Allmänt

Tack NÄL Förlossning och BB!

Det blir sällan som man tänkt sig. Jag var 100% inställd på att föda i Göteborg, och kände innan att jag skulle bli smått hysterisk om de på dagen skickade mig annorstädes. Göteborg är hemma, nära och trygghet. När värkarna var av graden panikkänslor och vi ringde och ville åka in så frågade de, såklart, om vi kunde åka till NÄL pga platsbrist i Göteborg. I stundens smärtsamma hetta var det inget att fundera över, jag ville hemskt gärna att de skulle ha tid och plats för lilla mig. Timmen i bilen underlättades faktiskt mycket av den sagolika natur vi färdades genom, såg både älgar och rådjur! Väl framme vid NÄL möttes vi av sol, blomsterdoft och ett stort lugn i lokal och personal.

Bristen på profylaxutbildning var uppenbar som jag vrålade och andades hysteriskt. En vrålapa med magknip av för många bullar ur ugnen hade anlänt och alla visste precis hur en sådan skulle tas! Direkt fick jag hjälp med andningen och blev erbjuden rum med badkar. Himmelskt med ett varmt bad, där guppade jag som en liten flodhäst tills värken kom och min man fick förbannat ont i handen… Sen blev det som det blir i alla skräckfilmer, värre! Slängde lustgasen åt helskotta när jag inte fick till det först, var paniskt rädd att röra mig när de satte ryggmärgsbedövning, vrålapan i mig kom igång på nytt när jag fick köra racet utan bedövning då jag öppnat mig för fort så den inte hunnit verka. (Fick senare bekräftat att rummen är väl ljudisolerade, tur det haha.)

Annons

På BVC frågade de idag om förlossningen och hur personalen varit, om det känts bra? Bra kändes det ju inte för än lilla grodan skuttade ut, men personalen var fantastisk! Jag tycker det är beundransvärt hur fullkomligt lugna de var, kändes som om ingenting kunde bringa dem ur fattningen hur mycket jag än vrålade och tjöt att jag tänkte ge upp. Som vårdpersonal i ett jobb med många rädda patienter vet jag att det inte alltid är så lätt att behålla lugnet eller lägga undan känslorna, så all heder åt er inom förlossningsvården, ni är verkligen grymma! Tack vare er och min underbara man kände jag mig trygg mitt i kaoset.

Vi var på BB i tre dygn, första kvällen hemma grät jag som ett barn och ville tillbaka till ”lyxhotellet för nyfödda”. Där fanns ju allt, och det var så tryggt! Ett rum med allt man behövde, och larmknappar högt och lågt som trollade fram världens mest empatiska och kompetenta vårdpersonal. Dessa kvinnor alltså, aldrig en sur eller trött min och fulla av kunskap, tips och tricks. Trots att jag förstod att de nog hade mycket att göra så märktes det inte. Jag hörde hur det ständigt larmade från olika rum dag som natt. Om man ska prata god vårdkvalitet så är detta något jag håller otroligt högt, när man som patient inte märker av om personalen har det stressigt utan känner sig fullkomligt sedd och omhändertagen. Detta lyckades varenda en med som jag mötte under vistelsen på NÄL, hoppas jag kan vidarebefordra detta inlägg så att ni får veta hur himla bra ni är! <3

Det bästa med förlossning och BB på NÄL:

 • Kunde spela egen musik i förlossningsrummet!
 • Badkar
 • Nättrosorna, så sköna ju.
 • Frukosten
 • Sjukhusets morgonrockar
 • PERSONALEN <3

Mina tips inför förlossningen:

 • Ät en macka innan ni åker, hur ont du än har.
 • Gå en sabla profylaxkurs!
 • Ta med badring för barn. Det kan bli smärtsamt att sitta sen!
 • Kamera. Hur ful du än är efteråt så vill ni ha minnen. 😉
 • Drick matolja för att kunna bajsa kommande dagar. Japp.
 • Glöm inte bort varandra. (Du och din partner.)

Tack för dessa väl valda råd, ni vet vilka ni är. (Mina goa patienter, nära och kära och butiksinnehavare…)

Far och dotter knyter kärleksband.
Far och dotter knyter kärleksband.

5 kommentarer

 1. Man kan nog aldrig vara förberedd till 100% inför en förlossning.. för mig har det aldrig blivit som jag tänkt. 1 slutade i akut kejsarsnitt, skakningar samt att jag i slutet kände hur de sydde i mig. Blodtrycket flög upp och ned. 2 slutade med igångsättning framåt slutet och nummer 3 flög ut som en himla kanon… inte hade det hjälpt med någon kurs på hur man ser sin kropp från ovan och efteråt totalt kollapsar och inte minns de människor som tydligen försökt prata med..
  Eller kanske var det just för jag alsrig gick någon himla kurs som allt gick som det gick.

  Grattis till benen med eller utan kurs 😉

  1. Nej, för det blir ju aldrig som man tänkt, som sagt. 🙂 Men kan säga att det hade hjälpt mig mycket med en profylaxkurs i ryggen, hade hanterat vägen dit bättre och sluppit må så himla dåligt i början. Men det var den hårda skolan så llyckas jag ludda in detta i rosa fluff en vacker dag vet jag bättre till en ev nästa gång. 🙂

  1. Tack så hemskt mycket! 😀 Dock tycker jag att det enda oslagbara var när hon kommit ut. I övrigt var det det absolut värsta jag varit med om någonsin och under förlossningen tänkte jag ”detta gör jag aldrig om i hela mitt liv”. Visst börjar den känslan tona ut lite grann, men det lär ta ett tag innan jag är ”dum nog” att gå på’t igen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!