MedicinSamarbeten

Afte och andra blåsor i munnen

Samarbete med Afte.info –

Afte och andra blåsor i munnen är ett område där jag vill skaffa mer kunskap inom. Som tandsköterska i reception har jag märkt att jag får många fler frågor om munblåsor än då jag var tandsköterska på behandlingsrum. Kanske frågar man tandläkaren i första hand, inne på rum.

Annons

Att kunna ge råd och hjälpa över telefon har blivit prioritet för mig. Särskilt nu under pandemin när det dykt upp situationer då patienten inte kunnat komma till tandvården på grund av t ex sjukdomssymtom. Goda råd kan räcka långt, har jag märkt.

Vad är afte?

Afte kallas ibland för förkylningsblåsor eller munblåsor och uppträder som gulvita blåsor eller sår i munnen som gör ont. Vissa får bara några blåsor ibland, medan andra kan få kraftiga utbrott som gör så ont att de inte kan äta.

Afte verkar kunna ses som en obalans i kroppen, snarare än en sjukdom. Utöver referenser till avhandlingar (se längre ner) så har jag läst en del av människor med afte som kunnat påvisa detta i sin vardag med levnadsvanor och kost. I Aftegruppen – För dig med afte på Facebook delar många med sig av egna erfarenheter och tips.

Andra benämningar för afte

  • Aftösa sår
  • Aftös stomatit

Några tips och huskurer mot afte

  • Skölj munnen med ljummet saltvatten eller en lösning av bakpulver/natriumbikarbonat och vatten
  • Tandkräm utan SLS (natriumlaurylsulfat) och mjuk tandborste
  • Undvik starka kryddor i mat
  • Skonsam/mjuk mat
  • Skölj med Listerine Total Care

Läkemedel mot afte

Det finns vissa läkemedel och preparat som kan hjälpa mot afte, t ex salvor och sköljmedel som ska verka bedövande samt receptbelagda läkemedel. Tala med din läkare eller tandläkare.

Lär dig mer om afte och få hjälp

Jag samarbetar just nu med Afte.info, ett intitiativ för att sprida kunskap om afte och hjälpa patienter. Afte är som sagt något du verkligen kan lida svårt av i din vardag och med rätt kunskap samt smarta råd kan vi tandsköterskor göra mycket för att hjälpa patienter.

Aftegruppen – För dig med afte är en Facebook-grupp där erfarenheter, husmorsknep och stöttning delas mellan människor som lider av munblåsor. Jag är själv med där för det är toppen att snappa upp goda råd att ge vidare till patienter.

Aftenätverket på LinkedIn är ett nätverk för kunskapsutbyte mellan yrkesverksamma som möter patienter med afte eller munblåsor.

Lider du av afte? Tycker du att du fått bra hjälp av tandvården/vården?

Tandsköterska Johanna Ene i samarbete med Afte.info. Afte och andra blåsor i munnen.

2 kommentarer

  1. Hej! Det finns ett medel på apoteket som heter ”Oral medic” och som hjälper jättebra mot aphte! Jag kan inte se att du skriver om det men du kanske redan vet? Förpackningen innehåller två st tops som innehåller medlet som man ”duttar” på. Det är dyrt och ofta restat men det hjälper. Mvh Maud (snart pensionerad tandsköterska)

    1. Jag har läst om det i afte-gruppen på Facebook men vet inte så mycket om det. Jag drar mig ofta från att tipsa om läkemedel etc här, då det infon bör komma från vården. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!