LäsarfrågorMin arbetsvardagStudera till tandsköterskaTillsammans är vi starka

Första läsarbrevet

Plötsligt hade jag ett privat mail i min annars ödsligt tomma inkorg för ”Tandsköterskan”. Det var från en tandsköterskestuderande som efterlyste lite vägledning och råd, vilket jag hemskt gärna ställer upp med så mycket jag kan utefter mina preferenser och erfarenheter. För mig är det lika glädjande att någon skriver ett sådant brev till mig som att få hjälpa någon om jag kan. Jag vet hur otroligt pressat det var under utbildningen och motstridiga tankar kunde krypa in under huden på en. Här följer brevet. Avsändaren förblir anonym.

”Hej!

Annons
Under andra terminens praktik har jag fått lite tveksamma tankar om yrket som jag gärna skulle vilja dela med någon som har erfarenhet. Det är skönt att skriva i lugn och ro då jag inte vet om jag får tid över att prata så mycket med min handledare under praktikperioden. Jag skriver lite så gör du som du vill, om du vill svara eller inte. 🙂
 
Apropå tid… jag upplever det väldigt tidspressad att vara tandsköterska med tanke på allt man ska hinna med för att inte förlora tid i tidboken, för ingen vill ju jobba över. Speciellt påtagligt är det när jag själv inte bearbetat bort min stress sedan mitt förra jobb. Jag har fått tillbaka diverse symtom, t ex ont i ryggen och känner allmän stress när jag ska assistera och kring allt jag ska ta in (har bara haft praktik två veckor före denna). Har du upplevt detsamma? Tempot kan väl varierar mycket beroende på hur teamet jobbar (tandläkare + tandsköterska)?
Dessa tankar gör givetvis att man tvekar lite över valet. Jag är medveten om att situationen med stor sannolikhet blir lättare sen när man vant sig och kanske lyckats jobba bort stressen. Men jag är fortfarande rädd att stressen ska komma tillbaka och att jag inte klarar av yrket p g a detta.
Tacksam för svar :)”
Mitt svar:
Jag har jobbat i drygt ett år och har bara sett en större klinik under min praktik. Mottagningen jag jobbar på består av tandläkaren, mig och en hygienist. Så det blir utefter detta jag talar om mina erfarenheter.

Ja, det är ett hårt och stundvis stressigt arbete. Jag sitter sällan ner någon längre stund. Eftersom jag mest är själv och vi inte har någon receptionist ska jag, utöver det vanliga assisterandet och av/pådukandet, svara i telefon, ta emot leveranser och folk som kommer in genom dörren, sköta posten och mycket annat kringarbete. När jag första gången blev lämnad ensam då min kollega var borta en period fick jag verkligen en chock. Hon har väldigt lång erfarenhet och var min stora trygghet som nybliven tandsköterska. Pressen jag kände då var helt enorm och de första veckorna jobbade jag över mycket för att klara det hela. Som tur är har jag en underbar chef som förstod situationen. Visst får man ibland ta att det är en tuff period men man ska passa sig för att leka martyr i detta yrke! Då bränner du snabbt ut dig är jag rädd. Dock ska jag säga att jag har lärt mig så otroligt mycket och väldigt snabbt på att jobba ensam. Jag tror det var väldigt nyttigt, det ökade mitt självförtroende och trygghet i yrkesrollen markant på kort tid.

Jag är själv ganska stresskänslig och får lätt ont i kroppen. Det har oroat mig och ja jag har känt av det från jobbet. Min tanke från början var att de flesta jobb idag är stressiga på ett eller annat vis, och att jag fick försöka tänka igenom hur jag skulle forma tillvaron för att må bra. Mitt främsta råd är nog att träna! Jag går på en väldigt allsidig gympa där vi tränar både kondition och styrka. Se till att träna armar och axelpartier samt rygg regelbundet. Träningen motverkar ofta stressymptom. Nu har jag haft ett träningsuppehåll på nästan 6 månader och det märks! Ryggen och axlarna tar stryk. Började springa nu igen och genast blev ryggen bättre och starkare.

Mycket ligger nog i ens inställning och tankebanor. Det har jag fått jobba med. Inse när det blir för mycket och våga säga ifrån. Var ingen superhjälte. Jag försöker hålla tag i tanken ”Jag gör mitt bästa och det är faktiskt gott nog”. För det är det och måste vara oavsett vad man pysslar med för arbete.

Idag känner jag mig självständig och trygg i arbetet. Jag lovar dig, man kommer in i det, lär sig och hittar sina rutiner och tricks för att få allt att flyta. Jag har massa små knep för att snabba på mitt dagliga arbete. Jag är jättenöjd med mitt yrkesval men ser inte nödvändigtvis att jag kommer stanna här för alltid. Det finns så många olika kliniker och alla arbetar olika. Flera av mina kursare har redan bytt arbetsplats både en och två gånger. Bara för att du vantrivs och mår dåligt av arbetsdagen på ett ställe behöver det absolut inte vara samma på nästa. Det är en bra grej med tandvården. I slutänden måste du ändå känna efter vad hjärtat vill. Livet är kort och inte till för att lida igenom i onödan. 🙂

2 kommentarer

  1. Jag har varit på fyra olika kliniker under både praktikperioderna och jobb efter examen och upplevde det där med stressen otroligt olika. Min arbetsplats idag tex, är totalt stressfri genomsnittsdagen. Naturligtvis kan det komma stressiga moment och tajta byten ibland, men det hör till undantagen. Nyckeln till detta tror jag är en heltidsanställd receptionist. Det underlättar otroligt mycket. Jag behöver inte svara i telefonen, ta emot patienter och leveranser, ta betalt eller boka tider. Tack vare att receptionisten bokar alla tider har vi en väldigt välplanerad tidbok, och tandläkaren är ingen tidsoptimist utan mycket väl medveten om hur lång tid behandlingarna faktiskt tar. Vi jobbar på två rum med två sköterskor ska jag tillägga. Så tycker man, som jag, att det där med att stressa hela dagarna, det fixar inte jag, då ska man leta efter en klinik som alltid har bemannad reception.

    1. Tack Karin! Detta var ett bra tillägg. Även jag uppskattar mycket att få höra hur det fungerar på andra kliniker och hur ni har det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!