Barntandvård

Fluorlacka barn i skola

Åh, nu har jag fått vara med och fluorlacka barn i skola, så himla himla roligt! Ska erkänna att även om jag trivs bra på jobbet och i receptionen så är det inte alltid så inspirerande när det egentligen är kliniskt arbete och patientkontakt jag vill jobba med. Därför var det ett enormt lyft att få hänga med på FRAMM (när vi går ut i skolor för munhälsoinformation och fluorlackning inom Folktandvården) för första gången förra veckan. Tjoho! 😀

Träningsskola

Ett par veckor tidigare var jag med i träningsskolan med samma kollega. Där träffade vi en liten grupp barn med olika funktionsnedsättningar, t ex autism, i åldrar 6-7 år. Meningen med vårt besök är i första hand bara att träna på att borsta tänder och att om möjligt få titta i munnen. Vissa barn tycker det är spännande, medan andra är mycket inbundna och kanske inte tillåter oss att borsta.

Annons

Vi har precis börjat med detta, då vi tidigare inte haft barn med dessa behov nära oss. Jag tyckte det var så roligt och givande! Barnen vi träffade var så goa. De fick alla varsin tandborste och vi borstade deras tänder med lite fluortandkräm utefter vad de gick med på. Förhoppningsvis kan vi utveckla dessa besök för att hjälpa dem med tandvården på bästa sätt.

Årskurs 6, 7 och 8

Så gjorde jag min debut som äkta fluortant i skolan förra veckan! Jag var lite nervös, har ju inte haft patient eller ens tittat någon i munnen på ca 2 år, och noll erfarenhet av barntandvård rent fysiskt. Men det gick kalasbra!

Sprutor med Duraphat fluorlack och munspeglar redo för elver. Och så två glas sprit till den törstiga!

Vi tog emot klasser under en hel dag. Vanligtvis får vi ett rum på skolan, men denna dag var vi i en samlingslokal nedanför skolan. En gammal lada med scen och allt. Där dukade vi upp sprutor med Duraphat (fluorlack aka banansalva), munspeglar, yt- och handdescinfektion och klasslistor.

Närvaro dokumenteras för eleverna och journalförs sedan på klinik. De kom i mindre grupper och jag och min kollega la Duraphat. De flesta tyckte att det var skitäckligt, bara några få gillade smaken varav en så mycket att han ville ha hela innehållet i sprutan, haha. Vi försökte också titta i munnen och notera eventuell karies.

Jag tyckte det var jättekul att träffa dessa fina ungdomar, byta några ord här och där och försöka ge dem en positiv upplevelse. En fröjd att komma ut från kliniken och bort från datorn och få patientkontakt!

Smakar fluorlack verkligen banan?

Jag och kollegan diskuterade detta. Det står faktiskt i innehållsförteckningen för Duraphat fluorlack att det är hallonessence. Är det någon som tycker att den smakar hallon? Själv har jag sedan barnsben tyckt att det smakar äckelpäckel bananlack. Haha. Det finn med melonsmak, någon som smakat den och kan tala om ifall den faktiskt smakar melon?


Du kan läsa mer om vad FRAMM är på VästraGötalandsregionens hemsida här:

Fler inlägg jag skrivit om fluor, barn etc:

Har du varit ute i skola och fluorlackat/hållt lektion? Vad tyckte du om det och vilka tips har du för att nå fram till eleverna med budskapet om god munhälsa?

2 kommentarer

 1. Alltså Johanna!

  Skulle kunna varit jag som skrivit detta inlägget! Jag var också i skolan och lackade på min praktik på Ftv i Floda. Tyckte det var så kul! Dem sköterskorna som arbetade med det verkade inte alls tycka det var roligt.

  Men omväxling förnöjer och möjligheten att inspirera barn och unga är kanon!

  På tal om bananlack. Jag har också alltid avskytt den… så mycket att jag tänkte skriva till Göran Persson när jag var 8 år att jag ville ha en smak av jordgubb istället 😉

  KRAM ❤️❤️❤️

  1. Åh, härligt nog går jag med en underbar kollega ut i skolan. 😀
   Haha, ja jag tycker då det kräver regeringsbeslut i denna smakfråga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!