ProdukterProfylax

Vilken tandkräm ska jag välja?

Vilken tandkräm ska jag använda? Många undrar. Det är verkligen inte så invecklat som reklamkampanjerna får det att låta, med hundra fantastiska och komplicerade ingredienser… Så här kommer mitt stora inlägg om vilken tandkräm man ska använda.

Notera att detta är mina personliga råd och uppfattningar som presenteras, utifrån både yrkeserfarenhet som tandsköterska sedan 2012 och personliga erfarenheter.

Annons

Välja tandkräm

Det är så många val idag. Ofta upplever jag att företag som vill sälja får produkterna att låta mer komplicerade än de behöver vara, bara för att påskina hur fantastiska och unika de är.

Back to basic! säger jag.

Vad ska en tandkräm göra? Poängen är att tillföra fluorid medan du utför mekanisk rengöring med borsten, och kanske bidra med en uppfräschande smak och doft. Det är liksom inte konstigare än så.

Så välj en tandkräm med fluor och en smak du gillar. Tycker du om den och använder den så är saken biff.

För de flesta kan inlägget om vilken tandkräm man ska använda vara slut här. Men för den specialintresserade, eller dig med särskilda behov så grottar vi ner oss lite till…

Specialtandkräm mot olika problem

Ibland kan faktiskt en mer specialinriktad tandkräm behövas, kanske din tandläkare har rekommenderat någon för att hjälpa dig med ett problem. Då ska du givetvis lyssna på de råden.

Karies

Vid ökad kariesaktivitet, om du lätt får hål i tänderna, kan tandkrämen Duraphat vara ett bra alternativ eller komplement till din vanliga tandkräm. Den har extra hög fluorhalt. (Fluor är det som stärker emaljen och försvårar kariesangrepp.) Finns receptfritt på apotek, men kan även fås på recept då duraphat tandkräm ingår i högkostnadsskydded.

Tankräm Duraphat. Tandkräm mot karies. Vilken tandkräm ska jag ha vid karies eller hål i tänderna? Foto Johanna Ene 2022.

Jag tycker att du ska rådgöra med din tandläkare innan du använder Duraphat tandkräm.
När du använder extra fluor ska du se till att inte överskrider maxdos; räkna in fluortandkräm, fluorskölj och fluortabletter beroende på vad du använder. Läs på förpackningen, fråga din tandläkare vid osäkerhet.

Isande och ilande tänder

Ibland upplever vi att det isar och ilar i tänderna, kanske särskilt när vi äter och dricker varmt eller kallt. Det kan bero på blottade tandhalsar (tandköttet har krupit upp, vilket det kan göra med ålder) eller erosionsskador från t ex att man ätit och druckit mycket surt som kolsyrade drycker, vin, juice, apelisin, tomat, vinäger med mera.

Jag hade sådana problem förr om åren (drack mycket Coca Cola och energidrycker) och för mig hjälpte det att börja ta hand om mina tänder, stärka dem med fluorskölj regelbundet och fluortandkräm lämplig mot ilningar.
Den tandkräm som funkade för mig var Sensodyne Original. En tandkräm som är välbeprövad och funnits länge.

Tankräm Colgate Sensitive. Tandkräm mot ilningar i tänder. Vilken tandkräm ska jag ha när det isar i tänderna? Foto Johanna Ene 2022.

Vid mer akuta ilningar brukar både jag och min arbetsplats rekommendera Colgate Sensitive. Ta en klutt tandkräm på fingret och gnugga in där det isar. Låt sitta kvar. Upprepa dagligen. (Blir det inte bättre sök vård hos tandläkare.)

Afte
Jag har ingen egen erfarenhet av afte, dock har jag fått till mig att tandkrämen Zendium i vissa fall kan verka förebyggande mot afte. Den med erfarenhet får gärna kommentera med synpunkter på detta.

Dessa är dock de enda specialtandkrämer jag kan komma på att tipsa om.

