Studera till tandsköterska

Skillnaden mellan tandsköterska och tandhygienist

Nu har jag fått frågan vad som är skillnaden mellan tandsköterska och tandhygienist så många gånger att jag känner ett eget blogginlägg för detta är på sin plats. Nu är det så att jag faktiskt aldrig jobbat med en renodlad tandhygienist på min klinik så jag vill poängtera att jag inte är expert på området. Men jag ska redogöra för det jag vet och det jag tagit reda på genom samtal med tandhygienister. Lägligt nog träffade jag några på kurs nyligen som kunde svara på mina frågor. Tack finaste ni! Vill uppmana alla tandhygienister som läser att bidra med upplysningar om ert yrke här i kommentarsfältet. Skulle du känna att du gärna berättar om din arbetsdag som hygienist är du varmt välkommen att bidra som gästbloggare för ett inlägg här, hör av dig i så fall.

Legitimation

Tandsköterskor och tandhygienister jobbar alltså båda i tandvården men utbildning och arbete ser olika ut. Den främsta skillnaden är att en tandhygienist har en yrkeslegitimation och kan därför arbeta helt självständigt. Det krävs en legitimation för att få verka som tandhygienist. Så är inte fallet för oss tandsköterskor, som helt saknar skyddad yrkestitel tyvärr. När vi arbetar sker det på ansvarig tandläkares legitimation, tandläkaren är alltså ansvarig för det vi gör.

Annons

Utbildning

Som tandsköterska går du en yrkeshögskoleutbildning på vanligtvis 3 terminer.
Tandhygienistprogrammet läser du på högskola. Vad jag sett så är det olika längd på utbildningen på olika orter, 2 eller 3 år. Om utbildningen är på 120 hp (högskolepoäng) då tar det 2 år
och om utbildningen är på 180 hp – 3 år. Varför det är så vet jag inte, någon insatt får gärna kommentera.

Arbetet

Som tandsköterska assisterar du tandläkaren i dens dagliga arbete med patienter. Du sköter det mesta runt omkring så som hygienarbete, patientkontakt med mycket mera. Du kan också ha egna patienter, utföra profylax, ta röntgen, lägga bedövning, ta tandavtryck… Tandläkaren kan delegera uppgifter till dig såvida du ges kompetensen. Dock inte alla uppgifter! Du kan också ha hand om reception. Jag ser tandsköterskan som spindeln i nätet som har ett finger med överallt.

Tandsköterska eller tandhygienist tar bort tandsten.
Photo by Caroline LM on Unsplash

Tandsköterskor kan få ta bort tandsten supragingivalt (ovanför tandköttskanten). Tandhygienisten får gå djupare ner under tandköttskanten samt får göra kyrrettage, skrapa bort inflammationsvävnad och rotplana. Tandsköterskan kan utbildas att lägga bedövning s k infiltrationsanestesi, tandhygienisten får även lägga ledningsanestesi. Tandhygienist får ställa diagnoser inom sina kompetensområden gällande karies och parodontit. Tandsköterska får ställa preliminär diagnos.

Tandhygienisten jobbar oftast helt självständigt med egna patienter. Hygienisten kan göra undersökningar, ser till munhygienen, skrapar tandsten och instruerar patienterna för att de ska kunna ta hand om sina tänder hemma. Patienter med tandlossning går oftast regelbundet till en hygienist för rengöring. Hygienisten sköter, som jag förstått det, oftast allt själv. Man har ingen tandsköterska som tar hand om rummet, dukar av och på etc. Väldigt självständigt arbete. Du kan bedriva forskning som tandhygienist.

Lön

Jag har inte kännedom om vad en tandhygienist tjänar, men för det mesta ligger de över tandsköterskornas lön. Deras utbildning är längre och de har ett ansvar i och med sin legitimation som inte tandsköterskan har.

Läs mer

Det här är en mycket kortfattad beskrivning. Ska försöka fylla på med information allt eftersom. Som sagt, lägg er gärna i och kom med upplysningar som kan vara till nytta för de som funderar på yrkesvalet!

Skillnaden mellan tandhygienist och tandsköterska.
Image by Thomas G. from Pixabay

6 kommentarer

  1. dum fråga kanske, men varför får barn träffa tandsköterska istället för tandhygienist? jag har ställt frågan till folktandvården men svaret jag fick kände jag öppnade för fler frågor. tänkte om jag ställer frågan här kanske jag kan få ett rakt svar?

    1. Många tandsköterskor idag är utbildade för att ha egna patienter inom t ex barntandvård och profylax (förebyggande tandvård). När det kommer till information, rådgivning om munhälsa till barn och föräldrar är tandsköterskorna som jobabr med detta lika kompetenta som tandhygienist. Idag försöker man använda tandsköterskornas kompetens i större utsträckning för att utnyttja klinikens fulla styrka och kunna ta hand om fler patienter än om man bara använder sig av tandhygienister och tandläkare när tandsköterskan nu mer har utbildning för så mycket mer än förr i tiden (då vi var mer en assistent/passop, vilket vi inte är nu). Ofta är många tandsköterskor speciellt inriktade på barn, t ex är det ofta tandsköterskor som går ut i skolorna för fuoridlack + munhälsolektioner. Vi är en kompetent resurs helt enkelt. 🙂 Hoppas du fick lite mer klarhet, fråga gärna mer om du vill så gör jag mitt bästa för att svara. <3

  2. Jag har en fråga, om man utbilda sig som en tandsköterska finns det möjligt att utbilda sig vidare till tandhygienist?

    1. Vad jag vet får du ingen fördel/förkortad utbildning om du vill gå vidare till tandhygienist. Dock vet jag att det har erbjudits sådana möjligheter, tror det var inom Folktandvården, då det var stort behov av tandhygienister. Men sådana möjligheter följer nog branschens behov och jag tror inte det är något man kan räkna med. Vill poängtera att jag inte sitter inne med fakta utan bara talar om vad jag läst/hört mig till. : )

  3. Just nu pågår en förändring i utbildningen som innebär att utbildningen kommer bli treårig. Detta ligger väldigt nära implementering, men är inte riktigt där än. Vissa högskolor har gått steget före och har redan en treårig utbildning trots att det inte är krävs än för att uppnå legitimationskraven utan då krävs två års utbildning.

    I Umeå där jag jobbar är det nu så ser det nu ut så att efter två års studier får studenterna tandhygienistexamen och kan anhålla om legitimation hos Socialstyrelsen. Under det tredje året som leder till kandidatexamen i oral hälsa, läser studenterna mer om barn och äldre med olika behov, tobaksförebyggande och munhälsofrämjande arbete. Detta kommer sedan bakas ihop till ett program på tre år nu om det nya direktivet går igenom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!