Debatt

Kalla Fakta: Lurad av tandläkaren

Igår sände Kalla Fakta  TV4 ett program om hur tandläkare luras och tar för mycket betalt. Det klassiska. Tänker inte beskriva programmet mer, har du inte sett det  så finns det på TV4 Play, eller klicka på videon här:

Självklart ska branscher granskas när bedrägligt beteende uppdagas! Det är fruktansvärt trist och tröttsamt när några få egoister svärtar ner en hel yrkeskår, och de ska inte slippa osedda förbi oss. Tyvärr finns det alltid ett gäng rötägg i varje bransch, och kommer alltid att finnas. Inte är det ok för det.

Annons

Det tråkiga med Kalla Faktas reportage är den bristande journalistiken. Hoppades så på att det skulle vara kvalitét och gediget arbete bakom, men så kändes det inte. Faktafel här och var, okunskap och det gamla rävtricket att gå bakvägen via ”offret” utan att på riktigt ta reda på samband och verkan. Tandläkartidningen kommenterar detta, läs där så slipper jag vara en grammofonskiva som hakat upp sig.

Efter programmet kunde man ställa frågor till dem på deras Facebook-sida. Bra! Tänkte jag och frågade följande:

”Har patienterna i programmet frågat sin tandläkare om debiteringen? Inget nämns om detta. Det är för mig det självklara första steget. Med ett stort och ofta krångligt debiteringssystem blir det fel ibland. Ofta kan det lösas enkelt bara genom kommunikation direkt mellan vårdgivare-vårdtagare. Vänligen /tandsköterska”

Jag fick tyvärr inget svar.

Det är givetvis svårt att granska en bransch som man själv inte har kunskap om, och ännu svårare att granska ett debiteringssystem med tillhörande försäkringssystem som är så omfattande och många gånger komplicerat, att vi som jobbar med det knappt begriper oss på det heller. (En lite rolig parentes: på jobbet har vi räknat ut att går vi ur Försäkringskassans system kan vi sänka priserna avsevärt, pga att det skulle gå så mycket fortare för vi hade sluppit sitta och skriva och fundera över åtgärdskoder halva behandlingstiden. Vi hade också hunnit ta emot många fler patienter under en dag.) Vem granskar Försäkringskassans ansvar gentemot patient och vårdgivare? Ser fram emot det programmet, Kalla Fakta!

Under programmet reagerade jag bl a på:
– 3000 kr för undersökning + depuration (tandstensborttagning). Vad i fridens namn ingick i den undersökningen och hur lång tid tog det? Inte rimligt!
– De uppringda tandläkarna och hur de bemötte samtalet. Jag förstår absolut att man inte vill tala med media för att man har dålig erfarenhet av hur de presenterar ens ord, men man kan vara lite mer professionell än att svara att man gärna vill gå och äta lunch nu.
– Göra människor förtvivlade när man talar om att de blivit lurade, utan att undersöka hur och varför deras räkning såg ut som den gjorde. Misstag kan begås, vi är människor.
– Kunde patienten med dold kamera avgöra om tandläkaren hade ett tandstensinstrument i handen då undersökningen pågick, och kanske passade på att ta en del av tandstenen samtidigt?

Tidsbrist, stress och krångliga system skapar många misstag, vem ser till dessa problem? Politikerna pekar och domderar medan de ruskar av sig ansvaret. När det gnälls för mycket kommer de med ett nytt debiteringssystem som vi ska ha tid att trycka in i datorn och lära om på nytt. Samtidigt sitter några fula fiskar och flinar oberört medan de skörtar upp patienterna och lägger pengarna längst ner i smutskorgen där ingen rotar. Ta journalistiken utanför boxen och ta av de färgade glasögonen. Löpsedelsjournalistik har vi redan så det räcker. Gräv ner er innan ni gräver upp något!

Det finns såklart oändligt mycket mer att tillägga. Känns skönt att veta att jag inte behöver ta åt mig av fusksvärtan, och jag tror att de flesta inom tandvården kan känna likadant med gott samvete trots allt.  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!