Hälsa

Astma och löpning i kyla

Jag ska kunna springa med astma, ja det ska jag. Att låta denna sjukdom hindra mig finns inte på kartan. Astma och löpning i kyla är en utmaning, då den kalla luften ofta förvärrar astman. Men det finns hjälpmedel och jag hoppas att detta inlägg ska kunna vara till hjälp för dig som längtar efter motion utomhus.

Vid mitt senaste samtal med läkaren på lungmottagningen var hans första fråga ”Tränar du?”. Mitt svar var nej. I somras sprang jag, sådan glädje! Sedan kom en värmesmäll och därefter hann lungorna inte hämta sig innan hösten tågade in med kylan. Jag är verkligen väderkänslig i luftrör och lungor. Läkaren ansåg också att min astma var underbehandlad och skruvade upp medicineringen.

Annons

Astmamedicin genom inhalator och allergitabletter varje kväll har gjort mig bättre, men oavsett mediciner så går det inte att springa ute i kylan och dra ner kall luft i lungorna. Jag lärde mig det den hårda vägen, då jag gav mig ut i skogen för en första löprunda på 5 månader för ca 3 veckor sedan. Jag hade ju sådan jävla feeling och var bara tvungen! Drygt 2 veckor tog det innan lungorna hade hämtat sig efter det tilltaget. : (

Varför är löpning viktigt för mig?

Först och främst har det att göra med att jag försöker vara bättre på att vara snäll mot mig själv, och min kropp. För mig är träning och motion snällhet mot mig själv. Jag mår bra och blir glad. Nu har jag dessutom ett väldigt stillasittande jobb som tandsköterska och receptionist, och det är än viktigare att vara sjysst mot min kropp så att den inte går sönder. Jag är också noga med att vara lika snäll mot mig själv när jag INTE tränar, genom att inte skuldbelägga eller känna dåligt samvete. Det är vad det är. Ibland måste man skita i träningen och svulla choklad, för att vara snäll.

Sedan är det viktigt att träna för att förbättra astma. Men då ska man vara rätt medicinerad så att det faktiskt är möjligt.

Lungplus

Jag läste på och hittade Lungplus, en liten mackapär som du har i munnen och andas genom. Det finns tre olika varianter av Lungplus, jag beställde hem Lungplus 1 som verkade passa mitt syfte bäst.

Provade först att promenera med den, för att vänja mig vid att ha en anknäbb i munnen och se lagom löjlig ut. Kan tala om att jag nu förlagt all löpning till skogen där det är minst risk att stöta på folk. Jag kan ta att se ut som en anka, men det är inte det enda…. jag kommer till det haha…

Lungplus för astma och löpning i kyla.
Lungplus för astma och löpning i kyla.
Lungplus 1

Kyla och astma

Den kyliga luften är döden för mig, ibland har jag knappt kunnat ta promenader nu under vintern vilket har gjort mig riktigt ledsen. Älskar att vara ute och gå, helst i naturen. Där läker min själ och naturens kraft sugs in i mig. Att inse mig besegrad av astman och vädret är helt uteslutet. Den arga rebellen i mig vaknar, gastar och viftar med vapen. Nu är det fan krig, jag ska ut och springa!

Tubhalsduk och Lungplus för astma och löpning i kyla.
Provat att dra upp en tubhalsduk över näsa och mun men det gav ingen effekt på den kalla luften för mig.

Med Lungplus i munnen förvandlas den kalla luften till sommarluft. Det sjuka är att det är sant! Jag förstår inte hur det går till riktigt, men plötsligt kommer det ljummen, len luft ner genom luftrören. En liten lycka.

  • Här är Lungplus hemsida. Den var svår att hitta på fysiska apotek, beställde min online.

Hur använder jag Lungplus?

Sätter ”klamrarna” på sidorna innanför läpparna. Biter inte på den, utan den hänger innanför läpparna, utanför tänderna. Sedan andas jag endast genom munnen, in och ut. Hela tiden då jag är ute för att springa har jag den i. Tar ut den någon gång då det blir väl slemmigt. Ja…. snygg får man verkligen skita i att vara med denna.

Lungplus för astma och löpning i kyla. Så här används den i munnen.

Om jag ramlar med den?

Nu har jag inte ramlat med den, men i produktinformationen står att materialet är gjort för att gå sönder om du ramlar och slår i munnen. Tror dock att det skulle göra väldigt ont och sårgöra tandköttet åtminstone. Men jag upplever att den sitter rätt löst i munnen så att jag skulle kunna spotta ut den fort.

Våga vara äcklig!

Haha…. höll på att garva ihjäl mig när jag kom hem efter första springturen med Lungplus. Då hade jag bara promenerat. Satte mig i hammocken utanför huset för att lyssna klart på en pod. KNäppte upp jackan och insåg att den var helt blöt. Tittade ner… ja hela jackans framsida var dränkt av min egen saliv!

Uner första löprundan fick jag erfara hur saliven tog sig ut på andra sidan Lungplus, hängde och slängde tills den daskade mig på kinden och skvätte ner hela jackan ännu en gång. Så jädra vidrigt, hahahaha! Idag sprang jag med den igen, tog ut den då och då för att tömma mitt dreggel. Det hjälpte lite.

Detta är inget hjälpmedel för dig som satsar på snygg och cool i löpspåret. Tänk mer ”dreglande anka” så förstår du stilen. Det är ganska skönt att kunna springa i skogen, visst möter jag en och annan men min hälsa är viktigare än deras eventuella funderingar över mitt anktillstånd. Det handlar trots allt om vad som är viktigt för en själv, och vad som är värt att bry sig om i det här lilla livet. : )

Lungplus för astma och löpning i kyla. Saliv som rinner ur Lungplus.
Lungplus för astma och löpning i kyla. Saliv som rinner ur Lungplus.
Lungplus för astma och löpning i kyla. Så här används den i munnen.
Dreglande anka i skogen! Men jag bryr mig faktiskt inte så länge jag får göra det jag mår bra av.
Betyg på Lungplus 1

Mitt betyg baseras på regelbunden användning under ca 2 månader.
Ett halvt avdrag p g a att jag blir nerskvätt av mitt eget saliv.

Spotify spellista i lurarna: Progrrrrresssive life! 😉

Jag måste få säga att jag är så knäppt lycklig över att kunna springa utomhus igen, livet rusar genom blodådrorna efter en tur i skogen! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!