland var vissa dolda, för att synas vid ett annat tillfälle.

Sedan sociala medier och smartphones kom har jag märkt att

 • Jag har svårare att hålla uppmärksamheten längre stunder
 • Jag numera har svårt att försjunka in i en bok
 • Jag avbryter sysslor för att kolla mobilen
 • Tid mystiskt försvinner till ”ingenting”
 • Jag bryr mig mer om vad andra tycker
 • Jag generellt upplever mig själv som mer trött och mindre engagerad i själva livet

Det där lät inte trevligt. Har ni tänkt på hur sociala medier och smartphones eventuellt har påverkat er? Vad är era tankar? Dela gärna med er i kommentarsfältet.

Vad händer med mina sociala medie-kanaler nu?

Ska jag vara ärlig, så hade de varit sköna att slippa! Men det krävs nog en övergångsperiod för alla inblandade, haha.Både min privata Instagram och ”tandskoterskan_johanna” har jag inaktiverat.

Facebook-sidan ”Tandsköterskan” kommer tills vidare finnas kvar då många följer mig där. Länk till blogginlägg kommer postas där men med skillnaden att kommentarsfältet är avstängt. Vill du kommentera (jag blir så glad när ni gör det!) så är det här på bloggen som gäller. Jag känner att jag vill inaktivera även Facebook-sidan så småningom.

Twitter stängde jag ner för längesedan.

Bara början till denna förändring har gjort något med mitt inre. Jag känner mig lättare, mindre stressad. Det vore fint att slippa alla olika konton och ställen att hålla koll på, och ägna tiden åt det jag älskar; publicera längre texter och bilder här på bloggen. Jag har en god ersättare för den som vill följa; mitt nyhetsbrev.

Tips på media om sociala medier

Både jag och Per Ahlberg har skrivit krönikor på Dental24.se:

 

När jag slutar med sociala medier, följ mig här

Max en gång i månaden får du ett mail från mig, med uppdateringar om senaste blogginläggen och lite annat smått och gott jag har på hjärtat. I all sin enkelhet.Både min privata Instagram och 

Nyhetsbrev

Max en gång per månad håller jag dig uppdaterad med mina senaste inlägg, tips och tankar. Istället för sociala medier.

2 kommentarer

 1. Men vad konstigt att ingen annan kommenterat här! Så bra och viktigt inlägg! Modigt beslut också att stänga ner helt. Jag känner igen mig mycket i det här att tid bara försvinner, att det kan vara svårt att koncentrera sig på något. Jag har minskat på instagrammandet på sistone, fb har jag aldrig använt så mycket. Det blir skillnad!!!

  Jag hamnade här efter att ha sökt på behandling av bihålorna, så detta var en bonus för mej.
  Tack!

  1. Åh, hej Ajsa! Haha, jag blev nog själv lite förvånad av utebliven respons. Men tror inte min målgrupp här är så insatt eller vad man ska säga. 🙂 Bu har jag varit helt utan Instagram sedan december och det är bara så skönt! Kan sakna min egna, personliga Insta för att visa kreativa saker jag gör. Men annars. Nope! FB för bloggen är jag igång med igen, sanningen är att den driver så mycket trafik hit att det är svårt att avsluta. Men jag lägger inteså mycket energi på kontot längre. Och som många andra sagt, inspirationen och skaparglädjen HÄR på min faktiska plattform är tillbaka och det är så roligt! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!