DebattLön/Ekonomi

Tandvårdsbiträde, för dig som vill tjäna mindre?

Förra blogginlägget engagerade otroligt många, jag fick nästan en chock! Cirka 1400 personer har läst inlägget och länken på Facebook nådde över 3000 personer.  Normalt sett är räckvidden under en dag cirka 200-300 pers. Jätteroligt! Det här talar ju även om att vi behöver lyfta ämnet ännu mer och prata om det. Gör vi inte det har vi ingen chans till förändring eller till att påverka. Hur vill vi ha det och hur kan vi på ett realistiskt sätt komma dit? Att bara skrika ”Högre lön!!” kommer inte ta oss någonstans.

Apropå detta så läste jag ännu en artikel från Tandläkartidningen, ”Örebro satsar på tandvårdsbiträden”. En ny yrkeskategori som är tänkt som en (tillfällig?) lösning på tandsköterskebristen.  Tandvårdsbiträdena ska ta över arbetssysslor så att tandsköterskorna kan ägna sig åt mer kvalificerade uppgifter. Detta väcker minst sagt många tankar och känslor, min första reaktion var extrem skepsis men som med alla nya idéer gäller det att inte agera som en mur utan mer som ett träd.

Annons

Däremot håller jag verkligen med tandsköterskan Linnea Nilsdotter i Kumla, också lokal facklig ordförande, som säger:

”Vi tandsköterskor har i dag låga löner, och det känns inte bra att det skapas en yrkeskategori som har ännu lägre löner. Det jag hoppas på är att en del av tandvårdsbiträdena trivs och söker in på tandsköterskeutbildningen.”

Vad tycker ni om det här med tandvårdsbiträden? Fundera och kom med era åsikter! Vi behöver nöta och blöta alla tankar och idéer, gamla som nya, som rör vår gemensamma framtid!

 

TandvardsbitradenTandläkartidningen – Örebro satsar på tandvårdsbiträden

2 kommentarer

  1. Jag blev fruktansvärt arg när jag läste denna artikeln! Här går jag och läser till tandsköterska när jag kan jobba som tandvårdsbiträde för nästan samma lön utan att ta studielån i 1,5år.
    Nä fy, jag har en termin kvar av mig utbildning och börjar sakta inse att jag förmodligen måste söka mig privat för att kunna överleva som ensamstående förälder inom detta yrket..

    Landstinget måste göra något för att höja våran status speciellt nu när vi verkligen behövs! Hur ska man kunna locka folk att bli tandsköterska när tandvårdsbiträde ger lika dålig lön och du får 1 månads utbildning? Jag som patient hade inte känt mig bekväm med att ha en assisterande tandvårdsbiträde med 1 månads utbildning om jag visste om de. Hade nog bett om att få konsultera tandläkaren utan dennes närvaro.

    1. Tack för ditt inlägg, Frida! Det är så viktigt att vi reagerar och bär upp vårt yrke med stolthet. Klart att det ska löna sig att gå en riktig utbildning, både jobbmässigt och ekonomiskt. Se till att du redan nu går med i Svenska Tandsköterskeförbundet, det kan du göra som student för bara 100 kr/år: https://svetf.se/om-forbundet/bli-medlem/
      Det är BARA vårt förbund som jobbar för vår sak i dessa frågor, de står på vår sida och kämpar för utbildning och yrkesstatus. Det är de som för dialog med myndigheter osv. Vi måste stå starka tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!