Min arbetsvardag

2021 – Mitt tionde år som tandsköterska

2021 var mitt tionde år som tandsköterska, och det känns varken mer eller mindre än så. Min känsla är att jag verkligen har hunnit med mycket, men samtidigt har lika mycket kvar att lära och erfara. Tycker det är en fin känsla så här långt i yrkeslivet.

Frusna frökapslar. Vinter och snö. Foto Johanna Ene 2021.

2021 har mitt yrkesliv inneburit

Första året på Folktandvården

Detta år har varit mitt första år inom yrket som anställd på Folktandvården. Jag som aldrig skulle jobba på FTV, haha! Men något som de senaste åren i yrkeslivet har lärt mig så är det att vägar kan blockeras, bli krokiga som ostbågar och erbjuda nya kurvor som det gäller att luta sig in i, för att möta nästa raksträcka. Jag känner att mitt jobb på den Folktandvårdsklinik jag är på nu är min nuvarande raksträcka, och det är skönt efter allt stök innan.

Annons

Varför ville jag aldrig jobba på Folktandvården innan? Lönen är givetvis det främsta. Jag gick ner flera tusenlappar per månad i lön när jag bytte från privat. Jag har också för det mesta haft bättre förmåner privat samt en mindre stressig arbetsmiljö.

Det jag har nu som jag verkligen värdesätter är först och främst underbara kollegor. De två första veckorna på kliniken kände jag mig osäker socialt och det var lite kymigt, så som det är när man inte vet om man kommer platsa och bli en i gänget. Men därefter kändes det som om jag satt mig på en rutschkana och svischat in i gemenskapen. Underbar känsla, något som för mig är det absolut viktigaste.

Det är också skönt att ha nära till jobbet, då resväg kostar pengar och tid.

Gemenskap viktigaste förmånen

Gemenskap kommer inte gratis. Jag hade en orostanke om att jag skulle bli lite utanför i receptionen, men så blev det inte alls. Jag kände att jag vågade gå till behandlarna och fråga om prick allt och inget, för att det skulle bli så bra som möjligt. Och de kom i sin tur till mig med sina önskemål, och berättade när något blivit tokigt så att jag kunde ta till mig det. Sådant uppskattar jag. Ge och ta. Men för att det ska bli så där bra så tror jag det också krävs lite personkemi, samt att man har förståelse för varandra och har en känsla av att man FÅR och kan VÅGA fråga.

Tandsköterska i receptionen

Jag jobbar inte kliniskt som tandsköterska längre. På grund av allergisk astma (härdplaster) jobbar jag nu som receptionist. Himmel, vilken sorg det har varit. Men nu måste jag säga att jag trivs väldigt bra i receptionen. Trots att jag kan sakna det kliniska, och det djupare patientkontakten, så känner jag att jag gör ett väldigt bra jobb i receptionen. Jag älskar att arbeta med bemötande och att lösa problem. Ska dock erkänna att det är lite understimulerande för min del emellanåt, tror min räddning är att jag inte jobbar heltid och att jag har roliga kollegor som livar upp, haha.

Vinter och snö. Foto Johanna Ene 2021.

Kassaansvar och ekonomi, fy farao

I våras fick jag ta över ansvarsområden från en kollega som gick i pension. När chefen sa ”kassaansvarig och ekonomi” ville jag krypa in i mitt skal och aldrig komma ut mer. Jag har aldrig jobbat med ekonomi, avskyr siffror och allt som hör där till. Har alltid varit usel på matte. Ve och fasa!

Men vet ni, det gick ju änna. 🙂
Jag har verkligen inte blivit någon expert. T4 journalsystem är en snårig djungel och jag har inte lyckats bli ekonom. Men det är faktiskt roligt att nu kunna säga att jag löser många problem själv, och har slutat vara rädd för alla dessa debiterings- och fakturafel som kan uppstå på en klinik. Vi har dessutom en fenomenal support som man kan ringa stup i kvarten om så behövs.

Det är verkligen stärkande att axla en roll man aldrig vågat sig på, och sedan göra det bra. (Rätt bra? Haha!)

Listvård – Barn2011, en utmaning

Under hösten fick jag och en kollega ta över även detta ansvarsområde. På Folktandvården jobbar vi med s k ”listvård”. Det finns typ tusen listor som ska gås igenom för att inga/inget ska falla mellan stolarna. Denna handlar då om barnpatienter på olika vis. Detta har varit min största utmaning, då det innebär att lägga kallelser rätt bl a. Tycker det är så svårt då jag aldrig tidigare haft barnpatienter, inte är på rum, inte jobbar med kallelser. Har noll koll på kallelseintervaller etc. Mycket att komma ihåg, förstå och få rätt och så viktigt med ansvaret för barnen.

Digitala föreläsningar för tandsköterskestudenter

I normala fall föreläser jag regelbundet för tandsktöerskestudenter, bl a (i egen regi utanför min anställning). Men ja, ni förstår ju att det dog lite där 2020. I år har jag så fått till digitala föreläsningar. Då jag pratar mycket om det jag brinner för; engagemang och arbetsglädje, så är det såklart svårare att nå ut med glöden i mig via skärm. Men till slut tycker jag att jag fick till det bra, mycket med hjälp av engagerad utbildningsledare och bra utrustning på båda håll. Ljud är A och O!

Det svåraste i receptionen 2021

Väldigt arga människor. Jag har inte problem med ilska i sig, kan förstå människan många gånger och hantera det. Men när människan utnyttjar härskarteknik, trycker ner mig samt talar nedsättande om våra behandlare i samma mening som den kräver vård… Då känner jag hur kortslutningen i hjärnan är nära och satan i gatan så svårt det är att knipa käft och vara trevlig. Särskilt när det är en dag med låg bemanning och utan arbetsledning att hänvisa till.

Jag har svårt att dra en gräns för när det inte är ok längre, märker jag. För trots att vi jobbar med service så är det såklart inte rimligt att vi ska sitta och ta vilken skit som helst. Men var går gränsen? Det klurar jag på. Var drar ni gränsen, och HUR drar ni den?

Efter mitt tionde år som tandsköterska vill jag avsluta med det bästa. Här kommer något som är ett återkommande ”det bästa” i mitt yrke, och som jag erfarit under alla år på olika sätt. Får wow-känslor i hjärtat när jag tänker på alla fina möten med människor.

Fågelmatare i form av liten stuga i trä. Vinter och snö. Foto Johanna Ene 2021.

Det finaste i receptionen 2021

Jag la lång tid på ett telefonsamtal med en mycket tandvårdsrädd patient. Pratade länge om rädsla, orsak och vägar framåt. Informerade om vår klinik, hur besöket går till och vem behandlaren var. Ett så fint samtal då jag kände att jag verkligen månade om patienten. Ett par månader senare får jag höra från behandlaren att det var tack vare vårt telefonsamtal som patienten vågade komma, och nu fått hjälp. Det bär jag med mig i hjärtat alltid.

Vad är ditt finaste från jobbet i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!