Studera till tandsköterska

Skillnaden mellan tandsköterska och tandhygienist

Jag har fått frågan vad som är skillnaden mellan tandsköterska och tandhygienist många gånger. Jag arbetar som tandsköterska och på min klinik finns två tandhygienister. Vill uppmana alla tandhygienister som läser att bidra med upplysningar om ert yrke här i kommentarsfältet då jag såklart inte är expert på ert område. Skulle du känna att du gärna berättar om din arbetsdag som hygienist är du varmt välkommen att bidra som gästbloggare för ett inlägg här, hör av dig i så fall.

Legitimation

Tandsköterska

Tandsköterska är inget legitimerat yrke och saknar än så länge helt skyddad yrkestitel tyvärr. När vi arbetar sker det på ansvarig tandläkares legitimation, tandläkaren är alltså ansvarig för det vi gör och en tandsköterska får endast arbeta självständigt om en tandläkare är på plats på kliniken som ansvarig. Både vårt yrkesförbund Svenska Tandsköterskeförbundet och våra fackförbund Vision och Unionen arbetar för att politikerna ska ta beslut om att även vi ska få skyddad yrkestitel.

Annons

Tandhygienist

Tandhygienist har en yrkeslegitimation och kan därför arbeta helt självständigt och har också ett vårdansvar. Det krävs en yrkeslegitimation för att få kalla sig tandhygienist. Legitimation utfärdas av Socialstyrelsen efter slutförd utbildning.

Utbildning

Tandsköterska

Som tandsköterska går du en yrkeshögskoleutbildning på ca 3 terminer, vanligtvis platsförlagd men även distansutbildningar finns. I utbildningen ingår teoretiska kurser såväl som praktik i form av praktiska metodövningar och praktik (LIA=Lärande i Arbete) ute på klinik. Alla utbildningar godkända av MYH (Myndigheten för Yrkeshögskolan) berättigar till CSN (studiestöd/lån). Notera att det finns utomstående utbildningar som ej är godkända av MYH och som inte ger rätt till CSN och som du heller inte kan bli certifierad tandsköterska efter.

Yrkeshogskolan.se hittar du godkända tandsköterskeutbildningar i hela landet.

Tandhygienist

Tandhygienistprogrammet läser du på högskola. Tandhygienistutbildningen är tre år omfattande 180 högskolepoäng och leder till yrkesexamen och kandidatexamen i oral hälsa/oral hälsovetenskap.

Utbildningen sker främst platsförlagd på utbildningsklinik med teoretiska kurser och klinikförlagd praktik (VFU=Verksamhetsförlagd Utbildning).

Arbetet

Tandsköterska

Som tandsköterska arbetar du väldigt varierat på kliniken. Det är ett socialt arbete med mycket patientkontakt och mycket lagarbete med kollegor. Tandsköterskan assisterar tandläkaren i dens dagliga arbete med patienter. Du sköter det mesta runt omkring så som hygienarbete, patientkontakt, administration. Du kan också ha egna patienter, utföra profylax (förebyggande tandvård), ta röntgen, lägga bedövning, ta tandavtryck och göra provisoriska fyllningar m m…

Är du på en klinik som har barnpatienter så är det ofta en tandsköterska som tar hand om de yngsta barnen, har informationssamtal med föräldrar, undersökningar, inskolning inför behandlingar m m. Tandläkaren kan delegera uppgifter till dig såvida du ges kompetensen och själv känner dig trygg. Dock inte alla uppgifter!

Tandsköterska eller tandhygienist tar bort tandsten.


Photo by Caroline LM on Unsplash

Tandsköterskor kan få ta bort tandsten supragingivalt (ovanför tandköttskanten). En tandsköterska får inte ställa diagnos, men kan ställa preliminär diagnos för att sedan ta in en tandläkare.

Jag ser tandsköterskan som spindeln i nätet som har ett finger med överallt och får kliniken att snurra varje dag.

Tandhygienist

Tandhygienisten jobbar oftast helt självständigt med egna patienter. Hygienisten kan göra undersökningar, ta avtryck, ser till munhygienen, tar bort tandsten och instruerar patienterna för att de ska kunna ta hand om sina tänder hemma. Tandhygienisten får gå ner under tandköttskanten och skrapa tandsten samt får göra kyrrettage, skrapa bort inflammationsvävnad och rotplana.

