FeaturedLön/Ekonomi

Känns det bra att fortsätta vara tandsköterska nu?

Lönefrågan slutar tyvärr inte vara aktuell. Jag har känt att jag tömt mina ord här många gånger om lönen och funderade över hur jag kan lyfta frågan igen på ett nytt sätt, då jag fick ett mail och jag la mina egna ord åt sidan. Sandra Svedberg är en stark personlighet som jag följde på Instagram när hon fanns där, hon är också tandsköterska. Just nu sprids hennes ord på Facebook och per mail, hon är en självklar gästbloggare här idag! Ta till er, ta åt er och sprid vidare. Nu följer Sandras tankar:

Sandra Svedberg tandsköterska

Annons

Här om dagen fick jag nog.

Vi måste göra nått. Vi tandsköterskor. Det är inte okej.. Inte okej.. Inte på nått sätt. Jobbet vi utför och vad som kommer in på lönekontot… Sättet vi sliter och den lönen vi har… Det jag skriver om nu är enbart från mina känslor och tankar för jag tycker det är viktigt att det kommer fram.

Nu ligger det verkligen i tiden. Tiden att det är dags för förändring.

Hur vi som tandsköterskor pratar dagligen om hur lite vi tjänar. Så här kommer några rader. Några rader som jag hoppas ger er tankar. Några rader från mitt egna huvud. Tankar om vad vi som tandsköterskor dagligen funderar på. Jag hoppas ni läser och tar tag i detta. Ni.. ja frågan är vilka jag väder mig till? Nån av er högre upp?

För ni högre uppsatta personer vill väl inte att en dag.. en måndag så kommer inte en enda tandsköterska till jobbet. Ingen i hela region Örebro län. Ingen. En dag ger vi upp.

Vi ger upp och går ihop. Går ihop mot förändring. Vi kräver det. En av mina drömmar… För vad krävs för förändring? Jag hoppas att jag ger er tankar om detta. Detta stora problem. Var nyss på utbildning med region Örebro län där vi var ca 20 tandsköterskor som nu ska ta mer ansvar och jobba med fler uppgifter än tidigare. Vi ska ge bedövning och vi ska ta bort tandsten mm Vissa tandsköterskor gör detta redan och det vet jag. Men allt fler tandsköterskor ska gå utbildningen.. fler och fler. Så fler av oss tandsköterskor ska arbeta mer självständigt är tanken, att kunna genomföra fler uppgifter.. Vi tar in outbildade personer: tandvårdsbiträden, Som tjänar 2,800kr mindre än oss. För att lätta på krisen som är på oss tandsköterskor. Skulle fler vilja jobba om man höjer lönen. Eller låter människor se nån löneutveckling i yrket? Bra fråga..

Vi handskas med läkemedel och blandar olika material, Vilket stort ansvar vi har. Att vi lämnar rätt ”produkt” till tandläkaren.

Vi ska springa genom hela korridorerna som små Duracellkaniner och gärna skulle spolsprutan legat i tandläkarens hand innan tandläkaren ens hade tänkt den tanken. Det är så vi lär ut till alla tandsköterskor, för att jag är handledare och ”steget före” pratar jag alltid om. Det är steget före som man lärt sig och jag nu lär ut. Men det medger press och stress. Daglig stress. Stress att du inte ligger före tandläkaren. Till vilket pris? Och alla där ute som alltid tror vi tjänar så bra..

-det är så dyrt att gå till tandläkare! -ni måste tjäna så bra! Men svarat är en tandsköterska som Pluggat i 1,5 år och har CSN lån att betala tillbaka på och kanske är ensamstående och har en inkomst får ut ca 17,000 kr på kontot efter skatt… Man kan jobba som outbildad: städare, vårdbiträde och tjänar mer pengar än oss.

