Lön/EkonomiTillsammans är vi starka

Möte med facket

Hos Vision i Göteborg

Igår var jag med på fackförbundet Visions möte med regionala tandvårdsgruppen i Västra Götaland. De hade bjudit in mig som gäst för att jag skulle berätta om min blogg och engagemang. Jag är inte förtroendevald eller ombud, dock är det något jag överväger för framtiden.

Jag upplevde att jag klev rätt in i ett rum med starkt engagerade kvinnor med stor kunskap i det fält där de jobbar för oss. Det kändes som om en vind av jävlar anamma, empati och äkta lust för sitt jobb virvlade runt där inne och svepte mig med. En sådan där känsla jag längtat efter. Visst finns den på nätet i löneuppropet, men det är inte samma sak som när man träffar människor på riktigt.

Annons

Lön, löneupprop och kommunikation

Det blev ett så väldigt fint och givande möte. Vi pratade om allt från löneuppropet, lön och att nå ut med sin kommunikation i dagens samhälle. Jag fick också en så mycket större förståelse för fackets arbete, vad de kan och inte kan göra med tanke på bl a de avtal som skrivits med arbetsgivarsidan och begränsningar på regional nivå. Det finns såklart mycket att förhålla sig till i aktion och förhandlingar, sådant som aldrig syns utåt och absolut är svårt för oss medlemmar att förstå därav.

Nå ut i sociala medier

Ett klurigt område vi pratade om var kommunikation utåt i sociala medier. Jag tog upp detta då så många nu diskuterar på t ex Facebook, debatten går het och många frågor kommer upp som riktar sig till fackförbundet. Det finns helt klart en oro över att som facklig skriva svar på Facebook, det är så mycket att tänka på vad gäller hur man då uttrycker sig och att det blir 100% korrekt. Ofta kanske du dessutom skriver från ditt privata FB-konto. Det finns också en osäkerhet och okunskap om hur man ska använda sociala medier på ett bra och rimligt vis. Att läsa diskussionstrådar och svara tar såklart också mycket tid i anspråk, och efter mitt möte kan jag intyga att dessa personer har fullspeckade scheman redan som det är. Men jag tror jag bidrog med idéer för hur man kan jobba framåt med just sociala medier och kommunikation. Fint som fan att få lov att komma med input i detta forum!

Bild med ironisk text om att vara emot fackförbund.

Jag behöver utbilda mig

Jag känner själv att jag saknar mycket kunskap om hur facket arbetar, vad de har att förhålla sig till och hur t ex förhandlingar med arbetsgivaren ser ut. Utan den reda kunskapen är det svårt att diskutera. I höst ska jag förmodligen vara med på ett möte med fackliga ombud. Otroligt fint och viktigt.

Nu sitter jag här och funderar på det där med att bli förtroendevalt fackligt ombud själv. Det är något som funnits i tankarna under mina 12 år som tandsköterska. Inte så rimligt när man arbetar på en enmansklinik, men nu. Jag ska vara ärlig och säga att jag haft lite väl mycket ideella uppdrag på min fritid så länge jag haft barn (8 år). Nu tänker jag andas i ett halvår och känna efter. Jag vet ju vad jag känner för! 🙂

Som anställd i Folktandvården är jag nu medlem i fackförbundet Vision.
När jag tidigare arbetade på privat klinik var det Unionen som var mitt fackförbund.
Tillsammans är DU stark. Var med i facket. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!