Patienter med tandlossning går oftast regelbundet till en tandhygienist för rengöring. Tandhygienist får ställa diagnoser inom sina kompetensområden gällande karies och parodontit. Hygienisten sköter oftast allt själv och har sällan någon som assisterar eller gör i ordning rummet. Väldigt självständigt arbete.

Du kan bedriva forskning som tandhygienist och gå forskarutbildning.

Lön

En tandhygienist har högre lön än en tandsköterska. En tandhygienist har längre utbildning samt är ett legitimerat yrke med vårdansvar, därav högre lön. Men det jag har noterat är att det ofta inte skiljer sig jättemycket åt lönemässigt.

Lönerna är för det mesta högre i den privata sektorn än inom Folktandvård/region för båda yrkena. I min mening är lönerna inom Folktandvården för låga både för tandsköterskor och tandhygienister. Det går att hitta lönestatistik men många gånger finner jag den missvisande då man inkluderat yrkesgrupper med en högre lön, som te x klinikkoordinatorer, ortodontiassistenter… Detta syns inte i statistiken.

Läs mer om yrket tandsköterska

Läs mer om yrket tandhygienist

Lyssna på pod om yrket tandhygienist

Skillnaden mellan tandhygienist och tandsköterska.
Image by Thomas G. from Pixabay

Det finns såklart mycket mer att säga, jag har bäst koll på tandsköterskeyrket. Är du tandhygienist så kom gärna med kommentarer som berör skillnaden mellan tandsköterska och tandhygienist!

6 kommentarer

  1. dum fråga kanske, men varför får barn träffa tandsköterska istället för tandhygienist? jag har ställt frågan till folktandvården men svaret jag fick kände jag öppnade för fler frågor. tänkte om jag ställer frågan här kanske jag kan få ett rakt svar?

    1. Många tandsköterskor idag är utbildade för att ha egna patienter inom t ex barntandvård och profylax (förebyggande tandvård). När det kommer till information, rådgivning om munhälsa till barn och föräldrar är tandsköterskorna som jobabr med detta lika kompetenta som tandhygienist. Idag försöker man använda tandsköterskornas kompetens i större utsträckning för att utnyttja klinikens fulla styrka och kunna ta hand om fler patienter än om man bara använder sig av tandhygienister och tandläkare när tandsköterskan nu mer har utbildning för så mycket mer än förr i tiden (då vi var mer en assistent/passop, vilket vi inte är nu). Ofta är många tandsköterskor speciellt inriktade på barn, t ex är det ofta tandsköterskor som går ut i skolorna för fuoridlack + munhälsolektioner. Vi är en kompetent resurs helt enkelt. 🙂 Hoppas du fick lite mer klarhet, fråga gärna mer om du vill så gör jag mitt bästa för att svara. <3

  2. Jag har en fråga, om man utbilda sig som en tandsköterska finns det möjligt att utbilda sig vidare till tandhygienist?

    1. Vad jag vet får du ingen fördel/förkortad utbildning om du vill gå vidare till tandhygienist. Dock vet jag att det har erbjudits sådana möjligheter, tror det var inom Folktandvården, då det var stort behov av tandhygienister. Men sådana möjligheter följer nog branschens behov och jag tror inte det är något man kan räkna med. Vill poängtera att jag inte sitter inne med fakta utan bara talar om vad jag läst/hört mig till. : )

  3. Just nu pågår en förändring i utbildningen som innebär att utbildningen kommer bli treårig. Detta ligger väldigt nära implementering, men är inte riktigt där än. Vissa högskolor har gått steget före och har redan en treårig utbildning trots att det inte är krävs än för att uppnå legitimationskraven utan då krävs två års utbildning.

    I Umeå där jag jobbar är det nu så ser det nu ut så att efter två års studier får studenterna tandhygienistexamen och kan anhålla om legitimation hos Socialstyrelsen. Under det tredje året som leder till kandidatexamen i oral hälsa, läser studenterna mer om barn och äldre med olika behov, tobaksförebyggande och munhälsofrämjande arbete. Detta kommer sedan bakas ihop till ett program på tre år nu om det nya direktivet går igenom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!