DebattLön/EkonomiStudera till tandsköterskaTillsammans är vi starka

Låg lön ska locka nya tandsköterskor

Utdrag från Tandläkartidningen. Klicka på bilden för att komma till artikeln.
Utdrag ur Tandläkartidningen. Klicka på bilden för att komma till artikeln.

Under en praktikperiod sa min handledare vid ett tillfälle då vi diskuterade yrket ungefär så här: ”För att klara att försörja dig som tandsköterska behöver du en man med fast inkomst.” Jag blev ganska paff över kommentaren, som jag tyckte hörde hemma någon gång långt före mitt födelseår. Nu har jag under en tid fått följa diskussionerna och striden om tandsköterskans lön inom landstinget och inser att ingenting har hänt sen den där tiden långt innan jag trängde mig ur min mor.

Dagens ingångslön för nyutexaminerade tandsköterskor i Västra Götaland: 17 800

Annons

Länk till lönestatistik för Tandsköterskor.

Jag vet ett flertal före detta undersköterskor, som valde att byta upp sig med en högre utbildning till tandsköterska. Deras miner var nog inte söta av socker när de insåg att de som nyutexaminerade tandsköterskor skulle gå ner i lön, från sin redan låga undersköterskelön! Då börjar man tvivla på om det är värt tre terminer heltid med CSN-lån. Visst är pengar inte allt om man gillar sitt jobb, men man ska trots all jobbglädje i världen överleva och kunna försörja sin familj! Tråkigt nog kan man inte äta glädje trots att politikerna är övertygade om detta. Förmodar att de avskyr sina arbeten med tanke på vad många av dem tjänar. 😉

Jag är verkligen nyfiken på hur kommunerna ska locka unga idag att studera till tandsköterska. Men om de mörkar lönen och erbjuder alla dödsläckra arbetskläder så är ju saken biff.

Edit: Jag jobbar privat och är nöjd med min lön idag. Alltså behöver lönerna inte vara skit och jag stöttar striden för en acceptabel lön även inom landstingen! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!