Debatt Studera till tandsköterska Tillsammans är vi starka

Brist på tandsköterskor väntas – ni kanske blir utan

Idag kunde man läsa följande artikel på Tandläkartidningens hemsida, angående den kommande stora bristen på tandsköterskor:

tskbristTandläkartidningen: Stor brist på tandsköterskor väntar

Vi är alltså guld värda! Saken är ju den att detta måste arbetsgivarna också förstå, och förstå värdet och vikten av välutbildad kompetent personal. Vi behöver godkända utbildningar med hög standard, och krav på att varje arbetande tandsköterska ska vara utbildad. Jag förespråkar absolut inte en legitimation, men ett godkänt examensbevis. Jag vet att det händer att man anställer ”från gatan”, och det kan säkert bli hur bra som helst. Dock vill jag lika lite få vård från en outbildad tandsköterska som en outbildad sjuksköterska. Där kan vi prata om vårdkvalitet och patientsäkerhet! Fråga dig själv, hade du låtit en outbildad sjuksköterska ge dig medicin och sticka dig med en nål?

Till er som resonerar som så att en outbildad sköterska är en billig sköterska vill jag bara utdela en hård örfil. Ni förtjänar inte vidare förklaring till den och inte en sköterska vid er sida heller.

Jag kan upplysa er om att jag får höra ifrån ganska många tandsköterskestudenter och de som funderar på yrket. Det de allra flesta är oroade över och frågar om är yrkets LÅGA LÖN och om/hur man klarar sig på den? Där står många och väger. Vad svarar jag dem? Jo sanningen, att är de så oroade över pengar ska de nog överväga ett annat yrke. Det är ju sjukt att behöva svara så! Främst är det väl inom Folktandvården som lönerna är illa, privat är det nog väldigt olika. Men ska detta landet locka fler ambitiösa och duktiga människor till tandsköterskeyrket så behövs det ett ett lyft för oss både här och där!

Visst har vi en relativt kort utbildning, men efter den väntar ett arbetsliv av tungt slit där vi alltid måste vara på topp, glada som lärkor och snabba som vesslor. Vi pusslar, trixar och fixar för att allt ska fungera. ”Det man inte har i huvudet får man ha i benen” stämmer inte för oss, vi måste ha allt i både benen och huvudet!

 

Och så en helt annan grej, för den som inte orkar med mitt obekväma stridande så har jag skrivit sådär lagom lättsamt och skönt om att vara gravid på jobbet här:
Dental24 – Gravid på jobbet

2 Comments

 • Reply
  Marina
  3 maj, 2015 at 21:30

  Bra skrivet!

  • Reply
   Johanna
   6 maj, 2015 at 07:27

   Åh, tackar och niger! :D

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.