BarntandvårdSamarbeten

Tävlingsvinnare och tips för att borsta tänder på barn

– I reklamsamarbete med Bonnier Carlsen bokförlag. –

I inlägget ”Tävling! Vinn barnbok om att borsta tänderna” fick ni chans att vinna barnboken Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna genom att ge era bästa tips för att göra tandborstningen med barnen lätt.
Tillsammans med Bonnier Carlsen bokförlag lottar jag ut 3 ex av boken, och här presenteras vinnarna. Boken finns att köpa här.

Annons
Barn visar upp barnbok om att borsta tänderna, Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna. Foto Johanna Ene 2022.

Vinnarna är

Mikaela M med tips:

Jag började redan innan första tanden kom fram med att vi lekte med tandborsten. Tandborsten är för mina barn ett trollspö som trollar fram tänder och gör dom starka. När de närmat sig tandtappar-åldern så har trollspöt återigen trollat fram nya ännu starkare tänder. Alla mina 5 barn och 2 barnbarn har älskat att borsta tänderna och gör de fortfarande fast de fått veta sanningen om tändernas framkomst efter att de tappat några mjölkisar för nu ska ju de nya tänderna hålla i nästan 100 år och då måste vi hjälpa dom på traven med att vara rena och friska.

Lisa D med tips:

Eltandborste har funkat toppen för min äldsta pojk (7år), då brukar vi räkna samtidigt och gissa hur många sekunder de är kvar (innan tandborsten säger till att det är klart) närmast vinner och för min 2 åring som inte har börjat med eltandborste har vi haft stora problem med att ens få honom att gapa, men med mycket tålamod och olika taktiker har det slutat med att vi har haft en 4-5 olika tandborstar med olika färg och motiv på så han varje dag får välja vilken han vill borsta med. Sedan bytte vi även tandkräm till en mer ”fruktig” smak vilket också underlättade tandborstningen! Men just på små barn tror jag man helt enkelt får testa sig fram huvudsaken är att tänderna blir borstade.

Martina M med tips:

Jag lärde mina barn tidigt tell lern show, det ska vara kul att borsta tänderna. Och mata barnen med fakta om tänder på gott och ont. Ju äldre barnen blir desto klurigare quizfrågor får dom svara på i samband med tandborstning.

Grattis till en fantastiskt fin barnbok, och stort tack för så bra tips! Ni har fått ett mail av mig som ni behöver besvara med era adressuppgifter. 🙂
(Ser du inte mitt mail så kontrollera skräpkorgen.)

Barn läser barnbok om att borsta tänderna, Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna. Foto Johanna Ene 2022.

Fler tips för tandborstning med barn

Det kom in många goa tips och råd, så här kommer resterande bidrag. Har du ett knept som funkar bra för att få barnen att borsta tänder så lämna gärna en kommentar. 🙂


Vi har sån säng man kan hissa upp med fjärrkontroll. Då kan man leka tandläkare när man ska borsta tänderna. Pojken älskar verkligen den leken. – Malin


Lugn miljö, se till att vi har gott om tid. Sedan använder vi en tandborste som spelar en melodi som hon kan och gillar. – Kristina


Ett bra knep är att sätta ett ”larm”, signal när det är dags att borsta tänderna. Då vet barnen vad som gäller när det ljuder och det har iallafall hos oss minskat tjat å gnat. -snälla bara 5 minuter till! Eller -jag är snart klar!
Ett annat bra tips: Medans man borstar tänderna läsa något spännande så som Pelle Svanslös för att det ska kännas som att tiden går fortare. – Nathalie


Testa Rocka munnen! En tandborstspel som är gratis. Tänk er att från det att barnet säger: ”måste jag” till att hen säger ”jag vill”. Förenklar för många föräldrar och barn! – Carin


Vi brukar borsta tänderna på olika ställen i huset. Det blir spännande och roligt för barnen att gissa vart vi ska vara och borsta. – Therese


Vi jagar tandtrollen med tandborsten och ”skrämmer” bort dem, barnen vill ju inte att tandtrollen ska gräva i tänderna. Extra effektivt efter lördagsgodiset eftersom vi berättat att tandtrollen också äääälskar godis. – Isabella


Jag låter dom få visa mig hur det går till… tandborste, tandkräm, lite vatten på, vänster uppe, höger uppe, höger nere, vänster nere osv… då brukar lillasyskonen också vilja visa. Barnen är 10 år, 6 år och 3 år. Och så får jag (mamman) se resultatet efteråt. Nöjda barn. – Linda


Mina egna tips

Till sist får jag ju bidra med mina egna tips på hur vi löst tandborstningen med barnen, som nu är 6 och 4 år. Vi har verkligen en av varje sort. Storasyster har det egentligen aldrig varit svårt att få borsta på. När hon var 2-3 år körde jag med att först låtsasborsta på dockan eller gosedjuret, sedan gick det fint att borsta hennes egna tänder också.

Med lillasyster är det värre. Det har krigats om tandborstningen sedan dag ett i princip. Att borsta dockans eller gosedjurets tänder gick hon inte på. Det som underlättat tillfälligt är att hon fått välja tandborste själv samt även tandkräm. Ett tag hjälpte det att ha två tandkrämer så att hon fick ett val och känna att hon bestämde. Att sjunga tandborstsång har funkat ibland, eller skoja och göra grimaser och busa med att jaga tandtrollen med borsten.

Men det är väldigt beroende på hennes humör och det finns tillfällen då ingenting funkar och jag helt sonika har fått hålla fast henne och borsta. Känns inte ett dugg bra, men jag anser att tänderna måste borstas morgon och kvälle oavsett mitt barns humör. Haha, blir matt bara av att jag tänker på våra duster med tandborsten ibland.

Ett annat generellt tips som funkar bra för oss är att jag sitter på knä på golvet medan barnet ligger med huvudet i mitt knä då jag borstar deras tänder. Jag ser vad jag gör och de tycker oftast att det är mer behagligt.

Tack allihopa! Fyll gärna på kommentarsfältet här med fler tips som vi kan ha glädje av. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!