IntervjuerStudera till tandsköterska

Intervju med tandsköterska DEL 2

Hallå! Nu kör vi del 2 av intervju med en tandsköterska. Om du missade del 1 så finns den här.

Skulle du själv vilja vara med i den här intervjuserien så är du varmt välkommen att kontakta mig. Du kan självklart vara anonym och både tandsköterskor och tandsköterskestudenter är välkomna.

Annons

Den här gången är det en tandsköterskestudent som jag intervjuat. Vid tillfället gick hon termin 2 på tandsköterskeutbildningen men är idag yrkesverksam och certifierad tandsköterska. Tusen t ack för att du ville vara med, Victoria! 😀


Intervju med tandsköterskestudent Victoria

Intervju med en tandsköterskestudent på Tandskoterskan.net.

Namn: Victoria

Ålder: 50

Utbildningsanordnare: TUC Yrkeshögskola Stockholm

Platsbunden eller distansundervisning: Platsbunden (utom vid restriktioner då vi kört via Microsoft Teams).

Vilken termin går du: 2

Examensår: 2023

Vad fick dig att välja tandsköterskeutbildningen?

Jag har alltid varit intresserad av vård och ville läsa till läkare. Läste på gymnasiet 4-årig telemedicin och kompletterade med biologi, psykologi, filosofi. När jag ändå var i farten tog jag några ämnen från ekonomilinjen också; marknadsföring, juridik, företagsekonomi och rättsvetenskap för att ha en bra grund till vidare studier.

Sen kom livet och det blev eget företag med butik som jag drev tillsammans med maken i 28 år. 

Nu med två nyblivet vuxna barn och ett helt arbetsliv av erfarenheter så tar jag tag i drömmen om att jobba med vård. Då jag nu hunnit bli 50 fick jag hoppa ner från de höga hästarna och välja en lagom utbildning där jag snart kan komma ut och arbeta, men fortfarande med goda chanser till vidareutbildning och specialisering. Tandsköterska fick det bli!

Hur var inträdesprovet, om sådant fanns? (Gruppintervju, skriftligt prov, ämnen…)

Svåraste frågan då jag sökte till många olika utbildningar. Men minns att det för de allra flesta så var det läsförståelse, en kortare uppsats om varför man valt utbildningen, och intervju i grupp på distans via Zoom.

Hur upplever du utbildningen, generellt?

Utbildningen är väldigt seriös och det jobbas hela tiden aktivt för att inkorporera föreläsare och gästföreläsare med anknytning till arbetslivet, vilket ger oss både nätverk och inblick i yrket mer ”hands on”. En av våra lärare har skapat ett Instagram-konto och en YouTube-kanal där vi får till oss både kunskap och roliga och intressanta kunskaper som inte alltid är knutna till just det vi läser just nu, men fyller ut kunskapen om hela yrket. 

Hur är studietempot, högt/medel/lågt?

Jag hade gärna sett att tempot varit något högre, och som jag känner nu hade jag kunnat hoppa över sommarlov till fördel för att studera och bli klar tidigare. Det är bitterljuvt, jag älskar att plugga men vill samtidigt komma ut och utföra det jag läst om.  Detta har nu löst sig med att få arbetstimmar under studierna med chans till sommarjobb. Tidigare hade jag extrajobb i närheten av skolan som jag kombinerade med skola, men vid första praktiken sa jag upp mig till fördel för extratimmar i yrket.

Studietakten är nog väldigt individuellt med tanke på hur ens liv ser ut i övrigt. Jag har för första gången i livet så mycket tid över och är väldigt hungrig när det kommer till kunskap.

Hur mycket klinikförlagd praktik får ni?

Genom LIA (Lärande I Arbete) har vi 3, 5 och 8 veckor.

Vi har även ett dentalrum på skolan med två behandlingsstolar som vi övar praktiskt i, och det är guld värt. Ser fram emot att vara där mer nu under termin 2 och 3.

Anser du att studierna går att kombinera med arbete?

Absolut! 

Det enda svåra är planering. Eftersom studierna är på 100% och de går först så kan det bli lite struligt om föreläsningar behöver flyttas på p g a sjukdom eller andra praktiska anledningar och man samtidigt skrivit upp sig på jobb. Man får ta upp det med sin arbetsgivare att det ibland, förhoppningsvis sällan, kan bli tvära kast.

Det förutsätter att det är ett enklare jobb som man kan släppa när man slutat sitt pass. För all hjärnverksamhet vill en ha kvar till att plugga och skriva tentor.

Vilket råd skulle du ge till en blivande tandsköterskestudent?

Planera din tid. Var strukturerad.

Det finns ett flertal appar som man kan ta hjälp av för att lätta upp studierna. Jag använder mig av Anki, Quiz, YouTube, Legimus och Tandihand. Den sistnämnda är en läroplattform för tandläkare och tandsköterskor. 

Som vid alla studier så är det bra att ha skaffat de läroböcker man ska ha i tid. 

Bläddra igenom dem för att få en uppfattning om vad alla ämnen innehåller. Inför varje föreläsning så skummar jag igenom boken, tittar på bilder och diagram och försöker skaffa mig en bild av det vi ska läsa om. Kanske slå upp några ord, titta på YouTube-klipp som rör ämnet och läsa motsvarande kapitel i Tandihand.

Jag ber alltid föreläsaren lägga ut sitt material digitalt och importerar det till min IPad i ett program där jag kan skriva direkt på hens material. På det sättet slipper jag en massa lösa papper och kan köra helt digitalt och på vilken enhet som helst. Då kan jag alltid läsa på, t ex under transport till och från skolan som för mig tar tre timmar per dag.

Viktigast av allt är att vara aktiv på föreläsningarna, då har du mycket vunnet. Spara inga uppgifter till senare. Se till att starta med tentan på något sätt så flyter det på av sig självt sen.

Jag skapade ett Instagram-konto för att dels nätverka, ha det lite som dagbok men också som accountability. Att skriva där kontinuerligt ger mig motivation till att hålla disciplinen. 

Jag finns på Instagram här!

Det är kul att dela kunskap och erfarenheter.

Vet du om du kommer få jobb direkt efter examen?

Vi har precis startat termin 2 så det är tidigt att säga. Men i och med att jag nu kommer börja på timmar i yrket så ser det mycket ljust ut och jag kommer att ha skaffat mig en massa arbetserfarenhet tills vi tar examen.

Vad ser du mest fram emot i ditt kommande arbete som tandsköterska?

Att så mycket som möjligt få jobba i team och delegerat. Min vision är att plugga vidare mot kirurgi i någon form.

Jag skulle också vilja jobba en period som volontär och håller på att kika på den möjligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!