Debatt

Tandtekniker får skyddad yrkestitel?

På Sveriges Tandtekniker Förbunds hemsida kan man läsa en artikel från 2024-04-24 om att skyddad yrkestitel för tandtekniker utreds. Det pågår en utredning om behörighet och yrkesreglering inom hälso- och sjukvården och tandvården.

”Tandteknikerförbundet fick en promemoria från Statens offentliga utredningar (SOU) angående utredningen om behörighet och yrkesreglering inom hälso- och sjukvården och tandvården (S 2023:10).” – Sveriges Tandtekniker Förbunds hemsida.

Annons

Läs gärna hela texten på deras hemsida!

Jag ser detta som otroligt positivt! Självklart ska alla yrken som bedriver vård präglas av en tryggad/försäkrad kompetens och behörighet för att utföra patientsäker vård och vårdrelaterade produkter. Självklart ska yrkestitlar vara skyddade och krävas.

”Sedan den 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att man behöver ansöka om och få ett bevis från Socialstyrelsen för att ha rätt att använda titeln undersköterska inom vård och omsorg.” – Socialstyrelsens hemsida

Jag kan bara se ett resultat från den pågående utredningen, och det är att både tandsköterskor och tandtekniker får skyddad yrkestitel. Något annat resultat är en direkt örfil mot vårdkvalitet och patientsäkerhet inom tandvården.

Bra att veta är också att vårt yrkesförbund Svenska Tandsköterskeförbundet medverkade på ett dialogmöte med Socialstyrelsen 20/5. Vi hoppas få läsa mer om det från dem.

Politiker, visa att Sverige står upp för säker vård inom alla yrkeskategorier. Låt oss växa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!