Lön/Ekonomi

Skriv på för lönen!

Det har florerat en namninsamling angående tandsköterskors låga löner och nu har

1200 personer skrivit under!

Höj tandsköterskornas låga löner!

Annons

 

”Man ska kunna överleva på sin lön om man väljer att läsa på Yrkeshögskola, för att utbilda sig till tandsköterska. Vi är en brist på arbetsmarknaden. Ändå väljer Folktandvården att ge en nyexaminerad tandsköterska en så låg lön (mellan 20.000-21.500 kr) att fler och fler väljer att byta yrke för att ekonomin inte går runt. Det finns ett otaligt antal tandsköterskor med 30 år eller mer i yrket som inte har mer än 25.000 kr i lön. Hur är det ens möjligt? Är det inte dags att ge tandsköterskorna en lön de faktiskt förtjänar?”

Utbildning ska löna sig, och det är otroligt förlegat att det än idag är så att en man med likvärdig slags utbildning och ansvar i arbete har bra mycket mer i lönekuvertet. Det här är en politisk fråga som måste lyftas högre upp. Vi kan inte kalla oss ett jämställt land när utbildningar och yrken värderas beroende på vilka som ingår i det. Att ta hand om andra människor är en fnysning, så länge du inte har titeln läkare t ex. Jobbar du däremot med döda ting är du värd en förnuftig summa pengar.

Uppvärdera värdet i att ta han om OSS, människan!

Heja alla oss som skrivit under! Men vi är fler och såklart jobbar vi mot en gemensamt bra framtid tillsammans… så skriv på och skicka vidare till din kollega, dela på Facebook och anslagstavlan på Ica! Tillsammans är vi starka. Det är tandsköterska Malin Vågsvall som tagit initiativet till att starta namninsamlingen. Henne kan ni träffa på Göteborgs Tandsköterskeförenings träffar (Svenska Tandsköterskeförbundets lokalförening i Göteborg).

Utöver att samla våra namn så här så ska vi självklart vara en del av en större styrka, det vill säga medlemmar i vårt eget yrkesförbund Svenska Tandsköterskeförbundet. De har bl a hand om att jobba med vår utbildning så att den utvecklas i linje med branschen, och förra året fick de äntligen igenom att de nu kan utfärda certifikat för tandsköterskor efter genomgången MYH-utbildning 325 YH poäng, läs mer om det på deras hemsida här.

Svenska Tandsköterskeförbundet är också remissinstans och sitter med när politiker och tandvården förhandlar. De är de enda som för VÅR talan som yrkesgrupp i dessa sammanhang och den rösten är något vi måste värna om att få behålla. Ett yrkesförbund är endast så starkt som sina medlemmar är många och baseras till största del av ideellt arbete. Bli medlem och se till att vi kan känna oss trygga med ett befintligt yrkesförbund även i framtiden, något vi inte ska ta för givet om vi inte själva är delaktiga.

Vill poängtera att namninsamlingen i detta fall är ett privat initiativ från Malin Vågsvall, likaså som det är ett privat initiativ från mig att sprida namninsamlingen och även information om vårt yrkesförbund.

Skriv på här:

Länk till namninsamling.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!