Min arbetsvardag

Kick-Off med jobbet

Det har på riktigt tagit hela veckan att återhämta mig mentalt från min första kick-off/konferens. Då kan man ju undra vad i hela fridens namn det var för slags kick-off, hehe, men det beror till stor del på att sådana event kostar mer än det smakar för mig personligen. Jag blir så sjukt trött och dränerad av att vara intensivt social med många människor runt mig och ständiga aktiviteter. Att dessutom vara stillasittande inomhus och bara passivt ta in info i 1,5 dag gör hela mig ledsen både kroppsligen och knoppsligen.

Även om jag kan se syftet i tillställningar som denna blir det mest kontraproduktivt för egen del. Redan efter tågresan från Göteborg till Västerås kände jag att min sociala energi var förbrukad och jag önskade mig mest en ensam långpromenad i skogen. När den önskan kommer starkt och jag är fast med folk blir det lätt ångestframkallande. Extra krävande när man är ny i gänget och känner att man ”borde” anstränga sig för att vara social och lära känna sina kollegor. Ambitionen vs själen i ett ständigt krig om den saken. Någon mer som känner igen sig? Man känner sig ofta väldigt ensam om dessa känslor, men jag tror absolut vi är fler som kan relatera.

Annons

Guldkornet i situationen var att jag nu är kollega med min finaste tandsköterska och vän Hannah Sjöholm, att ha någon som man kan lätta sitt hjärta helt sanningsenligt med räddar vilken dag som helst. 🙂

Hur som helst, vi åkte upp på torsdag kväll, bodde på urfina Steam Hotel, som verkligen var i min smak. Ett gammalt ångverk i tegel med en filmisk känsla från förr. På fredagen kl 9 kördes ett maraton av föreläsningar. Det inleddes med att företagets ledning presenterade sig samt lite historia och sedan framtidsvisionen. Sist jag var anställd i ett stort företag var på Liseberg, kändes ganska likt.

Vi blev uppdelade till olika föreläsningspass p g a väldigt många deltagare. Jag hängde med gängen som lyssnade till digitalisering i tandvården (intraoral scanning osv) och motiverande samtal. Det förstnämnda var intressant men tyvärr lär jag ju inte arbeta med det hands-on så kändes lite bortkastat. Motiverande Samtal är alltid nyttigt att ta till sig, läste den kursen under utbildningen till tandsköterska, då med Tdl Karin Sjögren som lärare och kursboksförfattare. Den typen av kunskap om samtalsmetoder är något man måste få till sig vid upprepade tillfällen, det blir aldrig inaktuellt och jag tror inte att man kan få för mycket av det. Jag gillar mjuka ämnen, för att vi behöver vara mjukare mot varandra generellt.

Mer tid till luftgitarr och monopol på konferenser!

Lyssnade även på simhopparen Anna Lindberg som berättade om sin resa genom karriären, från mycket ung till idag. Alltid intressant att höra om andras vägar genom livet, men ska ärligt säga att jag fortfarande undrar vad budskapet till oss åhörare var. Jag greppade det inte och kunde inte relatera till det hon förmedlade. Satt och väntade på när hon skulle tala om vad syftet med hennes föreläsning var och vad hennes andemening och budskap till oss var. Ibland klickar det inte.

Det bjöds på god middag och därefter fritt mingel och fest. Man kunde även hänga i hotellets pool. Jag gav det sociala en chans, hängde i soffa med ett par personer. Fint att prata i ett lugnare format. Festar gör jag gärna, men vill välja själv på vilket sätt jag har roligt och med vilka. I jobbsammanhang räcker det ofta fint med middagen för mig. Efter den här resan tar jag med mig lärdomen att jag bör skala av det sociala och hänga med mig själv på hotellrummet mer. Älskar ju ändå att hänga med mig själv, haha! Gärna med en bok, något som är svårt att få till hemma med småbarn. Fånga de guldstunder du kan, strunta mer i vad som förväntas av dig!

I ärlighetens namn är jag inte förtjust i att ta av min lediga och egna tid till jobbrelaterade möten etc (fredag och lördag är normalt mina lediga dagar, kom hem lördag kväll). Idag smyger sig arbetet in i privatlivet även som anställd, något jag inte tror är ett dugg bra eller hälsosamt. Jag behöver få rå om mig själv och min familj så mycket det bara går för att prestera bra på jobbet.

När min tid med familjen naggas i kanterna lämnar det en fadd eftersmak som följer mig in i arbetsvardagen. Det positiva som kommer av detta är känslan och insikten om hur viktig familjen är för mig. Den känslan gillar jag så mycket och det gör nog de flesta av oss, så låt oss värna om den tillsammans! 🙂

4 kommentarer

  1. Jag har jobbat privat och upplevde det som du beskriver. Den privata tandvårdskedjan ville gärna lägga kurser så att det inkräktade på ens fritid. Detta händer aldrig inom Ftv…

    1. De vill såklart inte behöva stänga kliniken och förlora intäkter, tror inte FTV behöver tänka på det i lika stor utsträckning? Jag tror det är viktigt att vi värnar om vår privata tid, annars riskerar vi att bli uppätna. En anledning att värna om att facken får vara kvar och vara starka. Jag saknar idag kollektivavtal, känns faktiskt inte bra, och för mig spelar det ingen roll hur bra övriga avtal jag får genom företaget, jag vill ha en utomstående part som arbetar för jämvikt mellan arbetsgivare och arbetstagare. 🙂

  2. Stort igenkännande! Skönt att läsa att fler känner likadant, känslan att få vara för sig själv! Samt tandsköterske yrket är tillräckligt socialt som det är, jag brukar smyga iväg på den korta rasten och bara vara, få andas och tänka i lugn o ro. Man orkar helt enkelt inte socialisera ibland!

    1. Åh! <3 Så fint att få känna att man inte är ensam. ^_^ Vi har ju världens mest sociala yrke, haha. Min räddning är att komma hem till tystnaden på landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!