Men vi har ändå studerat till detta. Lagt tid och pengar på att ”bli nått” Så frågan är.. är det okej? 17.000kr. Var det verkligen värt alla tentor? En tandsköterska som jobbat lika länge som jag är gammal tjänar 4000kr mer än mig. Hon har alltså jobbat som tandsköterska i ca 30 år. Jag har jobbat i lite mer än 4 år och det skiljer alltså 4000kr på våra löner!!! Var är det för löneutveckling. Och den kunskapen min tandsköterksekollega besitter.. hon har arbetat på käkkirutgen usö, privat klinik, specialist klinik inom folktandvården. Förtjänar hon inte mer än 4000kr mer än mig i lön som jobbat i fyra år? Som vart trogen tandvården i alla år sen dagen hon började som tandsköterska. Vart är den tacksamheten och var ger du den tandsköterskan hopp? Var är glädjen där. Inte okej. Helt sjukt faktiskt. En ny tandsköterska och den erfarna tandsköterskan skiljer det 6000kr mellan. Alltså jag tycker det är så sjukt att vi tandsköterskor går med på detta. Varför gör vi inget? Men vad ska vi göra? Dags att börja fundera på den där måndagen då ingen sköterska kommer till kliniken kanske? Varför tillåter vi detta? Ser du som tandsköterska nån framtid när du vet att erfarna och mycket komponenta tandsköterskor som jobbat i 30 år tjänar ca 6000kr mer än en helt nyutbildad!

Känns det bra att fortsätta vara tandsköterska nu?

Jag vet att många inte gör det för lönen och det är samma för mig. Vi utbildar och läser till Tandsköterska för vi vill göra ett bra jobb och ett vårdjobb där man gör skillnad, och vi gör ett fantastisk jobb. Det gör alla inom tandvården och hjälper personer med karies, sjukdomar och munproblematik. Vi har ett fantastisk arbete på många sätt det vill jag verkligen säga. Många olika arbetsmöjligheter och ett väldigt brett jobb. Men vill ända skriva så nån där ute.. nånstans ser detta. Men tycker man det är okej högre upp? Eller är det politiker jag borde skicka detta till? Nyss gick ”man” ut med att man måste höja tandvårdstaxan. Alltså att man måste höja vårdkostnaden för patienten för att höja vår tandsköterskelön. Vem går ens ut med nått sånt!!! Nyligen höjde man ingångslönen med 500kr. För nyutbildade tandsköterskor. Men varför höjer man inte de tandsköterskor som ligger över också med 500kr? Jag har så många frågor i mitt huvud. Många tankar. Är alla steg vi tar om dagen värt det? Är det värt att leva snålt exakt så lönen räcker till varje månad? Vi som lever själva och inte kan ha en extra inkomst från en partner, för vi väntar på den 26e varje månad.. Vi som väljer att inte äta någon mat på afterworken. För afterworken med jobbet ligger veckan innan lönen. Ständig stress och press. Jag älskar mitt jobb på många sätt, och att få arbete med alla starka individer som är tandsköterskor. Kram till er alla! Många tandsköterskor vet jag är med mig. Med mina åsikter och tankar. Tycker vi bör få mer för det jobb vi gör dagligen.

Utan oss hade inte en enda tandvårdsklinik i hela Sverige fungerat.

Inte en ända klinik. Tack fina tandsköterskovänner där ute för kunskap och glädje vi faktiskt har. Fina jobbet vi har tillsammans som grupp. Styr hela kliniker. Kallar patienter, bokar tider, sköter remisser, ombokningar, ringer patienter, all hygien, fakturor, bokar tolkar, strider om uteblivande fakturor, scannar,plockar fram fikat, miljöombud, städar: väntrummet, receptionen, klinikrummet, sterilen.

Styrka och glädje till er alla.. Ni är helt fantastiska!!! Vi är alla fantastiska på det vi gör. Helt fantastiska varje dag!

/ Sandra Svedberg, Tandsköterska Region Örebro län

Sandra Svedberg tandsköterska

Bilder: Sandra Svedberg, privat.

