RecensionerSamarbeten

Tävling! Vinn barnbok om att borsta tänderna

– I reklamsamarbete med Bonnier Carlsen bokförlag. –

Böcker och tandvård, för mig blir det inte bättre. 😊
Jag har läst Pelle Svanslös Skola Borsta tänderna med mina barn, 4 år och 6 år (här finns boken).
Tillsammans med Bonnier Carlsen bokförlag kör jag en tävling här på bloggen för att lotta ut 3 stycken exemplar av boken.

Annons
Barn läser barnbok om att borsta tänderna, Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna. Foto Johanna Ene 2022.

Här kommer en recension av boken, och sedan blir det tävling. Wooho!

Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna

Jag har läst ganska många barnböcker om att borsta tänder och gå till tandläkaren. Vissa mysiga barnböcker är nu så pass gamla att informationen i dem är förlegad. Sedan finns det alltid en uppsjö av barnböcker som känns hastigt producerade för att vara med och fylla marknaden. Och så några guldkorn. Som denna med fina Pelle Svanslös.

Som förälder dras jag till barnböcker med kändisar från min egen barndom. Pelle Svanslös har verkligen lyckats bli tidlös, han är ju kändis även för mina små barn.

Fina berättelser och kort fakta

Boken bjuder på fem kortare berättelser med de välkända katterna från Uppsala. Efter varje historia kommer en kort faktadel som knyter an till berättelsen.

Barn läser barnbok om att borsta tänderna, Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna. Foto Johanna Ene 2022.

Både jag och barnen tycker att berättelserna är både roliga och spännande. De känns mer som en vanlig barnbok än många andra munhälsoböcker för barn som jag läst, vilket får barnen att sitta kvar och lyssna spänt. Hur ska det gå för stackars Bull när han slagit ut sin tand, går det att sätta fast den igen?

Går det att sätta fast den utslagna tanden igen?

Vi läser en berättelse i taget. Det tycker lillasyster på 4 år är lagom, sedan blir det för mycket spring i benen. Boken gör det lätt att fortsätta samtalet om tänder och tandvård med barnen när vi läst klart. Vi pratar om vad som hände Pelle Svanslös och hans vänner, och funderar över hur det är för oss… Äter vi bara godis på lördagar? Varför får man inte fuska och äta godis på torsdagar egentligen?

Borsta tänderna-sången

I boken finns en borsta-tänderna-sång. Barnen fick övertala mig lite, då jag sjunger rätt falskt. Men sjöng gjorde jag, och de krävde repris under tandborstningen!

Spela upp videon och sjung Borsta tänderna tillsammans!

En gratis affisch med Borsta tänderna-sången finns att ladda ner här.

Välgjord och genomtänkt tillsammans med tandläkare

Detta är en jättefin barnbok om att borsta tänder att ha hemma som godnattsaga eller borsta-tänderna-inspiration. Bilderna är så fint tecknade och varje sida känns välgjord och genomtänkt. Den är också godkänd av en tandläkare som varit delaktig i boken för att allt ska bli rätt och riktigt. Det känns tryggt, tycker jag.

Läs Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna inför tandläkarbesöket eller som en uppföljning efteråt för att komma ihåg. Jag hade också gärna sett den i väntrummet när jag besöker tandvården med barnen.

Barn läser barnbok om att borsta tänderna, Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna. Foto Johanna Ene 2022.

Tävling (AVSLUTAD)

För att ha chans att vinna ett exemplar av boken Pelle Svanslös Borsta tänderna ska du svara på nedanstående fråga.

Vilket är ditt bästa knep för att tandborstningen ska gå lätt med barnen?

Svara genom att lämna en kommentar här i bloggen senast söndag 27/2.
Jag väljer ut de tre bästa tipsen, som belönas med varsin bok. Vinnarna presenteras här i bloggen.
Glöm inte skriva er mailadress så att jag kan kontakta er!

🙂

Barn visar upp barnbok om att borsta tänderna, Pelle Svanslös Skola Borsta Tänderna. Foto Johanna Ene 2022.

10 kommentarer

 1. Jag låter dom få visa mig hur det går till… tandborste, tandkräm, lite vatten på, vä uppe, hö uppe, hö nere, vä nere osv… då brukar lillasyskonen oxå vilja visa. Barnen är 10år, 6år och 3 år. Och så får jag (mamman) se resultatet efter. Nöjda barn 🙂

 2. Vi jagar tandtrollen med tandborsten och ”skrämmer” bort Dem, barnen vill ju inte att tandtrollen ska gräva i tänderna 🙈
  Extra effektivt efter lördagsgodiset eftersom vi berättat att tandtrollen också äääälskar godis 😅

 3. Eltandborste har funkat toppen för min äldsta pojk (7år), då brukar vi räkna samtidigt och gissa hur många sekunder de är kvar (innan tandborsten säger till att det är klart) närmast vinner och för min 2 åring som inte har börjat med eltandborste har vi haft stora problem med att ens få han att gapa men med mycket tålamod och olika taktiker har det slutat med att vi har haft en 4-5 olika tandborstar med olika färg och motiv på så han varje dag får välja vilken han vill borsta med sedan bytte vi även tandkräm till en mer ”fruktig” smak vilket också underlättade tandborstningen! Men just på små barn tror jag man helt enkelt får testa sig fram huvudsaken är att tänderna blir borstade 😃

 4. Vi brukar borsta tänderna på olika ställen i huset. Det blir spännande och roligt för barnen att gissa vart vi ska vara och borsta.

 5. Jag lärde mina barn tidigt tell lern show, det ska vara kul med att borsta tänderna. Och mata barnen med fakta om tänder på gott och ont. Ju äldre barnen blir desto klurigare quizfrågor får dom svara på i samband med tandborstning.

 6. Testa Rocka munnen! En tandborstspel som är gratis. Tänk er att från det att barnet säger: ” måste jag” till att hen säger ” jag vill” Förenklar för många föräldrar och barn!

 7. Ett bra knep är att sätta ett ”larm”, signal när det är dags att borsta tänderna. Då vet barnen vad som gäller när det ljuder och det har iallafall hos oss minskat tjat å gnat. -snälla bara 5 minuter till! Eller -jag är snart klar!
  ett annat bra tips: medans man borstar tänderna läsa något spännande så som Pelle Svanslös för att det ska kännas som att tiden går fortare.

 8. Lugn miljö, se till att vi har gott om tid. Sedan använder vi en tandborste som spelar en melodi som hon kan och gillar.
  Vore så fint att få denna, dels till min egen dotter, men också till vårt väntrum på jobbet.
  Jag arbetar privat i Varberg och det är nästan bara vi förutom folktandvården här som välkomnar barnpatienter, så vi träffar många barn, har just nu ca 600 st.🙏❤

 9. Jag började redan innan första tanden kom fram med att vi lekte med tandborsten. Tandborsten är för mina barn ett trollspö som trollar fram tänder och gör dom starka. När de närmat sig tandtappar åldern så har trollspöt återigen trollat fram nya ännu starkare tänder. Alla mina 5 barn och 2 barnbarn har älskat att borsta tänderna och gör de fortfarande fast de fått veta sanningen om tändernas framkomst eftersatt de tappat några mjölkisar för nu ska ju de nya tänderna hålla i nästan 100 år och då måste vi hjälpa dom på traven med att vara rena och friska 🙂

 10. Vi har sån säng man kan hissa upp med fjärrkontroll. Då kan man leka tandläkare när man ska borsta tänderna. Pojken älskar verkligen den leken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!