DebattMin arbetsvardag

Bra tandvård inte bara en prisfråga

Förbundets tidning är här, rykande färskt! Glöm inte att läsa Susanne Nordbergs ledare på förstasidan med en viktig fråga till just dig, tandsköterska. Dags att fundera lite och kanske komma med era tankar om saker och ting… För att något ska bli bättre och utvecklas behöver man samla på allas tankar och idéer. Tills man har en härlig påse blandgodis att plocka det gottaste ur. 🙂 Här är mitt bidrag till senaste numret:

En dag ringde Expressen och ville ha prisuppgifter på fem vanliga åtgärder. Sedan publicerades ”undersökningen” där billigaste tandläkarna i Göteborg listades. Hur rättvis och behjälplig är denna lista? Vi ser en åtgärd och ett pris, men inte vad denna åtgärd innebär och vad du får för pengarna. Vad är en undersökning? Vad ingår i den hos de olika tandläkarna? För det kan verkligen variera. Att jämföra behandlingspriser blir på så sätt missvisande för patienten.

Annons

En ung man ringer och undrar över vår studentrabatt. Det är en rotfyllning han behöver och han söker billigaste prislappen i stan. Vilka vi är, hur vi jobbar och om vi ens är duktiga på det vi gör verkar helt ointressant. Hur blev det så här? Ska man gå igenom en omfattande behandling borde man inte då vara intresserad av mer än kostnaden? Visst, det är dyrt med tandvård idag. Men det är dyrt överallt, ska man nu hosta upp denna svidande slant borde man inte då se till att det är värt det? Kvalitet, som vi så gärna ältar. Men patienten söker något annat. Eller?

Bland våra patienter finns en tydlig trend; våra äldre är kostnadsmedvetna men också måna om hög kvalitet och hållbarhet. De bryr sig mycket om personligt bemötande. De medelålders mitt i arbetslivet vill att det ska gå fort och vara det prisvärt. Unga vuxna, 24-30 år, säger sig vara intresserade men det är tydligt att priset är det absolut viktigaste. Många gånger har jag varit med om att unga patienter blivit upprörda när de får betala för information. Då vill de abslut inte ha någon, trots att vi försöker få dem att förstå att det är det viktigaste. Påpekar jag att vi faktiskt lägger ner tid på information och instruktion, tid som kostar, får jag ofta svaret ”Men det har jag inte bett om, jag ville bara ha en undersökning”. Det känns väldigt tråkigt då vi vill hålla hög kvalitet och se till att våra patienter har kunskapen för att sköta sin munhygien väl. Jag har mött patienter som under flera år bara gått till tandläkaren när de hittat ett erbjudande som gett en billig undersökning. Varför ser unga idag bara en prislapp, är det tandvården som faktiskt är för dyr eller finns det andra faktorer? Jag tänker på media som en orsak till lågt förtroende då de älskar att hugga ner på tandläkare. Blir kostnaden en chock då de går från gratis till att plötsligt betala fullpris? Kanske är det en god blandning, och att man som ung utan att ha haft problem känner sig odödlig som Stålmannen. Stålmannen behöver väl knappast gå till tandläkaren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!