15 kommentarer

 1. Jo jo, visst. Kan hålla med, högre lön är bra. Och förtjänar. Men glöm inte att alla yrken vill ha högre löner. Socionom och arbetsterapeut här som får ut 19.000 efter skatt. Det blir man inte heller rik på. Inte så himla mycket högre än dina 17. Och jag hade gärna bytt till tandsköterska faktiskt och funderar på det. Jag stöttar lönehöjning, men glöm inte att pengar är inte allt. Har man ett jobb man inte trivs på, spelar det ingen roll vad det står för siffror i lönebeskedet, det gör en inte lyckligare.

  1. Hej Sofie!
   Alla vill ha mer, sådant är det ju. Jag tror att vi alla som har den här typen av arbeten (vård/omhändertagande av människor) är väldigt medvetna om att pengar inte är allt. Det är väl därför vi inte valt att jobba inom IT eller bli VVS-montörer istället. 🙂 Jag vet att väldigt många älskar detta yrke som är tandsköterskeyrket och knappast har valt det pga bra lön. Men det betyder ju inte att man inte förtjänar en lön som det går att försörja sig på. Jag tror ingen av oss kräver en lön att bli rik på, men en skälig lön för den utbildning vi har, och som man kan känna sig trygg av. När jag pluggade fick jag höra att ska du jobba som tandsköterska behöver du en man som hjälper till med försörjningen. Jag kunde inte tro då att det än idag är en sanning. Idag då många av oss är ensamstående och måste dra hela lasset själv.

   Jag kan lova dig att de flesta är smärtsamt medvetna om att pengar inte är allt. Men varför ska alltid kvinnodominerade yrken där man sysslar med vård och omsorg värderas lågt lönemässigt? Det gäller ju socionomer och arbetsterapeuter med kan jag tro. Det känns otroligt förlegat att fortfarande hävda att vi ska jobba för äran och ”kallet” istället för en skälig lön, när i princip alla mansdominerade icke omhändertagande yrken med likvärdig eller lägre utbildningsgrad betalar sig grovt mycket bättre. Ska vi fortsätta skylla oss själva som väljer dessa låglöneyrken, eller kämpa för ett samhälle som värderar vården av människan lika högt som vården av maskinen? Där tycker jag det är snett som fan rent ut sagt.

   Klart man ska trivs med sitt yrke. Det ena ska inte utesluta det andra. Jag har träffat många tandsköterskestudenter som gått från outbildade till utbildade och samtidigt fått en kraftig lönesänkning i och med det. Att det är så kommer jag aldrig försvara. Och givetvis är jag medveten om att fler yrken har kassa löner, men här och nu är det tandsköterskeyrket jag befinner mig i och både brinner och kämpar för. Kanske kommer det ett inlägg med bredare fokus på just detta med hur vi värderar olika typers arbete, så som jag nämnde här ovan. Tack för att du lämnade ett avtryck och sådde lite fler frön! 🙂

 2. Hur gör man då som nyutbildad tandsköterska när man söker jobb för att få en högre lön än vad den ligger på idag? (ca 20000 innan skatt) Tar emot alla tips!

  1. Trycker på allt man har i bagaget som möjligen är tull nytta för den nya arbetsgivaren. Har du redan erfarenhet från vården som t ex usk brukar det hjälpa. Att ha serviceyrken i ryggen och vara en fena på att möta människor är guld värt. Sedan kanske helt andra saker som att vara toppen på datorer och tekniska prylar, ha stor erfarenhet av barn, redan utbildat skyddsombud, flerspråkig eller någon annan udda specialkunskap som du inte tänkt på!

   Fråga facket. De ger tips inför anställningsintervju. Såvida du är medlem då såklart.

   Inom Folktandvården är det oftast kört för förhandling om ingångslön, men du ska självklart skita i det och förvandla ändå. Accepterar vi läget hela tiden blir det såklart aldrig annorlunda.

   Fundera över vad du kan göra för arbetsplatsen som de behöver. Jag har sett många ansökningar från unga nyutbildade där de istället talar om hur arbetsplatsen skulle gynna dem, alltså helt tvärt om, och de ansökningarna går bort direkt.

