Debatt

Tandsköterska och jävligt stolt

Jag är tandsköterska och jävligt stolt över att arbeta med människor inom vården. Att känna stolthet över sitt yrke och det man gör dagligen skänker styrka och vilja att visa vad man går för, vad man är värd och vad man är kapabel att slåss för.

Jag läser inlägg om tandsköterskor som skriver att de skäms över sitt yrke, och inte kan känna någon yrkesstolthet på grund av en för låg lön. I min värld hänger detta inte riktigt ihop, alltså att en dålig lön ska vara lika med att man inte kan vara stolt över sitt yrke. Oavsett vad du får betalt som tandsköterska så har du de facto en adekvat utbildning, säkerligen kunskaper som sträcker sig långt utöver den utbildningen och du utför dagligen arbetsuppgifter som kräver både sin kompetens och erfarenhet.

Annons

Vem som helst kan absolut inte arbeta med vård av människor för det är ett jobb som kräver mer än en utbildning.

Att inte känna stolthet över det man gör är att kröka rygg och nedvärdera sig och sin insats. Att inte känna sig stolt över den lön man får gentemot att inte känna sig stolt över sitt yrke är två helt skilda ting. Yrket och lönen är inte en.

Jag är förbannat stolt över att ha ett yrke där jag arbetar med människor. En maskin är vad den är, men människan hon är komplex på en helt annan nivå. Att dagligen ha människan som arbetsfält kan vara en maxad utmaning. Istället för fasta komponenter är vårt arbetsfält ständigt föränderligt. Människan är olik sin nästa, styrs av känslor som ofta förstärks inom vårt fält där patienten är rädd, känner sig i underläge och visar sina tillkortakommanden på ibland båda starka och obehagliga vis. Det är många aspekter av människan som vi som arbetar i vården inte kan förutsätta. Vi ska trots det jobba på spetsen av vår kompetens i alla lägen, oavsett vem eller vad vi möter.

Denna utmaning möter vi dagligen och tacklar med självklarhet. Är inte det något att känna yrkesstolthet över så vet jag bannemig inte.

Jag anser att vård av människan är det viktigaste vi har. Det kan inte ersättas. Vem som helst kan absolut inte arbeta med vård av människor för det är ett jobb som kräver mer än en utbildning.

…du ska kunna försörja dig som ensamstående i ett modernt samhälle och det ska vara ekonomiskt lönsamt att utbilda sig och ta studielån.

Det borde vara en självklarhet att samtliga vårdyrken ska ha en god lön, du ska kunna försörja dig som ensamstående i ett modernt samhälle och det ska vara ekonomiskt lönsamt att utbilda sig och ta studielån. Med min yrkesstolthet som en brinnande fana hävdar jag detta och det kommer jag aldrig backa från!

Känn din stolthet, känn ett jävlar anamma. Lyft din kollega så lyfter hon nästa. Det vi ser denna vår är en kedjereaktion av stolta tandsköterskor som vet värdet av sin kompetens!
Vi behöver stolthet och styrka för att hjälpa till att skaffa starka fackförbund, starkt yrkesförbund så vi kan påverka politikerna.

Just nu pågår ett nationellt löneupprop för tandsköterskors löner. Läs mer om det och glöm inte att skriva under namninsamlingarna! Du gör skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!