LäsarfrågorStudera till tandsköterska

Frågor från blivande student

Det kom några frågor, ska svara så duktigt jag kan. 🙂

Hur lång var din utbildning?
Jag vet inte exakta veckor, men tre terminer heltid.

Annons

Fick du jobb snabbt?
Ja, jag hade jobb innan examen, på kliniken jag praktiserat på. Det var hösten 2011.

Är det någon speciell personlig egenskap man ska ha för att passa som tandsköterska?
Det är en stor fördel att vara social och ha ett intresse för andra människor då jobbet i mångt och mycket går ut på möten med människor. Empati och lugn skulle jag också säga är bra att ha.

Har du tips på någon bok man kan läsa för att lära sig mer om yrket för att se om det är vad man vill jobba med?
Jag kan inte riktigt komma på någon. De flesta böcker jag läst inom ämnet är väldigt fackmannamässiga och jag vet inte om de skulle ge inblick i yrket för en ”utomstående”. Kanske kan du bläddra i ”Odontologisk Ordbok”, eller någon om profylax i tandvården. Titta vad de har på biblioteket. Någon annan med tips? Varför inte fråga om du får göra studiebesök på en tandvårdsklinik nära dig?

Utöver att det är patienter man arbetar med, är det också självständigt arbete? (Osäker på om jag tolkat frågan rätt…)
Som tandsköterska kan du jobba själv med patient,  t ex med information, rengöring och sådant tandläkaren delegerar till dig. Sedan är det också självständigt arbete utanför själva behandlingarna. De kan variera stort från klinik till klinik. Du kan läsa min lilla sammanfattning om en arbetsdag här:
Min dag som tandsköterska

Discomfort

4 kommentarer

 1. Hej!

  Jag funderar på att plugga till tandsköterska och tvivlar på om det verkligen passar mig. Jag tål inte riktigt åsynen av blod (svimmar inte men ändå…) och spruta någon i tandköttet låter inte så trevligt. Och tänk om jag får en patient med någon läskig diagnos. Brukar då och då titta på skräckfilmer för att testa mig själv och blundar när det blir för obehagligt. Jag skulle förmodligen klara av den teoretiska delen men när det gäller praktik kommer det kanske bli för känsligt. Kan man lära sig tåla dessa saker? Jag är ganska lugn person men när det gäller blod och kött kanske inte så lung (vet inte säkert då jag inte varit med i någon blodig situation).
  Ett annat problem är att jag är en osocial introvert och det brukar stå att man måste vara social och bemöta sina patienter på ett trevligt sätt (vad det nu än innebär). Jag är inte otrevlig (förhoppningsvis) men så tyst att det kanske känns pinsamt. Alltså, gillar inte småprat och föredrar göra exakt det jag ska med minimum ansträngning och utan blablabla. Typ ´´Hej!´´ och ´´Hej då!´´ duger bra för mig om personen själv inte tar initiativ under samtalet och vi hittar något att diskutera.
  Å andra sidan har jag bra, ´´lätta´´ händer, folk inte känner så mycket min beröring och är försiktig, detta passar bra för ett medicinsk yrke (tror jag) då patienterna kan vara rädda för smärtan.
  Vad tror om allt detta?

  Mvh

  1. Hej Fari! När jag läser vad du skrivit undrar jag vad det är som ändå får dig att fundera på att bli tandsköterska? För ska jag vara ärlig låter det inte som om du egentligen är så sugen? 🙂
   Tandsköterska ÄR ett praktiskt yrke. Teorin under utbildningen lägger bara grunden för det praktiska arbetet. I yrket kommer du möta både blod och med stor sannolikhet förväntas lägga bedövning med spruta. Om du verkligen funderar på yrket så tycker jag att du ska skippa skräckfilmerna, det är film och inte verklighet, gå till YouTube och sök t ex på ”tooth extraction” ”dental treatment” ”dental prophylaxis” ”dental injection” så har du lite att härda dig med samtidigt som du får en inblick i vad du kan komma att möta varje dag på jobbet.

   Det finns såklart alla personlighetstyper inom tandvården, men jag vill nog säga att det är viktigt att kunna prata med patienten. Det är ofta tandsköterskans roll att få patienten att känna sig välkommen, trygg och väl omhändertagen. Tänk på att väldigt många är rädda, kanske har ont och kan uppvisa alla olika känslouttryck. Jag är privat ganska introvert själv, men inte på jobbet. Där har jag funnit mitt ”jobb-jag”. Det är trots allt ett jobb som handlar om många möten med människor varje dag och du är där för deras skull. Det är på många vis ett socialt arbete, vill jag påstå. Men jag vill också hävda att man kan lära sig och utveckla sig inom allt om man bara vill.

   Lätt på handen kan absolut vara bra, men du ska också vara trygg på handen. Men det här är något man lär sig, vill jag påstå.

   Kanske skulle du behöva göra ett studiebesök på en tandläkarmottagning. Kan vara svårt att få till nu under pandemin, men värt att ringa runt och fråga. Får en känsla av att du behöver få mer koll på yrket innan du bestämmer dig. 🙂

   Kram och lycka till! <3

 2. Hej! Jag har tankar kring att plugga till tandsköterska, tror detta yrke skulle passa min personlighet utmärkt nu när jag läst på om vad det innebär. Jag har dock en fråga angående lönen. Jag har hört och läst på olika håll nu att man går in med en för låg lön och vissa påstår att lönen är hög. Antar att det skiljer sig en hel del beroende på vart man jobbar och hur länge man jobbat?

  Hälsningar
  En ev blivande tandsköterska ☺️

  1. Hej Mimmie!
   För att vara krass och ärlig så är tandsköterska ett klassiskt kvinnodominerat lågavlönat vårdyrke. Så är det. Däremot finns det goda möjligheter till vettiga löner om man söker sig privat, alltså inte jobbarinom Folktandvården och landstinget. Du kan kika på fackförbundens lönestatistik; för anställda inom Folktandvården och landsting: Vision, för anställda inom privat sektor: Unionen.

   Dock baseras deras sifror på att vi medlemmar är duktiga på att fylla i vår faktiska lön och uppdatera den på medlemssidan.

   Ingångslön på Folktandvården ligger idag på ca 21000 kr före skatt. Varierar dock lite mellan olika landsting. Privat är det väldigt olika, men tror jag vågar säga 23-25000 kr ingångslön. Jag tog examen 2011, bara jobbat privat, precis bytt jobb som receptionist på en tandläkarklinik och har månadslön på 29000 kr. Men så bor jag i Göteborgsområdet där efterfrågan på tandsköterskor varit och är rätt hög.

   Hoppas detta kunde ge lit mer ljus på din fråga. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!