   Lycka till fina du!! ?

 3. Gäller oss hygienister också. Vi har tre! års utbildning. Egen legitimation. Inte ens jag har ut 17 000. De flesta sköterskor på vår klinik tjänar mer än oss. ☺

 4. 17000.. mer än vad jag har. Får panik när jag tänker att jag skulle bli själv en dag.. bra skrivet!

 5. Jag är just den erfarna Tandsköterskan som jobbat 30 år! Examen -87, på dessa år har min löneutveckling slutat på 10.000, har nu helt ansvar för alla barn, undersökningar, (som jag gör på delegation o i team)kallelser o Ortodonti, inköp, teknisk ansvar för utrustning! Skydds o Arbetsmilö…Så himla roligt jobb jag haft men så idiotisk dåligt, betalt jag fått! I år vill vår Arbetsgivare satsa på Tandläkarnas löner….

  1. Vi tandsköterskor som är i våra första år nu måste lära oss att säga nej till fler arbetsuppgifter för samma lön. Våga neka. Erkänna oss själva.

   1. Fantastiskt!!! Du sätter ord på även mina tankar!!! Vore intressant att få kontakt med dej! Kolla gärna in/lägg till dej själv som medlem i vår tandsköterskegrupp på Facebook: Tandsköterskor i region Gävleborg. Vi gör vad vi kan nu för höjda löner, tillsammans är vi starka!!! Jämfört med oss tycker jag du ligger ”bra” till i lön… med bra menar jag inte bra men många av oss här ligger på 19000-20000 före skatt… Håller med om att nåt måste göras!! Hur gör vi, strejkar, vägrar gå till jobbet, går ut i tidningen, kan vi få hjälp av facket??? Hur?? Hur?? Mvh Brittan, tsk region Gävleborg

    1. Vet inte om det är min kommentar du menar, men vill gärna oxå ha kontakt o har många tankar o åsikter! Nu är jag i det läget att jag inte har så många år kvar men just därför vill jag peppa er o berätta mina erfarenheter hur jag tror vi Tandsköterskor kan gå samman, byta erfarenheter o stötta varandra framåt!

     1. Härligt å höra Anita!! Många andra i din sits har ju liksom gett upp känns de som!! Jag tog min examen -86 men har jobbat med annat senaste 25 åren o nu tillbaka i det yrke jag gillar så skarpt men vilken kalldusch det va me lönen… jag fick gå in på typ lika som nya tsk, fick backa x antal tusen för att jobba med det jag brinner för och det känns skit rent ut sagt!!! Näe de e verkligen dags att höja statusen på detta yrke!! I vår region är det dock inte brist på tsk, slussas ut ett 30-tal varje år så här kan lönesättarna göra som de vill, tackar en nej så kommer det en nyexad som tar tjänsten med låg ”ingångslön” o så rullar det på…
      men åter till kontakten, finns du på FB??
      Mvh Brittan

     2. Hej Anita! Vi behöver fler som du, med både lång erfarenhet och tankar/idéer. Här i Göteborg sitter vi några få i lokalföreningen och försöker få nytt blod, utan så stor framgång. Jag jobbar också på att skriva mer i bloggen här om just HUR man kan engagera sig och VAD man kan göra, för många där ute verkar vilsna och vill ha konkreta råd. Jag hade blivit SÅ glad om du ville maila mig med dina erfarenheter och förslag på hur man kan gå till väga!!! För då kan jag skriva ett ännu bättre inlägg om strategier, och läsarna till bloggen bara ökar och ökar. 🙂

      Jag sitter också i redaktörsrådet för Svenska Tandsköterskeföreningens tidning Tandsköterskan. Vi har snart möte och vi söker ständigt efter medlemmar som vill synas i tidningen, antingen för att berätta om sin yrkesvardag eller har något mer att komma med. Som kanske du har? Ju fler som tar ton desto bättre.

      Min mail: johanna.ene@tandskoterskan.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!