AllmäntPatientTandvård

Slarv med tandvård på semestern?

Jajjemän! Jag planerade noggrant för mitt. Slarv alltså! De flesta funderar nog inte så mycket över saken, slarvet med tandvård under semestern faller sig ofta lika naturligt som ludd mellan tårna. Det bara blir. När man arbetar med tandvård är det såklart inte ett acceptabelt alternativ, därför planerade jag många veckor i förväg för min kommande dekadenta vecka i utlandet med att sköta tänderna så in i norden nitiskt. Allt för att ha råd med en veckas slarv. (Alltså… rätt sjukt hur högt man värdesätter att få vara slarvig haha.)

Jag packar alltid så lätt det går, som tur är väger inte tandborste och lite tandtråd särskilt mycket (till en festival en gång bröt jag av tandborstskaftet för att den skulle ta mindre plats). Hoppsan hejsan så åkte en reseflaska fluorskölj ner i väskan helt oplanerat. Man vet ju aldrig om man får ett skölj-ryck.

Annons

summer dentalcare

Väl på plats nere i Kroatiens hetta måste jag fått solsting för jag kunde ta mig tusan inte låta bli mina plackers och den där fluorflaskan! Man kunde ju tro att jag misstog den för en liten flaska av det lokala brännvinet i och för sig. Skämt åsido, jag kunde faktiskt inte strunta i att ta hand om tänderna precis lika bra som hemma. Det kändes äckligt att skippa tandtråden. Att lägga sig utan känslan av fluorskölj var plötsligt rätt otänkbart, det skulle kännas himla ofräscht.

Visst, jag är tandsköterska och borde se det som högsta prio att sköta munhygienen, men samtidigt är jag bara människa och dessutom en bekväm livsnjutare som gärna glömmer trista bestyr. Därför förvånade jag mig själv rejält när jag lyckats skapa vanor på ett sådant sätt att jag nu verkligen inte ville vara utan dem. Haha, ni fattar inte hur jädra häpen jag blev över mig själv! ;D

För nästan prick ett år sedan skrev jag det här om att bibehålla goda vanor på semestern. Kul att kunna se tillbaka och jämföra!

holiday dentalcare

Kan säga er att nu förstår jag inte bara rent teoretiskt hur starkt detta med vanor kan befästas i oss. Skönt att veta att det inte bara är dåliga vanor som biter sig fast hårt. Men visst måste man vara bra enveten och nitisk innan man når dit man vill. Jag tycker det är otroligt intressant hur vi människor fungerar, hur våra hjärnor tillsammans med känslolivet ständigt ger oss utmaningar som tycks löjligt små men ändå kan bli till enorma berg. Hur många gånger har jag inte sagt åt mig själv att jag ska ge fan i att småäta choklad, sen står jag där med chokladen i hand och känner att jag absolut har förtjänat en liten bit och övertygar mitt förnuft med känslorna att det är ju en fis i rymden om jag bara äter en bit! Så visst förstår jag hur svårt det är att nöta in vanan med tandtråd. Djuren bara gör sin grej, medan vi måste diskutera med oss själva, analysera, argumentera och övertala. Oavsett om vi vet att det är för vårt eget bästa. Märkliga är vi!

Förutom att borsta tänderna och skölja fluor i Kroatien så tänkte jag extremt lite på tandvård och väldigt mycket mer på annat jag tycker om, som gamla fordon, katter och vin! Klart det blev sol och bad och annat typiskt, men sådana bilder har vi nog av.

Brandbil Kroatien

Älskar siren-hornet på taket över vindrutan, så fin!

Vin Kroatien

Sjysst idé att omvandla ett fult elskåp till vin-display!

Katt Kroatien

Någon förstörde min plan om att bli en crazy cat lady, jag får nöja mig med en kisse hemma och friströvare som den här. Hoppas misse fick bra betald för denna oemotståndliga reklam för olivolja. 😀

Hur fixar ni munvården under semestern? Patienter som tandvårdspersonal, från era hjärtan vad säger ni, blir det slarv eller lika nitiskt? Vilken del är svårast att sköta, jag tänker småätandet, härliga viner sent om kvällen, rulla i säng när man är för trött för tandtråd…? Vore intressant att höra era tankar. Kan lova att jag aldrig varit så duktig själv tidigare om somrarna som denna vecka, precis lika mänsklig som alla andra. 🙂

2 kommentarer

  1. Så kul att läsa, är mitt första besök här. Jag är lite av pedantisk med mina tänder och har hittills i mitt 32-åriga liv (peppar peppar) aldrig haft ett hål och väldigt lite tandsten. Jag har nästintill en fobi för hål, är livrädd. Både för smärtan men även för att få något jag aldrig haft. Jag borstar tänderna med eltandborste, använder tandtråd och munskölj. Vid semestern nu använde jag ”vanlig” tandborste och är skiträdd att jag skulle få hål… Verkar orimligt egentligen men tänk om ;). Var därmed kanske skönt att läsa detta :).

    1. Hej! Åh, jag blir så avundsjuk på er som aldrig behövt laga! 😀 Och så blir jag fånigt lycklig av att människor utanför tandvården tar så väl hand om sina tänder, haha. Även vanlig tandborste gör tricket väl, det handlar mycket om din egen borstteknik. Själv använder jag så gott som bara vanlig borste. Kanske har du också bra matvanor? Även det en jätteviktig del, t ex att man inte småäter och inte äter precis innan läggdags, samt en varierad kost.
      Klart som tusan vi alla slarvar ibland ändå.
      Hej DIG! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!