Tandkräm och miljöpåverkan

En annan aspekt utöver själva munhälsan, som jag tycker är viktig att fundera över, är miljö.
Var och hur är tankrämen tillverkad och vilka förpackningar används?

Visste du att de flesta tandkrämstuber är tillverkade av en kombination av plast och aluminium, för att hålla formen? De går alltså inte att plaståtervinna utan måste slängas i hushållssoporna/brännbart. Detta lärde jag mig alldeles nyligen, helt galet i mina öron. Onödigt.

Nu börjar dock vissa tänka om och framställa återvinningsbara tandkrämstuber. Jag häpnar dock när jag läser att ett företag använt 4 år för att utveckla en ny, återvinningsbar tub. FYRA ÅR för en himla plasttub istället för aluminium i?!

Tandkräm med fluorid, fluortandkräm. Copyright Johanna Ene.

Tandsköterskan Johannas val av tandkräm

Mitt val av tandkräm i hemmet är Folktandkräm, både för oss vuxna och barnen. Anledningarna är att den är framställd tillsammans med tandläkare här i Sverige, tillverkas i Sverige och är nu dessutom Svanenmärkt! Tuben kan återvinnas och ingredienserna är få och uppfyller alla krav för Svanenmärkning. Vi slipper långa transporter då all tillverkning sker i Sverige. Dett är ingen betalt samarbete, men ja jag har gjort samarbete med Folktandkräm innan och det har sina självklara anledningar.

Folktandkräm är också den enda vuxentandkräm vi haft hemma som dottern på 6 år inte tycker är för stark, samt att den inte skummar så förgjordat.

Ibland smyger sig andra tandkrämer in i hemmet, t ex om det är extrapris på en gammal klassisk trotjänare som Sensodyne, som jag gillar. Nyligen hittade jag tandkrämer med spännande smaker hos Matsmart, som dessutom var miljömärkta. Då passade jag på att testa dem, mest för skojs skull.

Proxident FolkTandkräm, märkt med Bra Miljöval. Tandkräm, fluortandkräm.

Vilken barntandkräm ska jag använda?

Välj den barntandkräm med rätt fluormängd som barnen gillar! Ja, så enkelt är det och ni behöver egentligen inte fundera mer på det. Används tandkrämen så är det en bra tandkräm.

Här hemma har vi Folktandkräm Barn. Den finns för de minsta helt utan smak, vilket varit en räddning för oss. Nu har vi ”piraten” som har mild mintsmak. En annan positiv sak med den barntandkrämen är att den inte innehåller SLS (skummedel) så att barnen slipper kväljningskänslan när det skummar av tandkräm i hela munnen.

Nyligen hittade ett annat märke med jordgubbssmak hem, vilket blev ett spännande val för barnen och gjorde tandborstningen lite roligare. Men nu har de gått tillbaka till ”piraten”. 🙂

Slutsats

Du behöver absolut inte köpa dyra tandkrämer om du inte har diagnostiserade problem du behöver komma tillrätta med. Vid problem med munhälsa ska du alltid rådfråga utbildad tandvårdspersonal.
Nedanstående ekvation är egentligen det enda du behöver bry dig om, anser jag.

Fluor + god smak + du använder tandkrämen = BRA VAL

För dig som vill veta mer om fluor

Fakta om fluor

Tankar om fluor

Vilken är din favorittandkräm, och varför?

2 kommentarer

  1. Hej!
    Tack för mycket intresserad artikel.
    Min favorit tandkräm är sensodyne repair och använder ibland gum tandkräm mot ilningar och isningar. När jag haft lite problem med mina känsliga tandhalsar då de två tandkrämen redade mina tänder. Mina barn i 6-9 ålders använder ibland min tandkräm och köper för de också barn tandkräm med fluor sensodyne mint smak. Jag själv använder munskölning Flux för vuxna och mina barn använder flux som är rekommenderar för barn. Mina barn har fina tänder 🦷 vi sköter de på bästa setts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!