Min arbetsvardag

Huvudvärk av munskydd

Får ni huvudvärk av munskydd, eller andra besvär? Jag syftar på när vi bär munskydd hela arbetsdagen, utan längre paus än för lunch.

Huvudvärk av munskydd när vi bär munskydd hela dagen. Foto: Johanna Ene

På kliniken bär vi nu munskydd hela dagen lång, även i receptionen där jag jobbar. I början tänkte jag inte mycket på det, det var som det var och störde mig inte något särskilt. Däremot började jag få en hemsk huvudvärk, den sorten som liksom grabbar tag i hela ansikten på en och försöker slita av det. Jag förstod inte alls vad det kom sig av, brukar sällan ha huvudvärk, tills jag tog upp det med några kollegor och vi kunde härröra det till då vi började bära munskydd hela dagen.

Flera andra kände, liksom jag, spänningar i käkmuskulaturen. Jag har sedan tidigare problem med käkarna och haft bettskena länge. Dock använder jag den till och från, besvären är inte så påtagliga nu mer. Men nu känns det som att jag pressar tungan om dagarna och får en helt annan ställning i käkpartiet när munskyddet är på. Så himla märkligt.

Jag menar, det väger ju ingenting!

Så kom jag att prata med kvinnan som masserar oss på jobbet (bästa grejen med massage på jobbet!). Hon intygade att det inte är konstigt, även väldigt små tillskott i utrustning som sätts på kroppen kan skapa stora förändringar i vår hållning, hur vi spänner oss etc. Det lilla lilla yttepytte trycket som munskyddet ger över ansiktet och bakom öronen kan alltså orsaka denna till synes orimliga huvudvärk.

Jag märker också att jag munandas mycket bakom munskyddet. Det ger en fadd papperssmak i munnen och jag blir såklart muntorr.

Vem är jag att klaga

När jag skriver detta känner jag mig ta mig tusan inte berättigad att klaga. Här sitter jag med mitt ynka munskydd om dagarna, medan sjukhuspersonal går runt i rena zombieapokalyps-utrustningen från topp till tå. Att jag vet en bråkdel av vad de går igenom med den skyddsutrustningen på timme ut och timme in får mig att egentligen vilja knipa käft. Jag är skonad och förstår det.

Munskydd hänger i soluppgång. Huvudvärk av munskydd när vi bär munskydd hela dagen. Foto: Johanna Ene

Men kanske, tänker jag, finns det någon där ute som har lyckats lätta sin huvudvärk, kommit på ett dundertrick för att få kroppen att accpetera den nya kroppsdelen (munskyddet).

Tips eller råd?

Får ni några skumma bieffekter av munskydd/visir, och har ni tips på hur man lättar på spänningarna?
Jag försöker mitt bästa för att slappna av i ansiktsmusklerna under dagen, men det hjälper inte särskilt mycket.

Efter att ha läst era kommentarer insåg jag att munskyddet antagligen är boven till fler saker. Vissa har jag lite råd mot och här är mina tips:

 • Tät i näsan. Jag gör egen koksaltlösning (1 dl vatten + 1 krm salt, låt koka upp och svalna) och sprayar näsan vid behov med en gammal nässprayflaska.
 • Extremt torr hud runt näsan. Smörjer dagligen med salva gjord på ringblommeolja + bivax. Hjälper.

4 Comments

 • Reply
  Malin k
  1 mars, 2021 at 17:20

  Tät i näsan, munskydden luktar kemikalier.

  • Reply
   Johanna
   1 mars, 2021 at 18:58

   Tät i näsan blir jag med. Våra luktar som tur är inget. Mot tätheten gör jag egen koksaltlösning (1 dl vatten + 1 krm salt som får koka upp) och sprayar upp i näsan med en gammal nässprayflaska. Jag gör så vid behov när jag är hemma, ycker att det hjälper en del.

 • Reply
  A
  1 mars, 2021 at 14:36

  Samma här!
  Huvudvärk, muntorr och t.o.m. ont i halsen och torr i hela strupen!
  Med vissa munskydd känns det som man andas in glasfiber.

  Vi skriver avvikelserapport och bär endast visir (bortsett från vid assistans)

  • Reply
   Johanna
   1 mars, 2021 at 19:05

   Fy, det där låter verkligen inte bra! När allt detta är över så låt oss kasta munskydden i luften som om de vore studentmössor! <3

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.