HälsaMin arbetsvardag

Ny på jobbet, tandsköterska och receptionist

Hej på er!
Äntligen fredag och här sitter jag och arbetar hemifrån med mitt eget efter en intensiv vecka på nytt jobb.

Tandsköterska och receptionist Johanna Ene.

Annons

Så här är jag, måndag till torsdag som receptionist.

Det har varit en intensiv första vecka, herregud vilket mosigt tillstånd min hjärna var i igår kväll när jag kom hem. Så mycket nya intryck, nya saker att lära och inte minst nya människor. Ända sedan examen från tandsköterskeutbildningen 2011 har jag bara jobbat på kliniker med en tandläkare. Nu ska jag hålla reda på runt 10 tandläkare och fem hygienister, som dessutom i många fall jobbar på två kliniker. Hjärnan går på högvarv, haha. Lyckligtvis får jag fortsätta jobba med journalprogrammet Opus, som jag är van vid sedan innan.

Ärligt talat är det en av mina värsta grejer att vara ny på jobbet. Har höga krav på mig själv, kontrollbehov och vill kunna allt prick nu bums. Går såklart inte, försöker minnas det. Men den här veckan har ändå känts helt ok och det är helt och hållet tack vare alla nya kollegor som varit så snälla, gulliga och hjälpsamma. Har verkligen tillåtits vara ny. Inga krav på att kastas in i arbetet, har en superfin handledare jag går bredvid de två första veckorna och det känns tryggt!

Ett jobb är ett jobb är ett jobb, men annat är det med kollegor. Där känner jag att det måste funka, den mjuka mänskliga biten är limmet som håller ihop arbetsdagen så att inget (eller framför allt ingen) går sönder.

Blommor

Fick fina blommor första dagen.

Att bli uppmärksammad sin första dag på nya jobbet är viktigt. Känna att någon planerat för ens ankomst, presenterar en och ger tid för allt det nya. Få lov att vara bortkommen och hänga någon trygg person i hasorna ett tag. Mjuka tag i början gör att man klarar lite hårdare tag senare.

Jag är glad att få fortsätta inom tandvården och ha nytta av min utbildning och erfarenhet som tandsköterska. I receptionen kommer många frågor som blir lättare för mig att bemöta. Men jag har också en förhoppning om att ett arbete på ett större företag kan leda till möjligheter till andra spännande arbetsuppgifter.

Astman då? Här är receptionen helt skild från kliniken, perfekt för mig. Jag går igenom kliniken ibland, kan känna att luften där inte är mina lungors favorit. Märker av när det är mycket i receptionen med människor och deras parfymer t ex. Helt ärligt mår lungorna inte jättebra efter veckan. Men så tänker jag att jag måste ju jobba för bövelen! Alternativet är att hitta ett jobb som är utomhus eller där jag kan jobba hemifrån men hur lätt är det.

Känner mig ganska ensam i mina funderingar kring detta. Någon av er som har astma och kan berätta hur ni gör i er arbetsvardag? Jag tar ju medicin dagligen, tom ökat dosen nu. Vore väldigt tacksam om någon ville dela med sig av erfarenheter/råd. Går bra att skriva privat till mig om du inte vill kommentera öppet. <3

3 kommentarer

  1. Jag har allergisk astma, men har levt med den sedan jag var 5-6 år (27 nu) så den ”hänger med”. Min astma är under kontroll så har oftast normala resultat på spirometrin och normala PEF-värden, är nu som vuxen på låg dos daglig medicin och höjer då det behövs, t.ex. vid förkylning då jag märker att PEF-värdena sjunker. Har luftburen jordnöt/nöt/mandelallergi, djurallergi plus björk/gräsallergi så jag har köpt en ”Cambridge mask” jag har med på tåg/buss/offentliga små platser in case of, och har förstås alltid luftrörsutvidgande, antihistaminer och epipen i väskan. Håller på med sublingual allergivaccination mot björk och gräs för att minska symptomen, men det fungerar ju inte riktigt mot tandkliniks kemikalier.

    Jag är lärare och fotograf, så jag märker av om elever/klienter har mycket parfym eller djurhår på sig, och nötter är förbjudna i klassrummet då jag undervisar. Reagerar också på kemikalier/dofter i städmedel och tobaksrök. Hemma använder jag oparfymerat tvättmedel och städmedel som astma och allergiförbundet har godkänt. Och försöker dammsuga och dammtorka ofta även om det inte är det mest inspirerande. Har grönväxter som är luftrenande och bra för astmatiker, men inget som blommar med doft.

    Mitt liv underlättas av att de sjukhus jag ofta besöker uppmanar både personal och patienter att inte ha dofter på sig, på grund av att överkänslighet mot dofter börjar vara så vanligt.

    Är det möjligt att ni börjar uppmana patienter att inte ha (stark) parfym på sig? Och de gånger du går genom kliniken kanske en allergimask skulle vara ett alternativ, jag jämförde många olika masker före jag landade på Cambridge mask då de är N99 (dock är ungefär alla allergimasker på backorder nu just då alla har panik över coronaviruset). Plus att man ser ut som en ninja med mask!

  2. Så härligt att du fick en bra start på jobbet. Min första dag på kliniken som nyutbildad var katastrof. Ingen visste om att jag skulle börja ens och mina första veckor har varit allt annat än bra. Funderar också på receptionist inom en snar framtid 🙂

    1. Men tusan så dåligt! Det är ju superviktigt hur man blir mottagen, tänker EXTRA viktigt när man är nyutexad. Jag brukar tänka att det säger lite om ordningen på kliniken… är det rörigt/stressigt/dåligt uppstyrt så missar man sådana här saker. Men, tänker också att man alltid ska ge en andra chans. Det kanske ordnar till sig och blir bättre? Vi hoppas! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!