Allmänt

Så du vill gräva i andras munnar?

Det finns några saker som tandsköterskan inte vill höra på festen eller middagen, men tyvärr oftast hamnar i konversation om ändå. Jag tror det kan gälla för de flesta inom tandvården. Ibland är det bättre att hålla tyst om sitt yrke för så kul är det inte att snurra champagneglaset i takt till tirader om dåliga tandläkare, dyra räkningar, påstådda felbehandlingar och hur äckligt det måste vara att jobba med att gräva i folks munnar.

Så vad gör vi? Dödar diskussionen snabbt, eller ger råd och skickar faktura efter rådande timarvode?

Annons

”Så du vill gräva i andra människors munnar?”

Jag fick ett mail från en läsare som pluggar till tandsköterska och ofta får höra ”Så du vill gräva i andra människors munnar?”, och tycker att det låter negativt och nedvärderande. Hur kontrar man?

Jag svarar: ”Ja det vill jag! Det är sjukt intressant med munhälsa och tänder. Och jag får jobba med något meningsfullt varje dag. Det känns skitbra.”
Säg det med stolthet! Och med glädje, kaxighet, självklarhet. Sedan är du ganska klar med det samtalet tycker jag.

Verkligen vanlig reaktion från omvärlden det där. Dock har jag aldrig tagit sådant på så stort allvar. Jag har tänkt att jag själv hade reagerat på liknande sätt gällande folk som jobbar med fötter. Lägg inte några känslor eller vikt i de kommentarerna. Människor är i allmänhet korta i tanken och häver ur sig saker baserat på sina egna direkta känslor utan att tänka efter. För att de kanske är tandvårdsrädda, eller precis som att jag tycker att fötter är lite vidriga så tycker de att munnen är det. Jag kan nästan lova att i de flesta fall har kommentaren inget med varesig dig eller ditt yrkesval att göra, utan snarare dem själva. För de vet med sig att de aldrig hade pallat ditt jobb. Hatten av för dig!

”Tror du verkligen jag måste gå till tandläkaren med det här (gapar, pekar)?”

Folk som i diverse sociala sammanhang vill ha dina expertutlåtanden, helst med tillhörande svar som intygar att de visst inte behöver gå till tandläkaren.

Jag svarar: ”Jag jobbar inte nu. Ring din tandläkare på måndag.” Använder demonstrativt min bordsdryck som munskölj.

”Min tandläkare lurar mig på pengar!”

Det här samtalsämnet är jag personligen så less på att jag vill kräkas. Var jag än befinner mig så är det då någon som ska vifta förfärat med sina tandläkarräkningar och uppfodrande fråga mig ”Det här kan väl ÄNDÅ inte STÄMMA?!”. Joho då det stämmer säkert helt förträffligt bra, vill jag svara.

Senast svarade jag: ”För mig låter det rimligt. Ungefär där ligger vår taxa också. Tandvård är dyrt. Men vill du veta varför din tandläkare debiterat som den gjort och vad åtgärdskoderna innebär i din behandling ska du fråga tandläkaren nästa gång. Jag kan inte svara på det. Din tandläkare kan.” Uppmaningen om att fråga berörd tandläkare upprepade jag ca tre gånger. Personen ville verkligen inte ha det svaret.

Så är det oftast. Människor vill beklaga sig och förfasa sig, få sympati och stöd i sitt jämmer. Sanningen är att det så gott som alltid är personer som faktiskt har möjlighet att lägga undan en liten slant varje månad för att ha råd med tandläkaren. De har även råd med service av sin bil, gå till frisör några gånger per år och gå ut och ta ett par öl. Visst ska vård inte vara en klassfråga, det är jag den första att skriva under på! Men nu är läget dyr tandvård och jag är förbannat trött på gnäll från folk som har råd och fjäskar medlidande. Lägg av, det är pinsamt.

”Tandläkaren vill rotfylla min tand men jag VET att det inte behövs.”

Patienten som Googlar allt och alltid vet mer än tandläkaren. Snälla, diskutera inte med dessa personer på din fritid. De äter din energi och dödar din arbetsglädje. Du kommer heller antagligen aldrig övertyga dem om att deras tandläkare kan något.

Möjligen hade jag svarat: Tråkigt att din tandläkare kan så lite. Du verkar kunna mycket, varför inte bli tandläkare? Utbildningen borde gå lätt för dig, du kan ju Google!

Jag råder gärna de som vill ha rådet.

Jag ger hemskt gärna mina nära och kära råd.

Eller främlingar som jag känner faktiskt önskar ett ärligt råd och uppskattar tiden och svaren jag ger. Men flertalet jag möter vill inte ha raka svar. De vill prata av sig, beklaga sig inför någon som nickar instämmande. Den personen är inte jag.

Hoppas ni har en pirrigt härlig sommar alla goa tandvårdare! 😀

2 kommentarer

 1. Hej Johanna! Jag ska på arbetsintervju på måndag, kan du tipsa om vad man bör fråga på sin första intervju? Vad ska man tänka på och vilka fallgropar ska man undvika inför intervju och första jobbet som sköterska? Så tacksam för svar!

  1. Hej Jenny!
   Spännande och läskigt med intervju! Det finns inget kort och enkelt svar här men jag ska försöka. OBS för att jag aldrig behövt gå på intervju inom tandvården innan, men nu ska jag snart så dessa tankar är högst aktuella för även mig! 🙂

   Innan intervjun så läs på om kliniken/företaget. Skaffa dig koll på deras profil och vad som verkar viktigt för dem. Se till att kunna svara på dessa frågor: Varför vill du jobba just där? Vad kan just du bidra med? Vad är dina starkaste egenskaper resp svagare? Varför vill du jobba som tsk? Vem är du i gruppen (ledaren, medlaren, hjälparen ja du fattar)? Vem kan de ringa för referens?
   Ha med alla viktiga papper från tidigare arbetsgivare, intyg/vitsord från praktik, examensbetyg från utbildning.

   Sedan kollar du så att kollektivavtal finns (dubbelkolla med facket efteråt om du är osäker). Du frågar om lön. Tänk igenom vad du vill ha innan. Det är självklart att fråga om lönen, INTE pinsamt och jobbigt bara viktigt! Fråga även om arbetstider, hur semestrar ser ut (kan man välja eller är det liten klinik och styrt)… Ta dessa frågor sist. Var med om ett riktigt dåligt exempel när en sökande inledde med att ringa och fråga om hur många raster vi hade. Det gav inte direkt ett bra intryck hehe. Men fundera vad som är viktigt för Dig. Vad vill Du veta om arbetsgivaren?

   När du är på intervjun så be om en rundtur på kliniken! Självklart ska du se lokalerna du önskar jobba i. Notera om det är ordning, rent och fint etc. Förhoppningsvis är andra anställda där. HÄLSA på dem! De är viktigare än chefen! Se alla i ögonen och ta dem i hand ordentligt. Ingen död fisk till handslag! 🙂

   Till sist, tänk på att Du ska vara en tillgång för kliniken, inte tvärt om.
   När jag är nervös och behöver peppas så ser jag till att lyssna på grym musik högt i lurarna på vägen till händelsen. Laleh – Bara Få Va Mig Själv <3

   Lycka till och kör så det ryker, du är en stjärna!!! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!