Hälsa

Tobaksfria dagen 2023

Idag, 31 maj 2023, är det tobaksfria dagen och den anordnas årligen av världshälsoorganisationen WHO för att uppmärksamma vikten av att förebygga nikotin- och tobaksanvänding.

Årets tema är ”Vi behöver mat, inte tobak”.

Tobaksodlingar utarmar jorden och gör den till slut obrukbar på grund av stora mängder bekämpningsmedel och gödningsmedel. Därför behöver odlingarna ständigt ny mark och lämnar efter sig mark som inte går att nyttja till odling längre. Mycket skog avverkas därför för tobaksodling.
Tobaksodling har en sämre inverkan på ekosystemet än andra grödor som t ex majs och bete till boskap, där de sistnämnda bidrar till mat.

Annons

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Tobak och nikotin i skolan

Jag arbetar med FRAMM inom Folktandvården, ett hälsofrämjande arbete i skolan som innebär fluoridlackning och munhälsosamtal. Med niondeklassarna pratar vi nikotin och tobak varje år. Det här uppdraget tycker jag om, det är givande och utmanande samt ger mig en chans att vara med och göra skillnad. Det vill jag tro åtminstone.

Animerad film om nikotin

Tobaksfakta – oberoende tankesmedja

Nu har jag varit med och pratat tobak i skolorna i 2 år och det har lämnat mig med en hel del reflektioner och funderingar kring hur vi ska nå fram med vårt budskap. I samtalet om nikotin och tobak pratar vi om rena fakta, grupptryck, miljöpåverkan och hälsoeffekter. En bra blandning kan tyckas. Men många gånger upplever jag att det flyger över huvudena på eleverna.

Animerad film om vitt snus

Tobaksfakta – oberoende tankesmedja

Jag skrev om SVT’s dokumentär om hur reklamen lyckats få det vita snuset att ta över, läs mer här och se dokumentären som fortfarande finns på SVT Play.

Jag är ganska säker på att den gamla modellen med skrämselpropaganda inte funkar. Har någon någonsin blivit skrämd att avstå i den ålder då man är som mest påverkbar av precis alla andra än oss vuxna? Hälsoeffekterna känns också halvljummet mottagna. I den åldern är man ju odödlig ändå och saknar konsekvenstänket.

Det som gått hem ibland (ja just ibland) är diskussionen om hur nikotin och tobak påverkar miljön. Men vi har fokuserat på närmiljön, t ex fimpar och snus som nedskräpning och fara för djur. Årets tema för tobaksfria dagen gav mig ett nytt spår att slå in på.

Min upplevelse är att fler unga idag än då jag var i samma ålder har ett intresse av vår miljö och framtid. Kanske borde vi prata mer om det ute i skolorna…

Kampanjfilm – Lagar för alla barns framtid

Tobaksfakta – oberoende tankesmedja

Det kluriga är att få till en bra dialog. I min erfarenhet skiftar det stort från skola till skola och klass till klass. Det märks tydligt att elever som är trygga med varandra vågar ställa ärliga frågor och ge raka svar. I andra klasser märks det hur de svarar det som de tror är ”rätt” eller som vi vill höra, alternativt ironiska eller provokativa svar. Inget konstigt med det.

Men det är bannemig inte lätt att nå ut till elever i niondeklass som är rätt trötta på skolan. Hur når vi ut med budskapet om tobaksfri och nikotinfri till ungdomar idag, tror ni? Jag har hittat en del intressant material på följande sidor:

Kommentera gärna med era tankar om hur vi ska nå fram till ungdomar med budskapet om att vara tobaks- och nikotinfri!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!