Min arbetsvardag

Nu slipper vi munskydd!

Ja, äntligen! Nu slipper vi munskydd när vi inte har patientnära arbete, tjohoooo!

I fredags fick vi på Folktandvården Västra Götaland beskedet om den nya (gamla) rutinen att vi nu endast behöver ha munskydd vid patientnära arbete, alltså inte i steril, reception, väntrum, korridor, lunchrum m m. Vilken tokig glädjeyra, kändes som om munskydden vore studentmössor som skulle kastas i luften för att symbolisera den nya friheten.

Annons
Munskydd som eldas. Material i munskydd. Nu slipper vi munskydd. Foto Johanna Ene.

”Nu bränner vi dem!”, ropade jag.

Munskydd som eldats och smält. Material i munskydd. Nu slipper vi munskydd. Foto Johanna Ene.

Jag har ändå haft fördelen att jobba i visir i receptionen, p g a astma. Munskydden gav mig ganska omgående kraftiga påslag av astmatiska besvär, kraftig hosta som inte gick över, illamående, rinnsnuva och ont i luftrören. Jag vet att även de som inte har astma har upplevt liknande symtom, särskilt mycket torra luftvägar och hosta.

Läs mitt förra inlägg om munskydd och symtom här.

I fredags på mötet (innan beskedet kom) tog jag ändå på mig ett munskydd och bara efter 20 min kände jag symtom; luftrören drog ihop sig, illamående och ont från luftvägarna. Alltså, vad tusan ÄR det för material?!

Munskydd som eldats och smält. Material i munskydd. Nu slipper vi munskydd. Foto Johanna Ene.

Plast i munskydd

Ja, någon slags plast är det med tanke på hur dåligt det brann och istället bara smälte och blev gegga, som ni ser på bilden. Kan tänka mig att vi andas in de små fibrerna, ner i lungorna. Myspys…

Vissa uttrycker att pandemin är över, det anser inte jag. Vi vet ingenting och kan endast sia om framtiden. Det kan tyckas både lättvindigt och kanske nonchalant att kasta munskydd och ryckas med i glädjeyra över denna detalj, men trots en viss oro tycker jag att vi måste få hitta ljuspunkter och förändringar i vår arbetsvardag att glädjas över.

Vi måste få andas. En stund.

På måndag ska jag dricka mitt morgonkaffe i receptionen utan att krocka med visiret. Utan att med en suck låta kaffet stå orört. På måndag ska jag le mot mina kollegor och se deras leenden tillbaka!!! För jag vet hur stor skillnad det gör att faktiskt få se andra människors leenden stråla tillbaka mot en! Jag känner det i magen i hjärtat i själen.

<3

Vi ska såklart fortsätta följa rådande restriktioner och vara noga med att inte sprida smitta. Stanna hemma när vi är sjuka. Hålla avstånd och BETE OSS. Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

2 kommentarer

  1. Skönt, missade detta innan jag gick på semester hoppas de är samma när jag kommer tillbaka.

    1. Det får vi hålla tummarna för! Bara några dagar innan beskedet sa jag till en patient att det nog dröjer innan vi blir av med munskydden i väntrummet… 🙂 Men jag är heller inte främmande för att det kommer införas igen. Men nu ska det njutas och smajlas!!! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!