Tandvård

Stora inlägget om bettskena

Att vänja sig vid bettskena är inte alltid lätt, jag fick min första 2015 och här kommer mina erfarenheter och tips.
Jag tipsar också om hur du gör rent din bettskena och tar hand om den.

Infärgad bettskena med glitter och regnbågsfärg.

Min bettskena

Länge stretade jag emot som en enveten get, men precis som för vilken patient som helst  så kommer det tillbaks och biter en i ändan till slut. Så när jag fick riktiga problem med smärta från käkleden var det bara att snällt sätta sig i behandlingsstolen och acceptera ordination bettskena.

Annons

Vissa skulle säga att jag är en ganska barnslig person, jag säger att jag väljer barnets ögon och känsla för det där lilla som gör tillvaron lite trevligare. Så jag fick mig en rosa bettskena. Inte nog med det… den är glittrig!
Måste jag ha en romantikdödande bettskena ska jag åtminstone ha en som är fin.

Så här ser min rosa, glittriga bettskena ut:

Rosa glittrig bettskena.

Rosa glittrig bettskena. Vänja sig vid bettskena.

Vänja sig vid bettskena

När det gäller att vänja sig med att sova med bettskena så kan jag säga att det inte hjälper ett dugg att vara tandsköterska. De första dagarna har jag bara haft den kvällstid, för att sen börja med den nattetid.

Bettskenan smakar plast, vad gör jag?

Mitt första intryck var bismaken av plast i munnen, som jag inte alls gillar. Tandteknikern tipsade om att lägga bettskenan i vatten under en dag, det hjälpte.

Ökad/minskad salivutsöndring

För min del gjorde bettskenan så att jag fick en ökad salivutsöndring, saliv samlades under skenan och det kändes som att jag skulle dregla ner hela kudden. Detta har dock rättat till sig efter ett tags användande av skenan. Så brukar också vara fallet med motsatt effekt, att man blir muntorr. Ha lite tålamod, ett glas vatten bredvid sängen (och en spottkopp, höll jag på att skriva haha).

Regnbågsfärgad bettskena.

Jag kan inte sova och sliter ut bettskenan, vad gör jag?

Många patienter som jag talat med känner så här. Det är såklart jättekonstigt att plötsligt sova med en tjock plastbit i munnen.

Börja med att använda bettskenan på andra tider, t ex på kvällen när du grejar med något eller ser på tv. Gör så tills du känner att du kan förlika dig med dess existens i din mun. Därefter börjar du ha den nattetid. Vaknar du och vill slita ut den så gör då det. Låt det vara helt ok med halva natten. Att börja bråka med sig själv och försöka tvinga fram något skapar bara stress och frustration. Låt det ta den tid det tar, men var noga med att använda bettskenan varje dag, även om det bara blir kvällstid eller halva nätter i början.

Om du inte använder bettskenan, eller har långa uppehåll, riskerar den att förlora passformen på grund av att tänderna ständigt rör lite på sig. I värsta fall behöver man då göra en ny, vilket är dyrt och inte går på någon garanti.

Sitter bettskenan bra?

En annan anledning till att det är svårt att vänja sig, och man kanske hittar bettskenan bland lakanen på morgonen, kan vara att den inte sitter bra. Kontrollera bettskenan hos din tandläkare när du haft den ett par veckor. Känner du dig osäker ska du såklart ringa och fråga innan dess.

Bettskena Johanna Ene

Göra rent bettskena

Bettskenor tål inte hög värme

Bettskenor är gjorda i plast och tål inte värme. Därför ska du ALDRIG rengöra din bettskena  i hett vatten, koka den eller köra den i microvågsugn. Då mjuknar skenan och förlorar sin passform.

Tandborste och Corega. Rengör din bettskena eller protes.

Så här rengör du din bettskena

Jag rengör min bettskena varje morgon i ljummet kranvatten med vanligt handdiskmedel på en tandborste särskilt för ändamålet. Sköljer därefter bettskenan noga och förvarar den torrt i sin burk. Använd inte tandkräm, då det innehåller slipmedel som förstör bettskenan i längden.

Är bettskenan svår att få ren kan du använda Corega-tabs som du löser upp i ett glas vatten och lägger bettskenan i. Corega Finns på apotek, t ex här.

Jag har även testat att använda såpa att göra ren den med, men såpa är för fett, det bildar lätt en hinna på bettskenan och smakar såpa i munnen när du sätter i den.
Nu använder jag faktiskt vanlig hårdtvål som jag gnuggar tandborsten mot och sedan borstar bettskenan. Det funkar faktiskt fint.

Hunden åt upp min bettskena

Bettskenor är supergoda att tugga på, tycker hundar! Jag har hört om patienter som fått sina bettskenor söndertuggade, så var noga med att placera skenan där hunden inte får tag i den.

Ta alltid med bettskenan till tandläkaren

Det är en god vana att alltid ta med din bettskena när du besöker tandvården. Vid undersökningen kan tandläkaren eller tandhygienisten kontrollera så att den fortfarande sitter bra och inte är för sliten. Ska en behandling göras som kan förändra förhållandena i munnen, som t ex en lagning eller en krona, så kan bettskenan behöva regleras och provas på nytt efteråt.

Ask för att förvara bettskena.

Jag vill ge ett stort TACK till Pålssons Tandtekniska Lab som framställt min supergulliga bettskena!

Andra inlägg om bettskena

4 kommentarer

  1. Jag har provat tre olika bettskenor inte kunnat sova med någon av dem. Har verkligen gett dem en chans i flera månader men får bara panikkänslor av dem. Den sista är en Åkessonskena som skulle vara lättare att ha i munnen.

    Testat alla tips i boken, typ haft i dem på dagtid, på kvällstid, när jag legat och läst och justerat bettskenorna flera gånger hos tandläkaren. Slutar alltid med att jag är vaken till 3-4 på morgonen och bara får panik för att den ska lossna och kväva mig. Har även testat KBT för detta. Känner mig som en usel patient som inte fixar detta.

    1. Hej Lena, det låter verkligen superjobbigt! Känns som om detta med bettskenan har växt till ett stort monster för dig, om du förstår hur jag tänker. Som du säkert fäörstår är det oftast omöjligt att sitta och råda på distans såhär, men det kanske inte vore fel att ta en paus från detta monster en stund och låta dig vila. 🙂 Prova andra saker. Är det så att du pressar tänder på natten, kanske på grund av stress/oro, så hade jag gett rörelseträning/avslappningsövningar för käkmusklerna en stor chans. Även mindfullness i någon form som passar dig. Ofta kommer problemen av livssituationen i sin helhet. Jag har själv bettskena och är så sammanpressad på nätterna. Men, av erfarenhet vet jag att det blir så mycket bättre när jag byter kvällsrutin. Jag tar då bort alla skärmar och andra stimulerande aktiviteter 1-2 h före sänggående. Det enda jag ”får lov” att göra denna sista tid är läsa en fysisk bok, lugn yoga, lugn musik… Mina sömnvanor blir 100% bättre när jag gör så. 🙂 Du fpr känna efter vad just du behöer och försöka tänka utanför den där fyrkanten som bettskenan utgör just nu. Hoppas verkligen du finner en väg framåt. <3

    1. Jag tyckte också det var bökigt och väldigt oskönt. Kanske kan du ha skenan i lite tidigare än läggdags så att du börjar vänja dig innan du absolut måste sova? T ex om du ser på tv, läser en bok eller pysslar med något. Har du ett behov av bettskenan så brukar det sedan bli så att du sover mycket bättre med den än utan. 🙂 Så försök se det som en motivation. Och du KOMMER vänja dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!